ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1511/3191)

Ciasto amaretto z kremem z ricotty (Torta con amaretti e crema di ricotta) 224

ciasteczek "Amaretti",  składające się z kremowej warstwy z ricotty, ciasteczek, płatków migdałowych oraz delikatnego, lekkiego i puszystego biszkoptu z dodatkiem likieru. Niezwykle aromatyczne i intensywne w smaku ciasto, które zaspokoi najbardziej wymagającego gościa i wielbiciela słodkich migdałów ;) **** Ecco una torta fatta apposta per gli amanti del liquore italiano e dei biscotti “Amaretti", composta da un delicato(...)wystygnięcia. Biszkopt Miksujemy jajko z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Do masy dodajemy rozpuszczone masło, mleko, likier amaretto oraz szczyptę soli. Na koniec wsypujemy przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia.  Całość mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do formy, wyrównując wierzch. **** PREPARAZIONE Per preparare la torta, come prima cosa riscaldate

La grande e la piccola cuoca
Sernik z mango 223

cukru CZAS PRZYGOTOWANIA: 130 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. 1. Zaczynamy od przygotowania spodu: w misce mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy posiekane zimne masło i jajko, ponownie mieszamy, a następnie szybko zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 min. 2. Spód(...)mniej więcej do połowy jej wysokości wyklejamy ciastem, nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Mango obieramy, wycinamy pestki. 1 i 1/2 mango miksujemy przy pomocy blendera na gładkie puree, resztę mango odkładamy na później do dekoracji. Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misie miksera i miksujemy

My Culinary Art
Pyszne drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką 235

ilości dość sporej coś koło 1,5 kg. Śliwki przecięłam na pół i wyjęłam z nich pestki – tak, wiem to oczywiste, jednak nie dla wszystkich Żeby na cieście zmieścić więcej śliwek, owoce układam w dość gęstych rzędach i nie na płask, a pod kątem 45 stopni – wychodzi coś mniej więcej jak układ w szyszce. Na górze(...)u0142a\r","2 jajka\r","szczypta soli\r","75 g cukru\r","\r","Kruszonka\r","100 g twardego mas\u0142a\r","200 g m\u0105ki pszennej\r","100 g br\u0105zowego cukru\r"],"name":"Pyszne dro\u017cd\u017cowe ciasto ze \u015bliwkami i kruszonk\u0105","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Ciasto\r","Podgrzej mleko do letniej temperatury

Mieszam w Garnku
Rolada szpinakowa leśny mech z borówkami 219

jest super prosta w przygotowaniu, a wydaje mi się, że całkiem efektowna. ;) Takim ciastem z pewnością zaskoczycie domowników i wszystkich gości! Gorąco polecam ten przepis wszystkim tym, którzy polubili ciasto ze szpinakiem. * SKŁADNIKI na 10-12 porcji Rolada szpinakowa leśny mech: 200 g świeżego szpinaku typu ' baby ' 3 jajka 150 g cukru 125 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego(...)jajecznej. Dodaj otartą skórkę z cytryny. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy jajecznej. Zmiksuj do połączenia się składników. Blachę o wymiarach 28 x 35 cm pokryj papierem do pieczenia. Przelej szpinakowe ciasto i wyrównaj je szpatułką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do  180 ºC i piecz je przez około 25 minut

Food Square
Ciasto marchewkowe z cynamonem 209

CIASTO MARCHEWKOWE Z CYNAMONEM Przepyszne, szybkie w przygotowaniu, wilgotne ciasto o wspaniałym aromacie. Składniki: - 1,5 szklanki startej marchewki; - 1,5 szklanki mąki; - 4 jaja; - 0,5 szklanki oleju rzepakowego; - 0,5 szklanki oleju kokosowego; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia; - 1 łyżeczka cynamonu; - 1 szklanka pokrojonych orzechów brazylijskich lub włoskich; - 0,5 łyżeczki soli morskiej; - 0,5 szklanki ksylitolu/cukru trzcinowego(...)dodawać pozostałe składniki (olej, mąkę, marchew, orzechy, cynamon, proszek do pieczenia oraz sól); - wszystko wolno mieszać na jednolitą masę; - masę przelać do gotowej brytfanki wysmarowanej uprzednio masłem; - wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut do 55 minut, aż ciasto się zarumieni; - po upieczeniu można posypać dla ozdoby i smaku wiórkami kokosowymi oraz pokruszonymi orzechami. SMACZNEGO

MintTaste
TARTA Z RUKOLĄ, KOZIM SERKIEM I ORZESZKAMI PINIOWYMI 191

quiche , ponieważ składnikiem wiążącym jej nadzienie jest mieszanina jaj i śmietany. Ale nadzienia niektórych tart wytrawnych są również wiązane masą śmietanowo- jajeczną, więc w tym przypadku nazwa „tarta” jest również dopuszczalna. Do jej przygotowania możecie z powodzeniem użyć gotowego ciasta francuskiego, a jeśli dysponujecie czasem, możecie przygotować kruchy spód wg poniżej podanego przepisu. Czas przygotowania : 15 min. Chłodzenie(...)formę, starannie dociskając je do brzegów formy, i ścinając nożem ciasto wystające ponad krawędź. Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni, wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 min, aż ciasto nabierze złotego koloru. W międzyczasie przygotuj nadzienie : Tymianek i szczypiorek umyj i osusz, szczypiorek drobno posiekaj. W misce rozgnieć widelcem serek kozi, dodaj sól, pieprz, szczyptę lub dwie pieprzu kajeńskiego

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CIASTO Z WIŚNIAMI i drugie urodziny bloga (English & Polish) 191

Miały być Fale Dunaju, a skończyło się na samym spodzie ciasta (które co jak co, ale samo też jest dobre :). Przepis na ciasto znalazłam w rodzinnym zbiorze przepisów. Nie miałam przepisu na masę i nawet kilka ciekawych znalazłam. Niestety...jakiś chochlik, w piątek, krzątał się po mojej kuchni i z szyderczym uśmiechem strącił (kierując moim łokciem :p) całą miskę masy

Przepisy Aleksandry
Buchty, Kluski na parze, pampuchy 229

mąki. Wymieszać, powstanie masa o konsystencji gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 min w ciepłe miejsce, by masa podwoiła objętość. Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać szczyptę soli, lekko roztrzepane jajka, cukier i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto, gdy zacznie odchodzić od ręki dodać roztopione i przestudzone masło. Wyrabiać do powstania sprężystego, elastycznego ciastaCiasto przełożyć(...)miski oprószonej mąka, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować go na stolnicy oprószonej lekko mąką i wykrawać szklanką krążki. Krążki poukładać np. na blaszce lub blacie kuchennym przykryć ściereczką i odstawić na jeszcze 15 min do wyrośnięcia.  Do najlepiej dużego garnka wlać ok 1/3 objętości wody. Na garnku przewiązać ścierkę, gazę

My sweet a life
nadziewane jabłka w murzynku 188

Jabłka zmiękły, nabrały konsystencji musu więc ciasto łatwo je się widelczykiem. Murzynek jest wilgotny a nadzienie bogate w smaku więc całość jest po prostu idealna! *tortownica 21 cm: na ciasto: 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 125 g masła 5 dużych łyżek wody 220 ml mąki (szklanka bez jednej łyżki) łyżeczka proszku do pieczenia na nadzienie(...)wydrążyć środki. Powidła wymieszać z kakao i bakaliami. Nadziać jabłka, ułożyć je w blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Do wystudzonej masy kakaowej wmiksować żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek. Ciasto przełożyć do foremki i wypełnić nim luki między jabłkami Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Dietetyczny piernik z otrąb owsianych 214

słoik, to tak mi zapachniało piernikiem, że… upiekłam to ciasto. Składniki na 16 porcji : 80g otrąb owsianych 4 jajka 400g jogurtu naturalnego 3% 50g ksylitolu (cukru brzozowego) 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia Jajka utrzeć z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodać otręby, kakao , przyprawę do piernika, jogurt i dokładnie wymieszać. Sprawdzić(...)jest odpowiednio słodka (można dosłodzić). Na końcu dodać proszek do pieczenia i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Masę wylać do silikonowej foremki do pieczenia albo do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół) przez ok. 60 minut. To ciasto najlepiej przygotować w silikonowej formie. Ja użyłam foremki do babki – wieńca. Piernik w takim wydaniu

Dietolog
Pierniczki 'last minute' 262

korzenną, sodę oczyszczoną, sól. W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem i miodem aż do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko, dokładnie utrzeć do połączenia. Po jednej łyżce dosypywać sypkie składniki i zmiksować do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2h. Ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość

Pyry na Gaz
Knedle z twarogu i manny podane z sosem wiśniowym . 219

łyżka oleju Do miseczki wkładamy twaróg, dodajemy cukier i jako,  rozgniatamy za pomocą widelca. Kto lubi gładkie ciasto, może sobie przetrzeć przez sitko, ja tam lubię kawałki twarogu w kluskach, nie są takie jednolite i nudne wizualnie.  Jak masa jest w miarę jednolita dodajemy mąkę i kaszkę i wyrabiamy. Dałam tyle suchych składników, ponieważ mój twaróg był słabo(...)łem z tego przepisu i nie wyszło, a tu wszystko ma znaczenie. Nie można ślepo opierać się na przepisie, łyżka łyżce, jajko jajku nie są równe. Z równych części ciasta formujemy kulki lub postępujemy jak przy kopytkach. Ja sobie odmierzałam ciasto łyżką do lodów i dopiero formowałam. Gotujemy w osolonym wrzątku z łyżką oleju, pięć minut od momentu wypłynięcia

Dieta moja pasja
Tarta imbirowa z gruszkami 206

przesianą mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia oraz imbirem i dokładnie wszystko łączymy. Gotową masę wylewamy na kruchy spód. 3. Gruszki obieramy, kroimy na 4 części i usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę gruszki nacinamy wzdłuż prawie do końca i układamy na kakaowym cieście. Tak przygotowaną tartę pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Ostudzoną posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciasta domowe. Pyszna szarlotka na półkruchym cieście 683

cukru pudru  sok z połowy dużej cytryny  odrobina gorącej wody 1/4 łyżeczki oleju roślinnego  sposób przygotowania :  CIASTO - miękkie masło wrzuciłam do miski razem z serkiem mascarpone i przesianym cukrem. Miksowała  jakieś 5 minut aż masa nabrała puszystości. Dodałam jajka(...)chwilę mieszałam razem - na tym etapie masa może wyglądać na zwarzoną, ale nie przejmujcie się tym tylko działajcie dalej. Do dalej miksowanej masy stopniowo, po trochu, dosypywałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Kiedy ciasto zrobiło się na tyle gęste, że mikser już się denerwował wyjęłam je na blat i zagniotłam rękami. Powinno być gładkie i plastyczne

Smaczna Pyza
Styropian 161

zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części: jedną mniejszą, drugą większą. Mniejszą wkładamy do zamrażalnika. A większą częścią wylepiamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Wyciągamy i schładzamy. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy chwilę na gładką masę. Dodajemy proszek budyniowy i dalej ubijamy mikserem(...)połączenia się składników.  Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Schłodzony spód smarujemy dżemem, a na to wylewamy masę śmietanową. Mniejszą część wyciągamy z zamrażarki i ścieramy na dużych oczkach tartki (u mnie druga część była za krótko w zamrażarce, dlatego ciasto porwałam na małe kawałki). Ciasto wkładamy na 50 minut do piekarnika (wierzch powinien być przyrumieniony). Trzymamy ciasto 30 minut

Na moim talerzu

Proponowane wyszukiwania