szklanki mleka 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 125 g masła 4 jaja 4 płaskie łyżki mąki pszennej 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej 600 ml śmietanki kremówki 36 % 1 łyżka cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Ze względu na to, że ciasteczka muszą zmięknąć – ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, np. wieczorem. Dużą blachę (o wymiarach
Moja DelicjaŚwietny deser na lato. Składniki: (4-6 porcji) 2 cytryny – sok i skórka (cytryny sparzone i wyszorowane, najlepiej ekologiczne) 4 łyżki brandy 4 łyżki cukru 150 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 500 g serka mascarpone 2 jaja (osobno żółtka i białka) 1/4 szklanki domowego Kremu Cytrynowego Lemon Curd + 1/4 szklanki do dekoracji 250 g podłużnych biszkoptów Przygotowanie
Moja Delicjaostrego żółtego sera (np. cheddar) Składniki farszu: 3 średnie cukinie lub dwie duże 50 g masła 1 pęczek dymki 1 pęczek szczypiorku 3 jaja 150 ml śmietanki kremówki 30% sól, pieprz Przygotowanie: Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami robota z nożem do ciasta kruchego, to wszystkie składniki ciasta włożyć do misy i zmiksować. Ja miksuję do momentu, gdy zawartość misy
Moja DelicjaSernik na zimno z jagodami i malinami. Idealny na lato. Wymaga tylko dłuższego chłodzenia w lodówce. Składniki: 700 g serka homogenizowanego (użyłam Danio o smaku waniliowym) 250 g śmietanki kremówki 30 % lub 36 % 4 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżki żelatyny 200 g malin + 200 g jagód biszkopty 1 galaretka o smaku owoców leśnych Przygotowanie: Dno tortownicy o średnicy
Moja Delicjabiałego wytrawnego vermouth’u lub wytrawnego sherry 1 łyżka octu balsamicznego 150 ml bulionu wołowego 50 g sera Stilton lub innego z niebieską pleśnią 2 łyżki śmietany kremówki garść posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić pieczarki, obrany i zmiażdżony czosnek oraz listki tymianku. Smażyć 5 minut. Wlać vermouth, zagotować i zredukować do uzyskania
Moja Delicjapodpieczone wykładamy lekko podgotowane zielone brokuły i zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Składniki: 1 brokuł 1 opakowanie dobrego ciasta francuskiego z masłem 0.5 łyżeczki suszonego tymianku 250 g śmietanki kremówki 30% 3 jaja 1 cebulka dymka wraz ze szczypiorem 140 g sera z niebieską pleśnią (np. sera Stilton) sól, pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (grzałka góra-dół
Moja Delicjawyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na 2 blaty. Masa śmietanowa: 650 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny woda + 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka brzoskwiniowa 1 galaretka agrestowa Galaretki - wiśniową, brzoskwiniową i agrestową przesypać do osobnych, najlepiej płaskich naczyń. Każdą
Domowa cukiernia EwyHerbata Matcha moja miłość od dawna. Stali obserwatorzy zauważyli, że używam jej często, dodając do koktajli, serników, kremów, ciast, a nawet do ciasta drożdżowego. Według mnie deserom nadaje wyjątkowego smaku. Więcej o herbacie napiszę innym razem, dziś tak tylko w skrócie, abyście i Wy dostrzegli jej wyjątkowość. Matcha powstaje z herbaty Tencha, która jest wysoko gatunkowo herbatą, uprawiana
Blondynka GotujeDzisiaj przepis na... przepyszne ciasto bez użycia mąki! Składniki: - 1 tabliczka mlecznej czekolady - 100g masła - ja dodałam 2 paski gorzkiej czekolady - 3 jajka - 2 łyżki cukru - mała śmietana kremówka - 1 banan - łyżka ciemnego kakao Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę z cukrem, a żółtka ucieramy. Rozpuszczamy czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Czekoladę wraz
Tanio szybko zdrowoDzisiaj przepis na przepyszny suflet czekoladowy w kokilkach z kombiwaru. ;] Składniki na 4 kokilki: - 1/2 tabliczki mlecznej czekolady - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - 100ml śmietany kremówki - 1 łyżeczka cukru - 2 jajka - szczypta soli Wykonanie: Kokilki smarujemy masłem i kakao. Do małego garnka wlewamy śmietanę, gotujemy na małym ogniu stopniowo dodając czekoladę, gdy czekolada będzie prawie rozpuszczona ściągamy garnek z gazu
Tanio szybko zdrowobardzo szybki deserek jest to mini szarlotka zrobiona w 15minut! składniki na 4 kokilki: - 12 herbatników - 2 duże jabłka - 1 łyżeczka bułki tartej - 1 łyżeczka cukru - optymalnie śmietana kremówka Wykonanie: Kruszymy 2 herbatniki na dno każdej kokilki. Obieramy ucieramy jabłka na grubych oczkach. Dodajemy do nich cukier i bułkę tartą i mieszamy, do każdej kokilki dajemy tyle samo
Tanio szybko zdrowookazji dnia mężczyzny proponuje waszym mężczyzną przyrządzić przepyszny mocno czekoladowy suflet z płynną czekoladą! Składniki (na 4 kokilki): - 1/2 tabliczki mlecznej czekolady - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - 150ml śmietany kremówki - 1 łyżeczka cukru - 2 jajka - 3 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki masła - szczypta soli Wykonanie: Do garnka wlewamy śmietankę i masło, podgrzewamy i wrzucamy kosteczki czekolady ciągle mieszając, gdy czekolada będzie
Tanio szybko zdrowopowstał pudding z drożdżówki. Do tego dorzuciłam truskawki, które kocham i wyszedł pyszny "deser" na słodko :) Składniki: ciasto drożdżowe 250ml śmietanki kremówki 30% 50ml mleka 200g truskawek 2 łyżki cukru pudru 2 jajka 1 żółtko
Amatorka kuchennasobotni obiad? Możecie podać z ryżem, makaronem ale i świetnie sprawdzi się po prostu do świeżego chleba. Składniki : * 500g fileta z kurczaka * 200g sera gorgonzola * 200ml śmietanki kremówki * 3 łyżki oliwy z oliwek * łyżeczka przyprawy do kurczaka, sól, pieprz świeżo mielony * natka pietruszki Przygotowanie : Fileta pokroić w plastry około 2cm. Przyprawić, odstawić na pół godziny
Magiczne Życie Martykoza zjadła pomidora. przepis na cztery porcje KOZIE KULE 250 ml śmietany kremówki 100 mleka 60 gram koziego sera 3 łyżeczki żelatyny sól ,biały pieprz i pieprz gruboziarnisty do smaku Śmietanę i mleko lekko podgrzać-nie doprowadzać do wrzenia ! dodać pokrojony kozi ser podgrzewać i mieszać trzepaczką aż się rozpuści , następnie odlać troszkę i wsypać żelatynę mieszając by się
na gazie