masła lub margaryny 80 g cukru pudru łyżeczka olejku waniliowego 150 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej. Składniki na masę chałwowo – orzechową: 200 g dowolnej chałwy ½ szklanki śmietany kremówki 30% - 36% 10o g dowolnych orzechów 1,5 łyżki cukru pudru Dodatkowo do przybrania: 100 g gorzkiej czekolady orzechy Sposób wykonania kruchego spodu: Masło lub margarynę posiekać nożem. Dodać mąki
Na słodko lub wytrawniecukru 70 g kakao 120 g maślanki, jogurtu lub kefiru 4 jajka 2 łyżki oleju 1 opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo na polewę: 250 gorzkiej czekolady 120 g śmietany kremówki Sposób wykonania: Tortownicę wysmarować masłem lub margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. W garnuszku rozpuścić masło lub margarynę, dodać, wodę, czekoladę, kawę i podgrzewać na ogniu cały czas mieszając do momentu
Na słodko lub wytrawniedeser z żółtek i śmietanki, pięknie pachnący wanilią. Wierzch kremu pokryty jest cieniutką warstwą skarmelizowanego cukru, który tworzy pyszną skorupkę. Składniki na 2 porcje: 3 żółtka 200 g śmietany kremówki homogenizowanej 30% laska wanilii 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki cukru Śmietankę zagotować razem z przekrojoną na pół laską wanilii. Zdjąć z ognia, aby przestygła. Wyjąć wanilię. Piekarnik nastawić
wyzwania kuchennesmażeniu schabowego. Składniki : 3-5 kawałków kotleta schabowego 0,5-0,7 kg kapusty kiszonej (najlepiej swojskiej) 2 średnie cebulki liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól 200 ml śmietany kremówki 30% masło do smażenia Przygotowanie : Kapustę opłukuję i jeśli trzeba drobniej szatkuję. Gotuję ją do miękkości razem z przyprawami. Na maśle podsmażam na złoto poszatkowane cebulki podlewając na początku wodą
Mechanik w kuchnisyndromy? SKŁADNIKI: 250 g gotowego ciasta francuskiego 3 łyżki oliwy 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 10 pieczarek pokrojonych w plasterki 1 cebula pokrojona w piórka 100 ml śmietanki kremówki 1 jajko 1 pokrojona w plasterki cukinia sól, pieprz zioła prowansalskie A jak to zrobić: Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim i schładzać w lodówce przez 30 minut
Kuchnia w opałachmasła masa serowa 500 g serka twarogowego w wiaderku (waniliowego) 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki 1 szklanki cukru 5 jajek 80 ml gęstej śmietanki kremówki 36% dodatkowo dżem malinowy sok malinowy A jak to zrobić: Ciastka pokruszyć i zblendować razem z masłem, do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wyłożyć na spód wysmarowanej tortownicy i podpiec 5 minut
Kuchnia w opałachcukru 100 g masła 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 40 g gorzkiej czekolady szczypta soli na masę śmietanową 600 ml śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 60 g gorzkiej czekolady 3 śmietan-fixy 1 łyżka żelatyny pół szklanki wrzącej wody dodatkowo 3 - 4 banany A jak to zrobić: Ciasto. Białka oddzielić od żółtek
Kuchnia w opałachgraham) 100 g mąki krupczatki 150 g masła 25 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego Nadzienie: 500 g dyni, ugotowanej, rozgniecionej i schłodzonej 100g śmietany kremówki 2 jajka lekko roztrzepane 100 g brązowego drobnego cukru 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki imbiru ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej (ja pomijam bo wtedy nasze psy nie mogą zjeść ) W misie wymieszać
maniapieczeniałyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Na zielony budyń: 1 duży, zielony sok PYSIO ( może być inny zielony) 3 budynie śmietankowe bez cukru. Masa śmietanowa: ½ l śmietany kremówki 30 % 1 płaska łyżka cukru pudru 2 galaretki agrestowe 1 szklanka wody Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe 2 opakowania delicji WYKONANIE: Ciasto: Białka ubijamy ze szczyptą soli. dodajemy cukry i cukier
W kuchennym oknie Ewykostki tylko (jak to mój syn nazwał) galaretkowe węże :) dzięki czemu wg mnie zyskała na efektywności. Składniki : 4 różnokolorowe galaretki w tym 1 cytrynowa 375 - 400 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżeczki cukru pudru woda Przygotowanie : Przygotowałem 3 galaretki, każdą w połowie zadanej ilości wody czyli w 250 ml wody. Wlałem je na 3 talerze i pozostawiłem do całkowitego stężenia
Mechanik w kuchnigorzkiej czekolady 80 g masła 50 g cukru 1 jajko 40 g mąki Masa serowa: 500 g sera twarogowego trzykrotnie mielonego 500 g sera mascarpone 100 ml śmietany kremówki 36% 4 jajka 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki esencji waniliowej Maliny (świeże lub mrożone) zblendować z cukrem. Połamaną w kostki czekoladę rozpuścić a następnie odstawić
BullioPyszne domowe lody na bazie serka śmietankowego i mango, delikatnie pachnące kardamonem i obtoczone w białej czekoladzie. Składniki: 2 dojrzałe mango 150 g śmietankowego serka Almette 200 g śmietany kremówki 1/3 szklanki mleka ½ szklanki cukru 4 żółtka 1 łyżka cukru pudru sok z ½ limonki szczypta kardamonu 1 biała czekolada Przygotowanie: Do rondelka wlać śmietankę, mleko i zagotować. Żółtka ubić
Oryginalny smakPyszny, delikatny jak chmurka deser inspirowany moimi ulubionymi batonikami Milky Way. Lekki - dzięki ubitej pianie z białek, a na dodatek stosunkowo niskokaloryczny - śmietanka kremówka została zastąpiona jogurtem naturalnym i serkiem wiejskim Składniki (na 3 porcje jak na zdjęciu): - 2 paski czekolady mlecznej (30 g) - 3 batoniki Milky Way minis lub 1,5 batona Milky Way - 250 g jogurtu naturalnego (szklanka
Kuchnia Elliewodnej. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Składniki na mus: 300 g wiśni (mogą być mrożone) sok z połówki cytryny 1/2 szklanki cukru 3 łyżki żelatyny 0, 5 l śmietanki kremówki 200 g białej czekolady Do garnka wkładamy wiśnie ( jeżeli używamy mrożonych dajemy zamrożone) sok z połówki cytryny i cukier, gotujemy do rozpuszczenia aż wiśnie puszczą soki. Żelatynę zalewamy do zakrycia
Wypieki Ulicuda mogliśmy jeść na dzisiejszą kolację;) Pychota! Jajecznica z pomidorkami koktajlowymi Składniki: dwie małe gałązki pomidorków koktajlowych 25g masła 5 jajek kilka plasterków szynki ciemne pieczywo łyżka śmietany kremówki oregano sól pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie: Pomidorki układamy na rozgrzanej patelni polanej oliwą. Posypujemy solą oraz pieprzem i zostawiamy na małym ogniu. Równocześnie na drugiej patelni przygotowujemy grzanki
Lawendowe Niebo