ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:286/1378)

Deser alkoholowy w grejpfrucie 122

Świetny pomysł na szybki i łatwy przepis na deser. Polecam! Składniki: 2 grejpfruty 1 kieliszek likieru 3 łyżki cukru 25 dag serka waniliowego homogenizowanego 250 ml śmietanki kremówki wiśnie z likieru lub inne owoce do dekoracji Wykonanie: Grejpfruty umyć i obsuszyć, następnie ściąć górę owoców. Wykroić miąższ i drobno posiekać, posypać cukrem i polać likierem. Śmietankę ubić na sztywno( trochę

Tradycyjna Kuchnia
Spaghetti carbonara z zielonym groszkiem 150

Kolejny przepis na carbonara, tym razem urozmaicony zielonym groszkiem. Składniki: 1 opakowanie makaronu spaghetti 10 dag wędzonego boczku ½ litra śmietanki kremówki 5 dag sera żółtego (parmezan) 2 żółtka 1 łyżka masła ½ puszki groszku konserwowego sól do smaku pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie- odstawić. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć. Żółtka rozbić w śmietance, dodać starty

Tradycyjna Kuchnia
Zupa brokułowa z łososiem i migdałami 178

brokuł mrożonych lub świeżych 1 łyżka masła 10 dag wędzonego łososia 1 ½ litra rosołu( może być z kostki) 1 ząbek czosnku 3 łyżki migdałów siekanych ½ szklanki śmietanki kremówki sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: Brokuły podsmażyć na maśle z czosnkiem, następnie zalać rosołem i gotować około 10 minut.  Wyjąć z rosołu kilka różyczek brokuł

Tradycyjna Kuchnia
Cordon Bleu drobiowe- pierś z kurczaka z serem żółtym 197

filet z kurczaka szynka wędzona 4 plastry ser żółty 4 plastry 1 szt jajka 5 łyżek bułka tarta 2 łyżki mąka 4 łyżki masło 1 łyżka śmietana kremówka sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Mięso wypłukać, osuszyć, pokroić na porcje i lekko rozbić. Każdy obłożyć plastrem szynki i sera, następnie złożyć na pół i dobrze docisnąć. Mąkę wymieszać

Tradycyjna Kuchnia
Buraczki z wiśniami do obiadu 147

obiadu nietypowo- w połączeniu z winnymi, słodko- kwaśnymi wiśniami. Efekt wyborny! Składniki: 40 dag buraczków ćwikłowych 30 dag wiśni ( mogą być mrożone lub z kompotu) 5 łyżek śmietanki kremówki 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka ketchupu sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Buraczki wyszorować i ugotować. Następnie wystudzić, obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z wydrylowanymi wiśniami. Śmietankę

Tradycyjna Kuchnia
Domowe lody owocowe 243

Któż nie uwielbia lodów? :) u mnie domowe, owocowe- leśne ! Składniki: 15 dag czerwonych porzeczek 15 dag jeżyn 15 dag  żurawiny 30 dag cukru 1 białko 1 szklanka śmietanki kremówki Wykonanie: Owoce przetrzeć ( mogą być wcześniej  zamrożone) następnie cukier zagotować w jednej szklance wody. Gdy syrop ostygnie wymieszać z owocami. Dodać białko, śmietankę i jeszcze raz dokładnie wymieszać . Wlać

Tradycyjna Kuchnia
Cytrynowe Lody Jogurtowe 196

lubię słodkich lodów. Przepis pochodzi z Moje Wypieki . Składniki na ok. 1 litr: 2 - 3 cytryny - wyciśnięty sok z cytryn 600 ml gęstego jogurtu naturalnego 150 ml śmietany kremówki 50 ml syropu limonkowego ETERNO (słoiczek Limonki w syropie) 100 g cukru pudru Wykonanie: Z cytryn wycisnęłam sok. Wszystkie składniki umieściłam w misce, wszystko zmiksowałam i wstawiłam do lodówki na całą

Blondynka Gotuje
Rolada w kropeczki z musem czekoladowym i nektarynką. 183

jajka   50 g cukru   40 g mąki ziemniaczanej   40 g mąki pszennej   1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   szczypta soli mus czekoladowy: 250 g śmietany kremówki 30% 90 g czekolady gorzkiej Goplana 1/3 szklanki cukru pudru 1 nektarynka Przygotowanie: Wykonujemy masę dekoracyjną  Masło ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy białko jajka, mąkę, kakao i dalej miksujemy

Symfonia smakowa
Rolada zyg-zak z truskawkami 495

zwinąć roladę razem z papierem wzdłuż dłuższego brzegu (rolada będzie tak długa, jak dłuższy bok brytfanki). Końce papieru zawinąć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Masa śmietankowa: 400 ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny 1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w ½ szklanki gorącej wody 10 truskawek przekrojonych na 4 części Rozpuszczoną żelatynę przestudzić. Śmietaną ubić

Trzeci talerz
Pavlova 155

Składniki : 8 białek 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej  1 łyżka soku z cytryny 600 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru  1 cukier waniliowy 2 śmietany fix 1 łyżka gorzkiego kakao Truskawki do dekoracji   2 łyżki Ziarenek Migdałowy Przylądek - http://www.ziarenkowo.com/ Wykonanie : Białka ubić z cukrem na sztywną pianę

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik na zimno z truskawkami 226

wkładu pracy, a efekt i smak doskonały. Zapraszam na bloga SKŁADNIKI: Na spód sernika : paczka okrągłych biszkoptów   Masa serowa: 1 kg sera mielonego  400 ml śmietanki 30% (kremówki) 2 galaretki truskawkowe 8 łyżek cukru pudru ( jak lubimy bardzo słodkie można dodać więcej) kilka truskawek na spód Na wierzch: 2 galaretki truskawkowe 0,5 kg truskawek WYKONANIE: Tortownica

W kuchennym oknie Ewy
Janczewski zmierzch 6837

kopiaste łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa  2 budynie czekoladowe 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki kakao rozpuszczalnego 3/4 l wody Masa śmietankowa kubek śmietanki kremówki 1/2 szklanki cukru 1 łyżka żelatyny 2 saszetki kawy cappuccino 2 łyżki kakao rozpuszczalnego Ponadto paczka biszkoptów okrągłych Polewa: tabliczka czekolady mlecznej 1 łyżka masła 5 łyżek mleka Wykonanie

kgwjanczewo
Czekoladowe Ciasto z Malinami 281

stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut. Sprawdzając patyczkiem, patyczek powinien być lekko wilgotny. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ganache: 140 g gorzkiej czekolady Goplana 60% kakao 100 ml śmietany kremówki 36% Śmietanę doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty po czym mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Dodatkowo: 5 łyżek

Made By Mom And Son
domowe lody kawowe 389

lodziarni mam za daleko więc pora na domowe lody Pyszne o smaku kawy, które wszystkim, nie tylko kawoszom na pewno zasmakują… składniki: 300 ml śmietanki kremówki 30% 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego * 5 łyżek mocnego naparu z kawy 3 łyżki cukru pudru opcjonalnie: * 3 łyżki naparu wymieszanego z 2 łyżkami likieru kawowego wykonanie: Wszystkie składniki dobrze schładzamy. Mleko mocno

Domowy Smak Jedzenia
Makowe Pappardelle z sosem czekoladowym z gorgonzolą i orzechami włoskimi 213

jajka szczypta soli pół łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżka maku czarnego plus mąka żytnia po podsypania ciasta na blacie/ stolnicy oraz wałka przy wałkowaniu Sos: 200 ml śmietany kremówki 36% 30-40 g sera typu Gorgonzola rozkruszonego plus około 10 g pokruszonego/rozdrobnionego sera do ułożenia na wierzchu- opcjonalnie inny ser z niebieską pleśnią garść posiekanych grupo orzechów włoskich

KreatywnePiny