jajek 1 szklanka masła orzechowego typu "crunchy" ok. 1 szklanki cukru pudru - użyłam trzcinowego /ilość zależy od Waszego "progu słodkości" 1 szklanka kwaśnej śmietany 1/4 szklanki śmietany kremówki 30% 1 mały słoik - ok. 200 ml domowego dulce de leche lub w wersji dla leniwych - kajmaku z puszki spora garść prażonych solonych migdałów - wykorzystałam kupione podczas tygodnia hiszpańskiego w pewnej
KUCHARNIAmożna również opcjonalnie użyć kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka ciepłej wody 1 łyżeczka cukru pudru Mus bananowy: pół banana kilka kropli soku z cytryny 100 g śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru pudru Dekoracja: odrobina startej czekolady deserowej Przygotowanie: Galaretka kawowa: 1. Żelatynę zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka minut 2. Zaparzyć kawę 3. Do bardzo gorącej
KreatywnePinyzarazem bardzo prosty obiad. Bo dlaczego nie rozpieszczać się w zwykły, codzienny dzień?:) Z podanych składników otrzymamy 4 porcje. Składniki: 0,5kg polędwiczki wieprzowej słoiczek suszonych pomidorów 200g śmietanki kremówki ( u mnie "Piątnica 30% do ubijania, do zup") szklanka półwytrawnego białego wina bazylia zioła prowansalskie, sól, pieprz czarny olej do smażenia Polędwiczkę oczyści, umyć, natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć
Czerwona PorzeczkaBrakuje mi kolorów, smaków! Soczyste brzoskwinie, słodkie truskawki, szparaaaagi... !!!! Wiosno! Przybywaj :) Składniki na farsz: 450 g mrożonego bobu, 280 g mrożonego zielonego groszku, 250 g ricotty, 90 g śmietanki kremówki, 40 g tartego parmezanu, 6 suszonych pomidorów - drobno pokrojonych, garść bazylii, skórka otarta z cytryny, papryczka chilli - drobno pokrojona, sól, pieprz Bób i groszek należy ugotować, następnie bób dodatkowo obrać
Plate of Joyciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką - u mnie zajmuje to mniej więcej półtorej godziny. Farsz: 1 duże lub 2 małe jabłka, szczypta cynamonu, 4 łyżeczki cukru, 6 łyżek śmietanki kremówki 30%, 5 łyżeczek płatków migdałowych, ew. garstka rodzynek 1 jajko, 2 łyżki mleka Jabłka pokroić na małe kawałki, dodać resztę składników, wszystko dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto należy odgazować i podzielić
Plate of JoyUwaga : uzależnia ;) Składniki: 2-3 pojedyncze piersi kurczaka, pęczek zielonych szparagów, kilka plasterków szynki długo dojrzewającej, sól, pieprz mąka, oliwa z oliwek, pesto bazyliowe, świeża bazylia, śmietanka kremówka Szparagi oczyścić i odłamać łykowate końcówki, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i przelać zimną wodą. Pierś kurczaka umyć i oczyścić, przekroić w poprzek na dwa cieńsze filety
Plate of Joycałymi pęczkami koperku i pietruszki. To wszystko w kremowym, śmietanowym sosie. Pyszne. Składniki: 3 pojedyncze piersi kurczaka, 2 duże marchewki, garść zielonego groszku, 2 garści bobu, śmietana kremówka - duże opakowanie, pęczek koperku, pęczek natki pietruszki, ząbek czosnku, olej rzepakowy, sól, pieprz Marchewki oczyścić i pokroić w talarki. Wszystkie warzywa należy chwilkę podgotować, a później przelać zimną wodą. Podgotowany
Plate of Joysoli, 100 g cukru, 1/4 łyżeczki sody, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, opakowanie cukru waniliowego, 160 g gęstego jogurtu naturalnego, 1 jajko, 3 łyżki oleju rzepakowego, 20 g śmietanki kremówki 30 % 100 g jagód, 3 łyżki cukru do podania : bita śmietana Jagody oczyścić i włożyć do rondelka. Zasypać cukrem i gotować na małym ogniu do czasu, aż lekko zaczną się
Plate of Joywystrzałowy granat. Składniki: ok. 10-12 sztuk średnicy 20 cm 1 jajko, szczypta soli, łyżeczka cukru, 110 g mąki pszennej typ 550 g, 235 g mleka, 30 g śmietanki kremówki, 2 łyżki oleju rzepakowego 1 pomarańcza, 1 grejpfrut, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka wody różanej, szczypta kardamonu, pistacje, granat twaróg, śmietanka, cukier Wszystkie składniki naleśników wymieszać ze sobą w misce
Plate of Joymasła, 185 g cukru, 3/4 łyżeczki cukru, 90 g mąki pszennej, 30 g mielonych migdałów, szczypta cynamonu, 2 duże jajka, 150 g malin (u mnie mrożone) śmietana kremówka 30%, cukier puder, maliny Czekoladę rozpuścić razem z masłem, lekko ostudzić. W misce umieścić wszystkie suche składniki, całość wymieszać. Dodać jajka i roztopioną czekoladę. Zmiksować całość przy pomocy miksera, do połączenia się
Plate of Joygodzinę, półtorej. Kiedy ciasto wyrośnie, racuszki smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu do zezłocenia. Sos karmelowo - pomarańczowy: 2/3 szklanki cukru, 1/3 szklanki wody, 3 duże łyżki masła, 100 ml śmietanki kremówki 30%, 1/2 -3/4 soku pomarańczowego** Do garnuszka wlać wodę i wsypać cukier, mieszać do rozpuszczenia cukru.*** Gotować dalej na małym ogniu, aż karmel nabierze bursztynowej barwy, następnie ściągnąć garnuszek
Plate of Joyjajko, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, niecałe 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej dodatkowo: 250 g mrożonych czereśni, 2-3 łyżki cukru, 3 łyżki wody + 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej, śmietanka kremówka + cukier puder W misce umieścić wszystkie składniki na placuszki i dokładnie wymieszać przy pomocy trzepaczki lub miksera, do połączenia się składników. Smażyć placuszki na średnim ogniu, przewracać kiedy
Plate of Joymess gościł na naszym stole w święta. Zamiast babek i mazurków postawiliśmy na coś lżejszego i delikatniejszego - potrzebowaliśmy świeżości i owoców! Smakowało wspaniale! Składniki: 200 g śmietanki kremówki, 50 g mascarpone, 2 - 3 łyżki cukru pudru, beziki, 250 g truskawek + do dekoracji, 100 g czerwonych porzeczek + do dekoracji Śmietankę ubić razem z mascarpone, na koniec dodać cukier
Plate of Joybazie bitej śmietany i mascarpone z owocami. Jest przyjemnie, nie za słodko i świeżo dzięki owocom. Wszystkiego najlepszego dla Mam :) Składniki: (3 porcje) 200 g śmietanki kremówki, 50 g mascarpone, 2-3 łyżki cukru pudru, kilka bezików + do dekoracji, kilka truskawek, czerwona porzeczka, listki mięty lub melisy do dekoracji 1/4 szklanki pulpy z marakui, łyżka soku
Plate of Joyjuż bobu nie ma polecam użyć mrożonego! :) Składniki: (dla 2 osób) 200 g bobu, 2 grzanki, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka oliwy, 1 ząbek czosnku, 6-8 łyżek śmietanki kremówki 30%, natka pietruszki, świeży tymianek, sól, pieprz Bób ugotować w osolonej wodzie - wystarczy gotować 4 minuty. Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu obieramy bób ze skórki. Na patelni rozgrzewamy oliwę
Plate of Joy