ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:310/1378)

Czekoladowa bomba kaloryczna 71

śmietanki kremówki, 1 łyżeczka zmielonych przypraw korzennych, 2 żółtka, 2 łyżki cukru, 100 g czekolady, 10 ml brandy waniliowego, Żółtka (przed rozbiciem jajka sparzone) ubić z cukrem na kogel - mogel, ucierając dodać brandy. Śmietanę zagotować z przyprawami, zdjąć z ognia. Do żółtek dodać trochę gorącej śmietany, wymieszać i wlać do pozostałej śmietany. Cały czas mieszając wsypać posiekaną czekoladę i lekko

królestwo garów
Krem z groszku 85

zielonego groszku mrożonego, 60 g masła, 500 ml. bulion warzywny, 6 szalotek, 2 łyżki masła, sok z limonki, cukier, 300 ml śmietany kremówki łyżka cukru pudru, skórka otarta z 1/2 limonki,   100 g łososia wędzonego, Groszek wsypać do garnka, dodać masło, wlać bulion. Gotować do miękkości. Szalotki posiekać, poddusić na maśle, dodać do groszku, zagotować. Zmiksować. Przetrzeć przez sito

królestwo garów
Bombardino 132

gotowego likieru jajecznego na bazie rumu i śmietanki, o tej samej nazwie. Podaję moją wersję bombardino – na 3 osoby. 1/3 część rumu, 2/3 części likieru bombardino, 200 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka tartej czekolady deserowej, Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Rum i bombardino podgrzać, nie gotować – stracimy procenty ;) Przelać do szklanek, dodać śmietanę i posypać tartą

królestwo garów
Ptysie z bitą śmietaną 109

wyważać otwartych drzwi. Tak jest z przepisem na ptysie. 1/2 l wody, 160 g masła, sól, 360 g mąki pszennej, 9 – 10 jajek 1 l śmietany kremówki 30%, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżka esencji waniliowej lub cukier waniliowy, Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli – gotować aż zacznie się dobrze pienić. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę. Drewnianą łyżką wyrabiać

królestwo garów
Spaghetti ze świeżą botwinką w sosie z bryndzy ze świeżymi borówkami 89

Danie przygotowane podczas warsztatów w Jung & Lecker a stworzone przez Oliwię Bernady. 250g spaghetti, jeden pęczek botwinki, jeden duży ząbek czosnku, 100ml śmietany kremówki, 125g bryndzy, 75g borówek świeżych amerykańskich, oliwa, sól, pieprz, Botwinkę posiekać. Czosnek pokroić w plasterki. Na oliwie podsmażyć botwinkę, dodać czosnek, wlać śmietanę, dodać pokruszoną bryndzę. Redukować przez ok. 2 minuty. Dodać sól i pieprz

królestwo garów
Kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami 217

cukru pudru, 3 żółtka, 2-3 łyżki śmietany Przepis II – łatwiejszy, też kruche 300 g mąki pszennej, 200 g masła, 100 g cukru     400 ml śmietany kremówki 30%, 2 – 3 łyżki cukru pudru maliny, jagody, borówki, porzeczki.... Wykonanie w przypadku obu przepisów takie samo. Wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat

królestwo garów
Tarta „tiramisu” z borówkami 117

ciasto: 300 gram mąki, 200 gram zimnego masła, 100 gram cukru pudru, 3 surowe żółtka, skórka otarta z jednej cytryny, krem: 150 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 250 gram serka mascarpone, 600 g borówek amerykańskich Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto

królestwo garów
Tort biszkoptowo - czekoladowy ze śmietaną i owocami 78

łyżek mąki pszennej, 3 łyżki kakao,   masło do wysmarowania formy, do nasączenia: 20 ml mocnej zielonej herbaty, 10 ml rumu ciemnego, kilka kropli tabasco, krem: 500 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru, 2 opakowania śmietan-fix, 600 g borówki amerykańskiej* kakao do oprószenia ciasta Mąkę przesiać i wymieszać z kakao. Dwie tortownice wysmarować masłem. Jajka ubić z cukrem

królestwo garów
„Pudding” z figami i szynką serrano 96

kromek chleba tostowego, 3 figi, 6 plasterków szynki serrano, 6 jajek, 3 łyżki śmietany kremówki, masło, bułka tarta, krem balsamiczny, Formę do muffinek wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Szynkę pokroić w paski. 1/6 pasków szynki podprażyć na suchej patelni. Figi pokroić wzdłuż na 6 części. Jajka porządnie roztrzepać ze śmietaną. Chleb tostowy namoczyć w jajkach. Kromki ułożyć w zagłębieniach

królestwo garów
Odwrócona tarta z figami - tarta Tatin z figami 113

masła, 2 żółtka, 50 g cukru pudru, skórka otarta z 1/2 cytryny, 2 łyżki cukru, 50 ml miodu pitnego, 5 fig,   sos: 3 łyżki cukru, 150 ml śmietany kremówki 30%, sól, ekstrakt waniliowy, Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kostkę, zawinąć w ściereczkę

królestwo garów
Zupa krem ze skorzonery / wężymordu 81

skorzonery, 2 cebule, 1-2 ząbki czosnku, masło, 200 ml śmietany kremówki, sól, cukier, pieprz, ostra mieszanka przypraw (Kamis), sok z cytryny. Skorzonerę obrać z czarnej skórki i wkładać do miski z wodą, do której dodać sok z cytryny, aby nie sczerniały. Cebulę pokroić w półplasterki, czosnek posiekać. Na maśle, w garnku, poddusić cebulę z dodatkiem szczypty soli i cukru

królestwo garów
Ciasto drożdżowe z figami 82

maki pszennej, 1/4 l mleka, 50 g drożdży, 60 g masła, 100 g cukru, 3 żółtka, sól, skórka otarta z 1/2 cytryny, mąka do podsypywania, nadzienie: 150 ml śmietany kremówki, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 100 g migdałów, ekstrakt waniliowy, 7-8 fig 1 białko, Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 gram mąki

królestwo garów
Tarta limonkowa 242

tarta bez pieczenia ciasto 250 g herbatników maślanych, 100 g czekolady* 200 g masła, otarta skórka z 1/2 limonki wierzch: 500 ml śmietany kremówki, 300 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki, 2 łyżki miodu lipowego, 10 g żelatyny, 2 łyżki cukru pudru Rozdrobnione herbatniki i czekoladę włożyć do miski malaksera. Masło rozpuścić, dodać do herbatników. Zmiksować. Ciastem wyłożyć formę

królestwo garów
Tort szwarcwaldzki 130

mąki, 50 g skrobi kukurydzianej, sól,   500 g wiśni (już bez pestek), 2 łyżki cukru, kawałek laski cynamonu, łyżka skrobi kukurydzianej, sok z wiśni, wiśniówka, 1 l śmietany kremówki – 30 – 36%, 2 opakowania śmietan-fix, 3 łyżki cukru pudru, 50 g gorzkiej czekolady, Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Białka ubić ze szczyptą

królestwo garów
Tarta z granatem 176

chrupiącym lekko przyrumienionym spodzie. Ja zdecydowałam się na tę drugą opcję. Składniki: 180 g ciasteczek zbożowych 50 g herbatników maślanych 70 g masła Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1 limonka + 1 duży granat Ciasteczka dokładnie rozkruszamy w blenderze lub w worku. Zdecydowałam się pomieszać ciasteczka zbożowe

Ciastkozercy