ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:335/1378)

TU I TAM nr 10. Bogactwo i przyjemność. Niedźwiedzia. 223

mniej więcej połowie przekroju chudej bagietki ;) 1-2 szalotki 4 średnie ziemniaki 1 litr wywaru warzywnego - ja wykorzystałam częściowo wodę, w której gotowały się ziemniaki ok. 150 ml śmietany kremówki 30%  sól, pieprz do smaku oliwy  W osolonej wodzie ugotować ziemniaki. Odcedzić, ale zachować wodę, w której się gotowały. Szalotki drobno posiekać i lekko podsmażyć na oliwie. Dodać

KUCHARNIA
Podróż ze słów. Morele i lawendowa panna. 134

spadających wprost na talerze słodkich figach, alarmie bombowym i najlepszym tabbouleh opowiem Wam innym razem. LAWENDOWA PANNA COTTA 2,5 łyżeczki żelatyny  w proszku 250ml śmietany kremówki  250 ml mleka  1/2 filiżanki cukru (dałam mniej) 2 płaskie łyżki suszonych kwiatów lawendy 1/2 laski wanilii W miseczce zalać żelatynę 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut

KUCHARNIA
TU I TAM nr 13. Z nadzieją o zielonym. Zakręcony groszek i lody. 112

pamiętajcie " nadzieja nie jest marzeniem, lecz sposobem przekształcania marzeń w rzeczywistość ". ** LODY Z ZIELONEGO GROSZKU  2 żółtka 50 g cukru 100 ml mleka (3,2%) 150 ml śmietany kremówki (użyłam 30%) 350 g zielonego groszku  garść świeżej mięty (do smaku) łyżeczka soku z cytryny Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie. Gotować nie dłużej niż 5-6 minut

KUCHARNIA
Stoję i płaczę, a one się rumienią.... Jabłka, toffi i cud z łąki. 136

jabłek już obranych i bez gniazd nasiennych 1 łyżeczka soku z cytryny 50 g masła 200 g cukru 90 ml zimnej wody 150 ml śmietany kremówki Mąkę, masło i sól połączyć, dodać niewielką ilość zimnej wody (ok. 2 łyżek) i zagnieść. Formę na tartę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę

KUCHARNIA
A figa! Z tonką. 119

TONKĄ I FIGAMI  (bez pieczenia)  500 g kremowego twarożku do serników (użyłam President) 1 opakowanie czekoladowych herbatników (ok. 120 g) 60 g masła 250 ml śmietany kremówki kilka łyżeczek galaretki z papierówek (jest słodka, więc użyłam jej zamiast cukru; można zastąpić cukrem pudrem dodając go do smaku) szczypta startego nasiona tonki (można zastąpić ekstraktem waniliowym, choć smak będzie

KUCHARNIA
Na jeżyny! TU I TAM nr 26 w trzech odsłonach - creme caramel, crostini i galaretka. 141

galaretką zdobi serwetka haftowana przez Amber - jeszcze raz dziękuję:) JEŻYNOWY CREME CARAMEL  /na 6 porcji/ Na karmel 125 ml wody 200 g cukru Na masę 350 ml śmietany kremówki 30% 50 ml wody 150 ml zmiksowanych lub rozgniecionych widelcem jeżyn  2 jajka 6 żółtek  75 g cukru Przygotować sześć ramekinów. Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier

KUCHARNIA
TU I TAM nr 27. Słodko-słony świat. Gruszki i sernik z gorgonzoli z sosem pigwowym 137

GORGONZOLI Z GRUSZKAMI W SOSIE PIGWOWYM 75 g pokruszonych krakersów - użyłam domowych z tego przepisu (klik) 350 g twarożku - użyłam serka President 150 g gorgonzoli 100 ml śmietany kremówki 2,5 łyżki żelatyny sól, pieprz do smaku 3-4 łyżki stopionego masła kilka małych, dojrzałych gruszek ok. 8 łyżek galaretki z pigwy  nalewka z pigwy - kilka chluśnięć;)  szczypta

KUCHARNIA
Biedronko kocham cię! Karmelki z czerwonych pomarańczy z solą morską i tonką. Dla Klaudyny. 131

Salt and Tonka 3 szklanki soku z czerwonych pomarańczy, odecedzonego 1 szklanka białego cukru 1 szklanka cukru trzcinowego  115 gr masła w temperaturze pokojowej 1/3 szklanki śmietany kremówki (użyłam 30%) szczypta startego ziarna tonki (można pominąć lub zastąpić ekstraktem z wanilii - 1 łyżeczka) 1 szklanka migdałów (pominęłam) 2 łyżeczki soli morskiej w płatkach (użyłam gruboziarnistej) masło do wysmarowania formy

KUCHARNIA
Niezłe ziółko i nowe szaty Pana Krakersa. Basil and thyme flatbread crackers. 123

łapki szopa pracza!  KRAKERSY Z BAZYLIĄ I TYMIANKIEM  Basil and thyme flatbread crackers 2 szklanki mąki 1 łyżeczka cukru 3 łyżki schłodzonego masła 1 szklanka śmietany kremówki 1 białko do posmarowania sól morska do posypania Na krakersy bazyliowe: 1/4 szklanki siekanych liści bazylii ok. 30 całych liści bazylii do obłożenia Na krakersy tymiankowe: 3 łyżki siekanych świeżych listków

KUCHARNIA
Mały wielki świat. Hania, Pierre Herme i czekoladowe tagliatelle z tonką. 148

kakao *dodałam od siebie sporą szczyptę chili w płatkach Sos: 60 g posiekanej czekolady (najlepiej Lindt o zawartości kakao min.70%) 100 ml wody 50 g cukru pudru 60 ml kremówki 1/2 startej tonki  * do posypania dodałam od siebie płatki kokosowe CIASTO: Przesiać mąkę i sól. W osobnej misce przesiać cukier i kakao oraz dodać płatki chili. Dodać roztrzepane jajka

KUCHARNIA
Pójdziesz ze mną na łąkę? Nazbieramy poziomek, opowiem Ci o.... Panna cotta z dzikiego bzu z poziomkowym coulis 113

smakuje dzikim bzem. Razem z poziomkami tworzy rajski duet.  Do zjedzenia koniecznie na łące i w Siedlisku ... 2,5 łyżeczki żelatyny  w proszku 430 ml śmietany kremówki  70 ml syropu z dzikiego bzu 1/3 filiżanki cukru  1/2 laski wanilii Przygotować 4 ramekiny lub inne naczynka na panna cottę. W miseczce zalać żelatynę 2 łyżkami zimnej wody

KUCHARNIA
Papaja. Pieprz. Lody i urodziny. 114

Obym kolejne także mogła odliczać spełnionymi marzeniami:) PIEPRZ I LODY Z PAPAI /bez użycia maszynki do lodów, inspiracja do przepisu pochodzi z tej strony - klik / 150 ml szklanki śmietany kremówki 100 ml mleka słodzonego skondensowanego puree z 1-2 owoców papai sok z cytryny - do smaku *pieprz z nasion papai  Owoce papai obrać ze skórki i usunąć nasiona. Nasion

KUCHARNIA
Śliwki z marcepanem w czekoladzie 162

zapakować i w okresie bożonarodzeniowym wykorzystać jako prezent dla naszych bliskich. Składniki: 150 g śliwek kalifornijskich bio fresano 80 g masy marcepanowej 100 g czekolady mlecznej 3 łyżki śmietany kremówki Przygotowanie: Masę marcepanową podzielić na małe kawałki w zależności jak duże są śliwki. Do każdej śliwki w miejscu pestki włożyć marcepan. Czekoladę z śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej. Patyczkiem

Ala piecze i gotuje
dorsz pieczony w sosie 158

jednak solę na dorsza. ==================================== Dorsz w sosie: 500 g filetów z dorsza (lub w oryginale: soli) 1 łyżka masła 1 mała cebulka 150 ml białego wina 150 ml śmietanki kremówki 30 % sok z 1 cytryny 1 łyżeczka cukru sól Rybę umyć, osuszyć, usunąć skórę. Na dużej patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim posiekaną cebulę. Następnie dodać rybę, podsmażyć pół

w mojej kuchni
Bounty,czekoladowe kulki 121

Przepis z blogu Dagmary .================== Skladniki na okolo 25 kulek: * 200 g wiórków kokosowych * 100 ml smietany kremówki * 70 g cukru pudru * 70 g masla * opcjonalnie: kilka kropli aromatu rumowego * 200 g mlecznej czekolady (mi wystarczylo okolo 130 g) ===================WYKONANIE.....W naczyniu wymieszac wiórki z cukrem pudrem. W malym garnuszku podgrzac kremówke i maslo, az maslo sie rozpusci. Rozpuszczona miksture wlac

w mojej kuchni