ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1520/3191)

Drożdżowa gwiazda 188

Nutella(można dodać marmoladę,masę makową,twarogową lub powidła według uznania) PRZYGOTOWANIE: Z drożdży, dwóch łyżek cukru, dwóch łyżek mąki i kilku łyżek ciepłego mleka robimy rozczyn. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy resztę cukru, szczyptę soli, resztę ciepłego mleka i rozpuszczoną margarynę (ciepłą ale nie gorącą), wszystko wymieszać, następnie dodać wyrośnięty rozczyn i wyrobić gładkie ciasto, zostawić w ciepłym miejscu

KUCHNIA POLSKA
Ciasto migdałowe bez mąki 218

migdałowe ciasto pieczone bez mąki. Pomyślałam, że to dobry pomysł. Przepis zanotowałam na karteczce i ruszyłam do kuchni. Było szybko, po godzinie już kroiłam je ;) Efekt niestety widać, bo ciasto lekko zapadło się. No cóż...to była kara ;) Kiedy jednak kroiłam je i układałam na talerzykach, przypomniałam sobie o cioci Marysi, której już nie ma niestety z nami. Serwis, który(...)zmielone migdały i całość wymieszać. Tortownicę natłuścić i obsypać bułką tartą lub mąką - ja wyłożyłam papierem do pieczenia. Wylać do niej masę i piec w temperaturze 150-160 stopni przez około 35-45 minut. Kroić po przestudzeniu, gdyż ciasto z wierzchu ma chrupiąca skórkę, a w środku jest bardzo miękkie i wilgotne. Można posypać cukrem pudrem. Nie dodałam, że przepis

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciastka Bankietowe 207

Jeśli lubicie kawę to z całą odpowiedzialnością mogę polecić Wam ten przepis. Te bankietówki to meganasączone słodkie, deserowe porcje ciasta przełożone dwoma rodzajami kremów( tradycyjny-karpatkowy oraz z chrupkami miodowymi i kakao) oraz dwa rodzaje biszkoptu( tradycyjny i orzechowo-miodowy). Zarówno orzechy jak i chrupki w miodzie dają wrażenie kruchości , tym czasem samo ciasteczko jest niesamowicie nasączone naparem kawowo- alkoholowym(...)bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni . Studzimy. Foremką wycinamy kształty odpowiednie do formy bankietowej. Składniki na ciasto orzechowe: 250 g drobno krojonych orzechów włoskich 5 jaj szklanka cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki mąki pszennej

Domowe ciasta
Brownie mocno czekoladowe 170

wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na gęstą masę, konsystencja niczym mus. Mąkę oraz kakao przesiewamy. Do jajek wlewamy ostudzoną masę czekoladową, mieszamy i powoli dodajemy przesianą mąkę z kakao, dokładnie mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 190*C piekarnika. Pieczemy przez 30 minut. Nie będzie suchego patyczka :) bo ciasto będzie gliniaste. Składniki polewy

Gotowanie i blogowanie
TORT KORA ORZECHOWA 235

rozrabiamy z budyniem, dodajemy do gotującego mleka, zagotowujemy, studzimy. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce budyniu. Następnie dodajemy fusy z kawy, kawę rozpuszczalną oraz 2 łyżki wódki, mieszamy. Przełożenie tortu: Blaty biszkoptowe nasączamy kawą wymieszaną z 3 łyżkami wódki. Pierwszy blat ciasta smarujemy 1/3 kremu kawowego, biszkopty nasączamy w kawie, układamy na kremie, smarujemy 1/3 kremu

słodki bratek
Placek ze śliwkami - drożdżowo francuski placek ze śliwkami 136

mleka, 2 jajka, 60 g masła, 160 g masła, 1 jajko do smarowania ciasta, 700 g śliwek (u mnie węgierki), 300 g cukru, cynamon, Mąka powinna być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozetrzeć z dwiema łyżkami cukru, dodać trochę mąki i ciepłego mleka – powinna powstać masa o konsystencji gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce

królestwo garów
Niby mały szwedzki torcik... 182

soli do ubijania), stopniowo dodajemy cukier puder a następnie łączymy ze zmielonymi migdałami. Ciasto rozkładamy po równo do obu blaszek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Uwaga- ciasto mocno się napompuje, ale potem straci swoje gabaryty. Ja po wyjęciu chwilkę ostudziłam, okroiłam brzegi, posypałam zwykłym cukrem z wierzchu (jakieś pół łyżeczki), odwróciłam do góry nogami i zdjęłam pergamin(...)żeby masło nie było już w lodówce. Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy zimy krem jajeczny i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wszystkie składowe gotowe- czas na montaż.  Kładziemy pierwszy blat ciasta (ja swojemu musiałam obciąć rancik, który został z opadnięcia), smarujemy konfiturą, następnie połową kremu. Kładziemy drugi blat, smarujemy ciasto

les mirabelles
Chlebek bananowy 173

Ciasto bananowe z dodatkiem wanilii, miodu, rodzynek oraz orzechów. Długo zachowuje świeżość. Chlebek można upiec w całości z mąki pszennej, ale polecam zmieszać mąkę pszenną z żytnią razową. 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki razowej mąki żytniej 4 średnie dojrzałe banany szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki rodzynek(...)jogurtem, miodem oraz ekstraktem z wanilii. Dodać suche składniki (mąkę, sodę, sól, cukier) i wszystko razem zmiksować. Do przygotowanej masy dodać ugniecione widelcem banany, posiekane orzechy oraz rodzynki. Piec w temperaturze 165°C przez około 50 – 55 minut. Ciasto powinno być wyrośnięte i brązowe. Piekłam w podłużnej formie o wymiarach 27,5 x 8,5 cm. Ostudzone ciasto można

Bullio
Chlebek bananowy 156

Ciasto bananowe z dodatkiem wanilii, miodu, rodzynek oraz orzechów. Długo zachowuje świeżość. Chlebek można upiec w całości z mąki pszennej, ale polecam zmieszać mąkę pszenną z żytnią razową. 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki razowej mąki żytniej 4 średnie dojrzałe banany szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki rodzynek(...)jogurtem, miodem oraz ekstraktem z wanilii. Dodać suche składniki (mąkę, sodę, sól, cukier) i wszystko razem zmiksować. Do przygotowanej masy dodać ugniecione widelcem banany, posiekane orzechy oraz rodzynki. Piec w temperaturze 165°C przez około 50 – 55 minut. Ciasto powinno być wyrośnięte i brązowe. Piekłam w podłużnej formie o wymiarach 27,5 x 8,5 cm. Ostudzone ciasto można

Bullio
Sernik na zimno z winogronami 815

Wylać ją na wyłożone biszkopty i wstawić do lodówki aż do stężenia. W międzyczasie rozpuścić galaretki w 700 ml wody. Gdy masa serowa stężeje rozłożyć na niej winogrona. Jeśli owoce są mniejsze, można je w całości ułożyć na cieście. Większe polecam przekroić na połówki. Owoce zalać tężejącą galaretką i sernik ponownie wstawić do lodówki aż do całkowitego zastygnięcia galaretki. Pozostawić

My simple kitchen
Najlepsza babka cytrynowa (z kokosem) 235

otartą skórkę. Stale ucierając wlać olej oraz spirytus.  Do osobnego naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do masy - powoli, i długo ucierać Formę do babki porządnie wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką, przełożyć do niej ciasto. Babkę piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (funkcja góra - dół)  przez 50 - 55 minut. Proces pieczenia kontrolować - w razie

Nie tylko w kuchni
Ucierane ciasto z truskawkami, ciasto z prodiża 168

jest pyszne. Przepis na nie dostałam od moich Przyjaciółek, za co im jeszcze raz dziękuję Plusem tego ciasta jest to, że można go również upiec w prodiżu Połączenie puszystego ciasta i truskawek (lub innych owoców) – co tutaj można więcej powiedzieć? Spróbujcie. Jedyne co poprawię następnym razem, to to, że użyję więcej truskawek. Składniki: – 100 g masła(...)użyłam mrożonych) Piekarnik nagrzewamy do 180 C (z termoobiegiem). Rozpuszczamy masło i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Mieszamy. Następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jogurt. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy lub wysmarowanego masłem i wyspanego mąką lub bułką tartą, prodiża. Układamy truskawki

CookYourself
Pasztet drobiowo - wołowy z mięsa z rosołu 209

Białka ubiłam z odrobiną soli na sztywną pianę.  Przełożyłam białka do masy mięsnej i drewnianą łyżką delikatnie wymieszałam.  Taką masę przekładałam do foremek. Użyłam tu aluminiowych foremek z firmy Stella. Są wyłożone papierem, dzięki temu ciasto czy w tym przypadku mięso nie przywiera do foremki. Są bardzo praktyczne i nie są potrzebne blaszki i papier do pieczenia

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto Straciatella z Toffi 155

Moje jedno z ulubionych ciast.. toffi, straciatella i śmietanka... palce lizać. Przepis na formę: 36cm x 25cm SKŁADNIKI NA MASĘ TOFFI: 450-500g herbatników 290g masy krówkowej kajmak firmy helio 500ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl gorącej wody SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ: 500ml śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl gorącej wody 2-3 łyżki cukru

Dziś Ja gotuje
KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 194

oraz śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Rogaliki: Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na trzy równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na ósemki. U podstawy każdego trójkąta kładziemy czubatą łyżeczkę masy makowej i zwijamy. Każdy trójkąt zwijamy od podstawy do wierzchołka, aby powstał rogal. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Kuchnia MagdaLeny
Środa: Gołąbki bez zawijania 225

łyżeczkę soli, posiekaną natkę pietruszki, dobrze popieprz (spora łyżeczka będzie ok) wymieszaj całość a następnie zagnieć dobrze, tak jak zagniata się ciasto, czyli najlepiej ręką, tak żeby składniki dobrze połączyły się ze sobą. Jeśli masz chwilę odstaw masę do lodówki na 15-30 minut, ale możesz zacząć robić gołąbki od razu. Lekko nawilż wodą dłonie i formuj podłużne, wrzecionowata

Niedzielny kucharz
Świąteczne ciasta 237

Przepraszam za moją dość długą nieobecność, ale obiecuję wszystko nadrobić po Świętach;) Życzę Wam wszystkim zdrowych, spokojnych i słodkich Świąt;) lista ciast: Zemsta teściowej Cycki murzynki Seromakowiec kakaowy Brazylianka Kilimandżaro Sernik w biszkopcie zpolewą Makowe roladki wserowej masie Sernik gotowany x 2 Torcik z serka owarzanego z galaretką Pokusa Puchatek Wesoły Słonecznik Murzynek ze śliwkami i kremem Aniołek

Domowe ciasta
Ciasto Kopiko Wiśniowe 221

pszennej 2 jaja 10 dag margaryny 4 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 30 dag cukru pudru Składniki dokładnie mieszamy i zarabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Każdą pieczemy 20 minut w temp. 200 stopni. Studzimy. Składniki na masę kawową: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 500 ml mleka 2 czubate łyżki dobrej kawy rozpuszczalnej 1 szklanka cukru

Domowe ciasta
Pierniczki norymberskie 182

kakao i olejek. Dodać rozdrobnione rodzynki ze skórką, orzechy i migdały. Na samym końcu wsypać mąkę. Miksować do połączenia się składników. Ciasto będzie trochę klejące ale takie ma być i nie dosypujemy mąki. Na opłatki nakładamy łyżeczką masę z lekką górką. układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 175 stopni i pieczemy około

Ala piecze i gotuje
Tarta z dynią 166

stopni. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni. Wyciągnij z piekarnika i ułóż na cieście przygotowaną wcześniej dynię. Wszystko zalej mieszanką jajeczno – śmietanową -serową. Piecz ok. 30-40 minut, aż masa jajeczna się zetnie . Podawaj najlepiej na ciepło z posypanymi pestkami dyni. Artykuł Tarta z dynią pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 207

oraz śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Rogaliki: Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na trzy równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na ósemki. U podstawy każdego trójkąta kładziemy czubatą łyżeczkę masy makowej i zwijamy. Każdy trójkąt zwijamy od podstawy do wierzchołka, aby powstał rogal. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Kuchnia MagdaLeny
Jabłecznik 163

łyżeczki proszku do pieczenia Jajka z cukrem miksujemy tak długo, aż masa mniej więcej trzykrotnie zwiększy objętość i stanie się bardzo jasna. Wówczas dolewamy olej i mleko, krótko miksujemy. Na końcu wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy całość szpatułką. Ciasto powinno mieć dużo pęchęrzyków powietrza. Połowę ciasta wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy

Relaxtime
Babka limonkowo-jogurtowa 152

łyżki soku, cukier, cukier waniliowy i olej zmiksować na puszysty krem. Makę wymieszać z proszkeim do pieczenia, dodać do masy. Formę do babki (dużą - około 2, 5 l pojemności) posmarować tłuszczem i posypać mąką. Wyłożyć ciasto. Piec 75 minut  w temperaturze 175 o C (termoobieg - 150 o C). Jeśli wierzch ciasta za bardzo zbrązowieje przykryć je folią aluminiową

cucinare
Sernik z masłem orzechowym i białą czekoladą 171

nachalny, a jedynie delikatnie wyczuwalny – jak dla mnie to wielki plus. Aaaa, serniczek jest dość słodki, Ci którzy za słodkimi ciastami nie przepadają, powinni zmniejszyć nieco ilość cukru;) Spód: 200 g herbatników 60-65 g masła Masa serowa: 450 g twarogu sernikowego (u mnie Wieluń Mój Ulubiony) 2 jajka 3/4 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. masła orzechowego 1/2 szkl

Smaki Na Talerzu
Ciasteczka dyniowe 166

puszystą masę. Do masy przesiej mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Chwilę miksuj do połączenia się składników. Z przygotowanej masy formuj niewielkie kulki, następnie ostrożnie je spłaszcz i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. W tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Upieczone ciastka zamaczaj do połowy

365 dni dookoła kuchni
Tarta z dynią, fetą i karmelizowaną cebulą 186

wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni - piec ciasto 10 minut, zdjąć folię i piec kolejne 5 minut, wyjąć. NA cieście rozłożyć kawałki dyni, cebulę i fetę. Jajka rozmieszać, dodać śmietanę, sól i pieprz -wymieszać. Zalać masą tartę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 30 minut. 3.5.3251 Artykuł Tarta z dynią, fetą i karmelizowaną cebulą pochodzi

Cooking for Emily
Rolada serowa z pieczarkami 243

dużych otworach. Wybić jajka do miski z serem, dodać majonez, dokładnie wymieszać. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem, nasmarowanym tłuszczem, wylać masę serową, włożyć blachę do nagrzanego do 180 stop.piekarnika, piec przez ok. 20 minut. Po upieczeniu ciasta serowego zdjąć papier, na cieście rozłożyć rozbite mięso, posypać przyprawą do kurczaka. Następnie wyłożyć pieczarki i natkę pietruszki. Zwinąć w roladę

Kuchnia Danusi
Pomidorówka naszej babci – zupa pomidorowa inaczej 170

Któż z nas nie zajada się przepyszną zupą pomidorową. Ta powszechnie znana zupa jest nie tylko przepyszna, lecz także bardzo zdrowa. Można ją przyrządzić na wiele

sierotka maRysia w kuchni
Muffiny cukiniowo-bananowe 189

pieczenia i sodą. 3. Jajka roztrzepać, dolać ole, jogurt i pogniecione banany. Następnie dodać startą cukinię oraz rodzynki. Wsypać składniki suche. Masę dobrze wymieszać - do połączenia składników. 4. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nakładać ciasto, do wysokości 3/4. Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 20 minut. Upieczone  wyjąć z blachy i pozostawić do zupełnego

kolorowotorcikowo
Tarta z marchewką i cukinią 241

stopni. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni. Następnie wyciągnij z piekarnika i ułóż na cieście warzywne spaghetti. Wszystko zalej mieszanką jajeczno – śmietanową. Posyp parmezanem. Piecz ok. 30-40 minut, aż masa jajeczna się zetnie . Podawaj najlepiej na ciepło. Artykuł Tarta z marchewką i cukinią pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
PLACUSZKI Z BANANEM I JOGURTEM 218

jajko,cukier,sól,proszek. 3. Dokładnie łączymy za pomocą widelca lub trzepaczki kuchennej . 4. Następnie na koniec dodajemy mąkę. Mieszamy dokładnie. Masa nie będzie bardzo gęsta . 5. Rozgrzewam olej na patelni,za pomocą łyżki (dużej) nabieram porcje ciasta i robię placuszki średnica ok 5 cm. 6. Smażę na rumiano z obu stron. Podaję na ciepło

Gotowanie Patki
Ciasteczka chałwowo-kokosowe z kleiku ryżowego 187

pieczenia Masło/margarynę oraz pastę sezamową z cukrem utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania - wbić jajka. Do powstałej masy dodać kleik, wiórki i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta uformować kulki o wielkości średniego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Całość

Di gotuje
Serniczek kokosowy z ryżu 154

jajko, masło orzechowe oraz przygotowany wcześniej mus śliwkowy. Delikatnie ugniatamy i w razie potrzeby dolewamy niewielką ilość mleka/podsypujemy odrobiną mąki. Wykładamy ciastem dno lekko natłusczonej formy. Podpiekamy przed ok. 10 minut w temp. 180 stopni C.  na masę  2 torebki ryżu (u mnie basmati i parboiled)  2 szklanki mleka 1 szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka mleka

Kuchnia Ellie
Ciasteczka owsiane - błyskawiczne 221

Wszystkie składniki mieszam ze sobą ręką. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni grzałka góra dół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z przygotowanej masy formuje małe kuleczki następnie spłaszczamy na papierze. Można również wykorzystać wykrawacz do ciastek który wypełniamy ciastem a następnie podnosimy foremkę. ( Tak jak na przestawionym filmie. Pieczemy przez 15 minut. SMACZNEGO! Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań

Kulinarne przygody
Pączki - Przepis Podstawowy 180

dużej miski wsypać mąkę, cukier waniliowy, sól, jajka i rozczyn. Przemieszać. 5. Na koniec dodać masło. 6. Całość wyrabiać na gładką masę. Przyłóżmy się porządnie do wyrabiania, gdyż to m.in. w tym tkwi sekret puszystych pączków 7. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny 8. Po tym czasie formować pączki, albo kulać kuleczki albo wałkować ciasto

Dziś Ja gotuje
Placuszki bananowo-kokosowe z mąką lnianą (bez glutenu, cukru, jajek i mleka) 188

lnianej (płaskie) 2 łyżki mąki kukurydzianej (płaskie) Dodatkowo: olej kokosowy do smażenia Wszystkie składniki umieścić w misce i zblendować na jednolitą masę. Następnie na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta, które w razie potrzeby można odrobinę spłaszczać. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać

Di gotuje
Tarta z zielonym groszkiem i serem pleśniowym 284

minut w temperaturze 180 stopni. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni. Na tak podpieczone ciasto wykładamy groszek z szalotkami. Posypujemy wszystko serem pleśniowym pokrojonym w kostkę a następnie zalewamy wszystko masą jajeczno- mleczną Piecz przez 25-35 minut w temperaturze 190 stopni, aż masa jajeczna zetnie się i lekko zarumieni. Wyciągnij z piekarnika

I LOVE LIFE
Muffinki makowo-miodowe... 171

mąkę proszek do pieczenia, sól, cukier wymieszaj w dużej misce. W drugiej, mniejszej, roztrzep widelcem składniki płynne: jajka, jogurt, olej, miód, masę makową i wanilię.  Składniki płynne wlej do suchych i delikatnie, ale szybko, wymieszaj łyżką. Rozdziel ciasto pomiędzy papilotki i pieczemy przez 20 minut - powinny być złotawo-brazowe i sprężyste przy dotyku. Wyjmij na kratkę i zostaw

Lejdi of the house
Kruche ciastka przepis 204

pieczenia Sposób przygotowania: - twarde masło połam na części, dodaj mąkę i pozostałe składniki - wszystko posiekaj nożem, następnie zacznij wygniatać masę - gdy masa będzie się kleiła dodaj jeszcze mąki, aż całość będzie zwarta i nie lepiąca - włóż ulepione ciasto do lodówki na 30minut - po wyjęciu partiami wałkuj ciasto i wykrawaj ulubione kształty ciasteczek - przed włożeniem do piekarnika, górną część ciasteczek posmaruj

MintTaste
Kuchnia indyjska w domu? Przekonaj się, że z łatwością przyrządzisz aromatyczne dania 188

kurkuma, mielony kmin rzymski) i soli. Wszystkie składniki wymieszaj z wodą (mniej niż 250 ml na 1 szklankę mąki), aby uzyskać masę o gładkiej konsystencji. W rondlu rozgrzej olej i wrzucaj do niego kawałki kalafiora zanurzonego w cieście. Smaż partiami – do momentu, w którym panierka nabierze złocistego koloru. Osusz na papierowym ręczniku. Gobi Pakora to przekąska, która wyśmienicie smakuje

CookMag
Sernik dyniowo – piernikowy 167

dodatkiem imbiru. Wierzch to czekoladowe ganache. Całość komponuje się idealnie! Sernik jest aksamitny i przepyszny. Jeśli lubicie piernikowe klimaty zapewniam, że ciasto szybko zniknie Polecam Składniki: Spód: 180 g herbatników 70 g masła 2 łyżeczki suszonego imbiru Masa serowa: 800 g mielonego twarogu do sernika 200 g serka mascarpone 1 i 1/2 szklanki musu z dyni∗ 1 i 1/2 szklanki

Oryginalny smak
Trufle czekoladowe 185

masła orzechowego 50 g cukru pudru 20 g posiekanych płatków migdałowych Wykonanie: Do miski wsypałam pokrojone w małe kawałki ciasto Brownie, które upiekłam wcześniej. Wsypałam połowę kakao, dodałam masło orzechowe i cukier puder. Wymieszałam. Z masy formowałam kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Każdą kulkę zważyłam.   Ich waga wahała się między 25 a 30 g. Potem obtoczyłam je w kakao

Kuchnia u Krysi
KORZENNE CIASTKA Z ORZECHAMI 170

mieszamy pozostałe suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, odrobinę sody, sól, przyprawę do pierników oraz posiekane orzechy włoskie do   masy maślano jajecznej dodajemy teraz wymieszane suche składniki, dokładnie wszystko ze sobą mieszamy ( ja użyłam miksera) ciasto będzie kruche ale bez problemu można formować z niego kuli o średnic ok. 2cm, które lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej

Słodkie zapomnienie
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i koperkiem 387

obroty miksera i dodajemy do piany żółtka i pieprz. Na koniec, na bardzo małych obrotach miksera dodajmy do piany mąkę i masę szpinakową. Miksujemy tylko do połączenia składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którym rozprowadzamy równomiernie ciasto szpinakowe. Blachę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut (Uwaga! Ciasta nie można przypiec za bardzo

Be Fit Be Strong
Ciasteczka ryżowo-kokosowe 182

masy. Stopniowo dodajemy po 1 jajku, miksujemy po dodaniu każdego. Do powstałej masy dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki z ciasta delikatnie rozpłaszczamy i robimy w nich wgłębienia. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu wgłębienia w ciasteczkach

Smakowity Blog Kulinarny
Lane kluseczki jajeczne 198

odwiedziłam miała dla nas rosołek i właśnie takie kluseczki. Jajka, mąkę, wodę rozmieszać za pomocą trzepaczki. Ubijać aż masa będzie jednolita. Ciocia mi mówiła że tajemnica dobrych kluseczek tkwi w tym żeby mocno napowietrzyć ciasto. W garnku zagotować wodę, posolić. Do wrzącej wody wlewać ciasto cienkim strumieniem. Wykorzystać do tego celu trzepaczkę. Gotować kluseczki 1 minutę. Odlać na sitko

Kuchnia Pokoleń
PIERNICZKI NA ZIEMNIAKACH 202

Masa ma być gładka. Odstawić do wystudzenia. Do miski wsypać przesianą mąkę z sodą, kakao, przyprawę do piernika, jajko oraz miodową masę. Na początku wymieszać łyżką a następnie przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i krótko wyrobić. Jeśli ciasto się klei dodać odrobinę mąki. Ciasto podzielić na mniejsze części i każdą rozwałkować na ok. 0,5 cm i wykrawać dowolne kształty

Pani na deser
Chałki / warkocze z nasionami chia - idealne na śniadanie 165

rozpuści. Odstawić do wystygnięcia. Ostudzone mleko z masłem wlać do miski, dodać sól i wyrabiać ok 10 minut do uzyskania jednolitej masy. Obsypać mąką i odstawić, przykryte ściereczką, na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przepołowić ostrym nożem na pół, a każdą część na 3 paski. Każdy "rozwałkować ręką", końcówki z jednej strony połączyć i zaplatać

Trufelkowo
Najlepsze pancakes czekoladowe (z czekoladą) 165

posiekanej czekolady Ponadto: olej/masło do smażenia (u mnie masło ghee - Palce lizać! ) Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Na końcu do masy wmieszać czekoladę.   Na patelni rozgrzać minimalną ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać spore porcje ciasta . (2 łyżki stołowe = 1 placuszek.)   Placki należy smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia się. Inspiracja z blogu: Moje Wypieki

Di gotuje
Muffiny z suszonymi morelami i orzechami laskowymi 145

cukry pudru do dekoracji Przygotowanie Masło stopić w rondelku. Morele i orzechy pokroić. Banana utrzeć z cukrem na jednolitą masę, dodać mąkę, masło, jajka, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, mleko, olej i sól. Wymieszać dokładnie ciasto i dodać morele i orzechy. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki i piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. Po ostygnięciu

Zielona Kuchnia
Gryczane ciasteczka z masłem sezamowym 154

użyłam posiekanych podprażonych orzeszków arachidowych) -opcjonalnie: cukier puder Przygotowanie Masło sezamowe utrzeć z cukrem i cukrem pudrem. Ucierając wbijać po jajku. Masę wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia, orzechami (i/lub rodzynkami). Wyrobić mikserem, schładzać 30 minut. Z ciasta formować kulki i lekko je spłaszczać. Można obtoczyć w sezamie. Piec na blasze wyłożonej pergaminem przez ok 15 minut w temp. 180st

Zielona Kuchnia
Naleśniki wytrawne z jarmużem, orzechami i serkiem topionym 191

kremowego (użyłem produktu  MSM MOŃKI ) 3 garści świeżego jarmużu 2 łyżki orzechów pekan 1 pomidor natka pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE ciasta naleśnikowego: Do miski wbijamy jajko, dodajemy mąkę, mleko i oliwę. Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Naleśniki smażymy na patelni posmarowanej odrobiną tłuszczu. PRZYGOTOWANIE naleśników z jarmużem, orzechami pekan i serkiem topionym: Liście jarmużu zalewamy wrzątkiem i odstawiamy

kulinarnyJa
Razowe ciasteczka z kardamonem 191

Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać jajko i zmiksować. Mąkę wymieszać z kardamonem lub cynamonem, dodać do masy maślanej wraz z mlekiem i zmiksować/wymieszać do połączenia składników, następnie ręcznie zagnieść jednolite ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia, na około 30 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki o wadze około

Opowieści z piekarnika
Drożdżówki z kruszonką 195

Ciepła, świeże drożdżówka z kakao w zimny jesienny wieczór. Czy może być coś lepszego? Składniki: ciasto: 300  g mąki + 2 łyżki 80 g cukru + łyżka 30 g drożdży świeżych 150 ml mleka +łyżka mleka 3 żółtka 2 całe jajka 50 g masła kruszonka: 50 g masła 50 g cukru 100 g maki lukier: 1/4 szklanka cukru pudru 2 łyżki(...)żółtka, roztopione masło i ciepłe mleko. Mieszamy na jednolitą, miękką masę. Można dodać max2 łyżki mąki więcej, ale masa nie może być zbita i twarda! Podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski i dzielimy na 8 części. Formujemy kulki. Ponownie odstawiamy je przykryte

Lena Gotuje
orzeźwiający sernik na zimno 141

wrzątku. Do misy miksera wlać kremówkę i mleczko skondensowane. Ubić. Następnie dodać serek i zmiksować. Na końcu połączyć z wystudzoną żelatyną. Masę przełożyć do tortownicy. Owoce opłukać, winogrona pokroić na połówki i wyjąc pestki. Poukładać na wierzchu ciasta.  Pozostałą żelatynę rozpuścić we wrzątku i wymieszać z sokiem. Kiedy zacznie tężeć zalać nią ciasto. Odstawić do lodówki na kilka godzin

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
3-składnikowe placuszki bananowo-gryczane (Gluten free) 209

łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego do smażenia Wykonanie :  1. Banany obieramy, odcinamy końcówkę z gniazdami nasiennymi i blendujemy na gładką masę. Wbijamy jajko dodajemy cynamon oraz mąkę gryczaną.  2. Całość mieszamy na dość gęste i spójne ciasto. Rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu na patelni. Wylewamy łyżką ciasto tworząc niewielki okręgi. Smażymy po 2 minuty z każdej strony

vaniliowoczekoladowa
Włoska babka ciambella 194

zamieszać do połączenia. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć białka z masą jajeczną używając łyżki lub szpatułki.  Piec w nagrzanym piekarniku-  170 stopni   około 40 minut, sprawdzając ciasto patyczkiem.W razie potrzeby  przedłużyć czas pieczenia .  Można ozdobić lukrem migdałowym i posypać prażonymi migdałami. Lukier cytrynowy 1 szklanka

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Torcik Sachera 159

dodajemy cukier puder . Następnie wrzucamy po jednym żółtku i letnią czekoladę. Białka ubijamy na sztywną pianę z 100 g cukru. Do masy czekoladowej dodajemy przesianą mąkę i stopniowo ciągle mieszając, pianę. Tortownicę pokrywamy papierem do pieczenia , wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C . Pieczemy ok. 1 godziny. Wystudzone ciasto , przecinamy wzdłuż na dwa placki. Przekładamy połową podgrzanej

Różne smaki w kuchni
Sernik japoński 175

zewnątrz owijamy szczelnie folią aluminiową, aby do środka podczas pieczenia nie dostała się woda.   Do formy przelewamy masę serową i umieszczamy ją w większym naczyniu (np. żaroodpornym albo w większej foremce do pieczenia ciast), które napełniamy gorącą wodą mniej więcej aby sięgała połowy tortownicy.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez co najmniej

bistro mama
Szybki piernik 175

solą. W osobnej misce mieszamy mleko, jajko, olej i powidła. Suche składniki łączymy z mokrymi, mieszamy do powstania jednolitej masy. Masę wylewamy do natłuszczonej formy, pieczemy około 40-50 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Ciasto wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystudzenia. Polewa: wodę umieszczamy w rondelku, dodajemy cukier, mieszamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy masło i podgrzewamy

Smak mojej kuchni
Babeczki kakaowe z jabłkami 142

kakao. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy olej, śmietanę i krótko miksujemy. Suche składniki łączymy z ubitą masą, mieszamy do połączenia składników. Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Dodajemy na końcu do ciasta i mieszamy łyżką. Ciastem napełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu dekorujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Giant ginger cookies 195

pieczenia. Mąkę, proszek, sól i przyprawę wymieszać w misce. Masło utrzeć z ciemnym i białym cukrem za pomocą miksera na puszystą masę. Dodać melasę oraz jajko i ponownie dokładnie zmiksować. Dodać suche składniki, całość bardzo dokładnie zmiksować. Ciasto owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na 20 min. (ma się dokładnie schłodzić, nie zamarzać). Z ciasta formować kulki

Słodkie inspiracje
PŁONĄCA CZEKOLADOWA BAJADERA Z BEZĄ WŁOSKĄ 178

wkładamy połamane wafelki Lusette oraz herbatniki – ucieramy na „piasek”. Mleko kokosowe gotujemy z masłem oraz czekoladą, wlewamy do ciasta. Dodajemy powidła śliwkowe oraz posiekane ( ale nie drobno ) orzechy i wszystko razem wyrabiamy na zwartą masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy kule i odkładamy do lodówki. BEZA WŁOSKA: 140 g cukru zalewamy wodą, mieszamy, stawiamy na ogniu i gotujemy

Ostra na Słodko
RECENZJA KSIĄŻKI Z PRZEPISAMI "POLSKA KSIĄŻKA KUCHARSKA" 181

ciastka z makiem   * Ciasta z owocami   * Ciasta i ciastka ptysiowe   * Ciasta i ciastka z serem   * Ciasta wytrawne i pikantne   * Mazurki i keksy   * Pierniki i pierniczki   * Tarty i tartaletki   * Torty i torciki   * Masy i kremy   * Lukry, poncze, polewy * Napoje * Dania wegetariańskie * Grill * Pieczywo Także jak widzicie przepisów jest naprawdę wiele

Zrób to smacznie
Ciasto herbaciane indyjskie 243

już nie robotem. Wsyp wszystkie bakalie, wymieszaj do połączenia się wszystkiego. Keksówkę o długości np. 25 cm może być inny rozmiar – ciasto będzie po prostu wyższe lub niższe- wysmaruj olejem kokosowym lub masłem i obsyp mąką. Wlej masę i wstaw do nagrzanego piekarnika. Temperatura 180 stopni ( góra i dół ) i pieczemy około 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem

Z Kuchni Do Kuchni
Kruche ciasteczka "Kotki" 171

budyniu waniliowego 3 ły ż ki mąki ziemniaczanej Masło o temperaturze pokojowej ucieramy  z cukrem pudrem na puszystą masę.  Stopniowo dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i budyń (proszek).  Dokładnie mieszamy, aby składniki połączyły się. Ciasto schładzamy w lodówce (1 godzinę).  Zimne ciasto rozwałkowujemy,  foremk ami wycinamy ciastka . Ciastka układamy na blasze  wyłożonej papierem

Pyszności Słodkości
Placuszki z owocami 197

dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę. Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu

Życie zaczyna się w kuchni
Muffiny z nutellą 172

jajku i dokładnie po każdym ucierać aż do połącznia się składników. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wmieszać do masy za pomocą szpatułki. Na koniec lekko wmieszać nutellę tak aby powstały grube ciemne pasy w cieście. Nakładać do połowy papilotek i wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika na około 20-25 minut. Studzić na kratce

Pysznie & Pięknie
Ciasto z nadziewanymi śliwkami 135

posypania Wykonanie: • Masło utrzeć z cukrem na puszystą białą masę. • Dodawać na przemian po żółtku i po łyżce mąki. • Na koniec wsypać resztę mąki z proszkiem do pieczenia i pianę ubitą z białek. • Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. • Śliwki lekko naciąć z wąskiego końca

To co kocham
Warzywna pizza 164

dużych oczkach. Następnie wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Składniki dokładnie łączymy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę warzywno-jajeczną, tworząc koło. Zapiekamy 15 min w temperaturze 180°C. Następnie blaszkę wyciągamy, ciasto z góry przykrywamy papierem do pieczenia, przykładamy drugą blaszką i obracamy. Usuwamy spodnią blaszkę, teraz znajdującą się na górze. Usuwamy papier do pieczenia

R'n'G Kitchen
Ciasteczka z masłem orzechowym i migdałami 201

utrzeć razem przy pomocy miksera. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i zmiksować wszystko razem. Na koniec dodać pokruszone na mniejsze kawałki płatki migdałów. Formować z ciasta kulki wielkości dużego orzecha włoskiego układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko je spłaszczając. Warto zachować między ciastkami odstęp

Kulinarne Inspiracje
Szybki i prosty chleb z żurawiną 239

prowansalskie mieszamy ze sobą w dużej misce. Następnie wlewamy wodę z drożdżami.  Wszystko mieszamy za pomocą łyżki do uzyskania zwartej masy. Odstawiamy przykryte ściereczką na 30 minut. Keksówkę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy do niej ciasto. Odstawiamy jeszcze na parę minut w ciepłym miejscu Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę.  Smacznego

Taste Therapy
TARTA BROKUŁOWA Z KURCZAKIEM 155

przyprawami, obsmażamy na złoto. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie. Jajka miksujemy ze śmietaną, doprawiamy przyprawami do smaku, dodajemy ser. Na podpieczonym cieście układamy kurczaka, pieczarki i brokuła, zalewamy sosem. Zapiekamy ok. 30 min.w 180 stopniach aż się masa zetnie

słodki bratek
EKLERKI Z KREMEM KOKOSOWYM 193

następnie do wrzącej wsypujemy mąkę i bardzo energicznie mieszamy. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek, studzimy. Do wystudzonego ciasta wbijamy po 1 jajku – kolejne wbijamy dopiero w momencie, gdy poprzednie będzie dokładnie zmiksowane z masą. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut / 190C z termoobiegiem. KREM KOKOSOWY

Ostra na Słodko
Puszyste racuszki na śmietance 482

masło szczypta soli cukier puder Wykonanie: Mąkę wymieszać dokładnie z cukrem, żółtkami, mlekiem i solą do smaku. Następnie dodać do masy sztywno ubite białka oraz ubitą śmietankę, delikatnie wymieszać. Wylewać na rozgrzaną patelnię po 3 łyżki ciasta na jeden placek. Smażyć z obu stron na maśle na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem lub dowolną konfiturą

Tradycyjna Kuchnia
Dyniowa tarta 184

początek dynię z jajkiem, potem dodajemy ser, kiełbasę, a na końcu mąkę. Dodajemy tyle mąki, by zagęścić i scalić masę. Masę wykładamy do formy do tarty lub innej tak, by utworzyć warstwę ok. 2-3 cm ciasta. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 45 minut. Jeśli zostanie kawałek dyni, to nie wyrzucaj jej! Pokrój w grube plastry, posmaruj trochę

Kucharzyca
Bezglutenowe cantucci z migdałami 144

ekstraktu migdałowego  80 g obranych migdałów  Mąka bezglutenowa do podsypania  Jajo i żółtko utrzyj z cukrem na pulchną masę. Dodaj ekstrakt migdałowy oraz mieszankę z proszkiem. Składniki dobrze wymieszaj i dodaj migdały. Wyrób gładkie ciasto. Stół podsyp mąką i z ciasta uformuj wałeczek o długości ok. 20 cm. Ciasto przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia

Kuchnia bezglutenowa
Trufelki chałwowo-kokosowe (z markiz chałwowych) 161

ciastek. Całość dokładnie wymieszać, a następnie połączyć z wiórkami kokosowymi i syropem/miodem (wg smaku). (Ciągle używałam malaksera, ale można ręcznie.) Jeśli masa nie nadaje się do formowania - należy ją schłodzić w lodówce przez około 20 minut. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe - przechowywać w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętym pojemniku. (*) Trufelki świetnie smakują w wersji solo, ale można

Di gotuje
3-minutowe pancakes z blendera – bezglutenowe, wysokobiałkowe i fit! 258

blendera lub malaksera. Oczywiście jajka rozbijamy, a banana obieramy ze skórki. Miksujemy wszystko razem około 2-3 minut na najwyższych obrotach – masa początkowo będzie lejąca i rzadka. Odstawiamy ją na 5-10 minut do zgęstnienia. Za konsystencję ciasta odpowiedzialne są płatki owsiane. Trzeba je przy miksowaniu jak najbardziej rozdrobnić, a później na chwilę odstawić żeby zmielone płatki zdążyły nasiąknąć mieszanką

Karo in the Kitchen
Brzoskwiniowiec bez pieczenia 581

Lekkie ciasto przygotowane na biszkoptach, z waflowymi rurkami, które ciekawie się prezentują w przekroju oraz z delikatną masą na bazie mascarpone. Może i trzeba troszkę czasu, by je zjeść, ale nie jest pracochłonne i samo przygotowanie, to kwestia godzinki. Warte jest Waszego poświęcenia, zapewniam ;) Składniki na blaszkę 24x36cm: 1 i 1/2 paczki podłużnych biszkoptów 100g kakaowych herbatników 1 duża puszka

Kuchnia w czekoladzie
EKLERKI Z KREMEM CAPPUCCINO, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I PORZECZKAMI 238

następnie do wrzącej wsypujemy mąkę i bardzo energicznie mieszamy. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek, studzimy. Do wystudzonego ciasta wbijamy po 1 jajku – kolejne wbijamy dopiero w momencie, gdy poprzednie będzie dokładnie zmiksowane z masą. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut / 190C z termoobiegiem. KREM: Mleko

Ostra na Słodko
EKLERKI Z KREMEM CAPPUCCINO, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I PORZECZKAMI 230

następnie do wrzącej wsypujemy mąkę i bardzo energicznie mieszamy. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek, studzimy. Do wystudzonego ciasta wbijamy po 1 jajku – kolejne wbijamy dopiero w momencie, gdy poprzednie będzie dokładnie zmiksowane z masą. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut / 190C z termoobiegiem. KREM: Mleko

Ostra na Słodko
Frigolotti 170

Wykonanie: Czekoladę starłam na tarce. Do miski wsypałam mąkę i włożyłam masło. Posiekałam. Kiedy masa osiągnęła konsystencję piasku dodałam pozostałe składniki za wyjątkiem orzechów laskowych. Wszystko wymieszałam i zagniotłam zwarte ciasto.   Piekarnik włączyłam na 180 °C. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Z ciasta odrywałam małe kawałki, formowałam kulki wielkości orzecha, lekko spłaszczyłam i w każdą kulkę wetknęłam orzeszek laskowy

Kuchnia u Krysi
Naleśniki waniliowe z rodzynkami i owocami Goi 183

masła rodzynki i owoce goi. Chwilkę smażyć, zlać wszystko z patelni do miseczki i przestudzić. Mąkę przesiać i dodać do masy jajecznej, wymieszać. Wlać przestudzone masło z rodzynkami i mleko. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię, wlać część ciasta i smażyć do momentu, aż będzie wystarczająco przesmażone żeby można było naleśnika odwrócić. Smażyć chwilkę. Jak macie dobrą patelnię można smażyć na suchej

Kuchnia Pokoleń
Szpinakowe naleśniki o smaku kokosowym 167

inaczej jak zwykłe, ale są pyszne. Ja zrobiłam z mąki razowej, ale można zrobić z pszennej. To już zależy od Was. Ciasto – szpinak, mleczko kokosowe, mąkę,masło, szczyptę soli,jajka wrzuć do wysokiego naczynia. Zmiksować na gładką masę, dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i porcjami smażyć naleśniki. Thermomix – do naczynia miksującego dodać szpinak, mleczko

Kuchnia Pokoleń
smaczna na szybko babka cytrynowa z rodzynkami... 185

utrzeć z 5 minut na dużych obrotach na koniec wsypać sparzone rodzynki odsączone na sitku z wody i mikserem wmieszać w masę forma do babki falista 21 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką - do formy przełożyć ciasto, wyrównac wierzch, piekarnik elektryczny nagrzany na 170 C, piec 15 minut i naciąć nożem krzyż (dla odpowietrzenia), dalej piec 30-35 minut

W Mojej Kuchni Lubię
PIERNIK Z MARCHEWKĄ, ORZECHAMI PEKAN i MASĄ MARCEPANOWO-ŚLIWKOWĄ 188

Pyszne, mięsiste i gęste ciasto piernikowe z dodatkiem tartej marchewki oraz miodu. Bogate w orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Przełożone masą z nasączonych w likierze  suszonych śliwek i marcepanu. Wykończyłam je  aksamitnym i delikatnym ganachem z gorzkiej czekolady, słodkiej śmietanki oraz odrobiny masła. Można wykonać je w ostatniej chwili lub upiec 4-5 dni przed świętami

cool and minty
Pyszne i zdrowe ciasteczka orkiszowe :) 188

mąki orkiszowej 1 jajko  2 łyżki mleka 1 łyżeczka kardamonu PRZYGOTOWANIE  Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z kardamonem, mleko i znów zmiksujemy. Owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki (ich wielkość zależy od wielkości stempelka

Moje Kuchenne Rewelacje
ROLADA BROKUŁOWA 333

jogurtem i żółtkami, dopraw solą i pieprzem. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie domieszaj do purée z brokułów. Tak przygotowaną masę wylej na blachę i równomiernie rozprowadź. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20 minut, aż ciasto lekko się zrumieni. W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy. W rondelku rozpuść na małym ogniu masło. Wsyp mąkę i mieszaj energicznie trzepaczką rózgową

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ciasto bananowe 189

utrzeć z cukrem na jednolita masę, dodawać po 1 jajku i dalej ucierać. Banany umyć, obrać i roznieść widelcem, wrzucić do masy maślanej, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz rodzynki i dokładnie wyrobić wszystko razem. Ciasto wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tara formy i piec około 70 minut w nagrzanym piekarniku

Camilla w kuchni
Zapiekane szparagi i rzodkiewkowe historie 191

żeby nieco wystawały ponad brzegi. Smarować je rozpuszczonym masłem.  Podpiec w 200 st. C. przez 10-15 minut. Na ciasto wyłożyć nadzienie z kurczaka.  Jajka roztrzepać, wymieszać z serkiem i mlekiem. Dodać soli i pieprzu. Masą jajeczną zalać kurczaka.  Piec w 200 st. C. przez 25 minut. Podawać z pokrojonymi w plastry rzodkiewkami i rzeżuchą. Smacznego! Przede

Pożeraczka, czyli raz adobrze
BABKA WIELKANOCNA 131

cukier waniliowy dokładnie utrzyj na jednolitą masę. Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj po jednym żółtku oraz skórkę z cytryny. Do masy dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.  Ubij białka ze szczyptą soli i delikatnie przełóż do reszty. Ciasto przelej do formy nasmarowanej masłem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st. C. na około 40 minut. Ostudzoną babkę wyjmij

Kukuleczki
Muffinki twarogowe z wiśniami 216

Twaróg zmiksować z mlekiem, jajkiem i olejem na gładką masę.  2. Suche składniki wymieszać ze sobą i dodać do zmiksowanej masy serowej. 3. Dodać wiśnie (jeśli są z kompotu należy je dobrze odsączyć) 4. Nakładać porcje ciasta do foremek na muffinki (ja używam silikonowych).  5. Piec do suchego patyczka

Kto ugości moich gości?
Karmelowe placuszki czekoladowe z kawałkami bananów 200

używam zwykłej łyżki). Pół banana tniemy na cienkie plasterki, które dzielimy na 4 części (kosteczki). Tak przygotowanego banana dokładamy do naszego ciasta na placuszki i lekko mieszamy całość. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju kładziemy po łyżce masy, tworząc w ten sposób placuszki. Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor (na małym ogniu). Podajemy z tartą czekoladą i kawałkami

Słodkie okruszki
Babeczki krówka 222

kawę rozpuszczalną. Do mąki dodajemy jajko, olej, mleko i około połowę śmietany kremówki. Mieszamy do połączenia składników. Odkładamy 1/3 gotowej masy, dodajemy kakao i resztę kremówki, mieszamy do połączenia składników. Nakładamy na przemian ciemne i jasne ciasto do blaszki wyłożonej papilotkami. Piekarnik nastawiamy na 180 -200 stopni, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki

Ciastkozercy
Babka z kruszonką orzechową 160

wanilii. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Mieszamy do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy. Formę do pieczenia smarujemy masłem. Na spód formy wysypujemy połowę kruszonki orzechowej i wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy drugą kruszonkę orzechową , przykrywamy resztą ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy 45 minut

Wędrówki po kuchni
Pizza na wypasie z serem w bokach 152

blogu. Pizza z chipsami z szynki parmeńskiej, brokułem, niesamowicie smacznym sosem pomidorowym, smażonymi pieczarkami, serem mozzarella, cheddar i gouda, z całą masą serca i świetnego pomysłu. Pizza od początku do końca przemyślana, idealna. Składniki (na dużą pizze): Ciasto: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 250 gram mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłej wody 25 gram

Mango Papaja
Babka z kruszonką orzechową 165

wanilii. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Mieszamy do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy. Formę do pieczenia smarujemy masłem. Na spód formy wysypujemy połowę kruszonki orzechowej i wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy drugą kruszonkę orzechową , przykrywamy resztą ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy 45 minut

Wędrówki po kuchni
Babka Trzy Kolory 177

płaskiej łyżeczki Kurkumy kisiel wiśniowy + 2 łyżki soku z buraka ( oczywiście możemy sok pominąć ) 1. Jajka z cukrem ubijamy na puszysta masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Mieszamy wszystko. Odkładamy do osobnej miski 1/3 ciasta i mieszamy z kurkumą do uzyskania lekko żółtego koloru. Wylewamy na dno wysmarowanej i wysypanej bułka tartą blaszkę. 2. Teraz

Gotowanie...to proste !
PĄCZKI, PĄCZUSIE.... 174

łyżką cukru. Rozpuścić drożdże i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (rośnie dosyć szybko). Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać wyrośnięty zaczyn, wymieszać, dodać mąkę, rozpuszczone masło, resztę mleka, sól i alkohol. Wyrobić dobrze ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Gdy ciasto podwoi swoją objętość uformować nieduże pączki. Zostawić na kilka minut do wyrośnięcia. Rozgrzać smalec

Moje Słodkie Piekiełko
CIASTO Z JABŁKAMI 182

Sposób przygotowania: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno z cukrem i na koniec dodawać po jednym żółtku ubijając na pulchną masę. Następnie dodać stopniowo olej. Na końcu delikatnie mieszamy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i układamy na ciasto

Prosto i Smacznie z Anetą
Serowe pakieciki z budyniem, dżemem i miechunką / Cream cheese pastries with, pudding, jam and golden berries 204

chłodne miejsce. W misce miksera zmiksuj serek z cukrem, po czym dodaj mleko i olej. Miksuj przez kilka minut aż masa stanie się jednolita. Następnie wsypuj powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksuj aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Przełóż je na posypaną mąką powierzchnię i uformuj z niego walec, który podziel na 10 równych części. Każdą

karmelowy
Muffiny z rabarbarem 168

Mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. 2. Mieszamy jajko, mleko, olej . 3. Łączymy składniki suche z mokrymi. 4. Masę łączymy z pokrojonym w kostkę rabarbarem. 5. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy do nich ciasta do ¾ wysokości foremki. 6.   Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Muffiny są bogate w :  - błonnik pokarmowy, który obniża poziom

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Ciasto „Makowa Panienka” z morelami i orzechami 4280

smaczne ciasto z makiem o uroczej nazwie „Makowa Panienka”:). W środku waniliowy krem z morelami i orzechami włoskimi, na pachnącym migdałami biszkopcie z makiem. Przyjemne, pyszne, nie za słodkie ciasto na sporą blaszkę. Bardzo polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Indigo .     Składniki: Biszkopt: 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru(...)stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, wsypać mak. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać aromat, wymieszać. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut

Mała Cukierenka
Tort czekoladowy z żurawiną 264

masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 4. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, zmielone orzechy i dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC

Mała Cukierenka
MIĘKKIE NADZIEWANE PIERNICZKI 431

większym naczyniu,gdyż śmietana zwiększy swoją objętość. Mąkę wymieszać z kakao,białka ubić na sztywno,dodając cukier,żółtka - ciągle ubijając.Przygotowaną masę jajeczną przelać do mąki,delikatnie mieszając łączyć składniki,wlać miód,na końcu śmietanę.Wyrabiać by ciasto miało jednolitą konsystencję.Ciasto wyjdzie kleiste i rzadkie..takie ma pozostać.Należy je przykryć,odstawić na 24h w chłodne miejsce

Niespełnione zdolności kulinarne
Ciasto marchewkowe z ananasem 163

Prosty ,łatwy i szybki przepis na smaczne ciasto marchewkowe. Robiłam już różne jego wersje ale to mi smakuje najlepiej. Można zrobić do niego masę z serka czy bitej śmietany ale to z pewnością podniesie jego kaloryczność :) Składniki : - 350 g marchewki startej na średnich oczkach - 200 g brązowego cukru ,warto dać ciemny bo dodaje karmelowego smaku :) - 40 g mąki kokosowej ( ewentualnie

Wypieki Rene
Piernikowe pralinki z kaszy jaglanej + pierwsze urodziny bloga! 196

czekolady + odrobina mleka Rodzynki wcześniej namoczyć w wodzie. Czekoladę połamaną na kostki rozpuścić w garnuszku z niewielkim dodatkiem mleka. Wystudzone ciasto drobno pokruszyć, chociaż będzie dość wilgotne. Dodać proszek budyniowy, cukier i rodzynki. Zagnieść. Z powstałej masy formować kuleczki - mi wyszło ok. 30 sztuk. Każdą z kuleczek obtoczyć w czekoladzie, a następnie we wiórkach kokosowych lub płatkach owsianych. Gotowe

Kuchnia Ellie
Racuszki serowe z nutką lawendy , jogurtem i wiśniami. 164

żółtka , zmiksować blenderem . Następnie dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać 3, 4 łyżki oleju kokosowego , kłaść łyżką porcje ciasta nie za duże bo racuszki są delikatne i będzie Wam się źle przewracało  , smażyć na złoty kolor z obydwu stron . Podawać

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto cytrynowo-kokosowe 164

otarta z 1/2 dużej cytryny cukier puder do posypania Przygotowanie Masło roztapiamy w rondelku, przelewamy do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto. Do ciepłego jeszcze masła dodajemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy przez 3-4 minuty, aż masa stanie się biała i błyszcząca. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku. Kolejne jajko dodajemy gdy poprzednie dobrze połączy się z masłem

Gotowanie moimi oczami
Sernik mój dyniowy 174

kakao i jajko i proszek do pieczenia. W małym garnuszku roztapiamy masło i przelewamy do miski. Wszystkie składniki ugniatamy razem. Gotowe ciasto przenosimy na uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą tortownicę. Dokładnie je rozprowadzamy. Składniki na masę serową: 500g ricotty 250g tłustego twarogu 3 szklanki musu z pieczonej dyni 1 i 1/2 limonki (sok i skórka limonki) 80g cukru

Kuchnia Pani Wiosny
Ciasteczka z płatkami owsianymi i słonecznikiem 203

rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do dzieła!!! Słonecznik chwilę prażymy na suchej patelni. Studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i proszek do pieczenia - dokładnie ucieramy. Łączymy z resztą składników - zagniatamy. Ciasto będzie się delikatnie lepić do dłoni Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

sierotka maRysia w kuchni
Muffiny z dynią, jabłkiem i pigwowcami 147

Dosypać suche składniki. Szybko zmiksować tylko po to, by składniki się połączyły. Dodać dynię i jabłko, wymieszać łyżką. Przełożyć po łyżce masy do foremek na muffiny. Do każdej foremki włożyć teraz po łyżeczce marmolady. Dopełnić foremki resztą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. pół godziny. Muffiny są wilgotne w środku. Najlepiej smakują po lekkim ostudzeniu. ----------- Podobne: Pasteis

Weekendy w domu i ogrodzie
Dyniowe ciasteczka 205

cynamon, kardamon i sól. Mieszamy widelcem. W drugiej misce ucieramy masło z cukrami. Dodajemy mus dyniowy, jajko i olejek. Następnie łączymy masę z suchymi składnikami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i w sporych odstępach wykładamy na nią ciasto łyżką. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestygnięciu można posypać cukrem pudrem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Ciasteczka Lego 232

żółtko mieszamy z cukrem. Nie wyrzucamy białka – będzie potrzebne do zrobienia lukru. Wszystkie składniki zagniatamy razem na jednolitą masę – powinna mieć konsystencję plasteliny. W razie potrzeby można dodać nieco więcej śmietany kremówki lub mąki. Ciasto rozwałkowujemy na stole podsypując w razie potrzeby mąką. Wycinamy kwadraty i prostokąty, można wyciąć sobie szablon z papieru, żeby były mniej więcej

Ciastkozercy
Torcik kokosowy 213

szczyptą soli ubić sztywną pianę, dodając partiami cukier. Następnie dodać po jednym żółtku cały czas miksując na wysokich obrotach. Do masy przesiać sypkie składniki (obie mąki i kakao), delikatnie zmiksować na najniższych obrotach do połączenia składników. Ciasto przelać do formy i piec w 170'C około 25 - 30 minut.  Po upieczeniu upuścić w formie z wysokości kolan, wystudzić, przekroić

Cakes By Kejt
pieczony w piekarniku omlet brzoskwiniowy 201

mąkę, mleko, całość mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut. Formę (może to być pokrywa od brytfanki) smarujemy grubo masłem. Do masy z mąki, jaj i mleka dodajemy pokrojone cząstki owoców, całość mieszamy i wlewamy do formy. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25-30 minut. Po upieczeniu omlet od razu kroimy i podajemy z dodatkiem ulubionej

Miód i pieprz
Babka limonkowo-jogurtowa 142

łyżki soku, cukier, cukier waniliowy i olej zmiksować na puszysty krem. Makę wymieszać z proszkeim do pieczenia, dodać do masy. Formę do babki (dużą - około 2, 5 l pojemności) posmarować tłuszczem i posypać mąką. Wyłożyć ciasto. Piec 75 minut  w temperaturze 175 o C (termoobieg - 150 o C). Jeśli wierzch ciasta za bardzo zbrązowieje przykryć je folią aluminiową

cucinare
Pieczony omlet z brzoskwiniami 148

mąkę, mleko, całość mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut. Formę (może to być pokrywa od brytfanki) smarujemy grubo masłem. Do masy z mąki, jaj i mleka dodajemy pokrojone cząstki owoców, całość mieszamy i wlewamy do formy. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25-30 minut. Po upieczeniu omlet od razu kroimy i podajemy z dodatkiem ulubionej

Miód i pieprz
Ciasto kakaowe z cukinią 156

mała keksówka 25 cm   Przygotowanie: Z białek ubijam pianę, dodaję cukier i miksuję dalej. Do miski dodaję resztę składników na ciasto oprócz cukinii i dokładnie miksuję. W końcu dodaję cukinię i bakalie, mieszam drewnianą łyżką. Gotową masę przelewam do keksówki wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około

Kuchnia co dnia
Diabelsko pikantne ciasteczka espresso 186

maki pszennej szklanka mąki żytniej żółtko   Miękkie masło  wraz z cukrami utrzyj w malakserze  na puszystą masę, potem dodaj kakao.  Papryczkę chili ( sama zdecyduj o ostrości ciasteczek) posiekaj bardzo drobno dodaj do ciasta, teraz wsypuj mąki na zmianę i wlej espresso zimne! dodaj żółtko. Kiedy w malakserze ciasto się

AZgotuj!
Babeczki z czerwoną porzeczką pod bezową pierzynką 174

cukrem na puszystą masę. Później dodawaj kolejno żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy maślanej wraz z letnim mlekiem. Wszystko wymieszaj dokładnie ze sobą. Do papilotek nakładaj po łyżce ciasta, a następnie górę posyp łyżką porzeczek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodawaj cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając miksowania

Food Square
Jajka zapiekane w cieście francuskim 158

ciasta francuskiego wyciąć koło, trochę większe niż forma do zapiekania. Ciasto przełożyć do foremki, dokładnie dociskając brzegi. 4. Na ciasto wyłożyć pokrojoną szynkę. Wbić jajko. Posolić. 5. Piec w piekarniku przez 12-15 minut, aż masa się zetnie. 6. Posypać szczypiorkiem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Smacznego!    Źródło przepisu: Piece

Moja Galeria Smaku
Tiramisu z malinami 333

dodać łyżkę likieru amaretto. Ostudzić foremkę, keksówkę wyłożyć folią spożywczą, wypuszczając sporo folii na zewnątrz foremki, co ułatwi późniejsze uwolnienie ciasta z foremki mascarpone ubić mikserem i cały czas ubijając dolewać porcjami śmietanę kremówkę. Dodać ksylitol. Masa początkowo bardzo się rozrzedzi, lecz szybko stężeje na dnie keksówki ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów i skropić je przygotowanym espresso z amaretto. Rozmarować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Biszkopt z masą truskawkową 199

proszku do pieczenia Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę, dodajemy utarte żółtka oraz mąka wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa truskawkowa: 2 kostki masła pół kilograma truskawek 1 szklanka cukru Truskawki miksujemy razem z cukrem. Masło ucieramy na puszystą masę. Do masła

Salonik smaków
Jagodzianki czyli drożdżówki z borówkami 152

łyżki mleka Składniki na lukier: 250g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody Wykonanie ciasta: 50ml mleka podgrzać (nie może być gorące). Wlać je do miski i dodać do niego pokruszone drożdże , 3 łyżki mąki oraz łyżeczkę cukru. Rozetrzeć składniki na gładką masę (bez grudek). Konsystencja rozczynu powinna przypominać śmietanę. Rozczyn odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce by podrósł(...)oraz cukier, jajko i ekstrakt waniliowy. Polecam wyrabiać ręcznie ok. 10-15 minut, ale oczywiście można także wyrobić mikserem z końcówką z hakami przez ok. 5 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę (dopóki ciasto nie podwoi swojej objętości). Wykonanie farszu: Borówki opłukać na sicie i odstawić do odcieknięcia wody. Po odcieknięciu wody

Mania Wypiekania
Ciasteczka z syropem klonowym 156

sól przesiać do miski. W drugiej (dużej) misce utrzeć masę z masła i cukru (tak, by stałą się gładka). Do masy maślanej dodać żółtko, ekstrakt waniliowy i syrop klonowy i chwilę pomiksować. Wsypać mąkę i wyrobić. Ciasto podzielić na dwie kule i owinąć je folią spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie rozwałkować na grubość

Mania Wypiekania
.842. jaglanka w ricottcie 122

tradycją zaraz obok piernika staropolskiego . Jeśli jeszcze nie wiecie co przygotować na Święta zapraszam TUTAJ (klik) :). Dodałam również przepis na domową masę makową, która w środę wyląduje w makowcu (piekę go w dzień Wigilii bo uwielbiam świeże ciasto drożdżowe :)), po kliknięciu na poniższe zdjęcie przejdziecie do przepisu: Jeszcze przepis na dzisiejsze śniadanie. Było przepyszne :) Robiłam kiedyś coś podobnego, ale zamiast

breakfast of dreams
czekoladowa niedziela #7 - sernik dyniowy na kakaowym biszkopcie 183

oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, cukier, przesiewamy mąkę i kakao i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto do tortownicy i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 10 minut w 180*C. W tym czasie przygotowujemy masę serową: składniki w temperaturze pokojowej ~800g 3-krotnie zmielonego twarogu ~400g puree z dyni, gęstego i suchego – najlepsze będzie z dyni hokkaido

chili & sugar
Chleb Dukana III 179

szczypcie), pieprz, sól oraz cebulę i dalej miksujemy. W momencie jak składniki dobrze się połączą, odkładamy mikser i dodajemy do masy ubite białko. Ostrożnie wszystko mieszamy przy pomocy łyżki. Wykładamy keksówkę papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut (sprawdzamy patyczkiem czy już). Ciekawostką tego przepisu jest to, że nie dajemy w ogóle płynów

Marder&Marder Manufacture
Tarta z wężymordem 129

rozbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz, śmietanę i mleko i wszystko dokładnie mieszamy ze sobą przy pomocy widelca lub trzepaczki. Jak się ciasto podpiecze to wyjmujemy je z piekarnika i  układamy na nim paski skorzonery i boczek. Zalewamy masą jajeczno-śmietanową.  Ścieramy odrobinę gałki muszkatołowej i wkładamy do piekarnika na 30 minut. I powiem wam zupełnie szczerze

Marder&Marder Manufacture
Babka piaskowa z majonezem 218

dodając po jednym żółtku i po trosze cukru. Obie mąki mieszam przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia. Dodaję porcjami do masy jajecznej. Następnie dodaję po łyżce majonezu ciągle ocierając. Masło roztapiam i dość gorące wlewam do ciasta. Formę z kominkiem smaruję tłuszczem, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 30-35 min. Upieczoną odstawiam

Ciasteczkowy Potwór
Gulasz z wołowiną, marchewką, dynią i pieczarkami oraz kluski śląskie 177

mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wyrabiamy dłońmi. Nie powinno to trwać zbyt długo, jedynie kilka chwil. Następnie nabieramy w dłonie porcję masy ziemniaczanej i formujemy kulkę, którą spłaszczamy i tworzymy w niej dziurkę. Tak postępujemy z resztą ciasta. Następnie w dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli, po zagotowaniu wrzucamy kluski. Od wypłynięcia klusek na powierzchnię gotujemy je jeszcze

Mango Papaja
Otrębowe placuszki z truskawkami 164

ustawiamy na gazie i na małym ogniu podgrzewamy aż będzie gęste (użyłam teflonowej patelni), musi być gęste a nie płynne kiedy masa wystygnie dodajemy jajko, dokładnie mieszamy teflonową patelnię przecieramy olejem ryżowym i smażymy placki (około łyżka ciasta na jeden placek) na małym ogniu, aż będą rumiane z obu stron podajemy z twarożkiem ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Muffinki cappucino w kremowej czapeczce 170

drugiej misce roztrzepać jajko dodać cukier nierafinowany, cukier wanilinowy, olej, twarożek i maślankę i wymieszać. 3. Zawartość miski z masą „mokrą” przelewamy do suchej i mieszamy łyżką tak, żeby wszystko było wilgotne. 4. Foremki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości i pieczemy na środkowej półce 20-25 min w temp 180 C. 5. Wystudzone muffinki dekorujemy kremem i podajemy

Kulinarna Patilogia
Sernik a'la kukułka 168

budynie i jogurt naturalny.  Formę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam masę serową, wylewam na wierzch masę kukułkową  i mieszam za pomocą patyczka do szaszłyków.  Piekarnik nagrzewam do 120°C i wstawiam ciasto na 1h 20 min. następnie zwiększam temperaturę do 180°C i piekę jeszcze ok 30-40 min. W razie konieczności wierzch

Ciasteczkowy Potwór
Pyszne ciasteczka maślane i test stempelków 174

ekstraktu waniliowego ( w przepisie oryginalnym jest  10 g mielonego cynamonu) szczypta soli Sposób przygotowania: Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wyrób. Mi jak zwykle pomaga mój kuchenny pomocnik. Następnie schłodź ciasto w lodówce przez 2 godziny. Po tym czasie wyjmij je i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm i za pomocą wykrawaczki

Wielki apetyt
121. Czerwienie na straganach czyli: zawijane drożdzówki z truskawkami i domowym budyniem waniliowym 270

inaczej będzie się wylewał). Gdy takową otrzymamy zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Piekarnik nastawiamy na 180*C (termoobieg). Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5cm. Całą powierzchnię smarujemy ostudzonym budyniem, kolejno ostudzoną masą truskawkową i całość sprawnie zwijamy w roladę("rulon"). Podłużny zawijas tniemy na ok.1,5cm. kawałki (powinny wyjść "ślimaczki") (; Zawinięte bułeczki wykładamy

Symfonia Smaków