upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do ostygnięcia. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika, schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc. Dekoracja: 200 g śmietany kremówki 36% 1 czubata łyżeczka cukru pudru cynamon do oprószenia Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Przełożyć ubitą śmietanę do worka cukierniczego zakończonego końcówką dużą gwiazdką. Schłodzony sernik udekorować śmietaną
maniapieczeniatego drugiego obozu, bo uważam, ze dzięki śmietanie sos jest jeszcze delikatniejszy, ale wybór pozostawiam Wam - obie wersje są pyszne :) Z powodu braku śmietany 18% użyłam bardzo gęstą kremówkę (Piątnicy) wymieszaną z odrobiną mleka i wyszła mi totalna bomba kaloryczna... o niebiańskim smaku! :D Przygotowanie carbonary zajmie Wam maksymalnie 15-20 minut - dokładnie tyle, ile gotuje się makaron
Słodko-Słony Świat Ilonyskładniki: 500 g malin 60 g bez (ja użyłam domowych, kakaowych) 250 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżki octu balsamicznego świeże listki mięty wykonanie: Do malin dodajemy cukier oraz ocet balsamiczny i mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę na sztywno. W pucharkach układamy naprzemiennie: maliny, pokruszone bezy oraz śmietankę. Dekorujemy malinami oraz listkami mięty
Domowy Smak Jedzeniajabłek prażonych ze słoika (lub musu jabłkowego) - 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej - cynamon (opcjonalnie) Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego lub zwykłego - kilka kropli dobrego aromatu migdałowego - kilka łyżeczek kremówki Kruszonka: - 100g mąki orkiszowej typ700 lub 110g typ 750, lub 100g tortowej - 70g ksylitolu - 60 zimnego masła Do miski wsypać mąkę i ksylitol, dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki
Smaczne Zdrowemożna zastąpić ją ewentualnie zamieniając cukier na cukier waniliowy) i wszystko razem przesmażyć mieszając co chwilę do odparowania wody i delikatnego przysmażenia gruszek. masa: 3 jajka 4 łyżki śmietany kremówki 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżka cukru waniliowego klik Wszystko razem zmiksować mikserem do rozpuszczenia cukru. Wyjdzie dość rzadka mieszanina. Gruszki wyłożyć na podpieczony spód i zalać jajami ze śmietaną
Codzienna kuchnia niecodziennaherbatników maślanych 100 g biszkoptów 60 g roztopionego masła Masa serowa: 400 g twarogu potrójnie mielonego 500 g serka mascarpone 300 g cukru 3 jajka 100 ml śmietany kremówki 1 laska wanilii 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Mus jagodowy: 100 g jagód (świeżych lub mrożonych) 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Przygotowujemy mus jagodowy. W garnuszku miksujemy jagody z łyżeczką cukru. Jeśli
Smakowity Blog KulinarnyZapraszam :) Przepis na ten deser znalazłam w gazetce Polo. Składniki : 5 jajek 300 ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru 1 laska wanilii lu cukier waniliowy 4 łyżki cukru trzcinowego + 4 łyżki wody maliny do dekoracji mus malinowy Wykonanie : Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru na kogel mogel. Śmietankę zagotować z laską wanilii
Sama słodycz i szczypta chilikakao, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa: 6 białek, 1 szklanka drobnego cukru, 1 budyń śmietankowy, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 150 g wiórków kokosowych, 200 ml kremówki 36% Ponadto: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe ( bez cukru), 2 łyżki cukru, 750 ml mleka, 1 puszka brzoskwiń Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie
Nie tylko w kuchniciasto z piekarnika, schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc. Polewa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 50 g masła 1 - 2 łyżki ubitej śmietany kremówki 36% Czekoladę połamać na małe kawałki. Masło rozpuścić. Zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę, zostawić na chwilę. Wymieszać dokładnie by czekolada całkowicie rozpuściła się. Schłodzony sernik wyjąć z tortownicy. Wierzch
maniapieczeniataki z pysznymi wiśniami,galaretką.Same delicje. Składniki: 1,5kg tłustego sera 3- krotnie zmielonego 6 jaj szklanka cukru kostka masła po 2 łyżki mąki ziemniaczanej,słodkiej kremówki i budyniu waniliowego 30dag wiśni bez pestek galaretka wiśniowa Żółtka,cukier,masło utrzeć na puch.Następnie dodawać stopniowo ser,śmietanę,mąkę ziemniaczaną oraz budyń.Na koniec delikatnie wymieszać z pianą ubitą
Niespełnione zdolności kulinarnewyręczy mnie od stania nad patelnią. To ciasto rośnie wysoko i jest bardzo puszyste. A mak przyjemnie wzbogaca jego teksturę, konsystencję i przede wszystkim smak. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę (ja użyłam Łaciatej 30%) ubijamy nieomal do konsystencji masła. Powinna być bardzo gęsta i bardzo sztywna, i powinna się od niej zacząć oddzielać serwatka – przebita śmietana będzie widocznie podchodzić niemalże przeźroczystym
Karo in the Kitchenkonsystencji – były kruche, a zarazem ciągnące się i wyjątkowo słodkie. Do kolekcji wielu podobnych przepisów, tym razem dołączę mój, ale raczej odmienny… Krówki lodowe. Składniki: - 250ml śmietanki kremówki (dałam fresch double cream) - 110g masła - szklanka drobnego cukru do wypieków * - mleko skondensowane słodzone (puszka 530g) - 1 łyżka cukru waniliowego (domowy) - ekstrakt waniliowy + śmietankowy + rumowy (proporcje ½ – ¼ – ¼) - szczypta soli
mojewypiekiinietylkoSkładniki: 1,5 tabliczki tabliczki białej czekolady 50 g masła 25 g cukru pudru 200 g gęstego mleka kokosowego 2 nakrętki likieru śmietankowego 20 g śmietanki kremówki Dodatkowo potrzebne będą: wafelki do lodów migdały około 20 sztuk wiórki kokosowe do posypania do przystrojenia użyłam Trufli Rafaello z przepisu poniżej: Przygotowanie: składniki włożyć do garnuszka i podgrzewać
KreatywnePinyprzepyszny crem brulle. Deser upieczony a następnie mocno schłodzony a tuż przed podaniem posypany gorącą kruszonką prosto z piekarnika. 1 mała dynia Hokkaido 1 szklanka kremówki 4 żółtka 3 łyżeczki cukru kruszonka 1 łyżka masła i cukru 2-3 łyżki mąki Z dyni ścinamy „czapeczkę” i wydrążamy z pestek. Śmietanę zagotować z cukrem Żółtka miksujemy przez
Jadło i czytadło