ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:254/1378)

Duszony schab w sosie ze świeżych ogórków z koperkiem 278

polecam! ok 5 plastrów schabu 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 szklanki bulionu drobiowego 500 g ogórków gruntowych sól pieprz czarny mielony 1 łyżka mąki pszennej 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30% 1-2 łyżki posiekanego świeżego koperku Plastry schabu o grubości 1 cm lekko rozbić, tylko tak aby zmiękczyć mięso. Oprószyć przyprawami. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć

https:KKuchniaMniam
Ciasto kakaowe (bez jajek i mleka) 209

mąki 200g cukru 140ml oleju 220ml wody 50g kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody  polewa:  1/2 gorzkiej czekolady, 1 łyżka masła, 100ml kremówki, garść płatków migdałowych Przygotowanie: Wymieszać ze sobą suche składniki. Dodać olej i wodę. Dokładnie wymieszać, aż do uzyskania gładkiej masy. Wlać do formy keksowej, natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Piec

Tagebuch po polsku
Jagodzianki, orkiszowe, zawijane, z bialą czekoladą czyli Niedzielne Śniadanie odc.86 169

maki orkiszowej pełnoziarnistej 370 g mąki orkiszowej jasnej 60 g masła, rozpuszczonego nadzienie: 250 g jagód 40 g cukru trzcinowego łyżka maki ziemniaczanej polewa: tabliczka białej czekolady łyżka śmietanki kremówki łyżeczka soku z cytryny Do dużej miski wkładamy drożdże, zalewamy mlekiem i mieszamy z 10 g cukru. Odstawiamy by drożdże ruszyły. Do miski wlewamy jajka, wsypujemy cukier i mąki. Zagniatamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Polędwica wieprzowa w sosie musztardowym z pieczarkami 198

przepisu. Składniki : polędwica wieprzowa  250 gr niedużych pieczarek 3 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 2 gałązki natki pietruszki  1 łyżeczka sosu sojowego 120 ml śmietany kremówki  sól, pieprz oregano 1 łyżeczka masła olej Przygotowanie : Polędwicę oczyszczam z błonek, kroję w 1,5 cm plasterki i przyprawiam świeżym pieprzem i oregano. Odstawiam na bok. Pieczarki opłukuję

Mechanik w kuchni
Sernik na zimno z galaretkami 192

kolorowe galaretki pokroić w  kostkę. Następne wiśniowe galaretki rozpuścić w 800 ml gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl wrzącej wody, ostudzić. Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać po łyżce serka waniliowego, dalej ubijać. Następnie wlać żelatynę, zmiksować. Do masy serowej włożyć kostki galaretek, lekko łyżką wymieszać. Tortownicę

Kuchnia Danusi
Torcik orzechowy bez pieczenia 210

Starmach. Składniki: 500g maślanych herbatników 350g masła 300g cukru pudru 200g zmielonych orzechów włoskich 2 żółtka 3 okrągłe wafle o średnicy tortownicy 5 łyżek naturalnego kakao 4 łyżki śmietanki kremówki połówki orzechów do dekoracji Wykonanie: Herbatniki drobno kruszymy w robocie kuchennym. W dużej misce miksujemy miękkie masło z cukrem i żółtkami. Stopniowo dodajemy herbatniki oraz 2 łyżki śmietanki. Na początku

Pyry na Gaz
Shake malinowy z lodami 185

dodają mu charakteru, a dodatek lodu idealnie go schładza :D Składniki (na 8 dużych porcji): 2 litry lodów kostki lodu garść malin 800 ml mleka 1 bita śmietana/śmietana kremówka domowy mus malinowy Wykonanie: Kostki lodu wrzuć do blendera, wlej mleko, dorzuć umyte maliny, dodaj lody i zmiksuj na najwyższych obrotach. Kieliszki oblej sosem malinowym, przelej shake i schłodź

Kulinarna (nie)codzienność
Truskawkowa bombka 235

przepisie na opakowaniu, odciskam, przekładam do miseczki i rozpuszczam w mikrofali zostawiając na kilka sekund, należy uważać żeby jej nie zagotować bo straci swoje właściwości żelujące. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijam na sztywną pianę dodając w trakcie cukier puder oraz twarożek i płynną żelatynę oraz startą drobno białą czekoladę, całość miksuję na jednolitą masę. Biszkopty łamię na kawałki, skrapiam dość solidnie

Wanilia i Kardamon
CHRZANOWY ŻUREK Z KASZĄ JAGLANĄ 175

ciepłe miejsce. Nic prostszego, prawda? Żurek tradycyjnie ugotowałam na białej kiełbasie, a jego smak wzbogaciłam o dodatek  tartego chrzanu, co zaostrzyło smak wywaru. Gotową zupę zabieliłam śmietaną kremówką, która złagodziła  lekko kwaśną nutkę nadaną przez zakwas. Pamiętajmy, aby podgrzewając żurek do wielkanocnego śniadania nie doprowadzić do jego zagotowania.  SKŁADNIKI  / 6 porcji 500 g białej surowej

cool and minty
JABŁKOWE BROWNIE 194

grubym dnem) roztapiamy masło, dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym gazie cały czas mieszając przez około 5 minut (uważamy, aby nie przypalić masy). Gdy cukier lekko zbrązowieje wlewamy śmietankę kremówkę i gotujemy, aż masa zredukuje się i lekko zgęstnieje. Gotowy sos przelewamy do dzbanuszka lub miseczki i po ostudzeniu przechowujemy w lodówce

cool and minty
Szybkie ciasto czekoladowe podwojnie czyli poWeekendowe Lakocie odc.125 167

czekolady, rozpuszczonej w kapieli wodnej 200 ml oleju 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 płaskich łyżeczek kakao polewa: 80 g gorzkiej czekolady 80 ml śmietanki kremówki sezonowe owoce do podania Jajka ubijamy z cukrem, wlewamy czekoladę, Dolewamy olej, wsypujemy przesiana mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie mieszamy składniki. Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem blaszki (keksówki, tortownicy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Biszkopt z truskawkami, galaretką i mascarpone. 183

cytryny 2-3 łyżeczki cukru  Wykonanie: Wymieszać wszystkie składniki. Cukier powinien się dobrze rozpuścić. Najlepiej, aby woda była ciepła. Do przełożenia: 250 g mascarpone 2-3 łyżki śmietany kremówki (np. 30%) 1 łyżka cukru pudru 4-5 łyżki dżemu truskawkowego (użyłam mojego dżemu z dodatkiem wanilii) Wykonanie: Mascarpone, cukier i śmietankę umieścić w misce i wymieszać przy pomocy miksera

zadanie-gotowanie
SERNIK GOTOWANY NA CIASTKACH 154

folią aluminiową. Dno blaszki wykładamy warstwą herbatników, wylewamy na nie część masy serowej, układamy kolejną warstwę herbatników i wylewamy resztę sera. Na wierzch układamy herbatniki.  Sernik chłodzimy. Podgrzewamy kremówkę razem z połamanymi czekoladami, masłem, aż się rozpuszczą. Zakręcamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Na zimny sernik wylewamy polewę czekoladową i pozostawiamy do ostygnięcia.  Ciasto chłodzimy

Kulinarne Fantazje Marioli
WANILIOWY SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 197

temperaturze pokojowej) 500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie  2 jajka ( ja użyłam swojskich, z wolnego wybiegu, wtedy sernik ma ładną barwę) pół szklanki śmietany kremówki 36% 3 łyżki soku z cytryny 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/ olejku waniliowego DODATKOWO

Calzonella.com
Mus truskwkowy z miętą i bitą śmietaną. 184

emocje :) A mój sympatyczny wspólnik może potwierdzić, że nawet znajduje w sobie na tyle odwagi, żeby zagrać ;);) Składniki: 500 g truskawek 2-3 łyżki cukru pudru 200 g śmietany kremówki (30 lub 36 %) 10 listów świeżej mięty Wykonanie: Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek. Zmiksować blenderem z dodatkiem 2-3 łyżek cukru oraz mięty. Schłodzoną śmietanę ubić mikserem (dodałam 1 łyżeczkę

zadanie-gotowanie