550g batatów ok 550g mąki pszennej ok 30g mąki ziemniaczanej 3 jajka 10 łyżeczek kaszy manny szczypta soli Składniki na sos 4-5 śliwek węgierek cukier 2-3 łyżki kremówki 30-36% cynamon oliwa Nadzienie 13-15 śliwek węgierek cukier Batata ugotować, akurat jeden waży około pół kilo. Gorące ziemniaki rozgnieść widelcem lub praską. Idzie łatwo. Przełożyć do miski
Karczma Honoriettybezie. Przedstawiam moją wersję. Beza, sos z mango, śmietanka z mascarpone i owoce sezonowe: wiśnie, maliny, jagody. Niezła zabawa i powiem szczerze i nieskromnie - smak obłędny! Składniki: Mango Śmietanka kremówka 30% - 300ml Serek mascarpone - 125g Napój kokosowy z cząstkami kokosa - 50ml Maliny, wiśnie, jagody Kilka liści mięty Przygotowanie: Mango obrać i wypestkować, a następnie zblenderować razem z napojem kokosowym. Śmietankę
Karczma Honoriettykurkowy zaklajszcz kopytkowy: 400 g świeżych kurek 1 cebula biała 300 g boczku wędzonego kawałek sera gran padano kilka gałązek tymianku szczypta startej gałki muszkatołowej 150 ml śmietany kremówki Gdy mało czasu na obiad, to warto sobie pomóc półproduktami. U Hońki, którą zdecydowanie pochłonęło letnie lenistwo, tym półproduktem są dzisiaj kopytka. Resztę niestety trzeba przygotować samemu. Ale jeśli
Karczma HonoriettySkładniki: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa 1 litr śmietanki kremówki 3 galaretki ( kolor według uznania) Ponadto cukier puder sok z 0,5 cytryny 150 ml wody Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier, ubijamy dalej. Gdy masa będzie ubita ( nie będzie wyczuwalny cukier) dodajemy
kgwjanczewokwaśności grejpfrutów) – 2 jajka – 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej – 250 g herbatników/ ciasteczek owsianych albo digestive – 150 g masła – opcjonalnie 200-250 ml śmietany kremówki 36% Wykonanie: Ciasteczka rozdrobnić w malakserze i ugnieść z masłem. Formę do tarty wyłożyć masą ciasteczkową (spód i brzegi) i włożyć na 15 minut do lodówki. Z grejpfrutów wycisnąć
Pociąg Do Kuchniprzepisie na tort Toffifee . Całość smakuję wyśmienicie! Serdecznie polecam ;) Składniki: (na 2 porcje) kilka sztuk pokruszonych ciastek pełnoziarnistych dwie garści malin 200 g śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny porcja kremu Toffifee ( KLIK ) kilka czekoladek Toffifee do dekoracji Przygotowanie: Ciastka drobno pokruszyć przy pomocy wałka. Maliny zmiksować blenderem na puree. Śmietanę ubić
Nastoletnie Wypiekaniedodatkami, do lodów można dodać rodzynki, orzechy, jak kto lubi :-) Skusicie się? Polecam! Składniki na 1000 ml lodów: 400 ml schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego 400 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 150 g pasty sezamowej Tahini 125 g miodu 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 2 lasek wanilii W wysokim garnku ubić śmietanę na sztywno. Dodać miód
maniapieczeniakoniec wsypujemy obie mąki i tym razem mieszamy delikatnie. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C. Masa: 660 ml śmietany kremówki (2 opakowania po 330ml) 1 łyżka cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 4 wafelki Prince Polo xl 100g czekolady 4 duże brzoskwinie 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe Galaretki rozpuszczamy
Cynamonowe szczęściebrukselka 60 dag · bulion warzywny 3/4 L · masło 2 dag · śmietana kremówka 10 dag sól papryka słodka Brukselkę umyć i oczyścić z uszkodzonych liści. Ugotować je ok 15 min bulionie wyjąć..Kilka brukselek odłożyć do dekoracji. pozostałą brukselkę w bulionie przyprawić solą, papryką, dodać masło i zmiksować. Dodać śmietanę. Zagotować. Doprawić do smaku. Rozlać do talerzy. dodać
Camilla w kuchniczekoladowym spodem. Ciasto bardzo smakowało mężowi a to dla mnie najlepsza opinia. Składniki: - 3/4 puszki masy krówkowej najlepiej z firmy Gostyń - 200 g gorzkiej czekolady - 500 ml śmietany kremówki - szklanka borówek amerykańskich - duże opakowanie herbatników - 200g masła - cukier wanilinowy - 2 smietanfixy - 3 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Herbatniki rozkruszamy na drobny "piasek". Masło rozpuszczamy i wlewamy do herbatników
Pan i Pani Smith w kuchniszalotki – 2 łyżki oliwy – 2 łyżki masła – 1/3 szklanki bulionu – 1/2 szklanki białego wina – 1,5 łyżki octu winnego – 350 ml śmietany kremówki 30% – 1/2 łyżeczki tymianku – 1/5 łyżeczki cukru – sól, pieprz – opcjonalnie 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Kurki dokładnie wypłukać
Pociąg Do Kuchnikoniecznie musiał być właśnie z malinami. Pyszny, nie za słodki, z lekko wyczuwalną nutką cynamonu. Kompozycja doskonała :) Składniki: SPÓD: 100g cynamonowych płatków śniadaniowych 60g rozpuszczonego masła JASNA WARSTWA: 300ml kremówki 200g serka waniliowego ziarenka z 1 laski wanilii 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach wody MALINOWA WARSTWA (+ wierzch) 500g malin 2 galaretki malinowe 3 łyżki
Cakes By Kejtmasła - 450 gram polędwiczek wieprzowych - 175 gram pieczarek - 1 łyżeczka musztardy (ja dałam dijon, ale każda inna będzie dobra) - kawałek świeżego imbiru - 2 łyżki wytrawnego sherry - 150 mililitrów śmietany kremówki - sól - pieprz Przygotowanie polędwiczek w sosie: Polędwiczki myjemy i osuszamy, następnie kroimy w paski. Podsmażamy na rozgrzanym maśle przez około 7 minut. Potem przerzucamy je do naczynia żaroodpornego i odstawiamy
Życie zamknięte w smakuwydłużania ich trwałości. - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki masła - 1 papryczka chilli - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka garam masala - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka octu winnego - 5 łyżek kremówki - średnia czerwona cebula - puszka mleczka kokosowego - sól - pieprz Przygotowanie sosu tikka masala: Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę,wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz
Życie zamknięte w smakuprzynajmniej 30 minut. Wstępnie pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 190 stopni. Składniki na nadzienie: - masło - 1 średnia cebula - kilka gałązek tymianku - 350 gram grzybów - 200 mililitrów kremówki - 150 mililitrów kwaśnej śmietany 18% - 1 jajko - 1 żółtko - sól - pieprz Przygotowanie nadzienia: Cebulę drobno siekamy i podsmażamy przez około 2-3 minuty na maśle. Następnie dodajemy pokrojone w grube plastry
Życie zamknięte w smaku