Biszkopt ciemny do ciast 598Biszkopt powinien być puszysty, smaczny i przede wszystkim nie za suchy. Dlaczego nie za suchy? Miałam okazję sprawdzać kilka przepisów na biszkopty, których za nic bym nie poleciła, bo ciasta te ratowały tylko kremy, sam zaś biszkopt był suchy i niesmaczny. Zamieszczam więc przepis na biszkopt, który mi bardzo zasmakował i który z czystym sumieniem mogę polecić. Ja użyłam blaszki(...)wymieszać ze sobą. Do masy jajecznej wlać łyżkę wody, następnie stopniowo przesiać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając szpatułką. Gotową masę przelać od razu do formy. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Biszkopt wyjmuję w prosty sposób
Passions hobbies life
Rogaliki drożdżowe z jabłkiem i cynamonem 233razie jest to mój najlepszy przepis na rogaliki drożdżowe. Jabłka obrałam, starłam na tarce, odcisnęłam nadmiar soku i dodałam cynamon. Polecam, warto zrobić :-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 130 g masła 200 ml mleka 2 jajka 2/3 szklanki cukru pudru 1/3 łyżeczki soli 80 g świeżych drożdży Dodatkowo: 3-4 większe jabłka(...)masło i podgrzewamy mleko. 3. Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy pozostały cukier puder i ubijamy wszystko na puszystą masę. Dodajemy zaczyn, sól i ciepłe mleko, na końcu dodajemy przesianą mąkę, stopione i ostudzone masło i zagniatamy ręcznie ciasto (ja zagniatałam 8 minut) lub w mikserze ja ostatnio zostawiłam żeby wyrabiało się tak 15 minut . Ciasto zostawiłam w misie
kruche babeczki
Tort śmietanowy z czarną porzeczką 188partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Na koniec dodajemy żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki. Delikatnie wymieszać do przy pomocy drewnianej łyżki. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy bułką tartą. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy
Życie zaczyna się w kuchni
Mięso mielone w cieście francuskim 191mięsa dodajemy namoczoną i wyciśniętą bułkę, jajka, przyprawy oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiamy masę mięsną. Z masy zmoczona dłonią formujemy kule. Wielkość dowolna , ale nie za duże. Raczej takie jak na kotlety , tylko nie spłaszczamy. W środek każdej wkładamy oliwkę. Z ciasta francuskiego wycinamy pasy i owijamy nimi kotlety .Wzór owijania dowolny.Ja robiłam na rożne sposoby. Płaty ciasta smarujemy
W kuchennym oknie Ewy
Cukierkowy Tort z Wafelkami w Czekoladzie 350temperaturze pokojowej, choć ja w przypadku tego ciasta osobiście nie trzymam się tej zasady :)Białka ubijamy na sztywno, dodajemy połowę cukru i miksujemy do momentu aż cukier przestanie być wyczuwalny pomiędzy palcami.Żółtka miksujemy z drygą połową cukru.Do białek dodajemy żółtka i mieszamy szpatułką do połączenia się składników.Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao i mieszamy szpatułką
Blondynka Gotuje
Makowiec z bezą 394Makowiec z bezą na kruchym cieście (a właściwie półkruchym, jeśli mam być dokładna) to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego makowca. Po zrobieniu kruchego ciasta na żółtkach zazwyczaj zostają nam nadmiarowe białka – tutaj zamieniają się one w chrupiącą bezową skorupkę. Jeśli kupimy zmielony mak w torebkach, to pracy przy nim nie będzie dużo – polecam takie ułatwienie. Makowiec ładnie prezentuje się(...)jajek3/4 szklanki cukru1 łyżeczka mąki (skrobi) ziemniaczanej Masa makowa: W rondelku podgrzewamy mleko z masłem oraz miodem. Zalewamy mak, przykrywamy i zostawiamy na 40 minut do napęcznienia. Jeśli kupiliśmy zwykły mak (nie zmielony) mielimy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa z założonym małym sitkiem.Spód: W czasie gdy mak pęcznieje, zagniatamy jednolite ciasto, ze wszystkich składników na spód. Można to zrobić
Poezja smaku
CIASTO "KOSTKA MALINOWA" 160chwilę ucierać. Na końcu przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować do wymieszania składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C, piec około 20 minut. Wystudzić biszkopt, skroić z niego wierzch. Masa z malin i galaretki. * 2 galaretki malinowe * 300 g malin, użyłam mrożone * 800 ml wody Wykonanie: Wodę zagotować, wsypać galaretki, dobrze(...)ubijania dodać cukier puder i wlać większą połowę pozostałej, tężejącej galaretki. Wymieszać mikserem. Piankę wylać na stężałą galaretkę, wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wylać na ciasto pozostałą galaretkę, ponownie wstawić do lodówki
Zrób to smacznie
Chrupanka Orzechowa 216trochę siekanych bakalii Żółtka i cukry dokładnie roztrzepujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do sporej miski. Dodajemy margarynę i siekamy w mące, wlewamy roztrzepane żółtka z cukrami. Zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 1 godz. do schłodzenia. Po schłodzeniu przekładamy na stolnicę podsypaną mąką. Wałkujemy na grubość ok. 2 cm. Nadzienie : 80 g masła 2 łyżki miodu 5 łyżek(...)Dodajemy posiekane orzechy a następnie garść siekanych bakalii: u mnie: morele i daktyle .Mieszamy i lekko studzimy ( masa ma nie być twarda- w przypadku gdyby tak się stało- należy rozcieńczyć mlekiem, podgrzać i znów schłodzić). WYKONANIE: Po schłodzeniu ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką. Wałkujemy na grubość ok. 2 cm. wykładamy nadzienie orzechowe zwijamy ściśle smarujemy
Domowe ciasta
Ciasto z kaszy jaglanej z prażonymi orzechami włoskimi 196bakaliami. U mojej mamy zawsze pojawia się pyszny keks. Ja natomiast proponuję tym razem ciasto bez mąki, a za to z dodatkiem kaszy jaglanej. To będzie przepis na ciasto z kaszy jaglanej z prażonymi orzechami włoskimi . Składniki: - 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej - 1/2 szklanki mleka - 2 jajka - 40 ml oleju rzepakowego - 1/2 szklanki brązowego cukru - 2 łyżeczki kakao naturalnego - orzechy(...)orzechy włoskie. Prażę je kilka minut co jakiś czas mieszając. Kaszę jaglaną wraz z mlekiem blenduję na gładką masę. Przekładam do miski i dodaję jajka, olej rzepakowy, cukier brązowy i kakao. Dokładnie mieszam. Na koniec dodaję uprażone orzechy. Przelewam ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Forma: małe serce Temperatura piekarnika: 170 °C Czas
Kuchnia co dnia
Pełnoziarniste naleśniki orkiszowe z twarogiem i sosem malinowym 220mleko i śmietanę, po czym zmiksować. W osobnej misce wymieszać oba rodzaje mąki orkiszowej. Składniki sypkie wsypać do mokrych, ponownie zmiksować i odstawić masę naleśnikową na 30 minut. Masa twarogowa: Twaróg przełożyć do miski, dodać cukier trzcinowy, jogurt naturalny i zagnieść widelcem, po czym wymieszać. Polewa malinowa: Na niewielką patelnię lub do rondelka przełożyć połowę malin (maliny wcześniej odmrozić(...)zgęstnieje, to wyłączyć palnik, dodać pozostałe maliny i wymieszać. Rozgrzać dużą patelnię teflonową i wlewać na nią po chochli ciasta naleśnikowego rozlewając je na całość patelni kolistym ruchem ręki. Smażyć krótko z obu stron do lekkiego zarumienienia. Gotowe naleśniki posmarować masą twarogową, zawinąć w rulon i podawać polane sosem malinowym. Uwagi: Żeby naleśniki ładniej wyglądały, to można je przekroić
Passions hobbies life
UCIERANE CIASTO NA JOGURCIE Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ 165było mało wyrośnięte. Jednak zła passa została w końcu odczarowana, i w tej chwili nie mam żadnego problemy z tego typu wypiekami. Zapraszam więc na pysznie wilgotne ciasto z jagodami :)) Składniki: (na blachę o wymiarach 21cmx31cm) 1 kub ek jogurtu greckiego (mój 330g) 1,5 kubka (tego po jogurcie) cukru 3 kubki mąki 3/4 kubka oleju(...)Opcjonalnie: kruszonka Wykonanie: Całe jajka ubijamy mikserem. Powoli wsypujemy do nich cukier ubijając na puszystą masę. Następnie dodajemy partiami mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia, olej oraz jogurt, na końcu - skórkę otartą z cytryny. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. Wylewamy je na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną mąką. Na wierzchu układamy owoce. Posypujemy zrobioną
Walijskie Pichcenie
Ciasto jogurtowe z truskawkami 278Ciasto jogurtowe z truskawkami Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru2 jajka25 g roztopionego masła1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu typu greckiegotruskawki ( w posiadanej ilości, minimum garść ;)Przygotowanie:Wszystkie składniki przygotowujemy w temperaturze pokojowej.Piekarnik włączamy wcześniej, żeby się nam nagrzał do 180 stopni.Jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy(...)roztopione masło - mieszamy łyżką. Po uzyskaniu jednolitej masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i nadal mieszamy łyżką. Okrągłą tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto.Na wierzchu układamy truskawki ;)Całość pieczemy około 25-30 minut - sprawdzamy patyczkiem, czy już jest gotowe - oczywiście patyczek musi być suchy ;) Ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.Gotowe znika w mgnieniu
Lawendowe Niebo
Sernik na biszkoptowym spodzie z mąką kokosową (bez cukru) 290niedawno wpadłam na pomysł z biszkoptowym spodem na bazie mąki kokosowej i chyba lepiej wyjść nie mogło Nie trzeba wałkować ani wylepiać, wystarczy lekko podpiec i dodać na wierzch masę twarogową. Spód wychodzi lekko słodki, częściowo też za sprawą mąki z kokosa, która ma słodkawy smak. Sama warstwa sernika też wychodzi przepyszna, kremowa i wilgotna (mimo braku masła(...)ciągle ubijając. Stopniowo dodawać żółtka, nie przerywając mieszania na wysokich obrotach. Mąkę z proszkiem przesiać i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Masa serowa: 750 g twarogu 250 g ricotty 6 jajek 2 opakowania budyniu śmietankowego 3/4 szklanki ksylitolu 300 ml mleka
Fitkot
Sernik na biszkoptowym spodzie z mąką kokosową (bez cukru) 371niedawno wpadłam na pomysł z biszkoptowym spodem na bazie mąki kokosowej i chyba lepiej wyjść nie mogło Nie trzeba wałkować ani wylepiać, wystarczy lekko podpiec i dodać na wierzch masę twarogową. Spód wychodzi lekko słodki, częściowo też za sprawą mąki z kokosa, która ma słodkawy smak. Sama warstwa sernika też wychodzi przepyszna, kremowa i wilgotna (mimo braku masła(...)ciągle ubijając. Stopniowo dodawać żółtka, nie przerywając mieszania na wysokich obrotach. Mąkę z proszkiem przesiać i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Masa serowa: 750 g twarogu 250 g ricotty 6 jajek 2 opakowania budyniu śmietankowego 3/4 szklanki ksylitolu 300 ml mleka
Fitkot
Melba z truskawkami 614Melba z truskawkami to moje ciasto rodzinne – robione kiedyś przez babcię i mamę. Znacie ją? Melba to sernik na zimno, bez pieczenia, z własnego sera. Nie przypomina typowych serników – jest delikatna, puszysta i smakuje jak ciepłe lody. Każdego zaskakuje swoim smakiem. U mnie w rodzinie zawsze była w wersji czarno-białej z truskawkami i taką prezentuję tutaj, lecz(...)wykończenia. Połowę masy przelewamy do innego naczynia i miksujemy z kakaem. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy herbatnikami (na zdjęciu ciasto jest niższe niż powinno, bo miałam tylko tortownicę o średnicy 26 cm). Na herbatniki wlewamy ciemną masę i wygładzamy. Następnie wlewamy masę jasną. Układamy na niej połówki truskawek. Zalewamy tężejącą galaretką. Chowamy do lodówki – najlepiej
Poezja smaku