Górna warstwa: 1 gotowana marchewka ½ puszki groszku ½ puszki kukurydzy 2 jajka ugotowane na twardo 2 szklanki gotowego wywaru z żelatyną Dolna warstwa: 35 dag szynki gotowanej 1 szklanka kremówki 1 szalotka 1 łyżka żelatyny, sól , pieprz Marchewkę i jajka pokroić w kostkę, dodać kukurydzę i groszek, delikatnie wymieszać aby nie rozgnieść. Warzywa wrzucić do przestudzonego wywaru
Jadło i czytadłoszklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 1 szklanka mleka 2 szklanki bakalii 5 łyżek kakao 400 g marmolady polewa: 1 gorzka czekolada, 1/2 szklanki kremówki Wszystkie składniki na ciasto szybko i dokładnie wyrobić a następnie podzielić na dwie części 3/5 i 2/5. Ciastem wylepić foremki do pieczenia i upiec ok 25 minut na złoty kolor
Jadło i czytadłoprzygotowania zupy. Przejrzałam wiele internetowych przepisów, ale żaden w stu procentach mnie nie przekonał. Postanowiłam więc postawić na pełną improwizację. Dodany kardamon przebił mdłą nutę melona, a kremówka i miód podbiły jego słodycz. Wyszła bardzo oryginalna i dobra zupa melonowa. Na 1 porcje: 1/2 melona 2 łyżki miodu 1/2 szklanki śmietany 30% 1 ziarnko kardamonu odrobina świeżego imbiru słodka
Jadło i czytadło17x10 cm, z niej wyjedzie około 8 kostek. Masa kawowa 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs Crema Gold 5 łyżeczek brązowego cukru 5 łyżeczek żelatyny Masa śmietanowa 1 szklanka kremówki 30% 5 łyżeczek cukru pudru 1 małe opakowanie cukru waniliowego 5 łyżeczek żelatyny Przygotować masę kawową: W 1/2 szklance wrzątku rozpuścić żelatynę, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. W 1 szklane
Jadło i czytadłoinnego) 1 łyżka musztardy sok z 1/2 cytryny 3 łyżki oleju Najlepiej dzień wcześniej przygotować lody Natkę pietruszki pokroić i zgnieść w moździerzu (nie musi być na papkę). Kremówkę ubić i dodać do niej serek oraz natkę. Wszystko jeszcze raz ubić i wstawić do zamrażarki na pół godziny. Po tym czasie wyjąć i jeszcze raz ubić mikserem, następnie
Jadło i czytadłowódki Masa kajmakowa: 510 g masy kajmakowej 250 g margaryny 4 łyżki wódki 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki gorącej wody 290 g bezów Masa śmietanowa: 1 l śmietany kremówki 36% 1 śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki wódki 40 ml soku z cytryny + 2 łyżki wody 4 łyżeczki żelatyny Kakao do posypania Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek
VioletoweKucharzenietwarogu mielonego (musi mieć temperaturę pokojową) 4 czubate łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki wrzątku 200ml śmietanki kremówki (musi mieć temperaturę pokojową) 3/4 szklanki cukru po 1 galaretce czerwonej, zielonej, żółtej 2 galaretki zielone Przygotowanie: biszkopt
Amatorka kuchennaczasami trochę pogrzeszyć - proponuję deser owocowy. Przy robieniu deseru trzeba pamiętać, że "je się oczami"- warto, więc zadbać o jego estetykę. SKŁADNIKI: 2 pudełka mascarpone po 250 g. 2 kremówki 30% słodkie 125 ml. ajerkoniaku cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy 6 szt. kiwi 6 szt. bezy puszka mandarynek w syropie maliny w syropie WYKONANIE: śmietanę
Kuchnia BeatySkładniki: 1/2 kg mięsa mielonego z indyka 1 bułka 1 szklanka mleka 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki 250 ml śmietany kremówki 100 g żółtego sera sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Bułkę namoczyć w mleku. Mięso włożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, drobno posiekany czosnek, sól, pieprz. Wymieszać na jednolitą masę. Łyżką nabierać małe kotleciki i obtoczyć w mące
O kuchni z uczuciembiałego śmietankowego 400 g kwaśnej śmietany 12 % 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 2 cukry waniliowe 6 łyżeczek żelatyny 80 ml przegotowanej ciepłej wody Masa śmietanowa ; 0,5 l kremówki 30 % 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 galaretki pomarańczowe 2 szklanki przegotowanej wody 2 galaretki niebieskie 0,5 l przegotowanej wody 1 duża pomarańcza Wykonanie : Żelatynę rozpuścić
Sama słodycz i szczypta chiliktóry naprawdę wziął sobie do serca powiedzenie "Czas na małe co nie co " :]] ZAPRASZAM :) Dla 1 osoby Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 30-40 g Tahini 2 łyżki śmietany kremówki Bita śmietana 1 łyżka miodu 1 duża truskawka kilka sztuk suszonej żurawiny Przygotowanie: 1/ Tahini mieszamy ze śmietanką i miodem na jednolity sos. 2/ Sos wlewamy do mini pucharka
Kuchnia PROzdrowotnaząbki czosnku sól i pieprz do smaku 3 łyżki oleju do smażenia Sos : 10 dkg sera rokpol sok z jednej mandarynki 1 cała mandarynka kilkanaście rodzynek 100 g śmietany kremówki kilka listków bazylii pieprz do smaku kilka płatków chili Przygotowanie : Pałki z kurczaka umyć, osuszyć ponacinać w poprzek, natrzeć solą, pieprzem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Pozostawić na godzinę
Gosia gotujegrzyb hodowlany, w Polsce ogólnie dostępny. Składniki na farsz: 25 dag boczniaków 1 filet z kurczaka ( około 20-25 dkg 3 liście kapusty pekińskiej 100 ml śmietany kremówki 1 cebula 2 łyżki masła + 1 łyżka oleju 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku garść koperku Składniki na omlet: 3 jajka 3 łyżki mleka 3 łyżeczki mąki szczypta
Gosia gotujeWielkanoc z truskawek hiszpańskich, ale już niedługo zacznie się zbiór naszych rodzimych. Już czekam na to truskawkowe szaleństwo Składniki: 400 g serka waniliowego homogenizowanego 300 ml śmietany kremówki 30 % 5 łyżek cukru pudru 2 galaretki truskawkowe 1 łyżeczka żelatyny 300 g świeżych truskawek kilka łyżek domowej konfitury truskawkowej Sposób przygotowania: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie wg proporcji na opakowaniu minus
Gosia gotuje