masła 90-100 g śmietany 18% 2 czubate łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody cukier waniliowy Polewa czekoladowa: 120 g mlecznej czekolady 100 ml śmietany kremówki 30% łyżka wódki Najlepszy i Najprostszy Murzynek - Sposób przygotowania: Masło ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie nie przestając ubijać kolejno wbijamy jajka. Ciągle mieszając dodajemy mąkę wymieszaną
Słodka Stronarozpuszczenia, nie wolno dopuścić do zagotowania. Lekko przestudzoną żelatynę dodać do ciepłej galaretki, wymieszać. Do miksera wlać mleko skondensowane, dodać ser i cukier, zmiksować. Przelać do miski, dodać zimną kremówkę, ubić. Następnie cały czas ubijając dodawać po jednej łyżce galaretki. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać zmiksowane jeżyny, dokładnie wymieszać. Przełożenie ciasta: Na spód ciasta wylać masę jeżynową
Kuchnia Danusiwielkanocnym. Polecam przyrządzać w specjalnych chlebkach, wyglądem i smakiem zachwyci każdego. Składniki: Włoszczyzna 2 ząbki czosnki Gałązki natki pietruszki 500 ml zakwasu żytniego 500 g surowej białej kiełbasy Śmietana kremówka 30% Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, sól, szczypta cukru, kminek, świeżo zmielony majeranek i pieprz 4 jajka Chleb Sposób przygotowania: Na początku przygotowujemy bulion warzywny. Obieramy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnesmak i kremową konsystencję. Składniki: 1 średniej wielkości kalafior 4-5 marchewek 45 dag groszku (użyłam mrożonego) 2 średnie cebule 5 ząbków czosnku 2 litry bulionu 20 dag śmietanki kremówki 2 serki topione po 10 dag 3 łyżki masła pęczek koperku 2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz, cukier Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek obieramy z łupin. Cebulę kroimy w kostkę
Pobite gary Barbarychciałbym przeprosić za miesięczną nieobecność. Niestety pochłonęła mnie nauka do egzaminów :( Na szczęście sesja już niedługo się kończy, dlatego postanowiłam podzielić się przepisem na jedno z moich ulubionych ciast - kremówkę. Trochę zmodyfikowałam przepis babci i muszę przyznać że wyszła całkiem nieźle. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaWypiek na różne okazje w tym świąteczne. Składniki: 75 dag półtłustego twarogu 4 jajka ¾ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy -70 g 300 ml śmietany kremówki Warstwa śmietanowa: 2 szklanki gęstej śmietany 18% 3 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Twaróg pokruszyć do miski, wbić jaja, wlać śmietankę, wsypać cukier i cukier waniliowy oraz proszek budyniowy, całość
Wanilia i Kardamonjest ścięty na środku. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do wystudzenia. Następnie wyjąć i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Do dekoracji: 600 g schłodzonej śmietany kremówki 36 % 250 g świeżych malin 100 g świeżych jagód 1 łyżka cukru pudru cukier puder do posypania Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Przełożyć ubitą śmietanę
maniapieczeniabardzo krótko, tylko tak, żeby żelatyna się rozpuściła (za długo podgrzewana traci właściwości!). Dodać do przygotowanych malin, dobrze wymieszać i wystudzić, ale uwaga, żeby mus nie stężał! Ubić śmietanę kremówkę i dodać przygotowaną masę z malin. Delikatnie ale dokładnie wymieszać. Wylać mus malinowy na wystudzony sernik (oczywiście nie wyjmujecie go z formy). Odstawić do lodówki aż stężeje, najlepiej na całą
Pociąg Do Kuchnipolubicie. POTRZEBUJEMY: 200 g czekolady gorzkiej 60 % 2 białka (zimne) 1/2 szklanki drobnego cukru 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych szczypta soli 1/3 łyżeczki olejku waniliowego kilka łyżek śmietany kremówki Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni (góra-dół) . Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. 170 g czekolady roztapiamy na parze i studzimy. Białka miksujemy ze szczyptą soli i stopniowo dodajemy cukier
WYSPA SZCZĘSLIWAzapraszam na makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym. składniki: 1 duża cebula olej do podsmażenia 1 puszka tuńczyka (ja używam w kawałkach, w sosie własnym) 200 ml śmietany kremówki duży pęczek pietruszki sól i pieprz do smaku 400 g makaronu (ja najbardziej lubię wstęgi - pappardelle ) wykonanie: Cebulę obieram i kroję w piórka, lekko podsmażam, tak, żeby się tylko
babka w formieSkładniki Spód: 250 g herbatników 100 g masła 2 czubate łyżki kakao Masa owocowa: 500 g jogurtu typu greckiego 8 łyżeczek żelatyny 5 łyżek cukru pudru 200 ml kremówki 30% 400 g czerwonego agrestu Masa serowa: 2 00 g mascarpone 200 g jogurtu greckiego 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: agrest to ozdoby Wykonanie: Masło rozpuszczamy, herbatniki
Kulinarne przygody Gatitysmaku Sól ciepła woda (około ½ szklanki) Na sos : ½ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego z kostki (najlepiej bio) 1 łyżka soku z cytryny 15 cl śmietany 36% lub kremówki ½ łyżeczki cukru 1 szczypta gałki muszkatołowej 3 szczypty kurkumy 3 szczypty curry Sól, pieprz Drobny szczypiorek (opcjonalnie) Dynię obierz, usuń pestki i skórę, pokrój w kostkę i ugotuj na parze
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskazupełności wystarczy. Masa może przypominać troszkę galaretkę, jeśli wolicie bardziej wodnistą konsystencję to zwiększcie ilość mleczka kokosowego. Koktajl jagodowy: 250 g jogurtu greckiego ok. 100 ml śmietany kremówki (30-36%) (lub więcej jeśli wolicie gęstsze koktajle) 2-3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) 100 g jagód i ok. 30 g do dekoracji Do malaksera wrzucamy jogurt, cukier (jeśli wolicie nieco
Cooking Monstermakaronem i łososiem. Jest to świetny pomysł na smaczny obiad. Zamiast makaronu można użyć ryżu lub kaszy. Składniki: - 250g kurek - makaron - 4 łyżki białego wina - 150ml śmietany kremówki 30% - 100ml bulionu warzywnego - 200g świeżego łososia - masło, olej - sól, pieprz Sposób przygotowania: Kurki myjemy pod bieżącą wodą. Suszymy na ręczniku papierowym. Kurki wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Dodajemy łyżkę
Pan i Pani Smith w kuchnizostało - więc jedliśmy bez dodatków. Ale i takie były bardzo smaczne. Składniki 450 g jeżyn 250 g czerwonych porzeczek 330 ml śmietany kremówki ( dałam 30%) 100 ml mleka 3.2% 3 łyżki ksylitolu lub cukru Przygotowanie 24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją Jeżyny i porzeczki
Stare Gary