ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:308/1378)

Lody waniliowe 104

puszyste i bardzo smaczne, więc nie zastanawiajcie się zbyt długo. Składniki: 500 ml mleka ( u mnie sojowe Alpro) 125 g drobnego cukru laska wanilii 6 żółtek 100 ml śmietany kremówki (min. 30 %)  Sposób przygotowania: Do garnka wlać mleko, dodać połowę cukru i przeciętą wzdłuż laskę wanilii (dodajmy również wyskrobany środek z wanillii, wówczas nasze lody będą naprawdę wyjątkowe)- zagotować

Wielki apetyt
Sernik z rabarbarem 193

Wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej, aby spód stwardniał.           MASA SEROWA : 1 kg sera półtłustego (zmielonego trzykrotnie) 4 jajka 400 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 1 - 1,5 szklanki cukru (w zależności czy wolimy bardzo słodkie wypieki, czy raczej mniej) 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej Wszystkie składniki

Jedzeniomania
Czekoladowy orzechowiec ze śliwkami 186

Dodajemy je do 3/4 masy, miksujemy na wolnych obrotach tylko do czasu połączenia składników. W rondelku rozpuszczamy 5 kostek czekolady Goplana Złoty orzech z 1 łyżeczką śmietanki kremówki 30%. Czekoladę delikatnie łączymy z 1/3 masy naszego ciasta. Do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej tortownicy przekładamy ciasto orzechowe, następnie dowolnie (tworząc "esy-floresy") umieszczamy część czekoladową. Śliwki obieramy, usuwamy pestki

Słodkie okruszki
Estragonowy kurczak w serowym sosie 282

kurczaka opakowanie mrożonego szpinaku kilka ziemniaków sól, pieprz szczypta estragonu i kminku 3-4 ząbki czosnku kilka kropel soku z cytryny ok 2 łyżki masła Sos: 500 ml śmietanki kremówki ok 150 g sera Gruyere ok 50 g sera Ementaler + Gouda szczypta mąki ziemniaczanej ok 50 g sera pleśniowego  pęczek szczypiorku Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z szczyptą

Gaździnka warzy
A'la Malakoff truskawkowy 186

wypróbowania mojej. Mniam! A'la Malakoff truskawkowy Składniki: 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 250 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 i 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki kremówki, 5 łyżek cukru, aromat waniliowy, 2 łyżki soku z cytryny, około 30 podłużnych biszkoptów, słoik dżemu truskawkowego, garść orzechów włoskich, garść orzechów nerkowca, garść płatków migdałów, sok z 1/2 cytryny

paapilotkaa
Ciasto brzoskwiniowo - śmietanowe 137

brzoskwiniami.  W czerwcu polecam Wam wersję truskawkową (od kilku lat jest na blogu ).     Składniki: biszkopt (np ten ) 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki (jasne) 500 ml śmietany kremówki 3 - 4 łyżki cukru   Wykonanie: Ostudzony biszkopt przekroić na pół i ułożyć w tortownicy.  Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku.  Odstawić, aż będą przestudzone i delikatnie zaczną

Sto kolorów kuchni
Makaron w sosie śmietanowym ze szparagami, kurczakiem i czerwonym pieprzem 171

czerwonej papryce, czarnym pieprzu, soli i zielonej herbacie. Następnie podsmażyłam je na patelni. Na osobnej patelni podsmażyłam szparagi, na oliwie z oliwek- 2 minutki z każdej strony. Kurczaka zalałam kremówką, podgrzałam do zgęstnienia. Przyprawiłam solą i pieprzem. Następnie dodałam pokrojone szparagi. Makaron polałam sosem, posypałam pestkami dyni i czerwonym pieprzem. „Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego

Aga w kuchni
Bezy z miętą 118

tego wyjdzie, czy w ogóle coś wyjdzie. Ale zaczęły za mną chodzić, dopominać się, żebym je wypróbowała, żebym zaryzykowała. Na balkonie wyrosła mi piękna mięta, a w lodówce była kremówka i arbuz. Pomysł był jednoznaczny i oczywisty. Bezy, bezy z miętą i to świeżą miętą, nie wiedziałam, czy mięta nie jest za mokra, czy za bardzo nie zmieni smaku

dom-agi.pl
Czekoladowy sernik z karmelizowaną pomarańczą 146

kakao 6-8 jaj 125 g masła lub margaryny 2 pomarańcze 1/2 szklanki cukru 3 łyżki wody Karmel: 1/2 szklanki brązowego cukru 2-3 łyżki wody 3 łyżki śmietanki kremówki 60 g masła - ok 1/4 kostki Wykonanie: Żółtka ucieram z cukrem, dodaję miękkie masło i ucieram przez chwilę do połączenia składników. Twaróg przepuszczam przez maszynkę do mięsa i dodaję porcjami

Ciasteczkowy Potwór
Omleciki z bitą śmietaną i musem truskawkowym 117

Zapraszam :) Składniki : 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia owoce, mus truskawkowy śmietana kremówka 250 ml 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru pudru Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, dodać olej , mąkę ziemniaczaną i  mąkę tortową

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa pieczarkowa zabielana 181

litry zupy. Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Słodką śmietankę UHT można zastąpić śmietanką o zawartości tłuszczu 30 lub 36% (tzw. kremówką). Zupę należy dobrze popieprzyć, aby nie była mdła. Zupę można zagęścić, dodając do śmietanki 2 - 3 łyżki mąki pszennej oraz chochlę gorącej zupy. Dokładnie wymieszać i wlać do zupy. Źródło przepisu

Gospodyni Miejska
ciasto Shrek 400

Cały czas podgrzewamy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gorący budyń wylewamy na biszkopt i odstawiamy do przestygnięcia. Na przestudzony budyniu układamy delicje. składniki na masę śmietanową: 660 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru 2 zielone galaretki np. agrestowe 250 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy

Domowy Smak Jedzenia
Proste ciasto z wanilią i rabarbarem 181

mąki jaglanej (jeśli nie chcesz zdrowszego ciasta zastąp mąką pszenną) 1 i 1/3 szklanki cukru 20g cukru z prawdziwą wanilią 3 jajka EKO 0,5 szklanki mleka 200g śmietanki kremówki 30%tł Rabarbar 300-350g 60-80ml rumu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: 1/ Obrany rabarbar kroimy w plastry i przekładamy do miski. Zasypujemy cukrem, czekamy

Kuchnia PROzdrowotna
Młoda kapusta ze śmietanką 198

pieprzem do smaku. Podawać na gorąco, najlepiej z młodymi ziemniakami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Śmietankę UHT do kawy można zastąpić śmietanką o zawartości tłuszczu 30 lub 36% (tzw. kremówką), ale wówczas danie będzie bardziej kaloryczne. Ocet można zastąpić kwaskiem cytrynowym lub cytryną, masło - margaryną, a śmietankę - ewentulanie mlekiem. Danie można urozmaicić o dodatek kminku, a cebulę i marchewkę zeszklić

Gospodyni Miejska
Makaron ze szparagami 159

śmietankowym sosie. Palce lizać. Danie podane na talerzu z kolekcji Evolution White z Porcelana Bogucice. Składniki: 0,5 pęczka zielonych szparagów 1 pierś z kurczaka 200 ml śmietany kremówki 30% 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 250 g makaronu świderki 1 łyżka masła klarowanego Do smaku sól pieprz czarny Ale-raj pieprz czerwony Ale-raj gałka muszkatołowa

Ala piecze i gotuje