deserami? Każdy ma swój ulubiony. Lody, słodkie kremy, gofry z bitą śmietaną czy ciasta z sezonowymi owocami. Zazwyczaj są bardzo kaloryczne, głównie za sprawą dodawanej śmietany kremówki, w której na 100 gram znajduje się aż 300 kcal, a dodatkowe kalorie to przede wszystkim: cukier, tłuszcz i czekolada. Warto zastąpić niezdrowe słodycze porcją suszonych i świeżych owoców, a cukier w wypiekach
Moja smaczna kuchniażółtek 25 dag masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: ½ litra mleka 1 duży budyń –na 750 ml mleka ½ szklanki cukru pudru 1 szklanka kremówki 3 jajka 30-40 dag węgierek Jak wykonać ? Ciasto: Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto
Wanilia i Kardamonsię, że to naj-naj-najlepsze, lody jakie w życiu jadłam! składniki: 200 g sera twarogowego 200 ml jogurtu greckiego 4 duże łyżki cukru pudru 300 ml śmietany kremówki garść malin Śmietanę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder. Twaróg zmiksować na gładką masę z jogurtem. Obie masy delikatnie połączyć, włożyć do zmrożonej misy maszyny do lodów. Włączyć
6niebomnie znikają ekspresowo! 330 ml śmietanki 30-36% 5 łyżek cukru pudru 200g serka waniliowego 4 łyżki jagód 2 łyżki nalewki jagodowej (ew. inny alkohol) Dodatkowo: 60g herbatników Kremówkę z cukrem ubić na sztywno, a następnie dokładnie połączyć z serkiem. Całość delikatnie wymieszać z jagodami oraz nalewką. (Alkohol sprawi, że lody nie będą zbyt twarde i zamarznięte.) W zamykanym pojemniku
Di gotujekrólika w smacznym sosie z musztardy DIJONE. 1 tuszka królika 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżka oliwa masło 0.5 kostki 2 łyżki białego wina wytrawnego 4 łyżki śmietany kremówki sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Tuszkę królika opłukać,osuszyć i podzielić na 6 części.Dokładnie rozprowadzić musztardę z oliwą,posolić i popieprzyć.Kawałki mięsa posmarować marynatą z musztardy,obsmażyć na maśle.Następnie zalać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidoskonale się tu spisał. Razem z cytryną idealnie podkreślił smak łososia, bo z tą rybą go podawałam. Składniki : 1 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego 1/2 szkl. śmietanki kremówki 30% szczypta kurkumy szczypta gałki muszkatołowej szczypta białego pieprzu 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej sól pęczek kopru Wykonanie: Bulion doprowadzić do wrzenia, dodać kurkumę i gałkę muszkatołową. Mąkę wymieszać ze śmietanką
zadanie-gotowanieszkl. cukru 4 łyżki gorzkiego kakao 4 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia aromat waniliowy szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADOWY: 500ml.śmietany kremówki 36% 160g. białej czekolady DO OZDOBY: 250 g. żelków Wykonanie Tortu: MURZYNEK : W garnuszku podgrzewamy, do całkowitego rozpuszczenia – mleko, cukier oraz kakao. Z otrzymanej masy odlewamy 3/4 szklanki. Oddzielamy żółtka
Domowe Tortyjeden pyszny gryz . Kto zajada z e mną ? POTRZEBUJEMY ( na około 16 sztuk) 3 jajka 500g mielonego twarogu 16 ciasteczek oreo lub innych (np. bezglutenowych) 200 ml śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady 6 łyżek mleka 100 g cukru 40 g niesłodzonego budyniu czekoladowego (proszek) 1 łyżka kakao Śmietanę razem z czekoladą rozpuszczamy , nie dopuszczając do gotowania. Dodajemy mleko
WYSPA SZCZĘSLIWAwanilinowy 0,5 łyżeczki soli 4-5 słodkich jabłek (opcjonalnie + 2 łyżki cukru w przypadku mniej słodkich jabłek) 1 łyżeczka cynamonu + odrobina do posypania 100 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki masła + odrobina do wysmarowania formy DODATKOWO: gęsta kwaśna śmietana 18 % lub 12% cukier do posypania WYKONANIE: W garnku z grubym dnem zagotuj mleko wraz z wodą
Słodko-Słony Świat Ilonyprzyprawy firmy PLENUS- https://www.galeriaherbat.pl/przyprawa-do-kurczaka-bez-glutaminianu.html. Zapraszam :) Składniki : 500 g piersi z indyka około 10 pieczarek małych 2 cebule średnie sól, pieprz, szczypta chili do smaku 500 ml śmietanki kremówki 2 łyżki czerwonej papryki 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka przyprawy do kurczaka Plenus 4 łyżki masła Wykonanie : Mięso myjemy, osuszmy ręczniczkiem papierowym i kroimy w grubą kostkę
Sama słodycz i szczypta chiliKremowy sos okalający sprężysty makaron długi jak " sznurówka" ,zielony" mech" szpinakowy i pyszne ser ,lekko ostry CHEDDAR.Dla mnie fuzja smaku.Polecam. 1op.szpinaku 1/2szkl.śmietany kremówki 1 mały serek śmietankowy topiony 3 ząbki czosnku masło ser cheddar pieprz gałka muszkatołowa 1op.makaronu spaghetti ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Masło rozgrzać na patelni dodać rozmrożony szpinak i przeciśnięty czosnek.Smażyć,mieszając,na małym ogniu,aż płyn odparuje,dodać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkilistek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 4 spore buraki 3 grzybki suszone sól i szczypta cukru do smaku 1 łyżka soku z cytryny 0,5 szkl śmietanki kremówki panadto ziemniaki puree 1-2 cebule drobno posiekane i zeszklone na maśle Warzywa oczyścić, pokroić na mniejsze części i zalać wodą. Dodać również listek laurowy, ziele angielskie i grzybki. Zagotować. Gotować
Posadzone i zjedzoneTorcik bezowy czekoladowo-kawowy Blaty bezowe: 4 białka 200g cukru 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki kakao do pieczenia Masa kawowa: 200 g śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej, świeżo zaparzonej mocnej kawy 1 płaska łyżeczka żelatyny 1 łyżka zmielonej kawy ½ szkl. posiekanych orzechów włoskich Warstwa czekoladowa: 70 g czekolady deserowej
Posadzone i zjedzonełyżki oleju 1 małe jajko 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii 3/4 szkl. mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Do posypania: brązowy cukier, ew. cynamon Do podania: śmietana - kremówka lub kwaśna albo lody waniliowe Piekarnik nastawić na 180°C . Foremkę wysmarować dokładnie masłem - dość grubą warstwą, żeby ciasto się nie przykleiło. Jabłka pokroić na małe kawałeczki, włożyć do foremki
Posadzone i zjedzonewyczarować pyszne trufelki. Składniki: szklanka płatków pełnoziarnistych Lubella 150 g czekolady deserowej 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki rodzynek 100 g skórki kandyzowanej 2 łyżki mleka lub śmietanki kremówki Czekoladę i mleko umieścić w misce i rozpuścić nad parą. Dodać płatki i posiekane bakalie. Odstawić na chwilę, kiedy masa będzie twardnieć to mokrymi rękami lepić kulki. Gotowe wstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia