ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:318/1378)

Krem z zielonego groszku z miętą 192

dodatkiem świeżej orzeźwiającej mięty. Składniki: 450 g mrożonego groszku 500 ml bulionu lub wody duża cebula oliwa z oliwek spora garść świeżej mięty sól, pieprz kilka łyżek śmietany kremówki Cebulę posiekać i podsmażyć w garnku na 2 łyżkach oliwy.  Wlać bulion i zagotować. Wsypać mrożony groszek i gotować przez kilka minut, aż groszek zmięknie. Wrzucić miętę i zmiksować zupę

wyzwania kuchenne
Klasyczna wielkanocna baba drozdzowa czyli poWeekendowe Lakocie odc.82 142

duże jaja pół łyżeczki ekstraktu waniliowego 150 g cukru 20 g świeżych drożdży 3 szkl. mąki 2 garści rodzynek łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cykaty lukier: 50 ml śmietany kremówki 50 g białej czekolady pół łyżeczki skórki startej z pomarańczy Mleko, margarynę i cukier rozcieramy, dodajemy jaja i mieszamy wszystko w miseczce. Zostawiamy zaczyn na kilka godzin

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kurczak w grejpfrucie 144

słodyczą, nie ukrywam, smak grejpfruta jest dość mocny. Gorąco polecam osobom lubiącym grejpfruty ! :) Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 3 grejpfruty 1 czerwona papryka 1 cebula 1/2 szkl kremówki 2 ząbki czosnku 5 łyżeczek słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki cukru sól, pieprz olej Przygotowanie : Kurczaka umyć, podzielić na dwie części. Grejpfruta obrać z błonek, zblendować tak by był widoczny miąższ

Garnkowe fanaberie
Mazurek waflowy jak piszinger 245

masa krówkowa czyli kajmak 2 żółtka 150 g masła 100 g gorzkiej czekolady 1/4 szklanki cukru pudru łyżka ekstraktu waniliowego polewa: 100 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki śmietany kremówki łyżka masła Do przełożenia wafli użyłam powideł i masy czekoladowej. Przygotowanie masy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę. Dodawać

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pianka truskawkowa na biszkopcie 166

wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20-25 minut w 180°C (góra/dół). Wystudzić. Pianka 10 łyżeczek żelatyny 400 g truskawek 500 g chudego serka 400 g śmietany kremówki (do ubijania) 75 g drobnego cukru sok z 1 cytryny Do dekoracji 1/2 opakowania galaretki truskawkowej 100 g truskawek Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować 400 g. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej

Pełny talerz
Babeczki fistaszkowe z czekoladą i karmelem 183

wlać wodę. Zagotować, zmniejszyć moc na średni poziom, gotować kilka minut, aż cukier się rozpuści. W tym czasie nie mieszać, tylko potrząsać rondlem. Ostrożnie dodać masło i wlać kremówkę energicznie mieszając. Zmniejszyć moc i gotować 5-7 minut aż masa zacznie gęstnieć. Gotowy karmel odstawić na chilę do przestudzenia. Babeczki posmarować masą czekoladową, posypać prażonymi orzechami i polać karmelem. Smacznego

Pełny talerz
Kawa i wuzetka są obowiązkowe. Dla każdego. ;) 195

połamać na kawałki, przełożyć do miseczki. Śmietankę zagotować, zalać czekoladę. Odstawić na 1 minutę. Rozmieszać energicznie, aż masa będzie jednolita. Polewę rozprowadzić równomiernie na cieście. Odstawić do zastygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Udekorować porcje ciasta. Smacznego! A to dla tych, którzy nie wiedzą, że kawa i wuzetka, to zestaw obowiązkowy

Pełny talerz
Truskawki à la Romanoff 193

Pokroić na połówki lub ćwiartki, przełożyć do miski. Likier lub sok wymieszać z cukrem pudrem. Miksturą zalać truskawki, wymieszać. Naczynie przykryć, wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier z wanilią, wymieszać z creme freiche. Owoce rozłożyć do pucharków, polać pozostałym w misce sosem, przykryć chmurką ze śmietany. Można ozdobić dodatkowymi truskawkami lub melisą

Pełny talerz
Sernik na zimno z truskawkami 454

serowa 500 g twarogu sernikowego (zmielonego trzykrotnie) 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g) cukier do smaku (u mnie chyba 1 łyżka) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 g śmietany kremówki 36% (mocno schłodzonej) 6 łyżeczek żelatyny + 3 łyżki zimnej przegotowanej wody ok. 1 kg truskawek Ser wymieszać z mlekiem i ekstraktem waniliowym, żeby nie było grudek. Odstawić na bok. Truskawki

Pełny talerz
Jogurtowiec kokosowo-jagodowy 168

sekundy. Oczywiście został ulubionym pilotem widzów :) Dzisiaj jestem już na ziemi, ale proponuję Wam ciasto, które przenosi pod niebiosa ;) Nie jest to taki całkiem leciutki jogurtowiec, bo z kremówką, ale coś za coś. Połączenie jagód i kokosa sprawdziło się doskonale, ale najlepiej jak sami się o tym przekonacie. Składniki: Spód 200 g kruchych ciastek kokosowych 2 łyżki wiórków kokosowych

Pełny talerz
Eskalopki cielęce w sosie z kaparami i bazylią 133

140g lub 8 plastrów po 70g szczypta pieprzu ziołowego szczypta soli 2 łyżki oleju Kujawski z cytryną i bazylią Sos ½ szklanki białego wina o owocowym aromacie ½ szklanki śmietanki kremówki 2 łyżki osączonych kaparów 4 gałązki bazylii Mięso opłukać, osuszyć. Każdy plaster cienko rozbić. Oprószyć niewielka ilością ziołowego pieprzu. Na dużej patelni rozgrzać olej z bazylią i cytryną. Usmażyć kawałki mięsa

Pełny talerz
Pyszne ciasto wiśniowo - śmietankowe 444

łyżek masła 16 g cukru waniliowego Masa wiśniowa: 1/2 kg mrożonych wiśni drylowanych; 1 l soku wiśniowego; 3 budynie wiśniowe; 2 galaretki wiśniowe; Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru pudru  Dodatkowo wiórki kokosowe do posypania. WYKONANIE: Masło roztapiamy. Herbatniki umieszczamy w malakserze, rozdrabniamy, dodajemy masło i cukier - miksujemy. Okruszki wciskamy w dno blaszki

W kuchennym oknie Ewy
Prosta pascha wielkanocna z karmelem 371

cukru 1/4 szklanki cukru pudru 1 laska wanilii  750g mielonego sera 0,5 szklanki rodzynek 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej 125g masła 20-25ml rumu 50ml śmietanki kremówki 30% tł Karmel: patrz przepis:  http://www.cooktobi.pl/2015/02/goraca-biaa-czekolada-z-bananem-i.html Płatki migdałów Orzechy włoskie Przygotowanie: 1/ Rodzynki wraz ze skórką zalewamy wrzątkiem, jajka wyparzamy wrzątkiem. 2/ Oddzielamy żółtka od białek

Kuchnia PROzdrowotna
Łosoś i gnocchi w sosie szafranowym 158

drobną kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło. Smażymy szalotki do zeszklenia, wyciskamy dwa ząbki czosnku. Posypujemy mąką i wlewamy wyciśnięty sok z połowy cytryny, jednocześnie ciągle mieszając. Wlewamy śmietanę kremówkę. Dodajemy posiekany szczypiorek, szczyptę chili i szafran. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy aż do zagotowania. Sos łączymy z gnocchi. Łosoś: Łososia przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na silnie rozgrzanym oleju

Poezja smaku
Bardzo śmietankowe puszyste ciasto owocowe z kawałkami czekolady 139

później...moje ulubione ciasto z owocami. ... ten mały paluszek wskazuje dzieło swoich rączek ;) ... Składniki: 1 kostka margaryny (250 g) w temperaturze pokojowej 5 całych jajek 3/4 szklanki śmietany kremówki (30%) 3/4 szklanki cukru kryształ 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) szczypta soli 2 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2 szklanki mieszanki owocowej (mrożona)+ mąka

Słodkie okruszki