czekoladowych herbatników 6 łyżek mleka 4 łyżeczki żelatyny 2 tabliczki białej czekolady 1 tabliczka czekolady gorzkiej min 70% kakao 1 tabliczka czekolady mlecznej 2 op śmietanki kremówki (po 200g) 4 jajka 5 łyżek cukru Przygotowanie: herbatniki układamy na spodzie tortownicy, nasączamy mlekiem białą czekoladę łamiemy, wrzucamy do miseczki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dosypujemy dwie łyżeczki żelatyny podobnie postępujemy z czekoladą
Luźna Kuchniakażdy z łatwością mógł taką słodkością zaskoczyć domowników czy gości. Słodkie marchewki z bitą śmietaną SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki cukru 1 żółtko 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 0,5 łyżeczki żelatyny mięta do dekoracji opcjonalnie pomarańczowy barwnik PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie tniemy na ok 2 cm paski i z każdej strony rolujemy do środka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizmielonych orzechów włoskich 200 ml mleka 3 łyżki cukru wykonanie: Mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy orzechy i gotujemy, aż powstanie gęsta masa. sos do zapiekania: 250 ml śmietany kremówki 36 % 2 łyżeczki miodu dodatkowo do podanie: bita śmietana grubo posiekane orzechy włoskie wykonanie: Śmietanę mieszamy z miodem. Placki naleśnikowe smarujemy nadzieniem, zwijamy w rulon. Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym, zalewamy
Domowy Smak Jedzeniatabliczka gorzkiej czekolady (rozdrobniona) 250 ml mleka 100 ml oleju kilka kropli olejku pomarańczowego skórka z 2 pomarańczy 1 jajko składniki na polewę: tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka śmietanki kremówki skórka pomarańczowa kandyzowana Wszystkie suche składniki wymieszać, w oddzielnej misce lekko zmiksować mokre składniki. Połączyć zawartość obu misek, wymieszać łyżką tak by nie zostały grube grudki. Piec
noteskulinarnyfigapieczarek 1,5 l bulionu mięsnego 3 średnie marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 1 łyżka masła klarowanego 1 mały por 200 g makaronu 250 ml śmietany kremówki 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól pieprz 2 łyżki posiekanego koperku Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę,seler, por obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć chwilę warzywa
O kuchni z uczuciemmąki 1/2 kostki masła 1 jajko 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 4 czubate łyżki cukru 1/2 szklanki mleka 1 spory banan 2 banany przepisu 300 ml śmietanki kremówki 1 łyżka syropu kawowego (Jamie użył gotowego, ale jeśli nie macie to polecam ten wg mojego przepisu:) 2 łyżeczki cukru waniliowego gorzka czekolada Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem
Kulinarne Inspiracjewkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 40 minut. 10 minut przed zakończeniem zdejmujemy papier i pieczemy do zarumienia się. Upieczone ciasto zostawiamy do ostygnięcia, potem wykładamy na ciasto krem cytrynowy. Robimy galaretkę pomarańczową. Wyciskamy sok z pomarańczy i wlewamy go do garnka. Dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu. Później dodajemy 3 łyżki żelatyny lub jeden listek, mieszamy
Projekty ze smakiemmrożonego groszku 1 ziemniak, obrany i starty lub pokrojony na małe kawałki 1 l bulionu drobiowego (u mnie wywar warzywny) listki z kilku gałązek mięty 100 ml kremówki sól, pieprz kilka plasterków szynki dojrzewającej, u mnie Szwarcwaldzka W rondlu rozgrzewamy oliwę. Smażymy na niej cebulę ok 4 minut, by zmiękła, dodajemy ziemniaka i smażymy dalsze 3 minuty. Wrzucamy groszek, zalewamy
Dzieje kuchennej Wiewiórybrykiecie (450g) Cytryna 5 ząbków Polskiego czosnku Świeżo zmielony pieprz Sól himalajska 200g ryżu jaśminowego imbir mielony pieprz cytrynowy (prymat) płatki migdałów Olej rzepakowy 2 lyżki masła śmietana kremówka 30% tł 4-5 łyżek cukier Przygotowanie: 1/ Filety z łososia nacieramy pieprzem cytrynowym a następnie olejem i odstawiamy na talerzyk 2/ Obrane ząbki czosnku siekamy drobno, rozgrzewamy masło w garnku
Kuchnia PROzdrowotnaZapraszam :) Składniki : 6 kopiastych łyżek mąki ziemniaczanej 6 kopiastych łyżek mąki tortowej 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % 1 płaska łyżeczka proszku 3 jajka 1 łyżka cynamonu 3 duże jabłka cukier puder Forma do tarty o średnicy 28 cm Wykonanie : Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Jajka ubić
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: (na 2-4 porcje) pęczek świeżej pietruszki- drobno poszatkowanej plus odrobina w listkach do przystrojenia pęczek szczypiorku-poszatkowany pieprz cayenne- szczypta sól-szczypta 200-250 ml śmietany kremówki oliwa z oliwek- ja użyłam oliwy z liściem laurowym i czerwonym pieprzem 3 pomidory- pokrojony w kosteczkę 2 torebki brązowego ryżu - ja wybrałam naturalny brązowy ryż, ma on delikatny beżowy odcień
KreatywnePinyszybki obiad, który z pewnością zadowoli nie jedno podniebienie:) Polecam, bo na prawdę pyszny !!! Składniki: 6 jaj 1 puszka kukurydzy 1 cebula 1 szklanka rosołu 250 ml śmietany kremówki 1 łyża masła natka pietruszki koperek 1 łyża mąki sól pieprz Wykonanie: Jajka gotuję na twardo, obieram kroję na ćwiartki i układam na talerzach.Cebulę kroję w kostkę, podsmażam
Bea(u)ty kitchenmąki pszennej 8 łyżek cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa: 1 puszka ananasów 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego Piana: 1/2 litra kremówki 1/2 szklanki cukru Wykonanie: Białka ubijam na pianę dodając cukier i po jednym żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia mieszam i przesiewam delikatnie do masy jajecznej.. Na koniec
Ciasteczkowy Potwórkulki. W końcu metodą prób i błędów udało mi się jakoś wykonać to moje, domowe rafaello. Składniki: 2 tabliczki białej czekolady 1 szklanka mleka w proszku 1 śmietana kremówka(330 ml) 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru 1 opakowania suchych wafli 1 opakowanie wiórek kokosowych 200 g Wykonanie: Śmietanę podgrzewam, dodaję mleko w proszku, mieszam, zestawiam, wrzucam do tego
Ciasteczkowy Potwórmasy budyniowej. Połowę masy wykładam na jeden blat biszkoptowy, przykrywam drugim i wykładam resztę masy na wierzch i boki ciasta. Śmietanę kremówkę ubijam z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na sztywno. Galaretkę rozpuszczam w szklance gorącej wody i tężejącą dodaję do masy śmietankowej. Nakładam do rękawa cukierniczego i wyciska na wierzch
Ciasteczkowy Potwór