nożem zdejmujemy skórkę która powstała na górze biszkoptu. Biszkopt przekrajamy na 3 części. Krem z białej czekolady: 400 g białej czekolady (u mnie z Lidla) 500 ml śmietany kremówki 36% Białą czekoladę kruszymy. Śmietanę podgrzać w małym garnuszku, do wrzenia, zdjąć z ognia. Dodać białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Wystudzić
kulinarnyswiatdomiCannoli to nic innego jak włoska wersja rurek z kremem. Kruche korpusy z ciasta smażonego jak nasze faworki wypełnia się masą z ricotty albo ricotty i ubitej kremówki. Do kremu można dodać startą czekoladę, ale ja wolę wersję bez - kwestia gustu. Żeby usmażyć takie rurki w domu potrzebne są foremki, wokół których owiniemy ciasto. Ja swoje metalowe kupiłam kiedyś
Smaczna Pyzasię wrzucić przepis :) Składniki: biszkopt z 8 jaj biszkopt z 4 jaj 1l śmietany kremówki 30% 2 żelatyno - fixy 1 łyżka kakao 2 łyżki cukru pudru
Amatorka kuchenna100g cukru pudru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko 2 tabliczki gorzkiej czekolady 200ml śmietanki kremówki 30% 2 jajka 2 łyżki zmielonych migdałów Przygotowanie: Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać.. Dodać masło i posiekać nożem
Amatorka kuchennasposób metodą prób i błędów. Ważne jest, żeby nie mieszać śmietany różnych firm i nie mieszać procentów. Mają być 30%. Dzisiaj zrobiłam z truskawkami:) Składniki: 300 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka z kopką cukru pudru Do malaksera przelać śmietanę i dodać łyżeczkę cukru waniliowego wraz z łyżeczką cukru pudru Włączyć malakser na najwyższe obroty
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comszkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 200 gramów maku 50 gramów margaryny Kasi na masę 250 gramów serka mascarpone 1 szkl. śmietanki kremówki 30% 50 gramów cukru pudru słoiczek dżemu truskawkowego (mogą być dwa, wówczas ciasto będzie bardziej mokre) Ciasto: Margarynę rozpuścić i ostudzić Żółtka utrzeć z cukrem pudrem Białka ubić na sztywną pianę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsposoby , jak taki cukier zrobić) 1 łyżeczka proszku do pieczenia na resztę tarty 350 gramów płynnego miodu (u mnie leśny) 125 gramów tartej bułki 125 gramów śmietanki kremówki skórka starta z 1/2 cytryny lub pomarańczy (u mnie cytryna) 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy potrzebna też będzie mała foremka o dowolnym kształcie do wykrojenia wzorku z ciasta
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDruga połowa była z czekoladą, bo tak chciała moja córka :) Składniki: 6 białek 300 gramów cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego 3 opakowania małej śmietany kremówki (36%) 3 śmietan-fixy świeże owoce sezonowe (najładniej będą wyglądały kolorowe, np. borówki, truskawki) Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukru - ubijać cały czas. Białka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comUwielbiam, gdy chłodna, słodka bita śmietana rozpuszcza się w gorącej czekoladzie... Składniki: 2 szklanki mleka 1 tabliczka gorzkiej czekolady (minimum 70%) 1/2 łyżeczki cynamonu 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru opcjonalnie czekoladowe serduszka Przygotowanie: Do garnka do mleka (lub innego z grubym dnem) wlewamy mleko i drobno połamaną gorzką czekoladę. Rozgrzewamy aż zacznie się gotować. Dosypujemy
Słodkie okruszkicytrynowo - imbirowy Składniki 30 g masła 1 łyżka mąki 100 ml zimnego wywaru warzywnego lub drobiowego (przepisy na wywary znajdziesz tutaj oraz tutaj ) 200 ml śmietany kremówki 30% (bez konserwantów) szczypta gałki muszkatołowej 2 - 3 szczypty mielonego imbiru 2- 3 małe szczypty cukru sól, czarny pieprz 1 łyżka koncentratu pomidorowego otarta skórka
Szybko Szybkowarwstawiamy do lodówki w celu schłodzenia. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy na parze, w kąpieli wodnej. Piekarnik nagrzewamy do 180*C (funkcja góra-dół). Śmietankę kremówkę podgrzewamy w garnku z grubym dnem. Jaja rozkłócamy trzepaczką wraz z amaretto i dodajemy do śmietanki. Masę śmietankowo- jajeczną przelewamy przez sitko(to ważne) do rozpuszczonej czekolady i delikatnie mieszamy szpatułką
Symfonia Smakówprzepadam. Jeśli lubicie korniszony i cebulkę marynowaną ten przepis jest właśnie dla was. Składniki: 60 g cebulek marynowanych 60 g korniszonów 30 g solonego masła 200 g śmietanki kremówki 30% 420 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej 400 g jajecznego makaronu tagliatelle 3 żółtka 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki parmezanu ( ja akurat nie miałam i użyłam pokrojonego
noteskulinarnyfigapięknie,słonecznie, prawie lato. Jak na koniec października to pogoda marzenie. Wypada uczcić taki piękny dzień. Co powiecie na lody orzechowe ? składniki: mleczko skondensowane słodzone 530 (1puszka) śmietanka kremówka 500 g niep ełna szklanka orzechów laskowych Mleczko skondensowane ubijamy, śmietanę także. Mieszamy delikatnie razem. Orzechy mielimy na drobniutkie kawałeczki i wsypujemy do mleka skondensowanego i śmietanki, mieszamy. Zostawiamy
noteskulinarnyfigaMini Pavlova ( inspiracja: Nigella Lawson) 8 białek, szczypta soli 500 g cukru pudru 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki białego octu winnego 500 ml śmietanki kremówki truskawki do dekoracji Rozgrzać piekarnik do 180 C(termoobieg). Ubić białka dodając szczyptę soli, tak żeby się połaczyły, ale nie ubiły na bardzo sztywno. Delikatnie dodać cukier puder łyżka
noteskulinarnyfigadesery z wykorzystaniem rabarbaru, ale o tym innym razem. składniki na ciasto: 250 g mąki 65 g drobnego cukru szczypta soli 2/3 kostki masła 1 jajko 2 łyżki śmietany kremówki Wsyp mąkę,cukier, sól do robota kuchennego i wymieszaj. Dodaj masło ponownie mieszając , ciasto powinno przypominać drobno pokruszony chleb. Dodaj jajko, śmietanę cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się połączą
noteskulinarnyfiga