ciasta francuskiego; 180g mąki pszennej; 100g masła; 130g cukru; 1 jajko; 1/4 łyżeczki cynamonu; szczypta soli; 350g soku pomarańczowego; 750g rabarbaru; 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego; 400g śmietany kremówki (30 lub 36%); 2 opakowania Śmietan-fix; 1 duży cukier waniliowy (dodałam od siebie); Wykonanie: Ciasto francuskie podzielić na dwie równe porcje. Jedną połowę ciasta posmarować lekko roztrzepanym białkiem
In my kitchenbiały zmielony); 500 g sera mascarpone; 110 g cukru pudru; 9 łyżeczek żelatyny; 1 cukier waniliowy; 3 dojrzałe banany (średniej wielkości); sok z połowy cytryny; 250 g śmietany kremówki (30%); Ser biały zmielony wymieszać z serem mascarpone, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Banany zmiksować i skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Dodać do masy serowej delikatnie przy tym mieszając. Żelatynę
In my kitchenłyżki oliwy z oliwek 1/2 czerwonej papryki 250-300 g filetu z łososia 1 szklanka mleka (użyłam 3,2 %) 2 ząbki czosnku niecałe 3/4 łyżeczki soli 3/4 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36% 3 jajka 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1/3 łyżeczki pieprzu WYKONANIE: SPÓD: Cieciorkę zmiel na masę w blenderze (mogą pozostać niezmielone drobinki). Płatki
Słodko-Słony Świat Ilonykilka ostatnich propozycji z jej udziałem ;) sałatka z kaszy jęczmiennej, z pieczonym indykiem, fasolą czerwoną, camembertem i orzeszkami ziemnymi, podana na rukoli potrawka z kurczaka zaprawiona kremówką, z marchewką i groszkiem; kasza jęczmienna kurczak w sosie dyniowo-śmietanowym z pieczarkami; kasza jęczmienna (Kurczaka w ten sposób robiłam już kilka razy i nadal go uwielbiam, w ogóle sosy
More food, love and dreamsszklanka zielonego groszku (na jlepiej mrożonego) 1 mała zielon a papryk a pokrojona w paski 1 mała czerwon a papryk a pokrojona w paski 1 szklanka śmietany kremówki (lub gęstego jogurtu naturalnego) 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia 1 łyżeczka soli 1 1/2 łyżki curry 1 pęczek świeżej kolendry do dekoracji ewentualnie 5 00 ml bulionu warzywnego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataosoby Czas przygotowania: 10 minut Składniki: Garść ugotowanego makaronu jaglanego (można użyć też gryczanego lub ryżowego) 2 łyżeczki mąki jaglanej 2,5 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 200ml śmietanki kremówki 30%tł 4 łyżeczki melona 2 kulki winogrona 1/3 mandarynki dokładnie obranej suszona żurawina płatki migdałów Przygotowanie: 1/ Układamy dookoła talerza 3 łyżeczki melona żółtego, połówki winogrona i plasterki mandarynki
Kuchnia PROzdrowotnanapisem to tak łyso trochę....... Blondynko myśl! No i wymyśliłam :) W lodówce stało wiaderko z resztką sera pozostałego po serniku, w słoiczki trochę domowego dżemu z czarnej porzeczki, resztka kremówki, 8 sztuk maślanych ciastek, kawałek masła, żelatyna w szafce i na szczęście woda w kranie :) I tak sobie pochodziłam po kuchni, pozbierałam to i owo i zrobiłam mini serniczki
Blondynka Gotujepietruszki (lub pasternak) - 4-6 kulek ziela angielskiego - sól i kolorowy pieprz do smaku - ok.300ml tłuszczu (dałam tłuszcz od smażenia mięsa) można dodać także oliwę lub oliwę (200ml) z kremówką (120ml) - kilka łyżek oleju kokosowego lub masła klarowanego do podsmażenia cebuli (u mnie także mięsa z indyka) Na kilku łyżkach oleju kokosowego lub/i masła klarowanego podsmażamy do miękkości obrane
Smaczne Zdrowenasączam biszkopty, wstawiam do lodówki. Ser przekładam do misy miksera i miksuję, dodaję zimne i lekko tężejące galaretki agrestowe, szybko wykładam na biszkopty ( masa błyskawicznie zastyga) Ubijam kremówkę i pod koniec dodaję zimne galaretki truskawkowe , miksuje całość do połączenia się składników, wykładam na ser. Wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia. Dekoruję bitą śmietaną i kolorową, słodką, posypką
Takie tam pichcenie1cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Masa budyniowa : 1 sok Kubuś kiwi ( 900 ml ) 3 budynie waniliowe Winiary 5 łyżek cukru Masa śmietanowa : 500 ml kremówki 30 % 3 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 galaretka agrestowa 1/2 łyżeczki żelatyny 2 opakowania delicji 3 galaretki agrestowe 0,5 l przegotowanej wody Wykonanie : Jajka ubić
Sama słodycz i szczypta chiliciasto wzorkiem do dołu i delikatnie, ale ściśle zwinąć roladę razem z papierem wzdłuż dłuższego brzegu. Końce papieru zawinąć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Masa rumowa: 300 ml kremówki 36% ½ szklanki pełnotłustego mleka w proszku (nie granulowanego) 1 tabliczka mlecznej czekolady ( 100 g ) 125 g serka mascaropne 2 łyżki rumu (można zastąpić kilkoma kropelkami olejku rumowego, ale to nie będzie
Trzeci talerzpotem na 12 godzin wstawiłam do lodówki, po tym czasie zrobiłam polewę czekoladowo - kawową i udekorowałam kandyzowanymi wiśniami. Polewa Czekoladowo - Kawowa: 100 g czekolady mlecznej 70 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka miodu akacjowego 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej 10 g masła Śmietankę wlałam do rondelka, a do niej miód, kawę. Zagotowałam wszystko i doprowadziłam do wrzenia. Oczywiście co jakiś
Blondynka Gotujesuchego patyczka). Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na 10 minut w formie, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce. Masa śmietankowo- brzoskwiniowa: 1 puszka brzoskwiń 500 ml śmietany kremówki ( 30%) 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 1/2 opakowania śmietan-fixu ½ szklanki soku z brzoskwiń na poncz Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy
Mia Cucina Sofietadeserowej 1 szklanka maślanki 0,5 łyżeczki cynamonu opcjonalnie 0,5 szklanki orzechów włoskich Składniki - Polewa : 2/3 gorzkiej czekolady 1/4 szklanki cukru 35 dag masła 0,5 szklanki śmietany kremówki 30 % 1 łyżka rumu Przygotowanie - ciasto : Masło ucieram z cukrem na gładką masę, robię to pierwszy raz robotem więc w między czasie mogłem przygotować sobie resztę składników. Wszystkie suche składniki
Mechanik w kuchnichyba z pół miasta, żeby kupić Gunness'a ;) 'muffinki z guinness'em' Składniki: - 110 ml Guinness'a - 110 g masła - 1 jajko od szczęśliwej kurki (rozm.L) - 75 ml śmietany kremówki - 110 g mąki pszennej - 50 g kakao - 180 g cukru - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Guinness'a wlać do garnka, dodać masło i gotować do momentu rozpuszczenia się
CookYourself