jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej Masa kokosowa: 2 białe czekolady (po 100 g każda) 0,5 l śmietany kremówki 30% 2 śnieżki 250 g wiórek kokosowych płatki migdałowe do posypania Do nasączenia: syrop amaretto rozcieńczony w wodzie Najpierw należy upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić
Simply Foodkuchni niemieckiej. Bardzo polecamy. Składniki 500 g ziemniaków pęczek włoszczyzny 2 cebule 100 g wędzonego boczku 1 łyżka oleju 800 ml bulionu warzywnego 5 gałązek majeranku 100 ml kremówki sól pieprz Przygotowanie Ziemniaki obrałem, pokroiłem na kawałki. Oczyściłem i pokroiłem włoszczyznę. Cebule posiekałem. Boczek pokroiłem na kawałeczki. Rozgrzałem w garnku olej, zeszkliłem cebulę i 2/3 boczku. Dodałem
R'n'G Kitchensmaki, to przyrządźcie bulion warzywny. Przepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ Zupa krem z pieczarek: 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 500 g pieczarek 1 cebula 250 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia pół łyżeczki natki pietruszki sól i pieprz Pieczarki myjemy i kroimy na półplasterki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy
Cooking MonsterTruskawki umyj, osusz i obierz. Żelatynę rozpuść w 1/3 gorącej wody i lekko przestudź. W dużej misce umieść truskawki, serek, cukier i śmietankę. Całość zmiksuj blenderem na jednolitą masę. (kremówki nie ubijamy!). W razie konieczności dosłodź – ja miałam słodkie truskawki i ta ilość w zupełności wystarczyła. Wlej letnią żelatynę, wymieszaj i wlej na ciasteczkowy spód. Wsadź do lodówki do stężenia
Kuchnia bezglutenowaswoim zeszycie z przepisami … jeszcze z podstawówki :) Nie jest to duże ciasto, wystarczy średniej wielkości karbowana foremka. Dla porównania, tutaj, znajduje się również babka śmietankowa , ale na słodkiej śmietance kremówce. Obie pyszne, obie do upieczenia! Babka na kwaśniej śmietanie średniej wielkości karbowana foremka 60 g miękkiego masła 3 jajka w temp. pokojowej 1 szkl. cukru 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany
Posadzone i zjedzonedeserami? Każdy ma swój ulubiony. Lody, słodkie kremy, gofry z bitą śmietaną czy ciasta z sezonowymi owocami. Zazwyczaj są bardzo kaloryczne, głównie za sprawą dodawanej śmietany kremówki, w której na 100 gram znajduje się aż 300 kcal, a dodatkowe kalorie to przede wszystkim: cukier, tłuszcz i czekolada. Warto zastąpić niezdrowe słodycze porcją suszonych i świeżych owoców, a cukier w wypiekach
Moja smaczna kuchniażółtek 25 dag masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: ½ litra mleka 1 duży budyń –na 750 ml mleka ½ szklanki cukru pudru 1 szklanka kremówki 3 jajka 30-40 dag węgierek Jak wykonać ? Ciasto: Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto
Wanilia i Kardamonsię, że to naj-naj-najlepsze, lody jakie w życiu jadłam! składniki: 200 g sera twarogowego 200 ml jogurtu greckiego 4 duże łyżki cukru pudru 300 ml śmietany kremówki garść malin Śmietanę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder. Twaróg zmiksować na gładką masę z jogurtem. Obie masy delikatnie połączyć, włożyć do zmrożonej misy maszyny do lodów. Włączyć
6niebomnie znikają ekspresowo! 330 ml śmietanki 30-36% 5 łyżek cukru pudru 200g serka waniliowego 4 łyżki jagód 2 łyżki nalewki jagodowej (ew. inny alkohol) Dodatkowo: 60g herbatników Kremówkę z cukrem ubić na sztywno, a następnie dokładnie połączyć z serkiem. Całość delikatnie wymieszać z jagodami oraz nalewką. (Alkohol sprawi, że lody nie będą zbyt twarde i zamarznięte.) W zamykanym pojemniku
Di gotujekrólika w smacznym sosie z musztardy DIJONE. 1 tuszka królika 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżka oliwa masło 0.5 kostki 2 łyżki białego wina wytrawnego 4 łyżki śmietany kremówki sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Tuszkę królika opłukać,osuszyć i podzielić na 6 części.Dokładnie rozprowadzić musztardę z oliwą,posolić i popieprzyć.Kawałki mięsa posmarować marynatą z musztardy,obsmażyć na maśle.Następnie zalać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidoskonale się tu spisał. Razem z cytryną idealnie podkreślił smak łososia, bo z tą rybą go podawałam. Składniki : 1 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego 1/2 szkl. śmietanki kremówki 30% szczypta kurkumy szczypta gałki muszkatołowej szczypta białego pieprzu 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej sól pęczek kopru Wykonanie: Bulion doprowadzić do wrzenia, dodać kurkumę i gałkę muszkatołową. Mąkę wymieszać ze śmietanką
zadanie-gotowanieszkl. cukru 4 łyżki gorzkiego kakao 4 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia aromat waniliowy szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADOWY: 500ml.śmietany kremówki 36% 160g. białej czekolady DO OZDOBY: 250 g. żelków Wykonanie Tortu: MURZYNEK : W garnuszku podgrzewamy, do całkowitego rozpuszczenia – mleko, cukier oraz kakao. Z otrzymanej masy odlewamy 3/4 szklanki. Oddzielamy żółtka
Domowe Tortyjeden pyszny gryz . Kto zajada z e mną ? POTRZEBUJEMY ( na około 16 sztuk) 3 jajka 500g mielonego twarogu 16 ciasteczek oreo lub innych (np. bezglutenowych) 200 ml śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady 6 łyżek mleka 100 g cukru 40 g niesłodzonego budyniu czekoladowego (proszek) 1 łyżka kakao Śmietanę razem z czekoladą rozpuszczamy , nie dopuszczając do gotowania. Dodajemy mleko
WYSPA SZCZĘSLIWAwanilinowy 0,5 łyżeczki soli 4-5 słodkich jabłek (opcjonalnie + 2 łyżki cukru w przypadku mniej słodkich jabłek) 1 łyżeczka cynamonu + odrobina do posypania 100 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki masła + odrobina do wysmarowania formy DODATKOWO: gęsta kwaśna śmietana 18 % lub 12% cukier do posypania WYKONANIE: W garnku z grubym dnem zagotuj mleko wraz z wodą
Słodko-Słony Świat Ilonyprzyprawy firmy PLENUS- https://www.galeriaherbat.pl/przyprawa-do-kurczaka-bez-glutaminianu.html. Zapraszam :) Składniki : 500 g piersi z indyka około 10 pieczarek małych 2 cebule średnie sól, pieprz, szczypta chili do smaku 500 ml śmietanki kremówki 2 łyżki czerwonej papryki 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka przyprawy do kurczaka Plenus 4 łyżki masła Wykonanie : Mięso myjemy, osuszmy ręczniczkiem papierowym i kroimy w grubą kostkę
Sama słodycz i szczypta chili