ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:334/1378)

Kurczak w musztardzie 3265

morskiej 1 mała cebula, drobno pokrojona w kostkę 1 łyżeczka świeżych liści tymianku 250 ml białego wina 1 łyżka francuskiej musztardy ziarnistej   2 do 3 łyżki gęstej śmietany kremówki (36%) posiekane  liście pietruszki lub szczypiorku, do dekoracji oliwa z oliwek ciepła woda, w razie potrzeby przygotowanie Kurczaka umyć i osuszyć. W misce wymieszać 1/2 szklanki musztardy Dijon

Stare Gary
NA POŻEGNANIE, NA POWITANIE... 129

białek 185 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu NA MASĘ 250 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 30% 5-6 łyżek likeru kawowego 1 opakowanie cukru waniliowego Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier aż piana będzie gęsta i lśniąca. Delikatnie, najlepiej za pomocą metalowej łyżki, wmieszać

KUCHARNIA
OGÓREK W GALARETCE? TERRINA! 119

przepis to moja kolejna propozycja w Kuchni Wielkanocnej Olgi Smile.   SKŁADNIKI 1/2 zielonego ogórka pęczek koperku 500 g twarożku homogenizowanego 3 łyżki żelatyny 100 ml śmietany kremówki 30% 1-2 ząbków czosnku sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła  Ogórek obrać i zetrzeć na tarce ze średnimi oczkami.Koperek drobno posiekać i dodać wraz z ogórkiem do serka homogenizowanego.Doda

KUCHARNIA
DLA W. CIASTO Z MUSEM CZEKOLADOWO-ORZECHOWYM 152

łyżeczka żelatyny (można dać 1,5 wówczas mus będzie bardziej zwarty) 3 łyżki zimnej wody 1/2 filiżanki Nutelli 1/2 filiżanki mascarpone 1,5 filiżanki śmietany kremówki 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru W czasie gdy spód się piecze, żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, aby napęczniała. Następnie podgrzać aż żelatyna się rozpuści. W tym momencie dodać Nutellę, zdjąć z ognia

KUCHARNIA
Raz, dwa, trzy próba maszynki, wygrany los i sól do lodów, czyli .... 123

masę lodową 2 szklanki (500 ml) mleka   1,5 szklanki (300 g) cukru 4 łyżki (60 g) solonego masła 1/2 łyżeczki soli morskiej 1 szklanka (250 ml) śmietany kremówki 5 dużych żółtek 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1. Do wykonania praliny karmelowej należy przesypać cukier do garnka o grubym dnie i równomiernie rozłożyć. Cukier rozpuszczać na średnim ogniu, unikając mieszania

KUCHARNIA
Bezowo mi. I kawowo. Słodycz na upały. I kolejne powroty. 136

Bezy są idealnie bezowe - z wierzchu chrupiące, a w środku delikatnie ciągnące.  LODY KAWOWE /cytuję za Cudawianką /  1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 150ml mleka 300ml śmietanki kremówki 4 łyżki likieru kawowego (nie dodałam) 4 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej Kawę wymieszać z likierem tak, żeby nie było grudek. Ja nie miałam likieru, więc kawę rozpuściłam w 4 łyżkach

KUCHARNIA
Czerwone korale. Z domu do domu. 179

PORZECZKOWE NADZIENIE 400 g czerwonych porzeczek 2 jajka *  4-5 łyżek brązowego cukru * (użyłam Muscovado, dzięki czemu masa nabrała karmelowego koloru i smaku - pycha!) 100 ml śmietany kremówki* Obrane porzeczki dokładnie opłukać. Jajka wbić do miski, dodać cukier i śmietanę i dokładnie wymieszać. Porzeczki rozłożyć na podpieczonym spodzie, zalać śmietaną i włożyć do piekarnika na ok. 20 minut

KUCHARNIA
A co ze środkiem biszkoptu?! 372

minut - do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto trzymać w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami do momentu całkowitego wystudzenia.Dopiero wtedy wyciągnąć z formy. Na nadzienie 250 ml śmietany kremówki cukier waniliowy kilka garści malin (mogą być mrożone) cukier puder (do smaku) kubeczek pokruszonego miąższu ze środka biszkoptu kilka łyżek syropu z czarnego bzu (można zastąpić innym płynem lub sokiem) konfitura truskawkowa

KUCHARNIA
Czekolada i truskawki. Z radości. 143

kruche ciasto. Wyłożyć nim dno i boki formy. Schłodzić w lodówce aż stwardnieje. NADZIENIE 200 g ciemnej czekolady dobrej jakości  125 ml śmietany 30%  250 ml śmietany kremówki, ubitej 30 g masła W rondlu o grubym dnie mieszać na małym ogniu czekoladę, masło i śmietanę, aż czekolada się i masło się stopią i powstanie gładka masa. Zdjąć

KUCHARNIA
Aksamitna skórka, bezowy kożuszek i czarne futerko. 197

piekarnika na ok. 15-20 minut, do momentu, aż beza lekko się zrumieni. Podawać z lodami orzechowymi.  LODY ORZECHOWE  200 g słodzonego mleka kondensowanego 300 g śmietany kremówki mielone orzechy włoskie (nie ważyłam, dosypywałam do masy do smaku)  Mleko łączę ze śmietaną, dodaję zmielone orzechy, dokładnie mieszam i przekładam do maszynki na lody. Dalej postępuję zgodnie

KUCHARNIA
Petit pots au chocolat. Deser ze słów. 140

sprawdzę wszystkie pozostałe:)  P.S. Czy Wy też macie takie szkatułki na słowa? Jakie słowa w nich trzymacie? PETIT POTS AU CHOCOLAT /na 8 porcji/  170 ml śmietany kremówki 36 % 1/2 laski wanilii, przekrojonej wzdłuż 150 g dobrej ciemnej gorzkiej czekolady 80 ml mleka 2 żółtka 60 g cukru bita śmietana do udekorowania Małe foremki żaroodporne o pojemności

KUCHARNIA
TU I TAM po raz 6. Goście, goście... I jak zdobyć Mont Blanc, czyli rzecz o kasztanach 174

białka 160 g cukru 250 g kremu kasztanowego /użyłam gotowego z puszki/ 2-3 łyżki soku z cytryny 3-4 łyżki brandy (może być rum) 150 ml śmietany kremówki kilka świeżych upieczonych kasztanów do ozdobienia Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukier i dalej ubijać aż do uzyskania gładkiej, sztywnej i lśniącej piany.  Piekarnik

KUCHARNIA
Słodkie lenistwo. Danisze z pekanami, żurawiną i syropem klonowym. 182

składania ciasta (klik) Na nadzienie 60 ml syropu klonowego  1/4 szklanki brązowego cukru   40 ml golden syrup (można zamienić na miód) 40 g masła   40 ml kremówki   1 duże żółtko   120 g posiekanych orzechów pekan, podprażonych garść suszonej żurawiny Wszystkie składniki (oprócz orzechów) wymieszać, szczególnie dokładnie rozbić żółtko. Postawić na palniku i zagotować, do zgęstnienia

KUCHARNIA
Knock, knock, knocking on heaven's door... Ile warstw ma niebo? 108

najlepsze. CZARKI Z KREMEM KARMELOWO-KAWOWYM W WERSJI BRULEE /przepis cytuję za M. Roux, porcja na 6 czarek/ 180 g drobnego cukru 250 ml mleka 100 ml śmietany kremówki 15 g kawy rozpuszczalnej granulowanej lub w proszku  3 jajka 2 żółtka 40 g brązowego cukru do karmelizacji Przygotować sześć czarek o pojemności ok. 120 ml. Do rondelka z grubym

KUCHARNIA
Z kim na randkę? Panna z kumkwatem. 120

likieru, i tą opcję ja wybrałam:)  WANILIOWA PANNA COTTA /przepis jak w Grapefruit Fluff, Recipe Redux - klik/   2,5 łyżeczki żelatyny  w proszku 500 ml śmietany kremówki  1/2 filiżanki cukru (dałam mniej) 1/2 laski wanilii Przygotować 6 ramekinów lub innych naczynek na panna cottę (ja użyłam malutkich szklanych miseczek o pojemności ok.90  ml i wyszło

KUCHARNIA