ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:271/1378)

Lodowa kanapka 275

łyżki soku z cytryny ½ szklanki rodzynek ½ szklanki niesolonych orzechów ziemnych i włoskich ½ szklanki żurawiny ½ szklanki morwy białej Polewa czekoladowa Sposób wykonania: Bakalie wymieszać razem w miseczce. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać sok z cytryny, wydrążone ziarenka wanilii oraz zimny jogurt, zmiksować, następnie wsypać bakalie i wymieszać łyżką. Masę razem z miską włożyć

Wanilia i Kardamon
Krem z dyni 77

dużych oczkach dynię ( lub kroimy ją na mniejsze kawałki) oraz ziemniaka. Wlewamy bulion gotujemy do czasu, aż dynia zmięknie około 20 min. Całość blendujemy na gładko. Dodajemy śmietanę kremówkę oraz przyprawy

Kukuleczki
Mleczko kokosowe 102

smak. Wystarczy wiórka przelać 1 szklanką ciepłej wody zblendować i wycisnąć.  Tak przygotowane mleczko kokosowe można przechowywać do kilku dni w lodówce. Dodawać je można do owsianki, zup, kremów, ciast

Kukuleczki
Żurek 73

wywaru warzywnego  500 ml zakwasu na żur  2 cebule 2 suszone grzyby  300 g kiełbasy  250 g wędzonki  125 ml śmietany kremówki  1-2 łyżki świeżego chrzanu  2 liście laurowe 4 ziela angielskie 6 ziarenek pieprzu   1 łyżka majeranku 4 ząbki czosnku sól, pieprz  Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam pokrojoną wędzonkę

Kukuleczki
Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami 401

smak wzbogacić np. sosem czosnkowym . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami – Składniki: ok. 300g ciasta francuskiego 500g pieczarek olej do smażenia 3 jajka 250ml śmietany kremówki pęczek koperku mały pęczek szczypiorku pieprz, sól do smaku   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami – Wykonanie: Blaszaną formę na muffinki wylepić ciastem francuskim. Podpiec ciasto w temp

Kulinarne Przeboje
Marcinek lany 272

wypieków 2 łyżki cukru z wanilią 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Marcinek lany – masa: 1 litr śmietany kremówki 30% sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1/3 szklanki cukru pudru (lub do smaku) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Przygotowujemy siedem arkuszy papieru do pieczenia (woskowanego

Poezja smaku
Krem stracciatella z karmelizowaną gruszką i orzechami 136

duża gruszka sok z 1/2 cytryny 4-5 łyżek cukru trzcinowego 1 szczypta cynamonu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich krem: 1/ 2 tabliczki czekolady gorzkiej 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru fix do śmietany (opcjonalnie) Przygotowanie:  Gruszkę obieramy i kroimy na niezbyt cienkie plastry. Obtaczamy w soku z cytryny aby nie ciemniały. Dodajemy trochę cynamonu. W rondlu

Bon appetit mon amie
Jabłecznik z masą śmietanowo-jajeczną. 133

garnka, zasypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i dusimy około 3 minut (od momentu zagotowania). Studzimy. MASA ŚMIETANOWO-JAJECZNA: 2 duże jajka 1/4 szklanki cukru pudru 200 g śmietany kremówki (30%)      Jajka ubijamy z przesianym cukrem pudrem na puch (około 5 minut), następnie wlewamy śmietankę i jeszcze chwilę ubijamy. KRUSZONKA: 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki brązowego cukru

Rozpustne gotowanie
Piersi kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej i sosem pomidorowym ze szparagami 141

kurczaka około 4 plasterków szynki szwarcwaldzkiej świeża bazylia 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry (400 g) 80 g śmietany kremówki 30 % 5-6 szparagów sól pieprz Przygotowanie: Szparagi umyć, odłamać jasne, twarde końce i pokroić na mniejsze kawałki. Piersi z kurczaka oczyścić z błonek i kostek, w najgrubszym miejscu lekko

Oryginalny smak
Tiramisu czekoladowo-kawowe w pucharkach 128

smak na słodkie,  wiem że są też wersje nawet z truskawkami hmn…może kiedyś . Składniki: Na 4 średnie pucharki: 20 dag podłużnych biszkoptów 25 dag mascarpone ½ szklanki śmietany kremówki ½ szklanki naparu z kawy 5 łyżek likieru czekoladowego 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru Tarta czekolada: biała, gorzka, mleczna Kakao do oprószenia Sposób przygotowania: Kawę schłodzoną słodzimy łyżeczką cukru

Wanilia i Kardamon
Sernik z brzoskwiniami 107

Masa serowa: serek homogenizowany 500 g śmietana kremówka 30% 200 g żelatyna spożywcza 2 łyżeczki spore cukier puder 1 łyżeczka DODATKOWO: Biszkopty marmolada brzoskwinie Paraguayo dojrzałe galaretka brzoskwiniowa - 2 op Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami przełożonymi marmoladą. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje dodać 3 łyżki gorącej wody i odstawić do przestygnięcia. Śmietanę razem z cukrem ubić

Camilla w kuchni
tagliatelle z sosem brokułowym 126

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: makaron tagliatelle (najlepiej domowy, przepis tutaj ) 1 świeży brokuł lub mrożone różyczki 250 ml śmietany kremówki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz tłuszcz do smażenia dodatkowo: ser grana padano wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Brokuła rozdzielamy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy

Domowy Smak Jedzenia
PENNE Z SOSEM Z ROQUEFORTA 127

osolonej wody. Odcedź. Przełóż na półmisek, wlej podgrzany sos, wymieszaj i popieprz. Udekoruj połówkami orzechów włoskich. Podawaj od razu. *Na przykład śmietany Szefa Danone’a, lub jeśli wolisz, śmietany kremówki 33 lub 36%.   Smacznego

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Klopsiki w sosie pieczarkowym. 19657

sól i pieprz olej do smażenia Sos: 150 g małych pieczarek pokrojonych w plasterki 2 łyżki masła 2 płaskie łyżki mąki 50 ml białego wina 70 ml śmietany kremówki 120 ml bulionu 1 łyżka łagodnej pasty paprykowej  sól i pieprz Wykonanie: Składniki na klopsiki wymieszać w misce dłońmi i uformować kuleczki o średnicy 2 - 2,5 cm. Podgrzać

zadanie-gotowanie
LODY WANILIOWE -BEZ MASZYNKI 165

się wydawać. Troszkę chęci, chwila wolnego czasu i mamy przepyszne, mocno waniliowe lody- bez użycia maszynki. Zobaczcie, to dziecinnie proste Składniki: 0,5 litra mleka 1 duże opakowanie śmietany kremówki 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 6 żółtek laska wanilii 1/3 szklanki cukru likier czekoladowy DALKOWSKI Wykonanie: Mleko,śmietanę i mleko skondensowane razem mieszamy. Zagotowujemy, dodając wanilię. Żółtka ucieramy z cukrem

Z Majeczką w kuchni