ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:327/1378)

CIASTO MALAKOFF BEZ PIECZENIA 453

mąka pszenna – 3 łyżki * masło – 200 g * żółtko – 2 szt * napój Alpro Soya bez cukru ( można zastąpić mlekiem np. 3,2% ) – 1,5 szkl * śmietana kremówka 30% – 0,5 szkl * cukier – 4 łyżki * cukier wanilinowy – 1 op * sok cytrynowy – 1 łyżka * rum – 1 łyżka DO NASĄCZENIA: * rum – 50 ml * woda

Ostra na Słodko
Cytrynowa beza 198

blaty: 6 białek 300 g drobnego cukru do wypieków szczypta soli 1 łyżeczka octu Krem: 125 g mascarpone 150 g lemon curd, kremu cytrynowego 250 ml schłodzonej kremówki 3 łyżki lemon curd, kremu cytrynowego     Wykonanie: Schłodzone białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy po łyżce cukier, ciągle ubijając

Kulinarne przygody Gatity
Brownie z kaszy jaglanej 324

Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wrzątku szczypta soli 50 ml oleju 4 jajka 1 śmietanka kremówka 30% 3/4 szklanki cukru 1 łyżki  kakao 1 czekolada gorzka 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Wykonanie: Kaszę prażymy na suchej, gorącej patelni, następnie opłukujemy dobrze wrzątkiem na sicie by pozbawić kaszę ewentualnej goryczki. W ten sposób przygotowaną kaszę przekładamy

kgwjanczewo
Kakaowe babeczki z kremem kawowym 166

szklanka mąki, 5 dag masła, 2 żółtka, 1,5 łyżki cukru pudru, 2 łyżki kakao, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Krem: 300 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, Dodatkowo: kakaowa posypka do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: Mąkę mieszam z kakao i łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia

Tradycyjna kuchnia Kasi
Klopsiki po indyjsku + surówka z marchewki i chrzanu 461

mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka imbiru Kilka uprażonych i posiekanych orzechów włoskich ½ łyżeczki kolendry Szczypta soli Olej do smażenia Sos: 400 ml kremówki 200g śmietany 18 % 2 łyżki curry 2 łyżeczki kurkumy Opcjonalnie szczypta kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki Sól Pieprz Surówka: 2-3 marchewki 1 łyżeczka chrzanu

Fabryka pomysłów
Fantastyczne buraczki na ciepło 226

zestawienie dla podniebienia, czyli buraczki w słodkiej śmietanie z posmakiem chrzanu i cytryny. Smakują wyśmienicie! . Składniki: 1 i 1/2 kg buraków ćwikłowych sok z 2 cytryn 1/2 litra śmietany kremówki 30-36% 3 łyżki świeżo startego chrzanu sól ok. 2 płaskich łyżeczek pieprz do smaku 1. Buraki gotujemy w mundurkach na pół twardo bez soli. Odcedzamy, studzimy, obieramy ze skórki

Apetyczna babeczka
Krem z dyni z dodatkiem cydru 138

gotujemy ok 15-20 minut w bulionie. Następnie zdejmujemy z ognia i blendujemy. Dodajemy cydr i przyprawy i gotujemy na malym ogniu przez 10 minut. Najlepiej smakuje ze śmietaną kremówką i prażonymi pestkami dyni. A Wy? Lubicie zupy kremy? Z czego najczęściej je przyrządzacie? Przepis dodaję do akcji: Dynia na słodko i słono orazRozgrzewające wege dania. A ponieważ dynia

Zawsze głodna!
Panna cotta z białą czekoladą i sosem z owoców leśnych 461

kieliszków od wódki-wyszły fajne małe porcje, w sam raz na karnawałowe przyjęcie w gronie przyjaciół :)  Składniki na ok 6 porcji ( 6 kieliszków do wina): 300 ml śmietany kremówki 180 ml mleka 150 g białej czekolady 30 g cukru laska wanilii 3 płaskie łyżeczki żelatyny 3 łyżki gorącej wody 250-300 g owoców leśnych (użyłam mrożonych) 1 łyżka cukru

Zawsze głodna!
Szarlotka "Putinka" - #jedzjabłka 162

naprawdę niezawodny. Składniki (na dużą, prostokątną blachę): ciasto: Na szarlotkę świetnie nadają się antonówki - 4 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 1 masło roślinne (250 g) - 1 mała śmietana kremówka (200 g) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 żółtka a do tego: - 2 kg jabłek - cukier wanilinowy (używam jednego opakowania, ale możesz dodać więcej) - cynamon mielony (według własnych upodobań; jeśli

W SMAK
Sałatka z jarmużu ze śmietaną 242

dodatek do obiadu, ale też jako samodzielne danie. Składniki (dla 2-3 osób): 150 g jarmużu 2 słodkie jabłka 2 spore kiszone ogórki 1 łyżka kaparów 200 g śmietany kremówki 18 proc. 1 ząbek czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka soku z cytryny 2 ugotowane na twardo jajka sól i pieprz Sposób przygotowania: Z liści jarmużu wyciąć najtwardszą część

W SMAK
Racuszki z jabłkami 101

pewno są zdrowsze. Spróbujcie sami!  Składniki (na ok. 10 sporych racuchów): 1 kg jabłek 2 jaja 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru mała śmietana kremówka 18 proc. 200 g)  szczypta soli olej rzepakowy do smażenia Sposób  przygotowania: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Do białek dodaj szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę. Do żółtek

W SMAK
CIASTO W 8 MINUT – BANANOWE Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI 2727

łyżek * olej – 6 łyżek * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * budyń bananowy ( ew.waniliowy ) – 1 op * jajko – 2 szt GLASAŻ / GLASAGE * czekolada deserowa – 100 g * śmietana kremówka – 60 g * masło – 10 g DODATKOWO: * orzechy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko i olej. Wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i budyń. Wszystko razem dokładnie mieszamy

Ostra na Słodko
Tort urodzinowy 127

wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 15 – 20 minut (do tzw. suchego patyczka). Do przełożenia: - konfitura truskawkowa lub wiśniowa, - szklanka śmietany 36%; - 0,5 łyżki cukru pudru Kremówkę ubić na sztywną pianę dodając pod koniec cukier puder. Dolny blat biszkoptu posmarować konfiturą i połową bitej śmietany. Przykryć drugim blatem i przełożyć pozostałą bitą śmietaną. Przykryć ostatnim blatem

dom-agi.pl
Tort niebiesko biały 161

szklanki mąki pszennej tortowej; - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej; - 1 łyżeczka niebieskiego barwika spożywczego w proszku; Przełożenie i dekoracja: - szklanka jagód; - 3 łyżki syropu kurakao; - 1 l śmietany kremówki mocno schłodzonej (ja użyłam 36%, bo jest trwała); – 1 łyżka cukru pudru; - białe i niebieskie wiórki kokosowe (ja barwiłam białe na niebiesko) Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Żółtka oddzielić

dom-agi.pl
Serniczki z gruszką i sosem karmelowym 122

mąki ziemniaczanej; - 5 pełnych łyżek cukru pudru (ja użyłam 3); - 2 łyżki rumu (ja użyłam ekstrakt waniliowy); - 5 dojrzałych gruszek Sos karmelowy: - 1/3 szklanki brązowego cukru; - 1/2 szklanki śmietany kremówki (36%); - 1 1/2 łyżki masła Wykonanie: Jeśli mamy mocno dojrzałe, miękkie gruszki, to nie musimy tego robić, ale jeśli macie twardsze owoce, to proponuję je wcześniej obgotować. Około 15 minut

dom-agi.pl

Proponowane wyszukiwania