ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1523/3191)

Lane kluseczki jajeczne 198

odwiedziłam miała dla nas rosołek i właśnie takie kluseczki. Jajka, mąkę, wodę rozmieszać za pomocą trzepaczki. Ubijać aż masa będzie jednolita. Ciocia mi mówiła że tajemnica dobrych kluseczek tkwi w tym żeby mocno napowietrzyć ciasto. W garnku zagotować wodę, posolić. Do wrzącej wody wlewać ciasto cienkim strumieniem. Wykorzystać do tego celu trzepaczkę. Gotować kluseczki 1 minutę. Odlać na sitko

Kuchnia Pokoleń
PIERNICZKI NA ZIEMNIAKACH 202

Masa ma być gładka. Odstawić do wystudzenia. Do miski wsypać przesianą mąkę z sodą, kakao, przyprawę do piernika, jajko oraz miodową masę. Na początku wymieszać łyżką a następnie przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i krótko wyrobić. Jeśli ciasto się klei dodać odrobinę mąki. Ciasto podzielić na mniejsze części i każdą rozwałkować na ok. 0,5 cm i wykrawać dowolne kształty

Pani na deser
Chałki / warkocze z nasionami chia - idealne na śniadanie 165

rozpuści. Odstawić do wystygnięcia. Ostudzone mleko z masłem wlać do miski, dodać sól i wyrabiać ok 10 minut do uzyskania jednolitej masy. Obsypać mąką i odstawić, przykryte ściereczką, na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przepołowić ostrym nożem na pół, a każdą część na 3 paski. Każdy "rozwałkować ręką", końcówki z jednej strony połączyć i zaplatać

Trufelkowo
Najlepsze pancakes czekoladowe (z czekoladą) 165

posiekanej czekolady Ponadto: olej/masło do smażenia (u mnie masło ghee - Palce lizać! ) Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Na końcu do masy wmieszać czekoladę.   Na patelni rozgrzać minimalną ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać spore porcje ciasta . (2 łyżki stołowe = 1 placuszek.)   Placki należy smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia się. Inspiracja z blogu: Moje Wypieki

Di gotuje
Muffiny z suszonymi morelami i orzechami laskowymi 145

cukry pudru do dekoracji Przygotowanie Masło stopić w rondelku. Morele i orzechy pokroić. Banana utrzeć z cukrem na jednolitą masę, dodać mąkę, masło, jajka, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, mleko, olej i sól. Wymieszać dokładnie ciasto i dodać morele i orzechy. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki i piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. Po ostygnięciu

Zielona Kuchnia
Gryczane ciasteczka z masłem sezamowym 154

użyłam posiekanych podprażonych orzeszków arachidowych) -opcjonalnie: cukier puder Przygotowanie Masło sezamowe utrzeć z cukrem i cukrem pudrem. Ucierając wbijać po jajku. Masę wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia, orzechami (i/lub rodzynkami). Wyrobić mikserem, schładzać 30 minut. Z ciasta formować kulki i lekko je spłaszczać. Można obtoczyć w sezamie. Piec na blasze wyłożonej pergaminem przez ok 15 minut w temp. 180st

Zielona Kuchnia
Naleśniki wytrawne z jarmużem, orzechami i serkiem topionym 191

kremowego (użyłem produktu  MSM MOŃKI ) 3 garści świeżego jarmużu 2 łyżki orzechów pekan 1 pomidor natka pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE ciasta naleśnikowego: Do miski wbijamy jajko, dodajemy mąkę, mleko i oliwę. Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Naleśniki smażymy na patelni posmarowanej odrobiną tłuszczu. PRZYGOTOWANIE naleśników z jarmużem, orzechami pekan i serkiem topionym: Liście jarmużu zalewamy wrzątkiem i odstawiamy

kulinarnyJa
Razowe ciasteczka z kardamonem 191

Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać jajko i zmiksować. Mąkę wymieszać z kardamonem lub cynamonem, dodać do masy maślanej wraz z mlekiem i zmiksować/wymieszać do połączenia składników, następnie ręcznie zagnieść jednolite ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia, na około 30 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki o wadze około

Opowieści z piekarnika
Drożdżówki z kruszonką 195

Ciepła, świeże drożdżówka z kakao w zimny jesienny wieczór. Czy może być coś lepszego? Składniki: ciasto: 300  g mąki + 2 łyżki 80 g cukru + łyżka 30 g drożdży świeżych 150 ml mleka +łyżka mleka 3 żółtka 2 całe jajka 50 g masła kruszonka: 50 g masła 50 g cukru 100 g maki lukier: 1/4 szklanka cukru pudru 2 łyżki(...)żółtka, roztopione masło i ciepłe mleko. Mieszamy na jednolitą, miękką masę. Można dodać max2 łyżki mąki więcej, ale masa nie może być zbita i twarda! Podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski i dzielimy na 8 części. Formujemy kulki. Ponownie odstawiamy je przykryte

Lena Gotuje
orzeźwiający sernik na zimno 141

wrzątku. Do misy miksera wlać kremówkę i mleczko skondensowane. Ubić. Następnie dodać serek i zmiksować. Na końcu połączyć z wystudzoną żelatyną. Masę przełożyć do tortownicy. Owoce opłukać, winogrona pokroić na połówki i wyjąc pestki. Poukładać na wierzchu ciasta.  Pozostałą żelatynę rozpuścić we wrzątku i wymieszać z sokiem. Kiedy zacznie tężeć zalać nią ciasto. Odstawić do lodówki na kilka godzin

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
3-składnikowe placuszki bananowo-gryczane (Gluten free) 209

łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego do smażenia Wykonanie :  1. Banany obieramy, odcinamy końcówkę z gniazdami nasiennymi i blendujemy na gładką masę. Wbijamy jajko dodajemy cynamon oraz mąkę gryczaną.  2. Całość mieszamy na dość gęste i spójne ciasto. Rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu na patelni. Wylewamy łyżką ciasto tworząc niewielki okręgi. Smażymy po 2 minuty z każdej strony

vaniliowoczekoladowa
Włoska babka ciambella 194

zamieszać do połączenia. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć białka z masą jajeczną używając łyżki lub szpatułki.  Piec w nagrzanym piekarniku-  170 stopni   około 40 minut, sprawdzając ciasto patyczkiem.W razie potrzeby  przedłużyć czas pieczenia .  Można ozdobić lukrem migdałowym i posypać prażonymi migdałami. Lukier cytrynowy 1 szklanka

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Torcik Sachera 159

dodajemy cukier puder . Następnie wrzucamy po jednym żółtku i letnią czekoladę. Białka ubijamy na sztywną pianę z 100 g cukru. Do masy czekoladowej dodajemy przesianą mąkę i stopniowo ciągle mieszając, pianę. Tortownicę pokrywamy papierem do pieczenia , wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C . Pieczemy ok. 1 godziny. Wystudzone ciasto , przecinamy wzdłuż na dwa placki. Przekładamy połową podgrzanej

Różne smaki w kuchni
Sernik japoński 175

zewnątrz owijamy szczelnie folią aluminiową, aby do środka podczas pieczenia nie dostała się woda.   Do formy przelewamy masę serową i umieszczamy ją w większym naczyniu (np. żaroodpornym albo w większej foremce do pieczenia ciast), które napełniamy gorącą wodą mniej więcej aby sięgała połowy tortownicy.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez co najmniej

bistro mama
Szybki piernik 175

solą. W osobnej misce mieszamy mleko, jajko, olej i powidła. Suche składniki łączymy z mokrymi, mieszamy do powstania jednolitej masy. Masę wylewamy do natłuszczonej formy, pieczemy około 40-50 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Ciasto wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystudzenia. Polewa: wodę umieszczamy w rondelku, dodajemy cukier, mieszamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy masło i podgrzewamy

Smak mojej kuchni