ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:346/1378)

DOLMADAKIA GIALANTZI czyli greckie gołąbki w winogronowych liściach 192

DOLMADAKIA GIALANTZI czyli greckie gołąbki w winogronowych liściach z ryżem i cukinią. Zdecydowanie wolę nasze gołąbki, ale z przyjemnością próbuję kuchni świata :) Te 

Bon Appetit Małgorzaty
Zielone fusilli z gorgonzolą, winogronami i orzechami 182

Składniki na 3 porcje:1 opakowanie makaronu lubella - pełnoziarniste świderki1 opakowanie świeżego szpinaku (albo jak w moim przypadku-jedna miska ;) )200 g sera gorgonzola 100 ml śmietanki kremówki (30 %)1 szklanka mrożonego zielonego groszku1 garść orzechów włoskichok. 5 pomidorków suszonych z oliwy1 ząbek czosnku1 kiść winogronasól do gotowania makaronupieprzolej do smażeniaGotujemy makaron w lekko osolonym wrzątku na sposób

Bon Appetit Małgorzaty
Serce na talerzu... czyli orzechowe pęczotto z grzybami 137

Oj pyszne, słodkie o pięknej barwie piwo Książęce. Burgundowe. Trzy słody....w mojej potrawie....Potrawa ta została specjalnie skomponowana pod nowe piwo Książęce. Oby więcej takich

Bon Appetit Małgorzaty
Czarny makaron z białym sosem 152

Zrobiłam na bazie śmietanki i mojego ulubionego włoskiego sera. Składniki na 3 porcje:1 opakowanie czarnego makaronu barwionego sepią200 g sera gorgonzola (najlepiej bez skórki)125 ml śmietanki kremówki (u mnie śmietanka 18 %)2 łyżki posiekanego szczypiorkupieprz1 opakowanie rukolikilkanaście pomidorków koktajlowychMakaron gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez 3 minuty. W garnuszku podgrzewamy śmietankę i dodajemy pokruszony ser gorgonzola. Dodajemy

Bon Appetit Małgorzaty
Nie taki stary piernik z niego ... 169

...ponieważ jest wilgotny i mocno czekoladowy. nawet jeśli troszkę sobie pofolgowaliśmy w święta to pamiętajmy, że świąteczne wypieki są bardzo wartościowe. Zawierają w sobie miód, bakalie

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta z wędzonym łososiem na ciepło i z suszonymi pomidorami 137

Tarta  nie jedno ma imię. Można zrobić ją z jakichkolwiek składników. Jednak moją ulubioną jest ta łososiowa. Ale z łososiem wędzonym na ciepło. Cała tarta

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto wiewiórka 3447

Skąd ta nazwa? Nie mam zielonego pojęcia. Ale myślę, że żadna wiewiórka nie pogardziłaby ciastem z orzechami, jabłkami i rodzynkami :) No i w końcu od wiórków

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto jesieni (z jabłkami i gruszkami) 343

jabłek0,5 kg gruszek1 garść suszonych moreli ( na oko)3 szklanki wody (1 szklanka = 250 ml)1 szklanka cukru2 budynie śmietankowe Dodatkowo:500 ml śmietanki kremówki (36 %)2 czubate łyżki cukru pudru2 łyżki startej czekolady.Biszkopt: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z octem i z sodą. Mieszamy a następnie czekamy około

Bon Appetit Małgorzaty
Makaron z jabłkami i cynamonem 156

Składniki, 1 porcja: 80 g makaronu tagiatelle 100 g płynnej śmietanki kremówki 30% 1 jabłko 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie: Makaron ugotować. Po ugotowaniu ostudzić. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Delikatnie podsmażać na małym ogniu przez około 8 min, pilnować aby jabłka nam się nie rozpadły. Dodać cukier wanilinowy, cynamon

cooklife
Janssons Frestelse - szwedzka zapiekanka bożonarodzeniowa 225

Sardelę drobno posiekaj i wymieszaj z resztą składników. Wszystko dopraw pieprzem (sól jest niepotrzebna ze względu na słony smak ryby) i wrzuć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Zalej wszystko kremówką (powinna przykrywać ziemniaki), wierzch posyp tartą bułką i połóż nań kilka plasterków masła (opcjonalnie). Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 240°C na 40-50 minut, aż ziemniaki staną się

Food Square
Migdałowiec czyli strucla z masą migdałową 150

razem opierałam się na przepisie na masę ze strony Moje Wypieki składnikimasa (na 1 struclę )300 g zmielonych migdałów,150 g ciemnego brązowego cukru120 g śmietany kremówki 36% lub 30%3 łyżki  rumu1 łyżeczka cynamonu1 białko1/4 ciasta z tego przepisuprzygotowanieWszystkie składniki  farszu dobrze wymieszać drewnianą łyżką , lekko rozcierając  lub  w malakserze. Białko ubić

Stare Gary
Zupa pomidorowa z bazylią 134

puszki pokrojonych3 ząbki czosnku drobno pokrojone3 szklanki wywaru drobiowego1/2 szklanki wytrawnego białego wina2 łyżki koncentratu pomidorowego2 łyżki poszatkowanej świeżej bazylii +parę listków do przybrania 2/3 szkl śmietanki kremówki (opcjonalnie)sól, pieprzprzygotowaniePomidory, jeżeli używamy świeżych, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło z oliwą,zeszklić cebulę i czosnek

Stare Gary
Krem cytrynowy - Marcowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 162

książki "Niedzielne  przysmaki".  Krem, którego przygotowanie zajmuje nam przysłowiowe 5 minut. Mocno cytrynowy, niezbyt słodki. Podajemy z herbatnikami lub zjadamy bez dodatków.składniki:300 ml śmietany kremówki (najbardziej tłustej jaką uda się kupić)75 g cukru pudrusok z 1-2 cytrynherbatniki lub  biszkopty  jako dodatek Przygotowanie:Wlać śmietanę do niedużego rondla, dodać cukier

Stare Gary
Krem pomarańczowy 148

niż poprzedni. Dodałam też łyżeczkę wody pomarańczowej, której nie ma w przepisie, a która bardzo przyjemnie wzmacnia zapach pomarańczy. Krem lekki i bardzo smaczny.przepis Raymond Blancskładniki500 ml śmietana kremówka (min 35%)125 g cukru pudru 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy120 ml soku z czerwonej pomarańczyparę kropli wody pomarańczowej ( to mój dodatek)przygotowanieAby zrobić krem ( Posset) należy połączyć śmietanę

Stare Gary