jajko, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, niecałe 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej dodatkowo: 250 g mrożonych czereśni, 2-3 łyżki cukru, 3 łyżki wody + 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej, śmietanka kremówka + cukier puder W misce umieścić wszystkie składniki na placuszki i dokładnie wymieszać przy pomocy trzepaczki lub miksera, do połączenia się składników. Smażyć placuszki na średnim ogniu, przewracać kiedy
Plate of Joymess gościł na naszym stole w święta. Zamiast babek i mazurków postawiliśmy na coś lżejszego i delikatniejszego - potrzebowaliśmy świeżości i owoców! Smakowało wspaniale! Składniki: 200 g śmietanki kremówki, 50 g mascarpone, 2 - 3 łyżki cukru pudru, beziki, 250 g truskawek + do dekoracji, 100 g czerwonych porzeczek + do dekoracji Śmietankę ubić razem z mascarpone, na koniec dodać cukier
Plate of Joybazie bitej śmietany i mascarpone z owocami. Jest przyjemnie, nie za słodko i świeżo dzięki owocom. Wszystkiego najlepszego dla Mam :) Składniki: (3 porcje) 200 g śmietanki kremówki, 50 g mascarpone, 2-3 łyżki cukru pudru, kilka bezików + do dekoracji, kilka truskawek, czerwona porzeczka, listki mięty lub melisy do dekoracji 1/4 szklanki pulpy z marakui, łyżka soku
Plate of Joyjuż bobu nie ma polecam użyć mrożonego! :) Składniki: (dla 2 osób) 200 g bobu, 2 grzanki, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka oliwy, 1 ząbek czosnku, 6-8 łyżek śmietanki kremówki 30%, natka pietruszki, świeży tymianek, sól, pieprz Bób ugotować w osolonej wodzie - wystarczy gotować 4 minuty. Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu obieramy bób ze skórki. Na patelni rozgrzewamy oliwę
Plate of Joydopiekamy jeszcze 10 minut. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, odstawiamy na kratkę do przestudzenia. Składniki na tartę: 500 g miękkiej ricotty, 100 g mascarpone, 100 ml śmietanki kremówki 30%, 2 duże jajka, 100 g cukru pudru, ostarta skórka z 1 cytryny Wszystkie składniki tarty umieścić w misce i dokładnie zmiskować do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowane nadzienie wylać
Plate of Joypieczemy jeszcze ok. 70 minut. Po tym czasie lekko uchylamy piekarnik i studzimy blaty w piekarniku przez kilka godzin, najlepiej całą noc. Składniki na krem: 500 ml śmietanki kremówki 30%, 250 g mascarpone, 2 łyżki cukru pudru Śmietankę ubić razem z mascarpone na krem, na koniec ubijania dodać cukier puder i jeszcze chwilę miksować całość. Dodatkowo: 2 średnie ananasy
Plate of Joypuszyste i bardzo smaczne, więc nie zastanawiajcie się zbyt długo. Składniki: 500 ml mleka ( u mnie sojowe Alpro) 125 g drobnego cukru laska wanilii 6 żółtek 100 ml śmietany kremówki (min. 30 %) Sposób przygotowania: Do garnka wlać mleko, dodać połowę cukru i przeciętą wzdłuż laskę wanilii (dodajmy również wyskrobany środek z wanillii, wówczas nasze lody będą naprawdę wyjątkowe)- zagotować
Wielki apetytWkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej, aby spód stwardniał. MASA SEROWA : 1 kg sera półtłustego (zmielonego trzykrotnie) 4 jajka 400 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 1 - 1,5 szklanki cukru (w zależności czy wolimy bardzo słodkie wypieki, czy raczej mniej) 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej Wszystkie składniki
Jedzeniomaniakurczaka opakowanie mrożonego szpinaku kilka ziemniaków sól, pieprz szczypta estragonu i kminku 3-4 ząbki czosnku kilka kropel soku z cytryny ok 2 łyżki masła Sos: 500 ml śmietanki kremówki ok 150 g sera Gruyere ok 50 g sera Ementaler + Gouda szczypta mąki ziemniaczanej ok 50 g sera pleśniowego pęczek szczypiorku Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z szczyptą
Gaździnka warzywypróbowania mojej. Mniam! A'la Malakoff truskawkowy Składniki: 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 250 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 i 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki kremówki, 5 łyżek cukru, aromat waniliowy, 2 łyżki soku z cytryny, około 30 podłużnych biszkoptów, słoik dżemu truskawkowego, garść orzechów włoskich, garść orzechów nerkowca, garść płatków migdałów, sok z 1/2 cytryny
paapilotkaaczerwonej papryce, czarnym pieprzu, soli i zielonej herbacie. Następnie podsmażyłam je na patelni. Na osobnej patelni podsmażyłam szparagi, na oliwie z oliwek- 2 minutki z każdej strony. Kurczaka zalałam kremówką, podgrzałam do zgęstnienia. Przyprawiłam solą i pieprzem. Następnie dodałam pokrojone szparagi. Makaron polałam sosem, posypałam pestkami dyni i czerwonym pieprzem. „Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego
Aga w kuchnitego wyjdzie, czy w ogóle coś wyjdzie. Ale zaczęły za mną chodzić, dopominać się, żebym je wypróbowała, żebym zaryzykowała. Na balkonie wyrosła mi piękna mięta, a w lodówce była kremówka i arbuz. Pomysł był jednoznaczny i oczywisty. Bezy, bezy z miętą i to świeżą miętą, nie wiedziałam, czy mięta nie jest za mokra, czy za bardzo nie zmieni smaku
dom-agi.plkakao 6-8 jaj 125 g masła lub margaryny 2 pomarańcze 1/2 szklanki cukru 3 łyżki wody Karmel: 1/2 szklanki brązowego cukru 2-3 łyżki wody 3 łyżki śmietanki kremówki 60 g masła - ok 1/4 kostki Wykonanie: Żółtka ucieram z cukrem, dodaję miękkie masło i ucieram przez chwilę do połączenia składników. Twaróg przepuszczam przez maszynkę do mięsa i dodaję porcjami
Ciasteczkowy PotwórZapraszam :) Składniki : 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia owoce, mus truskawkowy śmietana kremówka 250 ml 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru pudru Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, dodać olej , mąkę ziemniaczaną i mąkę tortową
Sama słodycz i szczypta chililitry zupy. Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Słodką śmietankę UHT można zastąpić śmietanką o zawartości tłuszczu 30 lub 36% (tzw. kremówką). Zupę należy dobrze popieprzyć, aby nie była mdła. Zupę można zagęścić, dodając do śmietanki 2 - 3 łyżki mąki pszennej oraz chochlę gorącej zupy. Dokładnie wymieszać i wlać do zupy. Źródło przepisu
Gospodyni Miejska