osób traktuje je jedynie jako materiał na barszcz lub podaje zasmażane jako dodatek do obiadu. A tym czasem buraki są o wiele bardziej użyteczne :) Można z nich zrobić sałatki, ciasta, kremy, a nawet burgery czy pralinki. Są pyszne zarówno pieczone, jak i gotowane, i na słodko i na słono. Trzeba tylko dać się ponieść fantazji ;) Pieczony burak oblepiony kwaskowym octem
DefinicjaSmakutruskawek i wiórków czekoladowych, zwieńczony pyszną owocową galaretką, a na spodzie ma cudowne biszkopty nasączone porzeczkowymi % :) Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI (tortownica 23cm) masa sernikowa 600g jogurtu greckiego 100 ml śmietanki kremówki 4 łyżki ksylitolu/cukru (można więcej) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego 3 łyżki wiórków gorzkiej czekolady 20 truskawek 4 łyżeczki żelatyny spód podłużne biszkopty
DefinicjaSmakulitr) : 200 ml mleka 2 łyżki kakao 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 4 łyżki likieru kawowego 500 g serka mascarpone 120 g cukru pudru szczypta soli 100 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) Przygotowanie: Połowę mleka zagotować, w drugiej połowie wymieszać kakao i kawę rozpuszczalną. Dodać do gotującego się mleka i wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Gdy kakao wystygnie dodać
Domowa Cookierenka Agibudyniowa: 2 budynie śmietankowe ½ litra mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru 1 kostka masła Masa jagodowa: 60 dag jagód 3 opakowania galaretki fioletowej Masa śmietanowa: ½ lita śmietany kremówki 1 opakowanie galaretki fioletowej 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów. PRZYGOTOWANIE: Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywno. Dodaję cukier oraz żółtka. Nadal ubijając dodaję mąkę wymieszaną
Tradycyjna kuchnia Kasiosób: 500 g bobu 250 g zielonego groszku sól, cukier i odrobina masła szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku kilka łyżek śmietanki kremówki pokruszony pumpernikiel świeże listki mięty świeże listki natki pietruszki pieprz do smaku sól do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Bób i zielony groszek gotujemy do miękkości
My Culinary Artjajka 3 łyżki oleju 40g dobrego, ciemnego kakao bez cukru 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Polewa: 100ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100g połamanej, gorzkiej czekolady Dodatkowo: kolorowa posypka cukrowa 1. Piekarnik nastawić na 170oC na funkcji góra-dół. 2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą
Mała Cukierenkastopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut. Sprawdzając patyczkiem, patyczek powinien być lekko wilgotny. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ganache: 140 g gorzkiej czekolady Goplana 60% kakao 100 ml śmietany kremówki 36% Śmietanę doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty po czym mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Dodatkowo: 5 łyżek
Made By Mom And Sonpierwsze 15 minut, a następnie przez około godzinę w 120 stopniach. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Bezy możemy przygotować dzień lub nawet dwa dni wcześniej. Krem: 250 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Śmietanę ubijamy razem z serkiem i cukrem. Nakładamy na środek każdej z bez. Dekorujemy kiwi. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki
Made By Mom And Sonimprezę bądź gdy jesteśmy zaskoczeni przez gości. Wygląda uroczo w malutkich szklaneczkach/kieliszkach i jest pyszny!. Zachęcam gorąco do spróbowania :) Składniki: (na około 4-6 porcji) 250 ml śmietany kremówki 30% bądź 36% ziarenka z 1/2 laski wanilii 40 g białego cukru 100-200 g truskawek Dodatkowo potrzebne będą: kieliszki około 4-6 sztuk Przygotowanie: 1. Śmietankę zagotować z ziarenkami
KreatywnePinypierwsze 15 minut, a następnie przez około godzinę w 120 stopniach. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Bezy możemy przygotować dzień lub nawet dwa dni wcześniej. Krem: 250 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Śmietanę ubijamy razem z serkiem i cukrem. Nakładamy na środek każdej z bez. Dekorujemy kiwi. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki
Made By Mom And Sonbył to chyba za dobry wybór, z efektu jej pracy nie byłam zadowolona. Tak więc maszynka leży sobie w szafce, a lody robię tak jak dawniej. 600 ml śmietany kremówki puszka słodkiego mleka skondensowanego łyżeczka ekstraktu
Polska Zupamoim popisowym repertuarze :) Oryginalna receptura oczywiście autorstwa Pani Doroty z mojewpieki.com :) Ciasto : 250 g mąki pszennej 65 g cukru pudru 150 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka śmietany kremówki 36 % Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać masło i posiekać łopatka lub nożem. Wbić jajko i wlać śmietanę. Zagnieść ciasto i uformować w kule. Na blacie rozłożyć folie spożywcza
Chocolate Muffin Blogprzypraw i póki co 1 czy też 2 producentów posiada ją w ofercie. Warto poszukać jej w marketach! Dla 4-5 osób Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 200ml śmietanki kremówki 30% tł 100ml mleka 3,2% tł łyżeczka wędzonej papryki 100g koziego sera sok z 1/3 cytryny szczypta ostrej papryki pół łyżeczki suszonej bazylii cukier i sól do smaku
Kuchnia PROzdrowotnaoczyszczonej 1 łyżka kakao 3 łyżeczki kawy espresso lub kawy rozpuszczalnej w proszku 2 jajka 1 łyżka likieru kawowego (ja użyłam Coffee Canari ) Kawowa Bita Śmietana: 250 ml śmietanki kremówki 1-2 łyżeczki cukru pudru 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku (ja użyłam typu Crema) DODATKOWO użyłam: kilkanaście truskawek mikro wiórki czekoladowe mleczne mini rurki duo Wykonanie: Wszystkie składniki
Blondynka Gotujepiekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 min. Upieczony wyjmuję, studzę i kroje na dwa blaty. Herbatę mieszam z cukrem i alkoholem i nasączam spód ciasta. Kremówkę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder, sok z cytryny oraz serem mascarpone. Połowę borówki miksuję blenderem i dodaję do masy, resztę zaś dodaję w całości. Masę wykładam na nasączonym spodzie
Ciasteczkowy Potwór