ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:320/1378)

Wuzetka + film 180

biszkopt przekrawamy na pół i obie części ciasta nasączamy kawą. W kubeczku żelatynę rozpuszczamy z niewielką ilością wrzątku, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. W dużej misce ubijamy śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder, wlewamy rozpuszczoną żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy. Do formy przekładamy jedną połowę nasączonego kawą ciasta a wierzch smarujemy dżemem. Na warstwie dżemu nakładamy ubitą

Smakowite Dania
Naleśniki z serem truskawkowym 205

łyżka oleju 3 łyżki cukru olej do smażenia Ser 250 twarogu 2 szklanki mrożonych truskawek 3 łyzki cukru (lub według własnego smaku) 1/2 cytryny-sok Smietana 250 ml śmietany kremówki Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje

O kuchni z uczuciem
Pomaranczowe babeczki (muffinki) z czekolada czyli Slodki Czwartek odc.76 123

czekolada (szkl. to u mnie 200 ml) 2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia po pół szkl. soku pomarańczowego i śmietany kremówki 100 g rozpuszczonego masła roślinnego 1 jajko, rozbełtane garść czekoladowych groszków lub posiekanej czekolady deserowej łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej do polania: 50 ml soku pomarańczowego  wymieszanego z 3 łyżeczkami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Skazana na sukces, czyli tarta malinowo-czekoladowa wg Michela Roux 158

schłodzić w lodówce 1-2 h przed użyciem.  Następnie rozwałkować na grubość 3 mm. Nadzienie: 250 g malin 20 g mięty, porwanych na drobno Polewa: 250 ml śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady  drobno posiekanej 50 g masła pokrojonego w kawałki 25 g płynnej glukozy Wylepić ciastem formę do tarty i wstawić na 20 minut do lodówki. Nagrzać

Humanistka w kuchni
Mazurek wielkanocny 155

mazurka wypełnionego pysznym czekoladowym ganache.  Składniki: 3 szkl mąki 4 żółtka 200 g masła 1/2 szkl cukru płatki migdałowe konfitura wiśniowa 200 g ciemnej czekolady 160 ml śmietany kremówki ulubione dodatki Wykonanie: Mąkę przesiewamy mieszamy z cukrem i dodajemy zimne posiekane masło. Rozcieramy masło z mąką wbijamy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki

Malinowe Pocałunki
Waniliowo-czekoladowy senik marmurkowy 221

Pyszny dwukolorowy czekoladowo-waniliowy sernik. Na niedzielę, na imprezę, na Święta ... polecam :) SKŁADNIKI 5 jajek 250 g cukru 750 g tłustego twarogu 250 g śmietany kremówki 60 g mąki kukurydzianej 3 łyżki kakao 1 łyżka aromatu waniliowego masło i bułka do tortownicy polewa: 3 łyżki wody 3 łyżki cukru pudru 100 g masła 3 łyżki kakao PRZYGOTOWANIE W malakserze ucieramy

Moje Kuchenne Rewelacje
Polędwiczki z kurczaka z boczniakami królewskimi w kremowym sosie 420

Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2-3 osób Koszt przygotowania: 18,00 zł SKŁADNIKI: 400 g polędwiczek z kurczaka 3 boczniaki królewskie 1 szalotka 200 g śmietanki kremówki 30% 50 g masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 gałązka świeżego rozmarynu 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej świeżo mielony pieprz sól PRZYGOTOWANIE: Na początek marynujemy polędwiczki z kurczaka. Mięso myjemy

kulinarnyJa
Gęsta, gorąca czekolada 111

mecz, popijam parującą czekoladę i jest dobrze! :) Składniki: na 1 lub 2 małe porcje 100 g ciemnej czekolady o min 70 % zawartości kakao 100 ml mleka 100 ml śmietanki kremówki łyżka dobrego, gorzkiego kakao laska wanilii lub cukier waniliowy W rondelku na małym ogniu podgrzewamy śmietanę z mlekiem. Jak się ociepli dodajemy czekoladę, kakao i cukier waniliowy lub ziarna

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Panna Cotta 141

Przyznam szczerze: robiłam ją pierwszy raz. I wyszła! Jedyna rzecz do poprawy: sprawienie, zeby nie wszystkie ziarna wanilii opadły na dno ;) Składniki (na 4-6 porcji): 250 ml śmietany kremówki 250 ml mleka 3,2% 80 g cukru 3 łyżeczki żelatyny w proszki 1 laska wanilii 2 łyżki likieru kokosowego Dodatki: wedle gustu Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Devil's Food Cake 119

szklanki jogurtu naturalnego gęstego wymieszana z 1/2 szklanki wody 120 g masła 150 g cukru białego 200 g cukru muscovado jasnego 2 jajka 200 lub 400 ml śmietany kremówki * W naczyniu dokładnie wymieszać mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Powoli dodawać cukier, na przemian biały i muscovado. Dodać po kolei jajka cały czas ucierając

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Piernik z powidłami i czekoladą 139

szklanki mąki pszennej 200g miodu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki kakao Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 100 ml śmietany kremówki Żółtka oddzielamy od białek. Mieszamy wszystkie sypkie produkty: mąkę z sodą, cynamonem, kakao i przyprawą do piernika. Maso ucieramy z cukrem na puszystą, białą masę. Cały czas miksując dodajemy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pascha wielkanocna 191

łatwiznę i zrobić z tłustego twarogu. Składniki: 800 g tłustego twarogu (zmielonego trzykrotnie - ja to robię blenderem :D) kostka masła 200 g miodu 3 żółtka laska wanilii 250 ml kremówki skórka starta z 1 cytryny skórka pomarańczowa kruszone orzechy, migdały, pokrojone w kostkę morele, rodzynki - wedle uznania, około szklanki W rondelku podgrzewamy i ucieramy żółtka z miodem i śmietaną mieszając

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Najprostszy deser pod słońcem: kruszone bezy z bitą śmietaną i owocami 139

wybornie! Nie wierzę, że jest osoba, która byłaby w stanie zepsuć ten deser ;) Spróbujcie koniecznie :) Składniki (dla 2 osób): 2 duże bezy lub 4-5 małych 200 ml śmietany kremówki garść owoców: u mnie jagody i poziomki Śmietanę ubijamy. Polecam bez dodawania dodatkowego cukru - bezy same w sobie są na tyle słodkie, że dodanie jeszcze cukru do śmietany sprawi

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sernik z jagodami na kruchym spodzie 163

żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Masa serowa: 1 kg tłustego twarogu zmielonego dwukrotnie 5 jaj 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 200 ml śmietany kremówki - 30 lub 36% 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej ok. 700 g owoców: u mnie jagody   Kruche ciasto: Mąkę posiekać z masłem. Dodać żółtka, śmietanę, cukier i zagnieść

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Dyniowa tarta z bezą 176

Składniki: Tarta: 120 g masła 250 g mąki 2 czubate łyżki cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Nadzienie: 2 szklanki musu z dyni 150 g cukru 200 ml śmietany kremówki 3 jajka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki cynamonu Beza: 3 białka 150 gram drobnego cukru do wypieków szczypta soli 1 łyżka octu winnego lib jabłkowego 1 czubata łyżka

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!