Składniki na spód 200 g herbatników 100 g masła na masę serową 750 g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego 1 opakowanie budyniu malinowego 4 jajka 120 ml śmietanki kremówki 2/3 szklanki cukru pudru Dodatkowo 100 g czekolady mlecznej 100 g owoców leśnych (do dekoracji) wiórki kokosowe Sposób przygotowania Herbatniki pokruszyć drobno, dodać do nich roztopione masło. Dno tortownicy (moja
pink envelopeKobiet wszystkie Panie zapraszam na pyszny deser czekoladowy. Deser wspaniale się prezentuje i tak samo smakuje. SKŁADNIKI: 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 1 tabliczka białej czekolady, 200 ml śmietany kremówki, 1,5 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka chilli mielonego, kakaowa posypka do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: W okrągłych foremkach lub filiżankach zamrażam wodę. Czekolady (jedną gorzką i jedną białą) dzielę na kostki
Tradycyjna kuchnia Kasitarta. TARTA Z BANANAMI I NUTELLĄ ŚLIWKOWĄ 1 opakowanie kruchego ciasta (wiem, wiem, idę na łatwiznę, ale o to chodzi w "comfort food") 2 banany 5 łyżek śmietany kremówki 1 jajko 5 czubatych łyżek powideł śliwkowych z ciemną czekoladą szczypta sody Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Teflonową tortownicę wykładamy ciastem (można wcześniej natłuścić, ja zapomniałam i też wyszło
les mirabellesszklanki mleka, 1/2 szklanki cukru z wanilią, 60 g masła, 2 łyżki mąki, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 200 ml śmietany kremówki, 30 g gorzkiej czekolady startej na tarce. Przygotowanie : Do foremki wykładamy warstwę herbatników na nią rozsmarowujemy równomiernie dulce de leche i przykrywamy kolejną warstwą herbatników
cookplEkspresowy deser, który zachwyci każdego smakosza kawy i wielbiciela owoców granatu :) Ładnie się prezentuje, a poszczególne warstwy tworzą pyszną całość. Polecam! :) Składniki: 1 owoc granatu 250 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 banan 1 łyżeczka soku z cytryny Kawę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo
Domowa cukiernia Ewyłyżeczką prosto ze słoika :D Czasem jednak warto zrobić coś pysznego, innego. Bardzo łatwy i szybki do zrobienia. Przyjemnie kwaśny, pyszny! Polecam :) Składniki na 2 porcje: 200 ml śmietany kremówki 2-3 łyżki lemon curd 150 g świeżych truskawek 3-4 beziki Śmietanę ubić na sztywno, dodać lemon curd, wymieszać. W pucharkach układać krem na przemian z bezami i truskawkami
Domowa cukiernia Ewyrodzynek 4 duże jajka skórka otarta z połowy cytryny Składniki na ciasto: 200 g mąki, 140 g zimnego masła 70 g cukru pudru 2 żółtka Dodatkowo: 200 ml śmietany kremówki 36 % 2 łyżki cukru pudru 1 granat Sposób przygotowania: Z podanych składników zagnieść ciasto i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć. Ciasto rozwałkować i przełożyć
Gosia gotujezmieniły koloru na żółto-brązowy – powinny być białe. Przez pierwsze 30 minut drzwiczki piekarnika powinny być lekko uchylone na ok. 3 cm ., tak aby wilgoć z nich „uciekła”. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem. Na połowę bezowych ciastek nakładamy kleks śmietany i obkładamy w koło owocami, przykrywamy drugą połówką ciastka. Wierzch również możemy udekorować owocem. Ciastka należy przygotować
Jadło i czytadłoGórna warstwa: 1 gotowana marchewka ½ puszki groszku ½ puszki kukurydzy 2 jajka ugotowane na twardo 2 szklanki gotowego wywaru z żelatyną Dolna warstwa: 35 dag szynki gotowanej 1 szklanka kremówki 1 szalotka 1 łyżka żelatyny, sól , pieprz Marchewkę i jajka pokroić w kostkę, dodać kukurydzę i groszek, delikatnie wymieszać aby nie rozgnieść. Warzywa wrzucić do przestudzonego wywaru
Jadło i czytadłoszklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 1 szklanka mleka 2 szklanki bakalii 5 łyżek kakao 400 g marmolady polewa: 1 gorzka czekolada, 1/2 szklanki kremówki Wszystkie składniki na ciasto szybko i dokładnie wyrobić a następnie podzielić na dwie części 3/5 i 2/5. Ciastem wylepić foremki do pieczenia i upiec ok 25 minut na złoty kolor
Jadło i czytadłoprzygotowania zupy. Przejrzałam wiele internetowych przepisów, ale żaden w stu procentach mnie nie przekonał. Postanowiłam więc postawić na pełną improwizację. Dodany kardamon przebił mdłą nutę melona, a kremówka i miód podbiły jego słodycz. Wyszła bardzo oryginalna i dobra zupa melonowa. Na 1 porcje: 1/2 melona 2 łyżki miodu 1/2 szklanki śmietany 30% 1 ziarnko kardamonu odrobina świeżego imbiru słodka
Jadło i czytadło17x10 cm, z niej wyjedzie około 8 kostek. Masa kawowa 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs Crema Gold 5 łyżeczek brązowego cukru 5 łyżeczek żelatyny Masa śmietanowa 1 szklanka kremówki 30% 5 łyżeczek cukru pudru 1 małe opakowanie cukru waniliowego 5 łyżeczek żelatyny Przygotować masę kawową: W 1/2 szklance wrzątku rozpuścić żelatynę, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. W 1 szklane
Jadło i czytadłoinnego) 1 łyżka musztardy sok z 1/2 cytryny 3 łyżki oleju Najlepiej dzień wcześniej przygotować lody Natkę pietruszki pokroić i zgnieść w moździerzu (nie musi być na papkę). Kremówkę ubić i dodać do niej serek oraz natkę. Wszystko jeszcze raz ubić i wstawić do zamrażarki na pół godziny. Po tym czasie wyjąć i jeszcze raz ubić mikserem, następnie
Jadło i czytadłowódki Masa kajmakowa: 510 g masy kajmakowej 250 g margaryny 4 łyżki wódki 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki gorącej wody 290 g bezów Masa śmietanowa: 1 l śmietany kremówki 36% 1 śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki wódki 40 ml soku z cytryny + 2 łyżki wody 4 łyżeczki żelatyny Kakao do posypania Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek
VioletoweKucharzenietwarogu mielonego (musi mieć temperaturę pokojową) 4 czubate łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki wrzątku 200ml śmietanki kremówki (musi mieć temperaturę pokojową) 3/4 szklanki cukru po 1 galaretce czerwonej, zielonej, żółtej 2 galaretki zielone Przygotowanie: biszkopt
Amatorka kuchenna