ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:344/1378)

Żytni makaron z sosem słonecznikowym z gorgonzolą 238

białka i cynku który zbawiennie podziała na skórę, włosy i paznokcie. Zabierajmy się więc do pracy! :)Czas przygotowania: 15 minutDla 2 osóbSkładniki:Makaron razowy żytni 3 garści Śmietana kremówka 30% 100mlSłonecznik 40godrobina soku z cytrynyczubek od łyżeczki pasty chillikilka igiełek rozmarynuser gorgonzola 20-30gsól himalajskaOlej słonecznikowyPrzygotowanie:1/ Gotujemy makaron al dente2/ Schłodzony zimną wodą i odcedzony odstawiamy

Kuchnia PROzdrowotna
Klasyczny sos czosnkowy z nutą cząbru 220

naprawdę przepis jest prosty i dziś go zdradzę.Porcja na małą bulionówkęCzas przygotowania 5 minut + sos musi się przegryźćSkładniki:Ok 220 g śmietany 12%tł.2 łyżki śmietany kremówki 30%tł1 łyżeczka majonezusól himalajskacukier bądź ksylitolcząber suszonyczosnek granulowany lub świeżyPrzygotowanie:1/ Wszystkie składniki łączymy ze sobą a smak bilansujemy wd. upodobań. Pamiętajmy że uważamy z solą - solimy na początku

Kuchnia PROzdrowotna
Zupa krem ze szczawiu (szczawiowa) 154

Składniki:włoszczyzna na bulion (połówka selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, por) 1 mała cebulakilogram szczawiumąka pszenna - 2 łyżkiśmietanka kremówka około pół szklanki (albo śmietana 12/18 %) 1 łyżka masłapieprzkilka jajek - ilość wg upodobań. Gotujemy w wodzie włoszczyznę. W osobnym rondelku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy do wywaru

Bon Appetit Małgorzaty
Krem ze szparagów z mascarpone, białkami oraz pestkami dyni 143

żółtka i oddzielnie białka)1 średnia por (cała)1 duży ziemniak1 średnia cebulaOk. 100 gmasła lub 2 łyżki oliwy z oliwie5 łyżek mascarpone lub cały serek topiony (opcjonalnie śmietana kremówka) sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa, sos sojowy, imbirpestki dyni  Szparagi umyć, obrać obieraczką i drobno pokroić. Cebulę i por pokroić i zeszklić na maśle lub oliwie. Zalać wodą

Bon Appetit Małgorzaty
Mrożona kawa bananowo - czekoladowa-wow !!!! 153

Kto jest kawoszem?  Ręka do góry!!! :DSkładniki na 5 porcji: 5 kubków kawy ( z kawy rozpuszczalnej albo z sypanej) - u mnie sypanadowolna ilość cukru ( wg

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto z serem i malinami 355

ciasto z malinamiSkładniki na ciasto:1 szklanka mąki pszennej1 szklanka cukru4 jajka1 op. cukru waniliowego2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa serowo - śmietankowa:250 g śmietany kremówki 30 %200 g białego, półtłustego sera150 g jogurtu naturalnego250 g świeżych malin + do dekoracji8 łyżek cukru3 łyżki żelatynyPonadto:tłuszcz do formybułka tarta do obsypania formymaliny do dekoracjiBlacha: 30x40

Bon Appetit Małgorzaty
Szybka tarta z borówkami 149

litr borówek amerykańskich2 szklanki pokruszonych herbatników (pół na pół zwykłe z kakaowymi)kostka stopionego masła2 łyżki cukrupuszka schłodzonego mleka skondensowanego4 żółtkasok z 1 cytryny1 cukier waniliowy200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% Spód: rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Herbatniki kruszymy na piasek, dodajemy masło i cukier, i wyrabiamy masę. Masę wykładamy na dno tortownicy (u mnie naczynie

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka " pokaż lodówko, co masz w środku" :) 166

ziemniaczana zapiekankaGdy brak pomysł na obiad, najczęściej robimy zapiekanki ziemniaczane. W taki własnie sposób narodził się ten przepis :)składniki:1 kg ziemniaków70

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka serowo-szpinakowa z orzechami pinii 138

Prosta zapiekanka, wymyślona na potrzeby zaspokojenia głodu :)Składniki:1 opakowanie makaronu np. kokardki (czy wstążki - już nie pamiętam ;)2 opakowania szpinaku mrożonego, koniecznie w liściachpół porapół

Bon Appetit Małgorzaty
Kawowy krem sułtański 169

krem sułtański jaki można było dostać w każdej restauracji, jest to przepis dla miłośników kawowych deserów no i procentów ;) Składniki na 4-5 porcji:0,5 l śmietany kremówki 30%2 łyżeczki kakaokilka małych bezkilka biszkopcików100 ml mocnej esencji z kawy rozpuszczalnej4 łyżki rodzynek100 ml rumu albo amaretto - do nasączenia rodzynek i biszkopcików100 ml likieru kawowego lub czekoladowego

Bon Appetit Małgorzaty
Bajaderka z dżemem wiśniowym 192

Torcik na zimno w kolorach miłości na walentynki :)Składniki:Masa piankowa:200 ml śmietanki kremówki 30 %2 opakowania wiśniowej galaretki z cukrem2 łyżki cukruMasa kakaowa:300 g herbatników100 g masła2 łyżki kakao5 łyżek cukru1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanejDodatkowo:1 słoiczek dżemu wiśniowego100 ml rumu albo amarettoPianka:Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawić.  Schłodzoną śmietankę ubić z dodatkiem

Bon Appetit Małgorzaty
Mazurek na andrucie (dla leniwych) 158

Dodaj napisJest to propozycja dla leniwych takich jak ja :-P w smaku jak tradycyjny, wielkanocny mazurek a jednak prosty w wykonaniu, ponieważ zrobiony jest na waflach

Bon Appetit Małgorzaty
Rzeżuszanka - włoska zupa z polskim akcentem 184

mąki2 liście laurowe1 litr bulionu (mój polski dodatek to bulion ugotowany na boczku)świeży tymianekoliwa z oliweksól, pieprz1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka (jako polski dodatek)100 ml śmietanki kremówki (jako polski dodatek, chciałam dodać serwatkę, ale nie udało mi się jej zrobić)5 cebulek dymek wraz ze szczypiorkiemugotowane na twardo jajka (ilość wg uznania)chlebek w którym

Bon Appetit Małgorzaty
Waniliowy Crème brûlée (z franc. "przypalony krem") 104

szpajza lepsza - ja nie oceniam :) składniki na 4 małe porcje:3 żółtka 1 laska wanilii albo 2 łyżeczki esencji z wanilii 250 ml śmietanki kremówki najlepiej 36 % (u mnie 30 % UHT)3 łyżki białego cukru do śmietanki + 4 łyżki cukru do skarmelizowania Śmietankę podgrzewamy z cukrem oraz z miąższem z laski wanilii

Bon Appetit Małgorzaty
Szpinakowe gnocchi z ricottą w sosie szałwiowo-szafranowym z gorgonzoli 136

Wiecie co z włoskiego w dosłownym znaczeniu znaczy " gnocchi" ? :) ..........GRUDY :-p ja takie grudy mogę jeść na okrągło :) Sosy uwielbiam serowe, dodałam do niego

Bon Appetit Małgorzaty