połowę. Dolną część smarujemy dżemem porzeczkowym i wykładamy 3/4 masy bułkowej. Przykrywamy drugą połową biszkoptu i smarujemy równo resztą masy. Skałdniki na posypkę smażymy w rondelku, aż do uzyskania złotego koloru. Jeszcze ciepłą wykładamy na wierzch ciasta i delikatnie wklepujemy. Schładzamy w lodówce
Gotowanie moimi oczamipodwojenia objętości - utworzenia się lekkiej piany.Następnie do masy jajecznej dolewamy oliwę i ekstrakt goździkowy - ponownie miksujemy.Kolejnym krokiem jest dodanie do masy mąki pszennej wymieszanej z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do prostokątnej dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy około 30 minut. Studzimy w formie.Na ostudzone
Słodkie Przyjemnościpył wiórków kokosowych. Spód to słodkie daktyle z mąką migdałową. Takie ciasto może być zdrowszą wersją ciast z kremem. Kokos rządzi w tym serniku! Spód: 150 g daktyli 100 g mąki migdałowej lub kokosowej 2 łyżki masła 2-3 łyżki wody z daktyli Masa serowa: 400 g mleczka kokosowego (1 puszka) 250 g serka mascarpone 0,5 szklanki cukru kokosowego(...)wsypujemy cukier kokosowy lub trzcinowy. Całość miksujemy na gładką masę. Wlewamy żelatynę i ponownie miksujemy. Całość przelewamy na wcześniej przygotowany spód. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wierzch: Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia i delikatnego stężenia. Gotową galaretkę przelewamy na stężałe ciasto. Ponownie chłodzimy w lodówce. Smacznego
VioletoweKucharzeniemłoda cukinia 1/2 pora 3 łyżki oliwy sól morska do smaku pieprz mielony do smaku MASA JAJECZNA: 3 jajka 10 dag sera żółtego 20 dag śmietany gęstej 18% szczypta gałki do smaku sól do smaku szczypiorek cienki do posypania Sposób przygotowania: Świeżym ciastem francuskim wylepić dno i boki okrągłej formy żaroodpornej do zapiekanki. Makaron do zapiekanki gotujemy al dente
Wanilia i Kardamonminut. Margarynę rozpuszczamy i lekko ochładzamy. Do miski wsypujemy pozostałe składniki, także drożdże i tłuszcz. Wyrabiamy ciasto aż nabierze elastycznej formy. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 25 minut. Następnie dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy na okrągły placek. Jeden smarujemy masą twarogową (ser+żółtko+słodzik), drugi powidłami. Zawijamy w rulony. Każdy rulonik koimy na niewielkie części. Układamy
Zdrowie na języku :PPrzepis na smaczne ciasto z owocami, które robi się błyskawicznie. Ja dałam rabarbar, ale mogą to być inne owoce – jabłka, truskawki, wiśnie, itd. Składniki: 4 jajka 1,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny lub masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 lasek rabarbaru cukier puder Przygotowanie Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na dość małe kawałki(...)dodajemy po jednym jajku i cały czas ucieramy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy. Dalej ucieramy do jednolitego połączenia się składników. Blachę o wym ok 24x24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto i rozkładamy równomiernie rabarbar, lekko dociskając. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około
e-PrzepisyKulinarneKiedy ostatnio piekłam kruszon, użyłam anczynia żaroodpornego (Pati to ten prezent od Ciebie). Wyszło, że ciasta było sporo. Od dłuższego czasu zastanawiałam się co zrobić z kuleczkami papai, które stały i stały. No i oświeciło mnie. Kruszon z papają! potrzebujemy: - 1/2 kg mąki - 3/4 kostki masła w temp. pokojowej - 1 opakowanie proszku do pieczenia - 5 jajek (osobno żółtka(...)łyżka, ale ja dałam na "oko" więcej) - owoc (u mnie podgotowane jabłka) Żółtka z cukrem ubić na puszystą, jasnożółtą masę. Dodać pokrojone masło i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Chwilę ubijać mikserem po czym dalej zagnieść w dłoniach. Ciasto podzielić na 3 równe części i do jednej dodać kakao. Na około 30 minut włożyć do lodówki. Z białek ubić
Szybko Tanio SmacznieCiasto zebra z kisielem i makiem...Znane i lubiane ciasto w nowej, kolorowej odsłonie.Jest równie dobre, co i efektowne.Cieszy oko każdego smakosza.Zapraszam! Komu kawałek?Składniki:5 jaj;1,5 szklanki białego cukru;1 szklanka oleju;1 szklanka białej oranżady;2,5 szklanki mąki + 2 łyżki;2 łyżki kakao;2 czubate łyżki maku;2 łyżki kisielu truskawkowego z cukrem(...)pieczenia;Aromat śmietankowy;Margaryna i bułka tarta do wysmarowania tortownicy.Sposób przygotowania:Jaja utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę.Stale miksując dodać olej, oranżadę, aromat śmietankowy oraz mąkę (2,5 szklanki) wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Tak przygotowane ciasto podzielić na 4 części. Do pierwszej dodać 2 łyżki mąki, do drugie 2 łyżki kakao, do trzeciej 2 łyżki kisielu
Gospodyni Miejskamanny, 1,5 łyżki mąka pszenna, - ile potrzeba woda, 1 sztuka jajko, 1/2 łyżeczki soli === wody dodać tyle, aby ciasto nie było za gęste, po odstaniu jak zgęstnieje to dodać odpowiednią ilość wody === wszystkie składniki wymieszać rózgą na jednolitą masę, odstawić na 15 minut,a następnie wlewać do gotującej się zupy, rosołu lub owocowej włoszczyznę obraną zmiksować nie za drobno(...)gotować do miękkości mięsa pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, pokrojone papryczki chilli z pestkami z mojego przepisu - "TUTAJ" - , do smaku dodać maggi do gotującej się zupy pomału wlewać ciasto i z 3 minuty gotować na małym ogniu zupa z klukami lanymi z kaszki manny jest delikatna a dzięki papryczkom pikantna, można podać ze śmietaną..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki muszą być w temperaturze pokojowej. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na pianę.Cukier ucieramy-na puszystą masę - z masłem , dodajemy po jednym żółtku Następnie dodaję po trochu mąkę i proszek do pieczenia i cały olejek.Gdy mamy już gładkie ciasto ostrożnie dodaję pianę z białek i kieliszek wódki.Całość mieszam łyżką - najlepiej drewnianą. Foremkę do gotowania babki smaruję dokładnie(...)tłuszczem.Wlewam ciasto i szczelnie zamykamy formę.Zanurzamy formę w wodzie i zamykam garnek przykrywką. Gotuję babkę 1 godzinę pod przykryciem i 10 minut bez pokrywki garnka... . POLECAM przepis wraz z blaszka dostałam.... lukier cytrynowy Składniki: ok. 1 szklanki 2-3 łyżki soku z cytryny przesiany cukier puder ucierać z sokiem z cytryny na gładko Polewa kakaowa z żelatyną
mojej kuchniSkładniki: Ciasto: 1 kostka margaryny 1/2 szkl mleka 1 i 1/2 szkl cukru 4 łyżki kakao 2 szkl mąki 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego wiśnie w spirytusie W rondelku rozpuściłam margarynę, dodałam cukier, mleko, kakao, mąkę. Wszystko się rozpuściło i połączyło. Odstawiłam do wystudzenia. Białka oddzieliłam od żółtek. Żółtka dodałam do masy kakaowej. Wymieszałam(...)Dodałam do piany masę kakaową. Zmiksowałam na najniższych obrotach. Dodałam do masy wiśnie. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. Masę wyłozyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam przez 45 minut. Można posypać cukrem pudrem, lub polać polewą czekoladową. Pycha Artykuł Ciasto czekoladowe z pijanymi wiśniami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plJeszcze lekko ciepłe przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub maszynkę do mielenia mięsa wraz z twarogiem. Do powstałej masy dodajemy jajka oraz podsmażoną na oleju, drobno posiekaną cebulkę. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (nie żałujemy pieprzu!). Ciasto rozwałkowujemy cienko na blacie. Szklanką lub foremką do lepienia pierogów wykrawamy kółka. Na każde nakładamy nadzienie, a brzegi dokładnie
MyCookBook.plpewien deszczowy letni dzień moje dzieci bardzo się nudziły. Chcąc im zorganizować zajęcie zaproponowałam, że upieczemy babeczki. Babeczki ostatecznie zmieniły się w ciasto, a te w brownie. Jako, że w domu posiadaliśmy tylko (albo i aż) maliny to wylądowały one w środku. Efekt przerósł nasze oczekiwania. Upiekliśmy pyszne, mokre w środku borwnie z owocami. Przepis na nasz eksperyment przedstawiamy ponieżej(...)sporej miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Roztrzepujemy lekko i dolewamy krem czekoladowy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dorzucamy mielone migdały oraz przesiewamy mąkę. Mieszamy do połączenia składników. Małą formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i układamy w nim umyte i osuszone maliny. Brownie wkładamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni Celsjusza na około 35 minut. Wyjmujemy i studzimy
Kolizje SmakówBiszkopt powinien być puszysty, smaczny i przede wszystkim nie za suchy. Dlaczego nie za suchy? Miałam okazję sprawdzać kilka przepisów na biszkopty, których za nic bym nie poleciła, bo ciasta te ratowały tylko kremy, sam zaś biszkopt był suchy i niesmaczny. Zamieszczam więc przepis na biszkopt, który mi bardzo zasmakował i który z czystym sumieniem mogę polecić. Ja użyłam blaszki(...)wymieszać ze sobą. Do masy jajecznej wlać łyżkę wody, następnie stopniowo przesiać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając szpatułką. Gotową masę przelać od razu do formy. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Biszkopt wyjmuję w prosty sposób
Passions hobbies liferazie jest to mój najlepszy przepis na rogaliki drożdżowe. Jabłka obrałam, starłam na tarce, odcisnęłam nadmiar soku i dodałam cynamon. Polecam, warto zrobić :-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 130 g masła 200 ml mleka 2 jajka 2/3 szklanki cukru pudru 1/3 łyżeczki soli 80 g świeżych drożdży Dodatkowo: 3-4 większe jabłka(...)masło i podgrzewamy mleko. 3. Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy pozostały cukier puder i ubijamy wszystko na puszystą masę. Dodajemy zaczyn, sól i ciepłe mleko, na końcu dodajemy przesianą mąkę, stopione i ostudzone masło i zagniatamy ręcznie ciasto (ja zagniatałam 8 minut) lub w mikserze ja ostatnio zostawiłam żeby wyrabiało się tak 15 minut . Ciasto zostawiłam w misie
kruche babeczki