kogo: dla kochających wszystko co bananowe dla mających ochotę spróbować zrobić domowe lody dla szukających orzeźwienia Składniki: 2 banany (najlepiej bardzo dojrzałe) + banan do dekoracji 250ml mleka 150ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 2 łyżki miodu Wykonanie z maszyną do lodów: Misę maszyny do lodów schłódź w zamrażalniku ok. 10 godzin. Składniki włóż do lodówki, by je schłodzić. Banany
Mania Wypiekaniarynku zachęcają aby przerabiać je na zimne pyszności. Dzisiaj lody morelowe, na dodatek w delikatnym kolorze moreli. Nic tylko zajadać! Składniki 500 g moreli 200 ml śmietany kremówki ( miałam 30%) 100 ml jogurtu naturalnego 4 łyżki ksylitolu lub cukru (lub tyle ile lubimy) Przygotowanie 24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie
Stare Garyżółtka 1 opakowanie budyniu czekoladowego (można dać połowę albo płaską łyżkę mąki ziemniaczanej) 1 łyżka ciemnego kakao Polewa 100 g gorzkiej czekolady lub kuwertury 120 g śmietany kremówki 2 łyżki likieru migdałowego 50 g masy nugatowej SPÓD : Piekarnik nagrzać do temp. 180° C. Kuwerturę posiekać i rozpuścić nad kąpielą wodną. Ciastka maślane i amarettini mocno rozdrobnić, np. za pomocą wałka
Kuchnia Prezydentowejtruskawkami Składniki: na mus truskawki - 400 g cukier - 2 łyżki na krem mascarpone serek mascarpone - 250 g śmietana 36 % - 250 ml cukier - 3 łyżki Sposób przygotowania: Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, dalej ubijać. Następnie dodawać po łyżce serka mascarpone, dokładnie utrzeć. Mus truskawkowy : Truskawki oszypułkować, opłukać, osączyć na sicie. Przełożyć do miksera
Kuchnia DanusiCzas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia Składniki: 500 g truskawek 70 g cukru 6 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody 100 g białego zmielonego sera 400 g zimnej śmietany kremówki 30% 100 g podłużnych biszkoptów truskawki do ozdobienia ciasta Wykonanie: Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Truskawki miksujemy razem z cukrem. Tortownicę wykładamy folią spożywczą, na dnie
Kulinarne przygody Gatitymleka * 150 g cukru * 150 g masła * 20 g kakao * 1 jajko * 2 łyżeczki proszku * ok. 20 sztuk dojrzałych śliwek węgierek (najlepiej małych) Polewa: * 150g białej czekolady * 50g kremówki Do małego garnczka wlałam mleko, cukier, masło i połamaną czekoladę. Podgrzałam do rozpuszczenia składników, wymieszałam, odstawiłam, aż całkiem przestygło. Wymieszałam jajko i kakao z przestudzoną mieszanką. Mąkę wymieszałam z proszkiem
Kuchnia Prezydentowejłyżeczki aromatu rumowego i 1 łyżka spirytusu 60 g stopionej i ostudzonej czekolady mlecznej* Składniki sosu pomarańczowego: 80 g białej czekolady sok z jednej pomarańczy 100 g śmietanki kremówki skórka otarta z 1 dużej, lub 2 mniejszych pomarańczy * Można pokruszyć herbatniki z polewą czekoladową, a wtedy wystarczy tylko 20 g czekolady 1. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę
Kuchnia Prezydentowejmąki tortowej 1 łyżeczka proszku 5 dag płatków kukurydzianych (dobrej jakości) 10 dag czekolady gorzkiej lub deserowej 25 dag owoców sezonowych 7 łyżeczek żelatyny 1 l śmietany kremówki 4 łyżki kawy cappuccino Tłuszcz i wiórki kokosowe do formy Sposób przygotowania: Jajka wymieszać z 4 łyżkami gorącej wody, cukrem, 1 torebką cukru waniliowego i ubić na puch. Mąkę wymieszać z proszkiem
Tradycyjna Kuchniaalbo sama jest szkodliwa, albo zwiększa ryzyko chorób serca). Zapraszam Was na zdrowy deser! Do przygotowania lodów potrzebujemy: – 300 ml mleka 3,2% – laskę wanilii – 1 kubeczek śmietany kremówki – 300 ml soku z buraków ( zamów na platformie LokalnyRolnik.pl ) – 1 filiżankę cukru – 4 żółtka Przygotowanie lodów zaczynamy od przyrządzenia mlecznej bazy – w garnku gotujemy mleko i śmietanę z dodatkiem
Szybko Tanio SmacznieTruskawkowy creme brulee <3 Obiecana już wcześniej druga odsłona Creme Brulee z truskawkami, tym razem z musem truskawkowym:) Pyszności! Składniki: (na 2 porcje) 250 ml śmietany kremówki 30% bądź 36% 3 żółtka 1/2 laski wanilii 40 g białego cukru 2-3 łyżeczki brązowego cukru 150 g truskawek- zblendowanych na gładki mus Przygotowanie: 1. Śmietankę zagotować ziarenkami z laski wanilii
KreatywnePinypełnoziarnistych digestive (herbatniki będą zbyt mdłe) 120 g masła 250 – 350 g kajmaku / masy krówkowej (wg preferencji – im więcej, tym słodsza tarta) 400 – 500 ml śmietanki kremówki 30% (w zależności od średnicy formy) 1 łyżka cukru pudru (można pominąć) 3 dojrzałe banany (w cętki) sok wyciśnięty z połowy cytryny gorzkie kakao listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7
Poezja smakumnie szklanka pszennej i szklanka żytniej) 1/2 szklanki ciepłej wody 1 jajko 1 łyżeczka rozpuszczonego, letniego masła plus: 200 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % cukier opcjonalnie listki mięty Przygotowanie: Truskawki pozbawiamy szypułek i myjemy, ewentualnie kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy na jednolitą, elastyczną masę. Jeśli jest zbyt lepka podsypujemy
Symfonia smakowayszna nalewka deserowa lub dodatek do deserów (lodów, kremów, ciast itp) oraz owoców. Niestety pyszna więc zimy nie przetrwała. Wpis będzie uzupełniany o nowe zdjęcia w trakcie procesu produkcji :). Prosta metoda przygotowania, przepis bardzo ciekawy. Jednego dnia robimy nalewkę a drugiego dnia z pozostałych owoców pyszne lody lub desery. Dziś nalewka, w następnym poście lody, które już możecie zobaczyć
SzczyptaSmaQZapraszam do przygotowań! Składniki na formę 26 cm: 1000 g sera z wiaderka 120 g drobnego cukru do wypieków 3 jajka nasionka z 1 laski wanilii 150 g śmietanki kremówki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 120 ml syropu z puszki brzoskwiń 5-6 połówek brzoskwiń z puszki CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN+ chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni
My Culinary Artłyżkami cukru pudru 2. Zółtka ubijać z 100 g cukru pudru na parze przez około 5 minut 3. Zdjąć z pary, ubijać jeszcze przez 5 minut 4. Zimną kremówkę ubić na sztywno, zmieszać z puree truskawkowym i 2 łyżkami wina 5. Połączoną śmietanę z truskawkami dodać do żółtek wymieszać dokładnie. 6. Gotową masę przełożyć do maszynki do lodów na około
KreatywnePiny