piekarnika nagrzanego do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez około 30 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Mozzarellę można zastąpić startym, żółtym serem, a śmietanę kremówkę śmietanką UHT o zawartości tłuszczu 18% (taką do kawy).Do wody, w której będzie gotowany brokuł można dodać łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru (zapewni mu to soczyście zielony
Gospodyni Miejskaskórką otartą z pomarańczy.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 2 - 2,5 litrów dość gęstej zupy.Z dodatku chili w proszku czy koperku można zrezygnować.Śmietankę kremówkę o zawartości tłuszczu 30 lub 36 % można zastąpić słodką śmietanką UHT (taką do kawy) o zawartości tłuszczu
Gospodyni MiejskaBiały cukier można zastąpić trzcinowym, aby zapewnić babce bardziej wyrazisty kolor, a margarynę masłem.Płatki migdałów można wcześniej uprażyć na złoty kolor na rozgrzanej, suchej patelni.Do polewy, zamiast śmietanki kremówki, można użyć 2 łyżek mleka.Babkę można także upiec z użyciem termoobiegu, przy czym wówczas temperaturę należy zmniejszyć do 160 stopni.Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejskaowocami, masło w kruszonce - margaryną, mąkę krupczatkę - zwykłą mąką pszenną, a budyń śmietankowy innym smakiem.Śmietankę do kawy UHT 12 lub 18% można zastąpić śmietanką 30 lub 36 % (tzw. kremówką).Szklanka = 250 ml.Budyń można zastąpić mąką ziemniaczaną lub kisielem.Budyń w owocach ma pozostać w proszku, nie należy go rozpuszczać.Obtoczenie owoców w budyniu zapobiega ich nadmiernemu opadaniu
Gospodyni Miejskapyszne i eleganckie ciasto.Zapraszam!Składniki:Biszkopt:6 jaj;1 szklanka mąki pszennej;3/4 szklanki białego cukru;1 łyżeczka proszku do pieczenia.Bita śmietana:600 g śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki);2 łyżki żelatyny;1/3 szklanki gorącej wody;3 łyżki białego cukru.Na wierzch:Puszka masy krówkowej (400 g);75 orzeszków ziemnych, niesolonych. Dodatkowo:Papier do pieczenia;Olej do wysmarowania papieru
Gospodyni Miejskadobrej jakości szynki (u mnie z indyka);200 g cukinii (waga przed obraniem);1,5 czubatej łyżki masła;200 g śmietanki o zwartości tłuszczu 30 lub 36 % (tzw. kremówki);3 żółtka;1,5 łyżki oliwy;Sól;Pieprz;2 czubate łyżki drobno startego parmezanu.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.Cukinię umyć, osuszyc, obrać, oczyścić z nasion
Gospodyni Miejskakonieczny dodatek. Mus można przygotować czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej. Czas przygotowania:15 minut + chłodzeniePorcje:4 Składniki:60 g gorzkiej czekolady,120 ml śmietany kremówki,1 duże jajo,15 g cukru,1 łyżeczka brandy,czekolada do dekoracji (wiórki, płatki, kluseczki z sosu czekoladowego itp.).Przygotowanie:Ubić schłodzoną śmietanę.Jaja ubić z cukrem w kąpieli wodnej (miskę
SzczyptaSmaQpomysłów na kawę i przepisy od Ani Starmach.Czas przygotowania:5 minutPorcje: 2Składniki:2 filiżanki gorącej, mocnej kawy zaparzonej z Jacobs Cronat Gold,100 ml rumu,6 łyżek śmietany kremówki,2 łyżki serka mascarpone,Syrop kokosowy,Brązowy cukier Muscovado.Przygotowanie:Kawę posłodzić Muscovado, dodać rum. Śmietanę podgrzać, wymieszać z serkiem i syropem kokosowym, podać w oddzielnym dzbanuszku
SzczyptaSmaQpodaję za jego autorką plus mój sposób jak wykonać domowe taglioliniSKŁADNIKI :- 250 gram świeżego makaronu- ok 100g wędzonego, surowego boczku lub pancetty(użyłam parzonego)- 2 żółtka- 50g śmietany kremówki 36%- 50g świeżo startego parmezanu- sól do gotowania makoronu- świeżo zmielony pieprz- tymianek gałązkę- 2 łyżki oliwy do smażeniaskładniki na makaron - 400 g semoliny- 4 jajka- 2 szczypty soli
Basia w kuchnizrobiłam domowym sposobem pisałam o tym ( tu klik )SKŁADNIKI: ( porcja na ok 7 dużych pucharków)500 g serka waniliowego (użyłam domowego serka klik jak go zrobić )300 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny 100 gram płatków kukurydzianych 1 nutella 230 gram 1 galaretkę (użyłam pomarańczowej)owoce - użyłam 1 duże opakowanie malin
Basia w kuchniSernik na bogato. Idealny na święta lub uroczystości rodzinne. Z pewnością zaskoczycie nim gości zarówno smakiem jak i wyglądem. Mój sernik zrobił duże wrażenie na gościach
Ala piecze i gotujePorcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose . Składniki:1 łyżeczka granulowanej kawy rozpuszczalnej1 łyżka kawowego likieru4 duże jajka – osobno żółtka i białka100g cukru300ml śmietanki kremówki 36%100g drobno poszatkowanej gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% ( lub zmielonej w blenderze)wiórki białej czekolady do posypaniapaluszki z białej czekolady do ozdoby 1. Keksówkę o wymiarach 21x12cm
Mała Cukierenkawarstwa: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 50 g mąki4 jajka 200 g cukru masa:350 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówka cukier puder garść malin Pierwsza warstwa: połamaną czekoladę roztopić w gorącej kąpieli wodnej, przestudzić.Masło utrzeć z cukrem pudrem i szczypt a soli. Kiedy masa
pieprzny smaczekPieczemy ok.30-60min. Mieszając co 10min do czasu aż, czekolada na bierze ładnego karmelowego koloru. Jeżeli czekolada miała mniej niż 30% miazgi kakaowej to wyschnie, należy wtedy zmiksować ją z kremówką, posolić do smaku. Po wsadzeniu do lodówki czekolada nabiera stałej konsystencji(przynajmniej u mnie) ale po lekkim podgrzaniu/kąpieli wodnej wraca do poprzedniej formy. AAa, dzisiaj moja kochana
More food, love and dreamswaniliowa kasza manna* z sosem chałwowym** i gruszką z cynamonem *z ziarenkami wanilii**chałwa+kremówka+mlekoChce spać. To tyle ode mnie
More food, love and dreams