ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:288/1378)

Ciasto z czerwonego i zielonego Kubusia 354

całkowitego ostudzenia. Następnie dodajemy po pół kostki miękkiego masła i ucieramy. Najpierw wylewamy czerwoną masę. Układamy herbatniki i wylewamy masę zieloną. Ciasto chowamy do lodówki. masa śmietanowa: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem i śmietan fixem. Śmietanę wylewamy na ciasto. Ciasto posypujemy startą gorzką czekoladą. Schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc, bo najlepsze jest na drugi dzień

Aga w kuchni
Tort kokosowo czekoladowo truskawkowy 474

śmietanki 30%  25 dag mascarpone  15 -20 dag truskawek pokrojonych w malutką kosteczkę  Dodatkowo:  Dżem ( smak truskawka, lub brzoskwinia)  Na wierzch, kremówka + masa śmietankowa malinowa  Podłużne biszkopty  Czekoladowe motyle  Opłatkowe kwiatuszki  Posypki cukrowe  4 truskawki do ozdoby  Nasączenie:  Woda + sok z limonki lub cytryny Biszkopty piekę dzień wcześniej

Takie tam pichcenie
Deser Piramidka czekolada-jagoda z cytrynową nutką 182

Składniki: (na 2 porcje) śmietana kremówka 36% ubita na sztywno 200 ml 50 g jagód/borówek amerykańskich 2 łyżki cukru białego 15-20 ml wody 40 g gorzkiej klasycznej czekolady Goplany rozpuszczonej w kąpieli wodnej pół łyżeczki soku z cytryny starta skórka z 1/4 cytryny chips czekoladowy- odrobina czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, polana na papier śniadaniowy/pergamin

KreatywnePiny
Tartaletki czekoladowe z bezą i truskawkami 254

łyżka kakao  100 g zimnego masła 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Masa czekoladowa 150 g gorzkiej czekolady 60 ml śmietany kremówki 30% 70 g masła 50 g cukru 2 żółtka 70 g zmielonych orzechów włoskich Ale-raj Beza 2 białka 3 łyżki cukru truskawki Przygotowanie: Ciasto: Do misy z miksera wsypać

Ala piecze i gotuje
boczek duszony w winie 243

przepis na dwie porcje 500 gram chudego boczku 200 gram ugotowanej brukwi 2 słodkie gruszki 2 białe cebule średnia czerwona cebula 2 szklanki wina wiśniowego półwytrawnego 2 łyżki śmietany kremówki 2 garście wiśni 2 łyżki miodu pieprz biały gałązka rozmarynu szczypta kurkumy sól kiełki oliwa  Boczek obsmażamy na oliwie na złoty kolor z posiekaną białą cebulą , zalewamy winem oraz

na gazie
Tortilla z jarmużem 222

zaostrzającym, dodatkiem był jogurt grecki wymieszany z harissą.  składniki 200 g jarmużu 200 g ziemniaków 60 g wędlin (szynka, boczek) 1 cebula 5 jajek 50 ml śmietany - użyłam kremówki 30 g startego sera - np   Parmezan ,   szczypior od dymki drobno pokrojony 1 papryczka jalapeno drobno pokrojona garść bazylii, posiekanej sól, pieprz patelnia którą można wstawić do piekarnika

Stare Gary
Proste ciasto bananowo-karmelowe czyli poWeeendowe Lakocie odc.89 176

cukru trzcinowego lub brązowego 100 g zwykłego cukru 1 łyżeczka cynamonu 3 rozgniecione banany 3 jajka 300 g mąki 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia polewa: 185 ml śmietany kremówki 65 g brązowego lub trzcinowego cukru Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Masło i cukier oraz cynamon, banany, jajka, mąkę i proszek miksujemy na średniej prędkości. Masę przekładamy do natłuszczonej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Lody śmietankowo-czekoladowe 194

stopniowo mleko do naczynia z żółtkami wstawionego do garnka z wrzątkiem, cały czas ucierać do zgęstnienia masy, zdjąć garnek z ognia i dalej ucierać, do ostudzenia . Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę, ubić na sztywno, dodać do masy żółtkowej, zmiksować. Wyłożyć masę do podłużnej miski, włożyć do zamrażalnika na 30 minut, po tym czasie wyjąć masę i znów zmiksować. Tą samą czynnośc

Kuchnia Danusi
Tort z musem truskawkowym. 203

rozpuszczone) w półtorej szklanki wody. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stęzenia. Nasączenie: ok szklanki zimnej przegotowanej wody  sok cytrynowy do smaku. Masa: ok 700 ml śmietany kremówki 30%-36% 500 g sera mascarpone cukier do smaku ok 2-3 łyżki cukier waniliowy Wykonanie tortu. Zimny biszkopt kroimy na 3 części. Rant tortownicy, w jakiej piekliśmy ciasto układamy

Malinowe Pocałunki
Sernik cytrynowy 451

Świeży Naturalny, serek kremowy Piątnicy, serek kanapkowy z Biedronki, serek kanapkowy Pilos z Lidla…) 500 g serka mascarpone 5 jajek pół szklanki oleju /u mnie rzepakowy/ 300 ml śmietany kremówki 30-36% 300 g cukru 5 dużych cytryn 1 budyń waniliowy szczypta soli Cytryny – wyszorować, sparzyć- a następnie delikatnie zetrzeć z każdej zewnętrzną warstwę skórki. Oddzielnie wycisnąć sok. Pozostałe

UgotujmyTo.pl
Likier kawowy - domowy 233

zrobiłam dla siebie, ale za mało :) krótko mówiąc - trzeba dorobić :D Składniki: 120 ml spirytusu 1 puszka masy krówkowej 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej 250 ml śmietany 30% (kremówki) 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Sposób przygotowania: Kawę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody (około 3 łyżki). Studzimy. Do blendera wlewamy śmietankę, ekstrakt z kawy i ekstrakt z wanilii, dodajemy masę

Kolorowy Przepisownik
Piernik (bez leżakowania) 128

przełożenia 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 pełne łyżki kawy zbożowej 2 łyżki kakao 2 jajka Polewa: 1/3 szklanki śmietany kremówki 1 tabliczka gorzkiej czekolady (może być też mleczna) 1 łyżka kawy zbożowej Sposób przygotowania: W rondelku roztapiamy masło z cukrem i miodem, dodajemy powidła śliwkowe, przyprawę do piernika, cynamon i kakao

Kolorowy Przepisownik
Babeczki "grzybki" marchewkowo-brokułowe 160

już się przygotowuję do gotowania jednego obiadu dla całej trójki :) Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki 50g świeżych drożdży 3 ugotowane ziemniaki 3 łyżki ciepłego mleka 3 łyżki śmietany kremówki 3 łyżki ciepłej wody 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej szczypta soli morskiej szczypta pieprzu kolorowego świeżo mielonego Farsz: 220 g marchwi

Kolorowy Przepisownik
Sernik puszysty II 165

Druga wersja mojego ulubionego sernika, równie kremowa, lekka i puszysta. Dodatek kremówki sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej śmietankowe i wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju święta i uroczystości, gdyż z pewnością zachwycisz nim swoich gości

Milion Smaków
zupa szparagowa 218

holenderski 3 żółtka 100 g masła sok z połowy cytryny sól biały pieprz Zupa 500 g zielonych szparagów 500 g białych szparagów 500 g gotowanej szynki 100 ml śmietanki kremówki 30% 100 ml sosu holenderskiego 1 łyżka masła 2 żółtka sól pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki mąki pszennej PRZYGOTOWANIE Sos holenderski Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej

zabawa smakiem