naprawdę niezawodny. Składniki (na dużą, prostokątną blachę): ciasto: Na szarlotkę świetnie nadają się antonówki - 4 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 1 masło roślinne (250 g) - 1 mała śmietana kremówka (200 g) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 żółtka a do tego: - 2 kg jabłek - cukier wanilinowy (używam jednego opakowania, ale możesz dodać więcej) - cynamon mielony (według własnych upodobań; jeśli
W SMAKdodatek do obiadu, ale też jako samodzielne danie. Składniki (dla 2-3 osób): 150 g jarmużu 2 słodkie jabłka 2 spore kiszone ogórki 1 łyżka kaparów 200 g śmietany kremówki 18 proc. 1 ząbek czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka soku z cytryny 2 ugotowane na twardo jajka sól i pieprz Sposób przygotowania: Z liści jarmużu wyciąć najtwardszą część
W SMAKpewno są zdrowsze. Spróbujcie sami! Składniki (na ok. 10 sporych racuchów): 1 kg jabłek 2 jaja 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru mała śmietana kremówka 18 proc. 200 g) szczypta soli olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Do białek dodaj szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę. Do żółtek
W SMAKłyżek * olej – 6 łyżek * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * budyń bananowy ( ew.waniliowy ) – 1 op * jajko – 2 szt GLASAŻ / GLASAGE * czekolada deserowa – 100 g * śmietana kremówka – 60 g * masło – 10 g DODATKOWO: * orzechy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko i olej. Wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i budyń. Wszystko razem dokładnie mieszamy
Ostra na Słodkowyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 15 – 20 minut (do tzw. suchego patyczka). Do przełożenia: - konfitura truskawkowa lub wiśniowa, - szklanka śmietany 36%; - 0,5 łyżki cukru pudru Kremówkę ubić na sztywną pianę dodając pod koniec cukier puder. Dolny blat biszkoptu posmarować konfiturą i połową bitej śmietany. Przykryć drugim blatem i przełożyć pozostałą bitą śmietaną. Przykryć ostatnim blatem
dom-agi.plszklanki mąki pszennej tortowej; - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej; - 1 łyżeczka niebieskiego barwika spożywczego w proszku; Przełożenie i dekoracja: - szklanka jagód; - 3 łyżki syropu kurakao; - 1 l śmietany kremówki mocno schłodzonej (ja użyłam 36%, bo jest trwała); – 1 łyżka cukru pudru; - białe i niebieskie wiórki kokosowe (ja barwiłam białe na niebiesko) Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Żółtka oddzielić
dom-agi.plmąki ziemniaczanej; - 5 pełnych łyżek cukru pudru (ja użyłam 3); - 2 łyżki rumu (ja użyłam ekstrakt waniliowy); - 5 dojrzałych gruszek Sos karmelowy: - 1/3 szklanki brązowego cukru; - 1/2 szklanki śmietany kremówki (36%); - 1 1/2 łyżki masła Wykonanie: Jeśli mamy mocno dojrzałe, miękkie gruszki, to nie musimy tego robić, ale jeśli macie twardsze owoce, to proponuję je wcześniej obgotować. Około 15 minut
dom-agi.pljasnozłoty kolor. Masa serowa: - 1 kg twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie - 5 jajek - 220 g drobnego cukru do wypieków - 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) - 200 ml śmietany kremówki 36% - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 600 g jagód lub borówki amerykańskiej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki (oprócz jagód) umieścić w misie miksera
dom-agi.plmąki pszennej 3/4 szklanki oleju 4 łyżki kakao 6 łyżek mleka 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 500 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru Dowolne owoce do dekoracji Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem na gładką puszystą masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, kakao i dodajemy do utartej masy
O kuchni z uczuciemminut w 170 st.Po upieczeniu wyjmujemy , studzimy. Tak samo postępujemy z drugim biszkoptem ztym że na koniec dodajemy jeszcze kakao. Gotowe biszkopty przekrawamy na połowę każdy . masa: śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dosładzając do smaku przy ubijaniu cukrem pudrem. Kiedy smietana jest bardzo sztywna, dokładamy mascarpone, mieszamy. Na spód układamy ciemny biszkopt. Każdy spó nasączamy herbatą z wódką.Na nasączony
Z Majeczką w kuchnigorzkiej:) 18 dkg masła lub margaryny- moim zdaniem najlepsza jest Kasia:) 3 jajka 20 dkg cukru lub mniej cukier waniliowy szczypta soli 12 dkg śmietany kremówki 20 dkg mąki- około 2 szklanki 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Luźna KuchniaSkładniki na 4 porcje lub 6 mniejszych: 3łyżeczki żelatyny laska wanilii lub cukier waniliowy 2 szklanki kremówki, czyli słodkiej śmietanki- 30-36% 1,5 szklanki mleka 3,2% cukier do smaku, ale nie za dużo-ok. 1/3 szklanki 1 łyżka białego wina lub malibu owoce w syropie lub świeże Przygotowanie: żelatynę zalewamy dwiema łyżkami chłodnej wody. mleko i śmietankę wlać
Luźna KuchniaSkładniki: • 500 ml wysokoprocentowej śmietany kremówki 36% • 6 żółtek • 1/3 szklanki białego cukru • 5 łyżek brązowego cukru • 1 laska wanilii Wykonanie: W rondelku powoli gotujemy śmietankę z białym cukrem i wyłuskanymi ziarenkami z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Gdy zacznie się gotować na brzegach, zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Żółtka ubijamy. Dolewamy ciepłą śmietanę z cukrem, po łyżce, za każdym
Luźna Kuchniakrem: 3 op budyniu waniliowego laska wanilii 3,5 szkl soku papaja- mango 2 łyżki masła 0,5 szkl dżemu żurawinowego 0,5 szkl rumu do dekoracji: 2 szkl kremówki cukier puder 4 łyżeczki żelatyny 0,5 szkl soku papaja-mango świeże owoce mango i papai( lub z puszki) 1 tabliczka gorzkiej czekolady cukrowe pisaki Przygotowanie: jajka wkładamy do miski
Luźna KuchniaSkładniki na 4 porcje: 3 jajka 1 kubek śmietany kremówki 1 kubek mleka 1 kubek cukru laska wanilii szczypta soli polewa do lodów karmelowa lub inna Przygotowanie: żółtka oddzielamy od białek, białka z odrobina cukru i solą ubijamy na pianę mleko gotujemy, dolewamy śmietanę, podgrzewamy, wsypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku ciągle mieszając na dużej, wysokiej patelni
Luźna Kuchnia