kolorem, jesienna tarta. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas przygotowania 30 min Spód 250 g ciastek degistive 50 g masła Mus jeżynowy 450 ml śmietanki kremówki 400 g jeżyn 5 łyżek cukru 2 i 1/4 łyżeczki żelatyny Spód Ciastka rozdrabniamy w blenderze. Masło rozpuszczamy, dodajemy do ciastek i mieszamy łyżką do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Formę
Wędrówki po kuchnijajek) 110 g zmielonych migdałów 200 g cukru pudru 50 g cukru zielony barwnik spożywczy Czekoladowe ganache: 225 g mlecznej czekolady Blanche 180 ml śmietany kremówki 30 g pasty pistacjowej (można przygotować samodzielnie*) Wykonanie: Białka należy przetrzymać ok 24 godz w temp pokojowej. Zmielone migdały (mąkę migdałową) przesiewamy z cukrem pudrem. Następnie na moje
Malinowe Pocałunkiszybciej wchłonęła płyn. Drożdżówkę pokroić w kromki (o grubości 1 cm) i posmarować masłem. Kromki ułożyć (tak, by na siebie nachodziły) w naczyniu żaroodpornym i posypać żurawiną. Mleko, kremówkę, cukier wanilinowy, jajka i resztę alkoholu dokładnie zmiksować i przelać na pieczywo. Całość odstawić na 10-15 minut, aby bułka wchłonęła część płynu i nie była sucha. (Kromki lekko można podociskać
Di gotujebardzo gęstej gazy. I już :) Smacznego :) MLEKO PRZETRZMYWANE W lodówce będzie się rozwarstwiać, to zupełnie normalne. Możesz je po prostu wymieszać, lub z "tłustej góry" korzystać jak z kremówki, a "fit dół" popijać w ciągu dnia
Kuchnia bezglutenowa Loliróżowe i na koniec wylewamy ciasto kakaowe. Na wierzchu układamy w rzędach schłodzone kulki serowe, lekko je wciskając. Ciasto pieczemy w 180 st. C, około 45-50 minut. Masa: Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i serkiem mascarpone, wykładamy na wystudzone ciasto i wyrównujemy
Podróż w kulinariasosu, tym razem przygotowałam go nieco inaczej i podałam w formie deseru budyniowego. Krem angielski z granatem Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 200 ml tłustego mleka 200 ml kremówki 30 lub 36% 6 żółtek 150 g cukru 1 laska wanilii ziarenka granatu plasterki pomarańczy Wykonanie: Do garnuszka o grubym dnie wlewamy mleko i śmietankę, dodajemy połowę cukru
Kulinarne przygody Gatitylecz opcjonalne - spokojnie można poprzestać na multiserowym sosie i makaronie! PS Czy ja użyłem w jednym poście słów bomba i NSA? Składniki: 200 g suchego makaronu 200 ml śmietanki kremówki 3 łyżki masła 2 łyżka mąki 1 jajko 5 łyżek startego cheddara 5 łyżek startego parmezanu (lub podobnego twardego sera np. Grana Padano) 5 łyżek startej goudy (lub podobnego sera
zadanie-gotowanieobłędny deser w formie babeczek, z dodatkiem białej czekolady i kokosem ... pycha SKŁADNIKI Spód: 80 g herbatników, 3 łyżki rozpuszczonego masła Krem: 100 ml śmietany kremówki, ½ tabliczki białej czekolady, 2 wafelki kokosowe, 1 łyżka zmielonych migdałów Dodatkowo: 1/3 tabliczki białej czekolady, wiórki kokosowe WYKONANIE Spód: Herbatniki drobno mielimy, mieszamy z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masą napełniamy foremki
słodki bratekmąki, ¾ szkl. cukru, 125 g masła, 3 jajka, 3 łyżki śmietany 18%, 1 łyżeczka startej na tarce skórki pomarańczowej, szczypta soli Polewa: ½ tabliczki gorzkiej czekolady, 3-4 łyżki śmietany kremówki WYKONANIE Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy z masłem nad kąpielą wodną, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy sól. Powoli ucierając dodajemy wystudzoną czekoladę oraz mąkę, a na końcu śmietanę
słodki bratekzłego tłumaczenia. Fileciki z sardeli byłyby tu zbyt mocnym i słonym akcentem - mają być szprotki! Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 puszki szprotek w oleju 500 ml śmietany kremówki sól i biały pieprz masło bułka tarta Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić na paski (coś w rodzaju cienkich frytek). Cebule pokroić w plasterki i podsmażyć do miękkości. Formę do zapiekania
zadanie-gotowaniewyłożoną papierem blaszkę ,rozsmarowujemy delikatnie i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut .Oddzielamy od papieru , przekładamy na ściereczkę i zwijamy w rulon . Masa kawowa: 200 ml śmietany kremówki 150 g mascarpone 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kawy instant Śmietanę ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem .Dodajemy po łyżce mascarpone ,kakao i kawę
Ladylaura.wszelkich likierów jajecznych :) Składniki: 5 żółtek 1,5 szklanki cukru pudru szczypta soli 1 laska wanilii 100 ml spirytusu rektyfikowanego 50-100 ml wódki 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Przygotowanie: Żółtka ubić na parze z cukrem i szczyptą soli - do momentu uzyskania jasnej, kremowej konsystencji. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, ostrym nożem wyskrobać ziarenka i dodać
Domowa Cookierenka Agilubię. A podstawą jest nie ricotta czy mascarpone, ale tradycyjny biały ser. Zapraszam po przepis. Składniki 1 kg sera białego (zmielony trzykrotnie) szklanka cukru pudru 200 ml śmietany kremówki 30 % 1/4 szklanki wody 4 łyżeczki żelatyny biszkopty 1 gorzka czekolada 3 łyżki mleka 1 łyżka masła 1 łyżka cukru pudru migdały - płatki 50 gram Przygotowanie Ser miksujemy z cukrem
Mój Smak na Życieodsłona jajek zachwyci z pewnością wszystkich amatorów uroczystych spotkań :) Prosty przepis na smaczną przekąskę. Zapraszam! Jajka faszerowane pastą z papryki Składniki: 5 jajek (ugotowanych na twardo) 150 ml śmietany kremówki 1 czerwona papryka natka pietruszki (mała garść) sól, pieprz Przygotowanie: Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego. Pieczemy 20 minut w 190'C. Po tym czasie przykrywamy szczelnie folią spożywczą na kilka
Tagebuch po polskutrochę kocham , trochę nienawidzę... składniki ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g cukru 175 g masła 2 żółtka szczypta soli Masa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 40 ml śmietany kremówki - 30% lub 36% dodatkowo - gotowa masa marcepanowa migdały, rodzynki przygotowanie Ciasto - wszystkie składniki wyrabiać w malakserze, tak długo aż utworzą kulę. Owinąć folią i włożyć do lodówki
Stare Gary