Kenwood) : 2 szalotki 500 ml bulionu (ja miałam akurat pod ręką cielęcy) 180 g ugotowanych kasztanów jadalnych (kupiłam gotowe) 100 ml koniaku (w oryginale biały portwein) 100 ml śmietany kremówki + odrobinę do dekoracji (można zastąpić mlekiem kokosowym lub śmietanką kokosową) pietruszka posiekana do dekoracji tłuszcz do smażenia (w oryginale 50 g, ale ja dałam 1 łyżkę masła ) sól, pieprz
Szybko Tanio Smacznieszklanki wody rozprowadzić budyń, żółtka, obie mąki połączyć z zagotowaną wodą cytrynową i ugotować budyń. Przestudzony budyń utrzeć z miękkim masłem. Masa śmietankowa Wykonanie: 0,5 litra śmietanki kremówki 30-36% ubić z 3 łyżkami cukru pudru. W między czasie rozpuścić 3 płaskie łyżki żelatyny w 1/3 szklanki gorącej wody, przestudzić i dodać do śmietany. Masę śmietanową wyłożyć na masę
W garach u Gosiłyżka cukru waniliowego 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Składniki łączymy razem. Formujemy kulki. Układamy na wyłożonej ciastem formie. Czekoladowe ganache: 200 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietany kremówki Śmietankę podgrzewamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Wrzucamy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy, do rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia, lekkiego zgęstnienia. Polewamy zimny
Made By Mom And Sonbardzo soczyste a por nadaje fajnej ostrości tej potrawie. Szczerze polecam, szczególnie tym zabieganym. Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 2 pory pęczek dymki szklanka bulionu 1/2 szklanki śmietany kremówki sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę dymkę i szczypiorek drobno siekamy. Szklimy na patelni. Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę. Dokładamy do cebuli. Smażymy do czasu aż mięso
Pobite gary Barbarywyśmienitą zupę krem. Gdy chcę by zupa z kalafiora była bardziej gęsta dodaję do niej ziemniaki, które po ugotowaniu zagęszczają zupę. Tym razem ziemniaki pominęłam i dodałam jedynie śmietankę kremówkę, ona też powoduje, że zupa staje się bardziej kremowa. Lekka zupa kalafiorowa z resztek kalafiora. Składniki na ok 1 litr zupy: liście, łodygi i głąb z 1 kalafiora
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięząbki czosnku 1 l bulionu warzywnego 5 łyżek ryżu 190 g koncentratu pomidorowego ( u nas ekologiczny o delikatnym smaku ) świeża bazylia ( 1 łyżka posiekanej do zblendowania ) 200 ml śmietany kremówki 2-3 krople tabasco biały mielony pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy posiekaną szalotkę i rozgnieciony czosnek. Smażymy
R'n'G Kitchenspokojnie na 6 małych (czyli normalnych) porcji: – 80 g wiórek kokosowych – 250 g mascarpone – 2 żółtka – 50 g białej czekolady – 100 ml śmietanki kremówki – 3 łyżki cukru pudru – około 140 g podłużnych biszkoptów – szklanka kawy Kawę parzymy i odkładamy do ostudzenia. Czekoladę ścieramy na tarce z małymi oczkami. Wiórki kokosowe przekładamy
Relaxtimemąki 50 g kakao 225 g cukru 3 jajka szczypta soli 1 łyżeczka waniliowego cukru Domowy karmel 250 g cukru 100 ml wody 150 ml śmietanki kremówki szczypta soli 100 g laskowych orzechów Nastaw piekarnik na 180ºC na termoobieg (bez termoobiegu 200ºC). Rozpuść masło w rondelku. Zdejmij z kuchenki. Dodaj cukier i cukier waniliowy, zamieszaj.Dodaj po jednym jajku caly czas
codojedzeniakobieceporady.pl Składniki: Spód: 225 g mąki pszennej krupczatki 150 g masła 75 g drobnego cukru 1 jajko 2 łyżki zimnej wody Masa cytrynowa: 4 jajka 200 ml śmietany kremówki (30 lub 36 %) 2/3 szkl. soku z cytryny 120 g drobnego cukru do wypieków skórka otarta z jednej cytryny Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią
zadanie-gotowanieczekolady. Najlepiej jeśli jest gęsta, o aksamitnej konsystencji i cudownym aromacie. Przyjemnie jest ją też wypić w miłym towarzystwie ;-) składniki: 50 g gorzkiej czekolady dobrej jakości 100 ml śmietany kremówki 30% 150 ml mleka wykonanie: Pokruszoną czekoladę oraz pozostałe składniki wrzucam do rondelka. Podgrzewam na bardzo małym ogniu cały czas mieszając (nie przestaję nawet na chwilę) aż do całkowitego rozpuszczenia
babka w formiewarto! Galaretka w połączeniu z panna cottą to pyszna deserowa propozycja. Udekorowana świeżymi owocami cieszy oko i podniebienie. Składniki: 1 galaretka malinowa 1 szkl. mleka 1 szkl. śmietanki kremówki (30%) 3 łyżeczki żelatyny ziarna z 1 jednej laski wanilii 2 łyżki syropu klonowego maliny Wykonanie: Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu. Pucharki wstawić pod kątem do naczynia, z którego się
zadanie-gotowaniePuree dyniowe to mój stały punkt programu w jesiennych wyrobach. Nie może go zabraknąć - jest bardzo fajną bazą dla dań czy deserów. Na jego podstawie możecie przygotować zarówno zupę - krem, ciasto, a także placuszki i wiele innych specjałów. Pieczenie dyni jest proste i wcale nie trzeba jej obierać - co jest bardzo trudne i żmudne! Pamiętam ile się namęczyłam
Mania Wypiekaniaserowej i tak oto powstał pyszny, zimny serniczek z galaretką. Składniki : / tortownica ok. 25 cm/ 200 g herbatników 100 g masła 300 g śmietanki kremówki 500 g serka homogenizowanego 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 1/3 szklanki zimnej wody 300 g kolorowych winogron 2 galaretki / żurawinowe lub wiśniowe Wykonanie: - Winogrona umyć, poobrywać z gałązek
Zakamarki mojej kuchnioliwek lub masła 1 gruszka 1 mały seler 1/2 kalafiora (około 250 gram) 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 1 gałązka rozmarynu 1/4 łyżeczki suszonej lawendy 2 łyżki śmietany kremówki opcjonalnie przyprawy: sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa do podania: kozi ser, karmelizowana gruszka, prażone pestki dyni Na maśle smażę pokrojoną cebulę, imbir i czosnek przez minutę. Dodaję pokrojony
Mango Papajadodatki do pieczenia. Teraz sama przygotowuję ekstrakt waniliowy , czy cukier waniliowy , nie mówiąc już o przyprawie do piernika . Również Was do tego zachęcam. Ekstrakt z powodzeniem możecie wykorzystać do ciast, kremów czy deserów. Dla kogo: dla fanów domowych dodatków do pieczenia dla posiadających w domu zbędną cytrynę dla ceniących produkty bez konserwantów Składniki: skórka z cytryny wódka
Mania Wypiekania