Zapraszam do przygotowań! Składniki na formę 26 cm: 1000 g sera z wiaderka 120 g drobnego cukru do wypieków 3 jajka nasionka z 1 laski wanilii 150 g śmietanki kremówki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 120 ml syropu z puszki brzoskwiń 5-6 połówek brzoskwiń z puszki CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN+ chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni
My Culinary Artłyżkami cukru pudru 2. Zółtka ubijać z 100 g cukru pudru na parze przez około 5 minut 3. Zdjąć z pary, ubijać jeszcze przez 5 minut 4. Zimną kremówkę ubić na sztywno, zmieszać z puree truskawkowym i 2 łyżkami wina 5. Połączoną śmietanę z truskawkami dodać do żółtek wymieszać dokładnie. 6. Gotową masę przełożyć do maszynki do lodów na około
KreatywnePinyszklanki mąki - 9 łyżek kakao - 30g masła Składniki na masę: - 2 żółtka - 5 łyżek cukru - 5 łyżek soku z winogron - 150 g serka mascarpone - 200 ml śmietany kremówki - fix do śmietany W pierwszej kolejności robimy biszkopt. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę a następnie dodajemy żółtka i razem miksujemy. Potem dodajemy mąkę i kakao a na końcu rozpuszczone
Kuchenne Wariacjewłaśnie zrobię Składniki na bezę: - 4 białka - 200 g cukru - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka octu Składniki na krem: - 4 żółtka - 2 łyżki cukru - 150 ml śmietany kremówki - 1 opakowanie serka mascarpone - owoce do przybrania Zaczynamy od zrobienia bezy. Ubijamy białka na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier. Do gotowej piany dodajemy ocet i mąkę i delikatnie
Kuchenne Wariacjenagrzanego piekarnika do 170 stopni na 35 minut . Kiedy muffinki się upiekły zostawiłem do wystudzenia aby móc się wziąć za „górę” Do garnuszka przelałem 200gr śmietany kremówki (ja dałem 30% a już wiem że lepiej było dać 36%) i dosypałem cukru pudru. Ubiłem na sztywno i wyłożyłem na muffinki a całość posypałem skórką z cytryny. Całość wyszła bardzo
Kuchenne Wariacjelive gdzie Gordon Ramsay robił bardzo proste tiramisu i stwierdziłem że właśnie ten sposób wykorzystam Składniki: - 50g cukru pudru - 250g mascarpone - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - 200ml śmietany kremówki - kilka biszkoptów (takich języczków) - 150ml mocnej kawy (ja dałem mielonej) - kakao Najpierw rozpuściłem kawę (kawa rozpuszczalna) w gorącej wodzie i zostawiłem do wystygnięcia. Kiedy kawa była gotowa
Kuchenne WariacjeDzisiaj czas na kolejny włoski klasyk z egzotycznym akcentem, którym jest panna cotta z musem ananasowym Składniki: Panna Cotta: - 200g śmietanki kremówki - 200ml mleka - 10g żelatyny - opakowanie cukru waniliowego Mus: - puszka ananasów - 20ml syropu ananasowego z puszki - 3 łyżeczki cukru Powyższa ilość składników wystarcza na 4 małe pucharki. No to do roboty. Zacząłem od wlania do garnka śmietanki
Kuchenne Wariacjenieźle wyszła to stwierdziłem iż w niniejszym konkursie również ją zrobię albo raczej jej wariację czyli panna cottę miętowo-limonkową z musem z kiwi Składniki: Panna Cotta: - 200g śmietanki kremówki - 200ml mleka - 10g żelatyny - 1 limonka - starta skórka z jednej limonki - 50ml likieru miętowego - opakowanie cukru waniliowego - kilkanaście listków świeżej mięty Mus: - 3 kiwi - 3 łyżeczki cukru Najpierw siekamy
Kuchenne Wariacjekostki masła - 150 g biszkoptów Składniki na masę: - 2 serki homogenizowane waniliowe (2x 150g) - 100g cukru - galaretka cytrynowa + 1/2 l wody - 2 łyżeczki soku z limonki - 200g śmietany kremówki - 1 galaretka truskawkowa + 1/2 l wody - truskawki 250 g Najpierw rozpuszczamy galaretkę w 1/2 l wody i pozostawiamy do wystygnięcia. Serki miksujemy z cukrem i dodajemy sok z limonki
Kuchenne Wariacjewłoskich - 1 szklanka cukru pudru - 1 łyżeczka aromatu waniliowego Składniki na masę serową: - 500 g sera białego - 3/4 szklanki cukru - 1,5 łyżki mąki - 3 jajka - 1/2 szklanki śmietany kremówki - 1 łyżeczka aromatu waniliowego Czekolada mleczna i orzechy do dekoracji. Do wypieku użyłam tortownicę o średnicy 17 cm i trochę ograniczyłam ilość składników w porównaniu do pierwotnego przepisu. Najpierw zabieramy
Kuchenne Wariacjeniej pyszna zupka z ziemniakami Składniki: - 2 pęczki botwinki - 1 średnia marchewka - 1 średnia pietruszka - 5 młodych ziemniaków - 1 podudzie z kurczaka - 1 l wody - 100 g śmietany kremówki - sól, pieprz - 1 łyżeczka cukru Najpierw nastawiamy wodę i wrzucamy do niej umyte i obrane ze skóry podudzie z kurczaka. W między czasie obieramy warzywa i kroimy w kostkę – najpierw marchewkę
Kuchenne Wariacjelokalnych tj. suszoną śliwkę sechlońską Składniki na makaroniki: - 140 g białka - 180 g cukru - 160 g cukru pudru - 160 g płatków migdałowych - barwnik Składniki na krem: - 50 ml śmietany kremówki 30% - 100g czekolady mlecznej - 40g czekolady deserowej - 25g suszonej śliwki sechlońskiej ( produkt lokalny ) Zaczynamy od naszych łupinek makaroników czyli najpierw wrzucamy do blendera cukier puder oraz płatki migdałowe i miksujemy
Kuchenne Wariacjemleka - 65 g masła - 30 g mąki pszennej - 40 g mąki ziemniaczanej - 100 m cukru z prawdziwą wanilią - 2 jajka Składniki na wykończenie ciasta: - 300 ml śmietany kremówki 36% - 2 łyżeczki cukru pudru - 60 g mlecznej czekolady Forma do ciasta 21×21 cm wyłożona papierem do pieczenia (ułatwia wyciąganie ciasta z formy). Najpierw robimy spód ciasta. Formę wykładamy herbatnikami
Kuchenne Wariacjełyżeczka cukru pudru - 2 łyżki ciepłej wody Składniki na masę budyniową: - 1/2 l zielonego Kubusia - 1 i 1/2 opakowania budyniu waniliowego Składniki na masę śmietanową: - 200 g śmietanki kremówki 36% - 40 g galaretki kiwi - 1/3 szklanki gorącej wody - 1 opakowanie delicji Składniki na wykończenie ciasta: - 1 i 1/2 opakowania galaretki kiwi - 500 ml gorącej wody Forma do ciasta
Kuchenne Wariacjetego bardzo smaczne danie Składniki: - 200 g makaronu orecchiette - 300 g brukselki - 2 ząbki czosnku - 30 g masła - 8 plasterków wędzonego boczku - 1 łyżeczka liści oregano - 165 ml śmietany kremówki 30% - 2 łyżki soku z cytryny - drobno starty parmezan do posypania Porcja dla 2 osób. Najpierw układamy na blasze plasterki wędzonego boczku i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury
Kuchenne Wariacje