Pralinki są efektowne i wbrew pozorom szybko można je zrobić. SKŁADNIKI : -2 białe czekolady -wiórki kokosowe -płatki migdałowe - skórka otarta z pomarańczy - szklanka śmietanki kremówki Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę. Mieszamy do uzyskania stałej konsystencji. Następnie przelewamy czekoladę do 3 kubeczków . Do każdego z kubków wrzucamy inne dodatki do pierwszego wiórki, do drugiego posiekane płatki migdałowe
dlaSmaQmasła 2 jajka 3/4 szklanki cukru skórka otarta z 2 cytryn 1 łyżka soku z cytryny pół szklanki kefiru Składniki na krem : 200 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30% 5 kropel czerwonego barwnika Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy kolejno jajka i otartą skórkę z cytryn oraz sok. Następnie bez użycia miksera - przesiewamy
dlaSmaQmożna zastąpić dowolnymi owocami, wtedy też zmienia się nazwa deseru z clafoutis na flaugnarde . Taka ciekawostka :) Składniki: 500 g wydrylowanych ciemnych słodkich czereśni 250 ml mleka 60 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 45 g przesianej mąki (4 łyżki) 4 jajka (temp. pokojowa) 125 g cukru (część cukru można zastąpić cukrem waniliowym) szczypta soli pół łyżeczki ekstraktu migdałowego cukier puder
Domowa Cookierenka AgiSkładniki: 1 opakowanie biszkoptów 400 gramów zmielonego półtłustego twarogu 300 ml śmietanki kremówki 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2 łyżki żelatyny 1/4 szklanki wrzącej wody Ponadto 2 galaretki truskawkowe 300 gram owoców Wykonanie: Śmietankę ubijamy z 3 łyżkami cukru pudru na sztywno, następnie dodajemy zmielony twaróg, resztę cukru pudru, cukier waniliowy oraz rozpuszczoną we wrzątku
kgwjanczewopłaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150 g masła 150 g czekolady deserowej (minimum 50-60% kakao) 50 g suszonych żurawin 25 g orzechów włoskich polewa czekoladowa: 25 ml śmietanki kremówki 30% (u mnie mleko) 50 g czekolady deserowej 10 g miękkiego masła do posypania: posiekane orzechy włoskie Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Kaszę gotujemy na sypko wg ulubionego przepisu
Dzieje kuchennej Wiewióryryżowy deser ! Tym razem z pysznymi czereśniami. Składniki: 1 szklanka ryżu, 700 ml mleka, 300 ml wody, 2 łyżki cukru, 2 cukry waniliowe, ½ łyżeczki cynamonu mielonego, 250 ml śmietanki kremówki, 1 szklanka dojrzałych czereśni lub wiśni, 3 łyżki cukru pudru, szczypta soli. Wykonanie: Wodę zagotować z mlekiem, z odrobina soli, z cukrami i cynamonem. Wrzucić opłukany ryż i mieszając ugotować
Tradycyjna Kuchnialody czekoladowe z truskawkami (deser lodowy) Najlepsze domowe lody owocowe Lody bananowe – pyszny deser Lody truskawkowe Lody domowe składniki: 10 mrożonych truskawek 1 łyżka cukru pudru 4 łyżki śmietanki kremówki 30% Przygotowanie: Do pojemnika szatkownicy wsypujemy mrożone truskawki, możemy też dodać kilka kostek lodu, cukier puder, kilka łyżek śmietanki 30%, miksujemy, nie musimy miksować na gładką masę, mogą zostać smugi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskładniki: 1000 g sera białego 200 ml śmietany kremówki 120 g cukru pudru 200 g miękkiego masła 4 żółtka 3 łyżki kakao 250 ml mleka 3 łyżki żelatyny 1/4 laski wanilii (nasionka) wykonanie: Ser trzykrotnie mielimy. Jajka dokładnie myjemy i sparzamy. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy do wystudzenia a następnie dodajemy do sera i miksujemy do połączenia się
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: Spód ciasteczkowy: 160 g ciastek Speculoos (np. z domowego przepisu ) 1 łyżeczka cynamonu 30 g roztopionego masła Masa serowa: 500 g zmielonego twarogu półtłustego 250 ml śmietanki kremówki 36% 300 g kremu Speculoos (np. z domowego przepisu ) 5 jajek 1/2 szkl. cukru (lub mniej-sam krem Speculoos jest bardzo słodki) 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka ciemnego rumu
Nastoletnie Wypiekanieszklanki śmietany 18% 1 łyżka świeżego soku z cytryny szczypta soli przygotowanie 24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją Śmietanę kremówkę wlać do rondelka, podgrzewać tak długo aż prawie się zagotuje. Żółtka i cukier ubić w misce. Stopniowo wlewać gorącą śmietanę do ubitych żółtek. Przelać z powrotem
Stare Garyblaszkę: 40x25 cm Czas przygotowania: 5 godzin Składniki: Biszkopt: 4 jajka EKO Szklanka cukru 4 łyżki oleju rzepakowego szklanka mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia Chmurka: litr śmietany kremówki 30%tł 3/4 szklanki cukru pudru 2 galaretki agrestowe 0,5 litra wody Ok. 400-500g czarnych porzeczek Tabliczka gorzkiej czekolady Przygotowanie: 1/ Miksujemy składniki na biszkopta,przelewamy
Kuchnia PROzdrowotnaśmietany 30 % Mus truskawkowy: 1 galaretka truskawkowa 3/4 szkl. gorącej wody 200 g truskawek 2 łyżki cukru (opcjonalnie) Polewa z białej czekolady: 1 biała czekolada 80 ml śmietany kremówki 30% Dodatkowo: herbatniki maślane okrągłe biszkopciki świeże truskawki do dekoracji Przygotowanie: 1. Ciasteczkowy spód: Herbatniki drobno pokruszyć lub zmiksować w malakserze. Wsypać kakao i dobrze wymieszać. Masło rozpuścić, przestudzić. Następnie wlać
Nastoletnie Wypiekanieekstraktu z wanilii 150 g mąki pszennej Mus jabłkowy: 1,5 kg jabłek 2 łyżki cukru (opcjonalnie) 2 łyżeczki cynamonu 2 galaretki pomarańczowe Pianka jagodowa: 500 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 5 łyżek soku z jagód 1 łyżka żelatyny odrobina gorącej wody Dodatkowo: 100 g wiórków kokosowych 2 łyżki masła 2 łyżki cukru Przygotowanie
Nastoletnie Wypiekanietemperaturze pokojowej ¼ szkl. cukru 3 duże jajka w temperaturze pokojowej 100 g krówek 50 ml mleka 2 łyżki kaszy manny 1 łyżki mąki ziemniaczanej Sos krówkowy: ¼ szkl. śmietanki kremówki 36% 100 g krówek Dodatkowo: kilka posiekanych krówek do dekoracji Przygotowanie: 1.Ciasteczkowy spód: Ciastka drobno pokruszyć, dodać stopione masło i wymieszać. Powinna powstać masa o konsystencji mokrego piasku. Przełożyć
Nastoletnie Wypiekanieszkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kawy rozpuszczalnej Masa kawowo- śmietankowa: 300 g śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka żelatyny odrobina gorącej wody Masa truskawkowo- jogurtowa: 2 galaretki truskawkowe 250 ml. jogurtu naturalnego
Nastoletnie Wypiekanie