ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:272/1378)

Ciasto Krówka 175

toffi 1 op · kakao 0,5 łyżki · proszek do pieczenia 1 łyżeczka · cukier 3/4 szkl · sól Poncz: · woda 1/2 szkl · cukier 1 łyżeczka · kawa rozpuszczalna 1 łyżka Masa: · śmietana kremówka 350 ml · cukier puder 2 łyżki · śmietan-fix 1 op Dekoracja · masa kajmakowa 1 op · perełki czekoladowe  Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli, ubić na sztywno, dodać żółtka

Camilla w kuchni
Zupa krem z cukinii 221

wrzącej, łyżkę oleju i gotować 20 minut na małym ogniu. Lekko schłodzić i zmiksować zupę, by powstał gładki krem. Doprawić solą oraz sokiem z cytryny. Żółtka roztrzepać ze śmietana kremówką. Zupę podgrzać i zalać śmietaną i żółtkami. Dokładnie wymieszać, ale już nie gotować. Podawać z groszkiem ptysiowym. Można także podac z łyżką posiekanych ziół, wymieszać, nalać do miseczek

Camilla w kuchni
Semifreddo porzeczkowo-kokosowe z polewą owocowo-czekoladową 211

Wykonanie deseru: Semifreddo: Wodę z cukrem gotujemy ,wsypujemy owoce czerwonej porzeczki, gotujemy około 5 minut-aż owoce zaczną się rozpadać, całość zmiksować blenderem.  Zostawić do całkowitego wystygnięcia. Śmietankę kremówkę po wyjęciu z lodówki ubić na puszystą masę z cukrem pudrem i mleczkiem kokosowym-również schłodzonym.  Do masy śmietanowej wmieszać mus z porzeczki, wylać do wyłożonych folią kokilek ceramicznych

Wanilia i Kardamon
Lody Malaga na piwie Czarna Fortuna 196

słynnych lodów Malaga i daje orzeźwienie. Gwarantuję Wam, że lodami na piwie zaskoczycie nimi wszystkich – także piwoszy ;)   Składniki: – 3 szklanki bitej śmietany (ok. 0,5 l kremówki 36%) – 1 szklanka piwa Fortuna Czarne – 1/3 szklanki brązowego cukru – 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii – garść orzechów i rodzynek Wykonanie: Ubitą śmietanę wymieszać delikatnie ze schłodzonym

Pociąg Do Kuchni
Sznycle z karkówki zapiekane w sosie 339

Szkoda, że dzisiaj nie mogę mieć takiej piwnicznej ucieczki. :) Składniki: 1 kg karkówki 250 g pieczarek 3 łyżki masła klarowanego 1 cebula 100 g serka topionego 400 ml śmietany kremówki szczypta gałki muszkatołowej szczypta papryki ostrej papryka słodka sól pieprz Karkówkę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić w plastry o grubości 1 cm. Każdy plasterek karkówki lekko rozbić

O kuchni z uczuciem
Tarta z wędzonym łososiem i cukinią 166

dobrej jakości – 4 jajka – 100g camemberta – 100g mozzarelli – 1 średnia cukinia – 10 szt. pomidorków koktajlowych – 5 cm pora – 0,5 szkl. śmietany kremówki (lepiej 36%) – 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% – sól, pieprz Wykonanie: Ciasto: Mąkę, masło, sól i wodę zagniatamy na kruche ciasto. Formujemy kulę i wkładam na pół godziny

Pociąg Do Kuchni
Szybki deser truskawkowo-brzoskwiniowy na zimno 217

Składniki (na 2 porcje) śmietana kremówka 36% ubita na sztywno 200 ml 30- 50 g mieszanki truskawek i białych brzoskwiń 2 łyżki cukru białego 2 łyżeczki żelatyny na 2 łyżki wody pół łyżeczki whisky Przygotowanie: 1. Śmietankę ubić na sztywno. 2. Owoce podgrzać na patelni z cukrem do momentu, aż całkowicie rozmiękną i puszczą sok, sok zacznie odparowywać a syrop

KreatywnePiny
Mini Pavlova z musem nektarynkowo śliwkowym 180

inspiracja mini pavlova: Nigella Lawson) 8 białek, szczypta soli 500 g cukru pudru 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki białego octu winnego 500 ml śmietanki kremówki truskawki do dekoracji mus nektarynkowo śliwkowy 2 nektarynki 2 duże żółte śliwki kilka gałązek czerwonej porzeczki owoce razem ze skórką miksujemy w robocie kuchennym na mus. do dekoracji: borówki

noteskulinarnyfiga
Truskawkowe Tiramisu bez jajek 223

łyżeczki 2. Biszkopty nasączyć w kawie 3. Nasączone biszkopty wyłożyć na dno kokilek, tak by zakryły dno, resztę nasączonych biszkoptów odłożyć do następnych warstw. 4. Połączyć serek mascarpone, śmietanę kremówkę, cukier puder i 2 łyżeczki kawy z whisky. 5. Krem położyć na biszkoptach 6. Pokroić truskawki w plasterki i położyc na warstwę kremu. 7. Znów położyć warstwę nasączonych biszkoptów, Kłaść

KreatywnePiny
Sernik na zimno z borówkami 238

łyżce, naprzemiennie, raz serową, raz borówkową. Można też obie masy serową i borówkową wymieszać razem i wylać do formy. Masę dokładnie wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki.   Kremówkę ubić z cukrem pudrem i dodać rozpuszczoną żelatynę w 1/4 szklance wrzątku. Masę kremową szybko wylać na ciasto, zanim stężeje. Tutaj polecam specjalna łopatkę do wyrównywania ciast w ząbki, dzięki niej

Jadło i czytadło
Orzechy Pieczone z Pieprzem Kolorowym - dla facetów i nie tylko ;) 226

Moje Drogie Panie, a przede wszystkim Panowie. Dlaczego dziś tak? Wiem, że zaglądają na blog również mężczyźni, postanowiłam pomyśleć też o nich. Dla kobiety ubijanie kremówki, czy białek jest oczywiste, a dla faceta, który nie gotuje często lub nie potrafi ta nasza oczywistość jest czarną magią. Nie śmieję się, staram się zrozumieć, a przede wszystkim pomóc. Dziś zaczynam cykl przepisów

Blondynka Gotuje
Miniserniczki z malinami i białą czekoladą 181

obiad i kolację. W zanadrzu mam jeszcze kilka przepisów na malinowe ciasta, a miniserniczki to tylko przedsmak :) Składniki: 1/2 kg twarogu mielonego 3 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 100ml kremówki 50g białej czekolady 2 łyżki miodu 12 malin Przygotowanie: Śmietankę podgrzać, rozpuścić w niej czekoladę, przestudzić. Ser, jajka, miód i budyń zmiksować, dodać masę śmietankowo-czekoladową, wymieszać. Masa jest dość

Cakes By Kejt
Czekoladowe banofee pie 182

jakiś czas przecież można pozwolić sobie na mały grzeszek, czyż nie? Składniki: 100g herbatników maślanych 50g rozpuszczonego masła 2 banany 1/2 puszki masy kajmakowej 1 gorzka czekolada (rozpuszczona) 300ml kremówki 2 łyżki cukru pudru starta czekolada Przygotowanie: Herbatniki zmielić na pył. Dodać masło, wymieszać na mokry piasek, wylepić nim dno i boki formy na tartę. Schłodzić w lodówce. Kajmak wymieszać

Cakes By Kejt
Malinowa kopuła 164

ziemniaczanej WARSTWY: 1 galaretka brzoskwiniowa lub morelowa + 200ml wrzątku 1 galaretka owoce leśne lub jagodowa + 200ml wody 300g czarnych porzeczek 5 brzoskwiń (bez pestek i obrane ze skóry) 300ml kremówki 1 galaretka malinowa + 150ml wrzątku DEKORACJA: 800g malin 400g czekolady (u mnie mieszanka gorzkiej i mlecznej) mięta Przygotowanie: CIASTO: Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno, dodając pod koniec

Cakes By Kejt