udostępniam, jeżeli macie ochotę - posłuchajcie :) WYWIAD DO ODSŁUCHANIA KREM BANANOWY Z SOSEM KARMELOWYM I CYNAMONEM Składniki: - 100 gram cukru, najlepiej brązowego - 45 gram masła - 550 mililitrów śmietanki kremówki - 4 banany - pół cytryny - cynamon Przygotowanie: Cukier, masło oraz 150 mililitrów śmietanki podgrzewamy do rozpuszczenia cukru, ciągle mieszając. Gotujemy przez około dwie minuty i odstawiamy do wystygnięcia. Pozostałą część śmietany przelewamy
Życie zamknięte w smakuczasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy dalej przez około 1 godzinę i 30 minut. Studzimy powoli, w uchylonym tylko piekarniku. Składniki na masę kremową: - 500 mililitrów śmietany kremówki - 1 łyżka cukru pudru - opcjonalnie: żelatyna lub śmietan-fix Przygotowanie masy kremowej: Śmietankę ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier puder. Przy wyborze śmietan-fixu postępujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Masę
Życie zamknięte w smakuniego mieszankę sokowo-budyniową. Szybko mieszamy do zgęstnienia. Gorącą masę wylewamy na upieczony wcześniej biszkopt , wyrównujemy. Układamy na wierzchu delicje, lekko dociskając. Składniki na masę śmietanową: - 500 mililitrów śmietanki kremówki 30% - 2 galaretki agrestowe (lub inne, dowolne) - 20 gram cukru pudru Przygotowanie masy śmietanowej: W 250 mililitrach wrzątku rozpuszczamy 2 galaretki. Przestudzamy je. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem
Życie zamknięte w smakuczasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy dalej przez około 1 godzinę i 30 minut. Studzimy powoli, w uchylonym tylko piekarniku. Składniki na masę kremową: - 500 mililitrów śmietany kremówki - 1 łyżka cukru pudru - opcjonalnie: żelatyna lub śmietan-fix Przygotowanie masy kremowej: Śmietankę ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier puder. Przy wyborze śmietan-fixu postępujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Masę
Życie zamknięte w smakuprzez około 2 godziny. Przez połowę czasu z parą wodną. Studzimy w uchylonym piekarniku. Składniki na syrop karmelowy: - 150 gram brązowego cukru - 50 gram masła - 150 mililitrów śmietanki kremówki 36% Przygotowanie syropu karmelowego: Cukier, masło oraz śmietankę podgrzewamy do rozpuszczenia cukru, ciągle mieszając. Gotujemy przez około dwie - trzy minuty i odstawiamy do przestygnięcia. Wylewamy syrop na przestudzony sernik. Całość
Życie zamknięte w smakuProdukty Potrzebne: Kiwi- 4 sztuki galaretka kiwi- 2 opakowania po 77gr żelatyna-fix- opakowanie słodki twaróg- 1Kilogram herbata- 1Szklanka biszkopty- 1Paczka 120gram śmietana kremówka-400Mililitrów (30% lub 36%) cukier puder-3/4Szklanki sok z cytryny- około 2 łyżek Sposób przyrządzenia: 1.Na tortownicy kładziemy biszkopty i na nie polewamy łyżeczką na biszkopta herbatę. 2. Gotujemy wodę, rozpuszczamy żelatynę
pichcisztobiszkoptów Składniki (na masę sernikową): 250 gramów sera Ricotta 50 gramów cukru pudru sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 jajko 1 żółtko 150 ml śmietany kremówki Do tego wybrane owoce - u mnie maliny i borówki, a Wy wybierzcie sami! Wykonanie: Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Jeśli chcesz zrobić spód z ciasteczek - rozpuść masło a ciasteczka
Garniec Magaliesię bardzo gęsta śmietanka kokosowa. Z jednej puszki wychodzi około 200 g śmietanki. Śmietankę należy delikatnie wyjąć, wrzucić do garnka lub miski i ubić na sztywno jak normalną śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie powoli wlewać mleko skondensowane i olej kokosowy. Masę przelać do pojemnika na lody, zamknąć i zamrozić. Po około 3 godzinach, gdy lody zgęstnieją
maniapieczeniamalinami. Zapraszam. SKŁADNIKI Na spód sernika : 4 paczki kruchych ciastek 50 g masła Masa I warstwa 1 kg sera mielonego 500 ml śmietanki 30% (kremówki) 7 łyżeczek żelatyny 8 łyżek cukru pudru szklanka borówek II warstwa 25 dag twarogu (nie z wiaderka ) 5 dag masła 1 galaretka np. wiśniowa ( tu dowolność) Na wierzch
W kuchennym oknie Ewygodzin, mi udało się zjeść jedną porcję, resztę pochłonął mój syn. Co to oznacza? Były pyszne! Źródło: Moje Wypieki . Składniki na ok. 700 ml lodów: 300 ml śmietany kremówki 300 ml mleka 4 żółtka 80 g cukru 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady 60 g dobrej jakości mlecznej czekolady 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub wódki (ja użyłam domowego ekstraktu
Blondynka Gotujetortownicy (21 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. składniki na masę serową: 700 g ser białego (ja użyłam domowego i miksowałam go na gładką masę) 125 ml śmietany kremówki 180 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 czubate łyżki żelatyny 1/3 szkl gorącej wody ok. 200 – 250 g owoców czarnej porzeczki wymieszanych z borówkami dodatkowo
Domowy Smak Jedzeniaszczęśliwsi a my zdrowsi. Taki serek możecie użyć do deseru, tostów z dżemem, różnych past, .... albo z czym tam go lubicie jeść Składniki: 2 szklanki śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Do średniego rondelka wlewamy śmietanę i gotujemy na bardzo małym ogniu, używając termometru sprawdzamy temperaturę. Śmietanę gotujemy do momentu otrzymania
Niezły Młynekpowstały kółka o średnicy 8-9 cm. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 100 stopni C około 90 minut. Bezy muszą kruche i białe. Krem 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) żurawina Śmietanę mocno schłodzoną ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać serek mascarpone i ponownie krótko zmiksować
O kuchni z uczuciemcieszą smakiem każdego łasucha. Dlatego dziś zapraszam Was na przepis na najprostsze lody karmelowe. Wykonuje się je ekspresowo i w takim też tempie znikają ;) Spróbujcie. Składniki: 500 ml śmietanki kremówki 30% (zimna) 200 ml słodzonego karmelowego mleka skondensowanego (zimne) mała szczypta soli opcjonalnie 2 łyżki rozdrobnionych orzechów Przygotowanie: Śmietankę wyjmujemy z lodówki. Ubijamy śmietankę 30% wraz z mała szczyptą soli
Słodkie okruszkidodatkiem cudownych polskich moreli, (które są kwaskowe), z dodatkiem kruszonki na oleju i polukrowane (na wyraźną prośbę mojej Córci), tym razem mielonym cukrem trzcinowym z dodatkiem nie jak zawsze kremówki, a odrobiny mleczka kokosowego- takie nowe doświadczenie, bardzo smakowite. Ciasto przygotowałam jak zawsze na mące orkiszowej (ma cudowny orzechowy posmak), bez cukru- z dodatkiem ksylitolu, na bazie oleju (wykorzystałam panujące
Smaczne Zdrowe