jednym jajku, nie przerywając ucierania. Następnie wsypujemy powoli suche składniki, dodajemy mleko, olej i mieszamy do połączenia się masy. Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy. Usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki lub ósemki. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch i układamy śliwki. Wierzch posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Wędrówki po kuchnizagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części: jedną mniejszą, drugą większą. Mniejszą wkładamy do zamrażalnika. A większą częścią wylepiamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Wyciągamy i schładzamy. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy chwilę na gładką masę. Dodajemy proszek budyniowy i dalej ubijamy mikserem(...)połączenia się składników. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Schłodzony spód smarujemy dżemem, a na to wylewamy masę śmietanową. Mniejszą część wyciągamy z zamrażarki i ścieramy na dużych oczkach tartki (u mnie druga część była za krótko w zamrażarce, dlatego ciasto porwałam na małe kawałki). Ciasto wkładamy na 50 minut do piekarnika (wierzch powinien być przyrumieniony). Trzymamy ciasto 30 minut
NA MOIM TALERZUmąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli2 łyżki kakao350 g jeżynMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, połączyć.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i solą. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera.Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao, zmiksować tylko do połączenia składników
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukrem pudrem i cukrem brązowym na puch, dodajemy jajko, miksujemy, następnie dodajemy mąkę i ponownie miksujemy na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki, wszystko mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Całość schładzamy w lodówce przez ok. 20 min. Z ciasta formujemy kuleczki, które lekko spłaszczamy i układamy w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez
Domowy Smak Jedzeniamasło do smarowania patelni Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować na gładką masę (lub wymieszać trzepaczką). Wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Rozgrzać dobrą, nieprzywierającą patelnię. Natłuścić masłem. Wlewać na patelnię (najlepiej dedykowaną do naleśników) nieduże porcje ciasta i smażyć naleśniki, z obu stron, do lekkiego zrumienienia. Wystudzone naleśniki ułożyć jeden na drugim, przykryć. Serwować
Pyry na Gazpszennej 3 łyżki cukru 3 żółtka 1/2 kostka masła kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatam ciasto i na 30 minut odstawiam do lodówki. Następnie wylepiam nim suchą blaszkę. masa serowa: ok. 800-1000g serka homogenizowanego "Bakuś" 1,5 szklanki cukru 6 żółtek 6 białek + 3 pozostałe od ciasta 2 szklanki mleka
W kuchni Karmel-itkimąk, proszku, sody i budyniu. Delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać jogurt naturalny, mleko oraz starte jabłko. Dokładnie wymieszać masę. Do 1/3 masy dodać kakao i wymieszać. Formę z kominkiem dokładnie wysmarować masłem i wysypać mąką pszenną. Wylać jasne ciasto i równomiernie rozłożyć. Wyłożyć ciemną część i wyrównać. Piec około 60 minut w 160*C. Smacznego
Chocolate Muffin Blogprzystało na prawdziwą, dobrą kuchnię trzeba jakieś ciasto..:)Piękne ciasto, które rzeczywiście wygląda jak piękne, paskowane zwierzątko.ZebraSkładniki:3 szklanki mąki5 jajek1 szklanka cukru1szklanka oleju3 łyżeczki proszku do pieczenia1 cukier wanilinowy2 łyżki kakao1 szklanka wodyPrzygotowanie:Całe jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy wlewamy szklankę wody(...)oleju, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dokładnie ucieramy wszystkie składniki.Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki.Keksówkę wyścielamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto na przemian: 3 łyżki jasnego ciasta i 3 łyżki ciemnego ciasta. Pieczemy 60 minut w 170 stopniach
Lawendowe Niebomąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 jajka pół szklanki mleka pół szklanki oleju Na masę: 350 ml. mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki maki 150 gram masła 2 łyzki cukru Wykonanie: Ciasto.... Składniki suche mieszamy razem, a w oddzielnej misce mokre tj, jajka, mleko, olej. Następnie dodajemy mokre do suchych i mieszamy
NaKońcuJęzykapuder PRZYGOTOWANIE Białka ubić na sztywną pianą. Dodawać stopniowo cukier, nadal ubijając. Następnie dodać żółtka. Mąki przesiać i dodawać do masy jajecznej – łyżka po łyżce, mieszając delikatnie łyżką, tak by piana nie opadła. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą nasadką (ja niestety byłam w posiadaniu tylko dużej gwiazdy, a efekt końcowy był również
zabawa smakiemtego jabłecznika mam dość mieszane uczucia. W smaku wyszedł bardzo dobry i wilgotny, natomiast dosyć ciężko się kroił i z lekka mi się kruszył. W kategorii ciast tygodniowych, zwyczajnych, takich typowo do herbaty, gdy chce nam się czegoś słodkiego, oceniłabym go dość wysoko, ale jeśliby wziąć pod uwagę przygotowanie go dla gości… może niekoniecznie… a może to tylko(...)jasną i puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, za każdym razem miksując kilkanaście sekund, aż jajko dokładnie wkręci się do masy. Następnie, zmniejszając obroty miksera, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową oraz mleko. Miksujemy do połączenia. Ciasto przelewamy do formy (20x20cm lub 23x23cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę. Oprószamy
Smaki Na Talerzutarce jarzynowej o dużych otworach. Jabłka połączyć z masą maslano – jajeczną i wymieszać łyżką. Przesianą mąkę z proszkiem dodać do masy, wsypać mak i mleko, dobrze wymieszać, na końcu dodać ubitą pianę z białek. Całość delikatnie przemieszać i przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tarta bułką formy keksowej. Piec 45 minut w 160stC. Przestudzone ciasto polać polewą
Camilla w kuchnimiksując białka na najmniejszych obrotach dodajemy otręby, żółtka, proszek do p., kakao, stewię wykładamy ciasto do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia (chyba, że używamy formy silikonowej) pieczemy w temp. 190 stopni przez 15 minut w tym czasie miksujemy wszystkie składniki na masę serową kiedy spód się upiecze wykładamy na niego masę serową i wstawiamy do piekarnika
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćOstatnio trochę znudziły mi się letnie ciasta, galaretki i pianki. Ciągnie mnie już w stronę jesiennych smaków- jabłek, orzechów, cynamonu. Nie mogę się doczekać długich jesiennych wieczorów, ponurych deszczowych dni i spadających liści. A wtedy taki kawałek jabłecznika z kremem i czekoladą będzie jak znalazł:) *foremka 23*28 cm Składniki: 1,5 dużej paczki herbatników kakaowych 1 kg jabłek(...)odrobinie wrzątku i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, zmiksować z serkami mascarpone a na końcu z żelatyną. Masę rozsmarować na ciastkach. Resztę herbatników ułożyć na wierzchu. Czekoladę rozpuścić z mlekiem nad parą i polać herbatniki. Ciasto kroić najlepiej następnego dnia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia