kopiaste łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 2 budynie czekoladowe 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki kakao rozpuszczalnego 3/4 l wody Masa śmietankowa kubek śmietanki kremówki 1/2 szklanki cukru 1 łyżka żelatyny 2 saszetki kawy cappuccino 2 łyżki kakao rozpuszczalnego Ponadto paczka biszkoptów okrągłych Polewa: tabliczka czekolady mlecznej 1 łyżka masła 5 łyżek mleka Wykonanie
kgwjanczewostopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut. Sprawdzając patyczkiem, patyczek powinien być lekko wilgotny. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ganache: 140 g gorzkiej czekolady Goplana 60% kakao 100 ml śmietany kremówki 36% Śmietanę doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty po czym mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Dodatkowo: 5 łyżek
Made By Mom And Sonlodziarni mam za daleko więc pora na domowe lody Pyszne o smaku kawy, które wszystkim, nie tylko kawoszom na pewno zasmakują… składniki: 300 ml śmietanki kremówki 30% 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego * 5 łyżek mocnego naparu z kawy 3 łyżki cukru pudru opcjonalnie: * 3 łyżki naparu wymieszanego z 2 łyżkami likieru kawowego wykonanie: Wszystkie składniki dobrze schładzamy. Mleko mocno
Domowy Smak Jedzeniajajka szczypta soli pół łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżka maku czarnego plus mąka żytnia po podsypania ciasta na blacie/ stolnicy oraz wałka przy wałkowaniu Sos: 200 ml śmietany kremówki 36% 30-40 g sera typu Gorgonzola rozkruszonego plus około 10 g pokruszonego/rozdrobnionego sera do ułożenia na wierzchu- opcjonalnie inny ser z niebieską pleśnią garść posiekanych grupo orzechów włoskich
KreatywnePinyFonia Porcelana Bogucice. Składniki: 200 g makaron świderki pszenno-razowy klik 1 pierś z kurczaka 200 g pieczarek 250 g zielonych szparagów 100 ml mleczka kokosowego 100 ml kremówki 30% 2 żółtka masło klarowane pieprz czarny sól morska prowansalska 150 g mozzarella tarta Przygotowanie: Z szparagów odłamać zdrewniałe końce i gotować około 3 minuty w osolonej wodzie. Wyjąć
Ala piecze i gotujewyszukany deser. . Składniki: 280g cukru pudru 200 g mielonych migdałów 5 białek 140 g cukru barwniki spożywcze Krem z białej czekolady: 250 g białej czekolady 400 ml śmietany kremówki 36 % Do miski wsypujemy cukier puder i zmielone migdały. Mieszamy składniki mikserem na szybkich obrotach 20-30 sekund, aż utworzy się jednolita mieszanka. Białka ubijamy na sztywną, gęstą pianę. Dodajemy stopniowo
Salonik smakówprzekonałam się, że jest stworzona do deserów, a ten przepis jest tego najlepszym dowodem. Musicie się koniecznie odważyć! 2,5 łyżeczki żelatyny w proszku 430 ml śmietany kremówki 1 duża garść bazylii /ok. 1 szklanki listków/ 1/4 filiżanki cukru 250 g świeżych truskawek syrop z bzu Przygotować 4 ramekiny lub inne naczynka na panna cottę
KUCHARNIAmąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli Dodatkowo: 2,5 jabłka 100 g masy kajmakowej sok z cytryny 100 ml śmietany kremówki 1 jajko 2 łyżki cukru pudru mięta i cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na kruche spody. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, odrobiną soli. Dodajemy masło i drobno
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki na biszkopt : 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 plaska szklanka mąki 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa : 0.5 l kremówki 30 % 3 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 śmietana fix Dodatkowo : 1 opakowanie podłużne krakersów 1 opakowanie podłużne herbatników 1 puszka karmelu 1czekolada mleczna
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: (na 2 porcje) śmietana kremówka 36% ubita na sztywno 200 ml garść pistacji zmielonych na proszek w młynku do kawy; można również opcjonalnie bardzo drobno posiekać orzechy 40 g nadziewanej pistacjowej czekolady Goplany Pistachio rozpuszczonej w kąpieli wodnej 3-4 małe andruty bądź 1 duży - połamane na małe około 1 cm na 1 cm kawałeczki- mogą być troszkę mniejsze
KreatywnePinyenergicznie mieszając aż powstanie gładka masa. Odstawić do ostygnięcia. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodając przed końcem ubijania cukier. Dodajemy kilka łyżek do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Ubijamy kremówkę na sztywno i dodajemy do masy czekoladowej razem z resztą białek. Bardzo delikatnie mieszamy i wykładamy na warstwę owoców. Sc hłodzić w lodówce minimum 3 godziny
Pyry na Gazminut Składniki: 10 średnich umytych truskawek bez szypułek 10cm kawałek selera naciowego kilkanaście gałązek świeżego oregano 50ml naparu z 1 saszetki melisy 2,5 łyżeczki cukru brzozowego 40ml śmietanki kremówki Przygotowanie: 1/ Pokrojone truskawki, seler naciowy, oregano, ostudzony napar z melisy oraz cukier brzozowy i śmietankę miksujemy w pojemniku od miksera na koktajl i przelewamy do szklanek. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnacałkowitego ostudzenia. Następnie dodajemy po pół kostki miękkiego masła i ucieramy. Najpierw wylewamy czerwoną masę. Układamy herbatniki i wylewamy masę zieloną. Ciasto chowamy do lodówki. masa śmietanowa: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem i śmietan fixem. Śmietanę wylewamy na ciasto. Ciasto posypujemy startą gorzką czekoladą. Schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc, bo najlepsze jest na drugi dzień
Aga w kuchniśmietanki 30% 25 dag mascarpone 15 -20 dag truskawek pokrojonych w malutką kosteczkę Dodatkowo: Dżem ( smak truskawka, lub brzoskwinia) Na wierzch, kremówka + masa śmietankowa malinowa Podłużne biszkopty Czekoladowe motyle Opłatkowe kwiatuszki Posypki cukrowe 4 truskawki do ozdoby Nasączenie: Woda + sok z limonki lub cytryny Biszkopty piekę dzień wcześniej
Takie tam pichcenieSkładniki: (na 2 porcje) śmietana kremówka 36% ubita na sztywno 200 ml 50 g jagód/borówek amerykańskich 2 łyżki cukru białego 15-20 ml wody 40 g gorzkiej klasycznej czekolady Goplany rozpuszczonej w kąpieli wodnej pół łyżeczki soku z cytryny starta skórka z 1/4 cytryny chips czekoladowy- odrobina czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, polana na papier śniadaniowy/pergamin
KreatywnePiny