ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:335/1378)

Na jeżyny! TU I TAM nr 26 w trzech odsłonach - creme caramel, crostini i galaretka. 145

galaretką zdobi serwetka haftowana przez Amber - jeszcze raz dziękuję:) JEŻYNOWY CREME CARAMEL  /na 6 porcji/ Na karmel 125 ml wody 200 g cukru Na masę 350 ml śmietany kremówki 30% 50 ml wody 150 ml zmiksowanych lub rozgniecionych widelcem jeżyn  2 jajka 6 żółtek  75 g cukru Przygotować sześć ramekinów. Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier

KUCHARNIA
TU I TAM nr 27. Słodko-słony świat. Gruszki i sernik z gorgonzoli z sosem pigwowym 141

GORGONZOLI Z GRUSZKAMI W SOSIE PIGWOWYM 75 g pokruszonych krakersów - użyłam domowych z tego przepisu (klik) 350 g twarożku - użyłam serka President 150 g gorgonzoli 100 ml śmietany kremówki 2,5 łyżki żelatyny sól, pieprz do smaku 3-4 łyżki stopionego masła kilka małych, dojrzałych gruszek ok. 8 łyżek galaretki z pigwy  nalewka z pigwy - kilka chluśnięć;)  szczypta

KUCHARNIA
Biedronko kocham cię! Karmelki z czerwonych pomarańczy z solą morską i tonką. Dla Klaudyny. 135

Salt and Tonka 3 szklanki soku z czerwonych pomarańczy, odecedzonego 1 szklanka białego cukru 1 szklanka cukru trzcinowego  115 gr masła w temperaturze pokojowej 1/3 szklanki śmietany kremówki (użyłam 30%) szczypta startego ziarna tonki (można pominąć lub zastąpić ekstraktem z wanilii - 1 łyżeczka) 1 szklanka migdałów (pominęłam) 2 łyżeczki soli morskiej w płatkach (użyłam gruboziarnistej) masło do wysmarowania formy

KUCHARNIA
Niezłe ziółko i nowe szaty Pana Krakersa. Basil and thyme flatbread crackers. 127

łapki szopa pracza!  KRAKERSY Z BAZYLIĄ I TYMIANKIEM  Basil and thyme flatbread crackers 2 szklanki mąki 1 łyżeczka cukru 3 łyżki schłodzonego masła 1 szklanka śmietany kremówki 1 białko do posmarowania sól morska do posypania Na krakersy bazyliowe: 1/4 szklanki siekanych liści bazylii ok. 30 całych liści bazylii do obłożenia Na krakersy tymiankowe: 3 łyżki siekanych świeżych listków

KUCHARNIA
Mały wielki świat. Hania, Pierre Herme i czekoladowe tagliatelle z tonką. 152

kakao *dodałam od siebie sporą szczyptę chili w płatkach Sos: 60 g posiekanej czekolady (najlepiej Lindt o zawartości kakao min.70%) 100 ml wody 50 g cukru pudru 60 ml kremówki 1/2 startej tonki  * do posypania dodałam od siebie płatki kokosowe CIASTO: Przesiać mąkę i sól. W osobnej misce przesiać cukier i kakao oraz dodać płatki chili. Dodać roztrzepane jajka

KUCHARNIA
Pójdziesz ze mną na łąkę? Nazbieramy poziomek, opowiem Ci o.... Panna cotta z dzikiego bzu z poziomkowym coulis 118

smakuje dzikim bzem. Razem z poziomkami tworzy rajski duet.  Do zjedzenia koniecznie na łące i w Siedlisku ... 2,5 łyżeczki żelatyny  w proszku 430 ml śmietany kremówki  70 ml syropu z dzikiego bzu 1/3 filiżanki cukru  1/2 laski wanilii Przygotować 4 ramekiny lub inne naczynka na panna cottę. W miseczce zalać żelatynę 2 łyżkami zimnej wody

KUCHARNIA
Papaja. Pieprz. Lody i urodziny. 119

Obym kolejne także mogła odliczać spełnionymi marzeniami:) PIEPRZ I LODY Z PAPAI /bez użycia maszynki do lodów, inspiracja do przepisu pochodzi z tej strony - klik / 150 ml szklanki śmietany kremówki 100 ml mleka słodzonego skondensowanego puree z 1-2 owoców papai sok z cytryny - do smaku *pieprz z nasion papai  Owoce papai obrać ze skórki i usunąć nasiona. Nasion

KUCHARNIA
Śliwki z marcepanem w czekoladzie 166

zapakować i w okresie bożonarodzeniowym wykorzystać jako prezent dla naszych bliskich. Składniki: 150 g śliwek kalifornijskich bio fresano 80 g masy marcepanowej 100 g czekolady mlecznej 3 łyżki śmietany kremówki Przygotowanie: Masę marcepanową podzielić na małe kawałki w zależności jak duże są śliwki. Do każdej śliwki w miejscu pestki włożyć marcepan. Czekoladę z śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej. Patyczkiem

Ala piecze i gotuje
dorsz pieczony w sosie 161

jednak solę na dorsza. ==================================== Dorsz w sosie: 500 g filetów z dorsza (lub w oryginale: soli) 1 łyżka masła 1 mała cebulka 150 ml białego wina 150 ml śmietanki kremówki 30 % sok z 1 cytryny 1 łyżeczka cukru sól Rybę umyć, osuszyć, usunąć skórę. Na dużej patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim posiekaną cebulę. Następnie dodać rybę, podsmażyć pół

w mojej kuchni
Bounty,czekoladowe kulki 127

Przepis z blogu Dagmary .================== Skladniki na okolo 25 kulek: * 200 g wiórków kokosowych * 100 ml smietany kremówki * 70 g cukru pudru * 70 g masla * opcjonalnie: kilka kropli aromatu rumowego * 200 g mlecznej czekolady (mi wystarczylo okolo 130 g) ===================WYKONANIE.....W naczyniu wymieszac wiórki z cukrem pudrem. W malym garnuszku podgrzac kremówke i maslo, az maslo sie rozpusci. Rozpuszczona miksture wlac

w mojej kuchni
Piernikowe Filizanki z Kremem Czekoladowym 125

Skladniki na przygotowanie czekoladowego kremu : * 1 tabliczka czekolady mlecznej * 50g kremówki Czekolade rozpusc w kapieli wodnej i  wmieszaj w nia kremówke. Calosc zmiksuj przez chwile na niskich obrotach tak, aby masa byla puszysta. Przygotowana w ten sposób mase nakladaj do ostudzonych filizanek. Dodatkowo: * 1/4 tabliczki mlecznej czekolady * bita smietana * odrobina kakao Czekolade roztop w kapieli wodnej i namaluj

w mojej kuchni
Drozdzowe buleczki 147

masla 1/3 szkl cukru 2 i 1/4 lyzeczki suszonych drozdzy instant 3,5 - 4 szklanek maki pszennej (ok. 600 g) 2 duze jajka 1 zóltko wymieszane z lyzka smietany kremówki, do posmarowania buleczek Nadzienie : 230 g sera kremowego (uzylam sernikowego, z wiaderka) 1/4 szklanki cukru 1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii 1 duze zóltko 1 lyzka plus 2 lyzeczki maku

w mojej kuchni
batonik Bounty 96

intensywnie kokosowy, oblany duza iloscia mlecznej czekolady ..!  Przepis z blogu Dagmary 'A cat in the kitchen' . Skladniki na okolo 25 kulek: * 200 g wiórków kokosowych * 100 ml smietany kremówki * 70 g cukru pudru * 70 g masla * opcjonalnie: kilka kropli aromatu rumowego * 200 g mlecznej czekolady (mi wystarczylo okolo 130 g) W naczyniu wymieszac wiórki z cukrem pudrem. W malym

w mojej kuchni
BURAK w glównej roli 111

starta skórka z 1 pomarańczy dodatkowo trochę tłuszczu do wysmarowania formy trochę mąki do oprószenia formy folia aluminiowa polewa czekoladowa 200 g czekolady (50% kakao) ok. 100 g śmietany kremówki (30%) 1 łyżeczka neutralnego oleju (np. rzepakowego) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) sposób wykonania przepis od Basi formę do ciasta (keksówkę) o długości ok. 30 cm (pojemność

w mojej kuchni
Babeczki tiramisu 132

wylozyc papilotkami. Ciasto rozdzielic pomiedzy papilotki, wyrównac. Piec w temperaturze 180şC przez okolo 20 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjac, wystudzic na kratce. Krem smietankowy: * 300 ml smietany kremówki * 2 lyzki cukru pudru lub drobnego cukru z wanilia * 3 lyzki kakao ?Cukier puder przesiac. Smietane kremówke ubic, pod koniec ubijania dodajac stopniowo cukier. Babeczki ozdobic kremem smietankowym, wyciskajac

w mojej kuchni