ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1524/3191)

Babeczki kakaowe z jabłkami 142

kakao. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy olej, śmietanę i krótko miksujemy. Suche składniki łączymy z ubitą masą, mieszamy do połączenia składników. Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Dodajemy na końcu do ciasta i mieszamy łyżką. Ciastem napełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu dekorujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Giant ginger cookies 195

pieczenia. Mąkę, proszek, sól i przyprawę wymieszać w misce. Masło utrzeć z ciemnym i białym cukrem za pomocą miksera na puszystą masę. Dodać melasę oraz jajko i ponownie dokładnie zmiksować. Dodać suche składniki, całość bardzo dokładnie zmiksować. Ciasto owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na 20 min. (ma się dokładnie schłodzić, nie zamarzać). Z ciasta formować kulki

Słodkie inspiracje
PŁONĄCA CZEKOLADOWA BAJADERA Z BEZĄ WŁOSKĄ 178

wkładamy połamane wafelki Lusette oraz herbatniki – ucieramy na „piasek”. Mleko kokosowe gotujemy z masłem oraz czekoladą, wlewamy do ciasta. Dodajemy powidła śliwkowe oraz posiekane ( ale nie drobno ) orzechy i wszystko razem wyrabiamy na zwartą masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy kule i odkładamy do lodówki. BEZA WŁOSKA: 140 g cukru zalewamy wodą, mieszamy, stawiamy na ogniu i gotujemy

Ostra na Słodko
RECENZJA KSIĄŻKI Z PRZEPISAMI "POLSKA KSIĄŻKA KUCHARSKA" 181

ciastka z makiem   * Ciasta z owocami   * Ciasta i ciastka ptysiowe   * Ciasta i ciastka z serem   * Ciasta wytrawne i pikantne   * Mazurki i keksy   * Pierniki i pierniczki   * Tarty i tartaletki   * Torty i torciki   * Masy i kremy   * Lukry, poncze, polewy * Napoje * Dania wegetariańskie * Grill * Pieczywo Także jak widzicie przepisów jest naprawdę wiele

Zrób to smacznie
Ciasto herbaciane indyjskie 243

już nie robotem. Wsyp wszystkie bakalie, wymieszaj do połączenia się wszystkiego. Keksówkę o długości np. 25 cm może być inny rozmiar – ciasto będzie po prostu wyższe lub niższe- wysmaruj olejem kokosowym lub masłem i obsyp mąką. Wlej masę i wstaw do nagrzanego piekarnika. Temperatura 180 stopni ( góra i dół ) i pieczemy około 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem

Z Kuchni Do Kuchni
Kruche ciasteczka "Kotki" 171

budyniu waniliowego 3 ły ż ki mąki ziemniaczanej Masło o temperaturze pokojowej ucieramy  z cukrem pudrem na puszystą masę.  Stopniowo dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i budyń (proszek).  Dokładnie mieszamy, aby składniki połączyły się. Ciasto schładzamy w lodówce (1 godzinę).  Zimne ciasto rozwałkowujemy,  foremk ami wycinamy ciastka . Ciastka układamy na blasze  wyłożonej papierem

Pyszności Słodkości
Placuszki z owocami 197

dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę. Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu

Życie zaczyna się w kuchni
Muffiny z nutellą 172

jajku i dokładnie po każdym ucierać aż do połącznia się składników. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wmieszać do masy za pomocą szpatułki. Na koniec lekko wmieszać nutellę tak aby powstały grube ciemne pasy w cieście. Nakładać do połowy papilotek i wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika na około 20-25 minut. Studzić na kratce

Pysznie & Pięknie
Ciasto z nadziewanymi śliwkami 135

posypania Wykonanie: • Masło utrzeć z cukrem na puszystą białą masę. • Dodawać na przemian po żółtku i po łyżce mąki. • Na koniec wsypać resztę mąki z proszkiem do pieczenia i pianę ubitą z białek. • Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. • Śliwki lekko naciąć z wąskiego końca

To co kocham
Warzywna pizza 164

dużych oczkach. Następnie wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Składniki dokładnie łączymy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę warzywno-jajeczną, tworząc koło. Zapiekamy 15 min w temperaturze 180°C. Następnie blaszkę wyciągamy, ciasto z góry przykrywamy papierem do pieczenia, przykładamy drugą blaszką i obracamy. Usuwamy spodnią blaszkę, teraz znajdującą się na górze. Usuwamy papier do pieczenia

R'n'G Kitchen
Ciasteczka z masłem orzechowym i migdałami 201

utrzeć razem przy pomocy miksera. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i zmiksować wszystko razem. Na koniec dodać pokruszone na mniejsze kawałki płatki migdałów. Formować z ciasta kulki wielkości dużego orzecha włoskiego układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko je spłaszczając. Warto zachować między ciastkami odstęp

Kulinarne Inspiracje
Szybki i prosty chleb z żurawiną 239

prowansalskie mieszamy ze sobą w dużej misce. Następnie wlewamy wodę z drożdżami.  Wszystko mieszamy za pomocą łyżki do uzyskania zwartej masy. Odstawiamy przykryte ściereczką na 30 minut. Keksówkę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy do niej ciasto. Odstawiamy jeszcze na parę minut w ciepłym miejscu Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę.  Smacznego

Taste Therapy
TARTA BROKUŁOWA Z KURCZAKIEM 155

przyprawami, obsmażamy na złoto. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie. Jajka miksujemy ze śmietaną, doprawiamy przyprawami do smaku, dodajemy ser. Na podpieczonym cieście układamy kurczaka, pieczarki i brokuła, zalewamy sosem. Zapiekamy ok. 30 min.w 180 stopniach aż się masa zetnie

słodki bratek
EKLERKI Z KREMEM KOKOSOWYM 193

następnie do wrzącej wsypujemy mąkę i bardzo energicznie mieszamy. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek, studzimy. Do wystudzonego ciasta wbijamy po 1 jajku – kolejne wbijamy dopiero w momencie, gdy poprzednie będzie dokładnie zmiksowane z masą. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut / 190C z termoobiegiem. KREM KOKOSOWY

Ostra na Słodko
Puszyste racuszki na śmietance 482

masło szczypta soli cukier puder Wykonanie: Mąkę wymieszać dokładnie z cukrem, żółtkami, mlekiem i solą do smaku. Następnie dodać do masy sztywno ubite białka oraz ubitą śmietankę, delikatnie wymieszać. Wylewać na rozgrzaną patelnię po 3 łyżki ciasta na jeden placek. Smażyć z obu stron na maśle na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem lub dowolną konfiturą

Tradycyjna Kuchnia