wypróbowania swoich sił :) Składniki: 100 g rodzynek 50 g suszonych żurawin 200 g płatków migdałowych 50 g mąki pszennej 120 g masła 120 g cukru 50 ml śmietany kremówki 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Bakalie posiekać (zbyt duże kawałki uniemożliwiają sklejenie się ciastek), dodać mąkę i wymieszać. Masło rozpuścić z cukrem - przestudzić. Połączyć obie masy. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem
Chocolate Muffin Blogrozgniecionej w moździerzu zielonej herbaty 2 łyżki wrzątku 1 łyżka cukru pudru Lody: 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka mleka 2 żółtka 1/4 szklanki cukru pudru 250ml śmietany kremówki Przygotowanie: W miseczce łączymy wodę, herbatę i łyżkę cukru. Dokładnie mieszamy, odstawiamy pod przykryciem na około 10 minut. Mleko gotujemy z cukrem waniliowym, dodajemy zaparzoną herbatę (razem z listkami!). Odstawiamy
Gotuj z Rumcajsemciasteczek/herbatników Galaretkę rozpuścić w 400-450 ml wody i pozostawić do ostudzenia. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami namaczanymi w lekko ściętej galaretce. Kremówkę ubić na sztywno. Ubitą śmietankę wymieszać z cukrem i nadal miksując - z serkiem waniliowym (dodawać go po jednej łyżce). Na końcu masę dokładnie połączyć z przestygniętą żelatyną. (Uprzednio wymieszaną
Di gotujewierzchnie :) Można je zrobić w nawet w 30 minut, bo czekolada szybko zastyga, ja miałam wtedy lenia i dlatego tyle mi zeszło z nimi :) Ganache orzechowe: 125 ml śmietanki kremówki 30% ok. 80 - 100 g gorzkiej i mlecznej czekolady (ja zwykle dodaję więcej gorzkiej) 25 g masła w temperaturze pokojowej 1 - 2 łyżki cukru pudru 1 - 2 łyżki likieru amaretto
Blondynka Gotujeszkl mąki pszennej 2/3 szkl cukru brązowego Diamant 2 kopiate łyżki kakao 1 łyżka proszku do pieczenia 1 szkl mleka 6 łyżek oleju 2 jajka Krem: 250 ml śmietanki kremówki 1,5 szkl malin 2 łyżki cukru łyżka cukru pudru śmietan fix Babeczki: W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej misce mokre. Wszystkie składniki dobrze wymieszać łyżką
Smakołyki Asiszklanki cukru 4 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml śmietany 18 % 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka Na wierzch: 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru Masło ubić z cukrem na jasną masę.Ubijając dodawać po jednym jajku. Następnie w dwóch częściach śmietanę i powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia .Połowę masy wyłożyć
Ladylaura.serowa: 10 żółtek 220 g cukru 1 kg sera twarogowego potrójnie zmielonego 400 g serka waniliowego 10 białek 3 łyżki mąki kukurydzianej 2/3 szklanki świeżej żurawiny 50 ml śmietanki kremówki Sposób przygotowania sernika z żurawiną: Ciastka rozgniatamy, dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę
Słodkie Przyjemnościłyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Blaszka duża piekarnikowa Masa śmietanowa : 660 ml kremówki 36 % 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1,5 łyżki żelatyny 1 słoiczek dżemu z wiśniami 1 szklanka wiśni z kompotu Do dekoracji : 1 wafelek Grzesiek 1 szklanka wiśni
Sama słodycz i szczypta chilibarwę. Gdy tak się stanie, zmniejszamy palnik do minimum i dodajemy 1 łyżkę masła. Mieszamy silikonową lub drewnianą szpatułką do otrzymania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy ok. 3 łyżki śmietany kremówki, cały czas mieszając. Dodajemy ze dwie szczypty soli, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Po ostudzeniu masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję płynnego toffi
Nerds Kitchenkonkretnego pomysłu na jego wykorzystanie. Do tego odrobina słodkiej papryki, sól i pieprz; i naprawdę więcej nie potrzeba. Krem jest przyjemnie gęsty, intensywnie warzywny, po prostu pyszny. Można dodać kremówki czy mleczka kokosowego, dla złagodzenia smaku i jeszcze większej kremowości. Dodatki to brukselka, lekko podsmażona na patelni, dzięki czemu zyskuje na smaku; oraz chrupiąca, prażona cebulka. Całość wyszła zaskakująco pyszna
Pożeraczka, czyli raz adobrzewylewamy do blaszki ( 25x40cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 180 st. C.Metalową obręczą w kształcie serca wycinamy 6 serc.Część pozostałego biszkoptu kruszymy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.dodajemy śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.Masą przekładamy biszkopty tworząc trzy torciki.Boki i wierzch smarujemy masą,na środku każdego torcika układamy serduszka z galaretki
Bajeczna Kuchniakryształu 3 białka 2 łyżki miodu 1/2 szklanki słodkiego mleka olejek migdałowy 20 dag bakalii (ja natomiast użyłam gotowej masy makowej z puszki) Masa II składniki: 1/2 l śmietany kremówki 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Masa III składniki: 20 dag masła 10 dag cukru pudru 15 dag orzechów mielonych 1/2 szklanki mleka 3 żółtka spirytus (do smaku
Pychotkaaałyżkę cukru waniliowego własnej roboty) Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką puszystą masę, a następnie stopniowo dodawać śmietanę. Polewę zrobiłam własną 100 g śmietany kremówki 100 g czekolady Śmietanę doprowadzić do wrzenia , zdjąć z palnika i dodać pokruszoną czekoladę. Wymieszać aż czekolada się rozpuści stale mieszając. składanie ciasta ciasto piernikowe 1/2 masy ciasto bakaliowo-jabłkowe
O kuchni z uczuciemszklanka cukru 5 jajek 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 oleju na czubek noża zielonego barwnika 1 granat Masa śmietanowa : 1 l kremówki 30 % 1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 galaretka o smaku granatu 2 kopiaste łyżki żelatyny 200 ml przegotowanej wody Wykonanie : Białka ubić na sztywną pianę z cukrem
Sama słodycz i szczypta chili