ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:298/1378)

Sałatka z kalarepy z Jerozolimy 195

sałatkę. Mamy tu chrupiącą kalarepę, miękkie liście sałaty i pyszny sos jogurtowy z czosnkiem i odświeżająca miętą. Przepis Yotama lekko zmodyfikowałam, zastępując występujące w sosie kwaśną śmietaną i śmietanę kremówkę kefirem, a rukiew wodną (która w Polsce jest prawie nieosiągalna) listkami roszponki.  Sałatka z kalarepy Składniki (na 4 porcje): ok. 750 g kalarepy (u mnie 4 sztuki) 6 łyżek

Chilli Czosnek i Oliwa
Irish Cream cheesecake (sernik z Bailey's) 222

szklanki cukru; 4 jajka; 1/3 do 1/2 szklanki likieru Bailey's; 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii; 1/2 szklanki deserowych chipsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady; 2 łyżki śmietany kremówki; Wykonanie: Tortownicę o średnicy 23 cm bardzo dokładnie uszczelnić folią aluminiową, gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej (trzeba szczelnie owinąć tortownicę folią, by nie dostała się nam do sernika woda

In my kitchen
Ciasto z rabarbarem na cieście francuskim 177

ciasta francuskiego; 180g mąki pszennej; 100g masła; 130g cukru; 1 jajko; 1/4 łyżeczki cynamonu; szczypta soli; 350g soku pomarańczowego; 750g rabarbaru; 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego; 400g śmietany kremówki (30 lub 36%); 2 opakowania Śmietan-fix; 1 duży cukier waniliowy (dodałam od siebie); Wykonanie: Ciasto francuskie podzielić na dwie równe porcje. Jedną połowę ciasta posmarować lekko roztrzepanym białkiem

In my kitchen
Sernik z wiśniami i bananami na zimno 212

biały zmielony); 500 g sera mascarpone; 110 g cukru pudru; 9 łyżeczek żelatyny; 1 cukier waniliowy; 3 dojrzałe banany (średniej wielkości); sok z połowy cytryny; 250 g śmietany kremówki (30%); Ser biały zmielony wymieszać z serem mascarpone, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Banany zmiksować i skropić sokiem z cytryny, wymieszać.  Dodać do masy serowej delikatnie przy tym mieszając. Żelatynę

In my kitchen
WIOSENNA TARTA CIECIORKOWO- OWSIANA Z WARZYWAMI I ŁOSOSIEM 245

łyżki oliwy z oliwek 1/2 czerwonej papryki 250-300 g filetu z łososia 1 szklanka mleka (użyłam 3,2 %) 2 ząbki czosnku niecałe 3/4 łyżeczki soli 3/4 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36% 3 jajka 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1/3 łyżeczki pieprzu WYKONANIE: SPÓD: Cieciorkę zmiel na masę w blenderze (mogą pozostać niezmielone drobinki). Płatki

Słodko-Słony Świat Ilony
937. Kasza jęczmienna trochę inaczej & Kilka pomysłów na.. 223

kilka ostatnich propozycji z jej udziałem ;) sałatka z kaszy jęczmiennej, z pieczonym indykiem, fasolą czerwoną, camembertem i orzeszkami ziemnymi, podana na rukoli  potrawka z kurczaka zaprawiona kremówką, z marchewką i groszkiem; kasza jęczmienna  kurczak w sosie dyniowo-śmietanowym z pieczarkami; kasza jęczmienna (Kurczaka w ten sposób robiłam już kilka razy i nadal go uwielbiam, w ogóle sosy

More food, love and dreams
Korma (kuruma) - kuchnia indyjska 231

szklanka zielonego groszku (na jlepiej mrożonego)   1 mała zielon a papryk a pokrojona w paski 1 mała czerwon a papryk a pokrojona w paski 1 szklanka śmietany kremówki (lub gęstego jogurtu naturalnego) 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia 1 łyżeczka soli   1 1/2 łyżki curry 1 pęczek świeżej kolendry do dekoracji ewentualnie 5 00 ml bulionu warzywnego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
made by Blondynka Gotuje 188

napisem to tak łyso trochę....... Blondynko myśl! No i wymyśliłam :) W lodówce stało wiaderko z resztką sera pozostałego po serniku, w słoiczki trochę domowego dżemu z czarnej porzeczki, resztka kremówki, 8 sztuk maślanych ciastek, kawałek masła, żelatyna w szafce i na szczęście woda w kranie :) I tak sobie pochodziłam po kuchni, pozbierałam to i owo i zrobiłam mini serniczki

Blondynka Gotuje
PASZTET DROBIOWY, PIECZONY, BEZGLUTENOWY 418

pietruszki (lub pasternak) - 4-6 kulek ziela angielskiego - sól i kolorowy pieprz do smaku - ok.300ml tłuszczu (dałam tłuszcz od smażenia mięsa) można dodać także oliwę lub oliwę (200ml) z kremówką (120ml) - kilka łyżek oleju kokosowego lub masła klarowanego do podsmażenia cebuli (u  mnie także mięsa z indyka) Na kilku łyżkach oleju kokosowego lub/i masła klarowanego podsmażamy do miękkości obrane

Smaczne Zdrowe
Torcik na zimno z brzoskwiniami 238

nasączam biszkopty, wstawiam do lodówki. Ser przekładam do misy miksera i miksuję, dodaję zimne  i lekko tężejące galaretki agrestowe, szybko wykładam na biszkopty ( masa błyskawicznie zastyga)  Ubijam kremówkę i pod koniec dodaję zimne galaretki  truskawkowe , miksuje całość do połączenia się składników, wykładam na ser. Wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia. Dekoruję bitą śmietaną i kolorową, słodką, posypką

Takie tam pichcenie
Zielona pychotka 367

1cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Masa budyniowa : 1 sok Kubuś kiwi ( 900 ml ) 3 budynie waniliowe Winiary 5 łyżek cukru Masa śmietanowa : 500 ml kremówki 30 % 3 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 galaretka agrestowa 1/2 łyżeczki żelatyny 2 opakowania delicji 3 galaretki agrestowe  0,5 l przegotowanej wody Wykonanie : Jajka ubić

Sama słodycz i szczypta chili
Rolada biszkoptowa z wzorkiem 266

ciasto wzorkiem do dołu i delikatnie, ale ściśle zwinąć roladę razem z papierem wzdłuż dłuższego brzegu. Końce papieru zawinąć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Masa rumowa: 300 ml kremówki 36% ½ szklanki pełnotłustego mleka w proszku (nie granulowanego) 1 tabliczka mlecznej czekolady ( 100 g ) 125 g serka mascaropne 2 łyżki rumu (można zastąpić kilkoma kropelkami olejku rumowego, ale to nie będzie

Trzeci talerz
Sernik z Advocatem i Kawałkami Czekolady z Polewą Czekoladowo-Kawową 215

potem na 12 godzin wstawiłam do lodówki, po tym czasie zrobiłam polewę czekoladowo - kawową i udekorowałam kandyzowanymi wiśniami. Polewa Czekoladowo - Kawowa: 100 g czekolady mlecznej 70 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka miodu akacjowego 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej 10 g masła Śmietankę wlałam do rondelka, a do niej miód, kawę. Zagotowałam wszystko i doprowadziłam do wrzenia. Oczywiście co jakiś

Blondynka Gotuje
Ciasto fanta z brzoskwiniami i śmietaną 298

suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na 10 minut w formie, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.   Masa śmietankowo- brzoskwiniowa: 1 puszka brzoskwiń 500 ml śmietany kremówki ( 30%) 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 1/2 opakowania śmietan-fixu ½ szklanki soku z brzoskwiń na poncz Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy

Mia Cucina Sofieta
Babka czekoladowa 207

deserowej 1 szklanka maślanki 0,5 łyżeczki cynamonu opcjonalnie 0,5 szklanki orzechów włoskich Składniki - Polewa : 2/3 gorzkiej czekolady 1/4 szklanki cukru 35 dag masła 0,5 szklanki śmietany kremówki 30 % 1 łyżka rumu Przygotowanie - ciasto : Masło ucieram z cukrem na gładką masę, robię to pierwszy raz robotem więc w między czasie mogłem przygotować sobie resztę składników. Wszystkie suche składniki

Mechanik w kuchni