ROLADA BROKUŁOWA 349jogurtem i żółtkami, dopraw solą i pieprzem. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie domieszaj do purée z brokułów. Tak przygotowaną masę wylej na blachę i równomiernie rozprowadź. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20 minut, aż ciasto lekko się zrumieni. W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy. W rondelku rozpuść na małym ogniu masło. Wsyp mąkę i mieszaj energicznie trzepaczką rózgową
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ciasto bananowe 206utrzeć z cukrem na jednolita masę, dodawać po 1 jajku i dalej ucierać. Banany umyć, obrać i roznieść widelcem, wrzucić do masy maślanej, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz rodzynki i dokładnie wyrobić wszystko razem. Ciasto wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tara formy i piec około 70 minut w nagrzanym piekarniku
Camilla w kuchni
Zapiekane szparagi i rzodkiewkowe historie 208żeby nieco wystawały ponad brzegi. Smarować je rozpuszczonym masłem. Podpiec w 200 st. C. przez 10-15 minut. Na ciasto wyłożyć nadzienie z kurczaka. Jajka roztrzepać, wymieszać z serkiem i mlekiem. Dodać soli i pieprzu. Masą jajeczną zalać kurczaka. Piec w 200 st. C. przez 25 minut. Podawać z pokrojonymi w plastry rzodkiewkami i rzeżuchą. Smacznego! Przede
Pożeraczka, czyli raz adobrze
BABKA WIELKANOCNA 169cukier waniliowy dokładnie utrzyj na jednolitą masę. Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj po jednym żółtku oraz skórkę z cytryny. Do masy dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Ubij białka ze szczyptą soli i delikatnie przełóż do reszty. Ciasto przelej do formy nasmarowanej masłem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st. C. na około 40 minut. Ostudzoną babkę wyjmij
Kukuleczki
Muffinki twarogowe z wiśniami 227Twaróg zmiksować z mlekiem, jajkiem i olejem na gładką masę. 2. Suche składniki wymieszać ze sobą i dodać do zmiksowanej masy serowej. 3. Dodać wiśnie (jeśli są z kompotu należy je dobrze odsączyć) 4. Nakładać porcje ciasta do foremek na muffinki (ja używam silikonowych). 5. Piec do suchego patyczka
Kto ugości moich gości?
Karmelowe placuszki czekoladowe z kawałkami bananów 250używam zwykłej łyżki). Pół banana tniemy na cienkie plasterki, które dzielimy na 4 części (kosteczki). Tak przygotowanego banana dokładamy do naszego ciasta na placuszki i lekko mieszamy całość. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju kładziemy po łyżce masy, tworząc w ten sposób placuszki. Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor (na małym ogniu). Podajemy z tartą czekoladą i kawałkami
Słodkie okruszki
Babeczki krówka 242kawę rozpuszczalną. Do mąki dodajemy jajko, olej, mleko i około połowę śmietany kremówki. Mieszamy do połączenia składników. Odkładamy 1/3 gotowej masy, dodajemy kakao i resztę kremówki, mieszamy do połączenia składników. Nakładamy na przemian ciemne i jasne ciasto do blaszki wyłożonej papilotkami. Piekarnik nastawiamy na 180 -200 stopni, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki
Ciastkozercy
Babka z kruszonką orzechową 178wanilii. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Mieszamy do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy. Formę do pieczenia smarujemy masłem. Na spód formy wysypujemy połowę kruszonki orzechowej i wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy drugą kruszonkę orzechową , przykrywamy resztą ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy 45 minut
Wędrówki po kuchni
Pizza na wypasie z serem w bokach 165blogu. Pizza z chipsami z szynki parmeńskiej, brokułem, niesamowicie smacznym sosem pomidorowym, smażonymi pieczarkami, serem mozzarella, cheddar i gouda, z całą masą serca i świetnego pomysłu. Pizza od początku do końca przemyślana, idealna. Składniki (na dużą pizze): Ciasto: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 250 gram mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłej wody 25 gram
Mango Papaja
Babka z kruszonką orzechową 191wanilii. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Mieszamy do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy. Formę do pieczenia smarujemy masłem. Na spód formy wysypujemy połowę kruszonki orzechowej i wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy drugą kruszonkę orzechową , przykrywamy resztą ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy 45 minut
Wędrówki po kuchni
Babka Trzy Kolory 191płaskiej łyżeczki Kurkumy kisiel wiśniowy + 2 łyżki soku z buraka ( oczywiście możemy sok pominąć ) 1. Jajka z cukrem ubijamy na puszysta masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Mieszamy wszystko. Odkładamy do osobnej miski 1/3 ciasta i mieszamy z kurkumą do uzyskania lekko żółtego koloru. Wylewamy na dno wysmarowanej i wysypanej bułka tartą blaszkę. 2. Teraz
Gotowanie...to proste !
PĄCZKI, PĄCZUSIE.... 190łyżką cukru. Rozpuścić drożdże i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (rośnie dosyć szybko). Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać wyrośnięty zaczyn, wymieszać, dodać mąkę, rozpuszczone masło, resztę mleka, sól i alkohol. Wyrobić dobrze ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość uformować nieduże pączki. Zostawić na kilka minut do wyrośnięcia. Rozgrzać smalec
Moje Słodkie Piekiełko
CIASTO Z JABŁKAMI 207Sposób przygotowania: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno z cukrem i na koniec dodawać po jednym żółtku ubijając na pulchną masę. Następnie dodać stopniowo olej. Na końcu delikatnie mieszamy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i układamy na ciasto
Prosto i Smacznie z Anetą
Serowe pakieciki z budyniem, dżemem i miechunką / Cream cheese pastries with, pudding, jam and golden berries 230chłodne miejsce. W misce miksera zmiksuj serek z cukrem, po czym dodaj mleko i olej. Miksuj przez kilka minut aż masa stanie się jednolita. Następnie wsypuj powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksuj aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Przełóż je na posypaną mąką powierzchnię i uformuj z niego walec, który podziel na 10 równych części. Każdą
karmelowy
Muffiny z rabarbarem 190Mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. 2. Mieszamy jajko, mleko, olej . 3. Łączymy składniki suche z mokrymi. 4. Masę łączymy z pokrojonym w kostkę rabarbarem. 5. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy do nich ciasta do ¾ wysokości foremki. 6. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Muffiny są bogate w : - błonnik pokarmowy, który obniża poziom
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach