tylko do połączenia składników (powinny zostać grudki nie rozbitych lodów). Naszą mrożoną kawę natychmiast przelewamy do wybranej szklanki. Na wierzch nakładamy porcję bitej śmietany (gotowej lub ubitej, dobrze schłodzonej kremówki wyciśniętej np. przez rękaw cukierniczy) i jagody. Ja użyłam mrożonych owoców, bo przy tych temperaturach są wspaniałym uzupełnieniem do mrożonej kawy. Tak przygotowaną mrożoną kawę podajemy natychmiast i delektujemy się
Słodkie okruszkiWykonanie deseru: Semifreddo: Wodę z cukrem gotujemy ,wsypujemy owoce czerwonej porzeczki, gotujemy około 5 minut-aż owoce zaczną się rozpadać, całość zmiksować blenderem. Zostawić do całkowitego wystygnięcia. Śmietankę kremówkę po wyjęciu z lodówki ubić na puszystą masę z cukrem pudrem i mleczkiem kokosowym-również schłodzonym. Do masy śmietanowej wmieszać mus z porzeczki, wylać do wyłożonych folią kokilek ceramicznych
Wanilia i Kardamonsłynnych lodów Malaga i daje orzeźwienie. Gwarantuję Wam, że lodami na piwie zaskoczycie nimi wszystkich – także piwoszy ;) Składniki: – 3 szklanki bitej śmietany (ok. 0,5 l kremówki 36%) – 1 szklanka piwa Fortuna Czarne – 1/3 szklanki brązowego cukru – 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii – garść orzechów i rodzynek Wykonanie: Ubitą śmietanę wymieszać delikatnie ze schłodzonym
Pociąg Do KuchniSzkoda, że dzisiaj nie mogę mieć takiej piwnicznej ucieczki. :) Składniki: 1 kg karkówki 250 g pieczarek 3 łyżki masła klarowanego 1 cebula 100 g serka topionego 400 ml śmietany kremówki szczypta gałki muszkatołowej szczypta papryki ostrej papryka słodka sól pieprz Karkówkę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić w plastry o grubości 1 cm. Każdy plasterek karkówki lekko rozbić
O kuchni z uczuciemdobrej jakości – 4 jajka – 100g camemberta – 100g mozzarelli – 1 średnia cukinia – 10 szt. pomidorków koktajlowych – 5 cm pora – 0,5 szkl. śmietany kremówki (lepiej 36%) – 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% – sól, pieprz Wykonanie: Ciasto: Mąkę, masło, sól i wodę zagniatamy na kruche ciasto. Formujemy kulę i wkładam na pół godziny
Pociąg Do Kuchnizdania, że im ich więcej tym lepiej, ponieważ mają działanie spulchniająca. ŚMIETANA Jej dodatek powoduję, że sernik jest bardziej kremowy i delikatny. Wybierajmy tą z dużą zawartością tłuszczu, tzw. kremówkę 30-36%. Jeśli jednak zależy nam, aby nasz sernik nie był "bombą kaloryczną" śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym, greckim lub kwaśną śmietaną 12-18%. Sprawdzą się równie dobrze :D MĄKA
Nastoletnie WypiekanieSkładniki (na 2 porcje) śmietana kremówka 36% ubita na sztywno 200 ml 30- 50 g mieszanki truskawek i białych brzoskwiń 2 łyżki cukru białego 2 łyżeczki żelatyny na 2 łyżki wody pół łyżeczki whisky Przygotowanie: 1. Śmietankę ubić na sztywno. 2. Owoce podgrzać na patelni z cukrem do momentu, aż całkowicie rozmiękną i puszczą sok, sok zacznie odparowywać a syrop
KreatywnePinyinspiracja mini pavlova: Nigella Lawson) 8 białek, szczypta soli 500 g cukru pudru 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki białego octu winnego 500 ml śmietanki kremówki truskawki do dekoracji mus nektarynkowo śliwkowy 2 nektarynki 2 duże żółte śliwki kilka gałązek czerwonej porzeczki owoce razem ze skórką miksujemy w robocie kuchennym na mus. do dekoracji: borówki
noteskulinarnyfigałyżeczki 2. Biszkopty nasączyć w kawie 3. Nasączone biszkopty wyłożyć na dno kokilek, tak by zakryły dno, resztę nasączonych biszkoptów odłożyć do następnych warstw. 4. Połączyć serek mascarpone, śmietanę kremówkę, cukier puder i 2 łyżeczki kawy z whisky. 5. Krem położyć na biszkoptach 6. Pokroić truskawki w plasterki i położyc na warstwę kremu. 7. Znów położyć warstwę nasączonych biszkoptów, Kłaść
KreatywnePinyłyżce, naprzemiennie, raz serową, raz borówkową. Można też obie masy serową i borówkową wymieszać razem i wylać do formy. Masę dokładnie wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i dodać rozpuszczoną żelatynę w 1/4 szklance wrzątku. Masę kremową szybko wylać na ciasto, zanim stężeje. Tutaj polecam specjalna łopatkę do wyrównywania ciast w ząbki, dzięki niej
Jadło i czytadłoMoje Drogie Panie, a przede wszystkim Panowie. Dlaczego dziś tak? Wiem, że zaglądają na blog również mężczyźni, postanowiłam pomyśleć też o nich. Dla kobiety ubijanie kremówki, czy białek jest oczywiste, a dla faceta, który nie gotuje często lub nie potrafi ta nasza oczywistość jest czarną magią. Nie śmieję się, staram się zrozumieć, a przede wszystkim pomóc. Dziś zaczynam cykl przepisów
Blondynka Gotujedrewna ;) Oscypki, lubicie? ;) Siklawa, w drodze do Doliny Pięciu Stawów Dolina Pięciu Stawów, jest pięknie! Po drodze wstąpiliśmy nad Morskie Oko ;) Lody o smaku oscypka z żurawiną, pyszne! Wadowickie kremówki, nam smakowały
Domowa cukiernia Ewyobiad i kolację. W zanadrzu mam jeszcze kilka przepisów na malinowe ciasta, a miniserniczki to tylko przedsmak :) Składniki: 1/2 kg twarogu mielonego 3 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 100ml kremówki 50g białej czekolady 2 łyżki miodu 12 malin Przygotowanie: Śmietankę podgrzać, rozpuścić w niej czekoladę, przestudzić. Ser, jajka, miód i budyń zmiksować, dodać masę śmietankowo-czekoladową, wymieszać. Masa jest dość
Cakes By Kejtjakiś czas przecież można pozwolić sobie na mały grzeszek, czyż nie? Składniki: 100g herbatników maślanych 50g rozpuszczonego masła 2 banany 1/2 puszki masy kajmakowej 1 gorzka czekolada (rozpuszczona) 300ml kremówki 2 łyżki cukru pudru starta czekolada Przygotowanie: Herbatniki zmielić na pył. Dodać masło, wymieszać na mokry piasek, wylepić nim dno i boki formy na tartę. Schłodzić w lodówce. Kajmak wymieszać
Cakes By Kejt