warto! Galaretka w połączeniu z panna cottą to pyszna deserowa propozycja. Udekorowana świeżymi owocami cieszy oko i podniebienie. Składniki: 1 galaretka malinowa 1 szkl. mleka 1 szkl. śmietanki kremówki (30%) 3 łyżeczki żelatyny ziarna z 1 jednej laski wanilii 2 łyżki syropu klonowego maliny Wykonanie: Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu. Pucharki wstawić pod kątem do naczynia, z którego się
zadanie-gotowaniePuree dyniowe to mój stały punkt programu w jesiennych wyrobach. Nie może go zabraknąć - jest bardzo fajną bazą dla dań czy deserów. Na jego podstawie możecie przygotować zarówno zupę - krem, ciasto, a także placuszki i wiele innych specjałów. Pieczenie dyni jest proste i wcale nie trzeba jej obierać - co jest bardzo trudne i żmudne! Pamiętam ile się namęczyłam
Mania Wypiekaniaserowej i tak oto powstał pyszny, zimny serniczek z galaretką. Składniki : / tortownica ok. 25 cm/ 200 g herbatników 100 g masła 300 g śmietanki kremówki 500 g serka homogenizowanego 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 1/3 szklanki zimnej wody 300 g kolorowych winogron 2 galaretki / żurawinowe lub wiśniowe Wykonanie: - Winogrona umyć, poobrywać z gałązek
Zakamarki mojej kuchnioliwek lub masła 1 gruszka 1 mały seler 1/2 kalafiora (około 250 gram) 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 1 gałązka rozmarynu 1/4 łyżeczki suszonej lawendy 2 łyżki śmietany kremówki opcjonalnie przyprawy: sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa do podania: kozi ser, karmelizowana gruszka, prażone pestki dyni Na maśle smażę pokrojoną cebulę, imbir i czosnek przez minutę. Dodaję pokrojony
Mango Papajadodatki do pieczenia. Teraz sama przygotowuję ekstrakt waniliowy , czy cukier waniliowy , nie mówiąc już o przyprawie do piernika . Również Was do tego zachęcam. Ekstrakt z powodzeniem możecie wykorzystać do ciast, kremów czy deserów. Dla kogo: dla fanów domowych dodatków do pieczenia dla posiadających w domu zbędną cytrynę dla ceniących produkty bez konserwantów Składniki: skórka z cytryny wódka
Mania Wypiekaniaczęść) 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu czarnego 400 g pieczarek 1 średnia cebula 1 łyżka masła klarowanego 3-4 ziemniaki 0,5 szkl śmietany kremówki 1 spora łyżka posiekanego koperku Do smaku: sól himalajska pieprz czarny Przygotowanie: Warzywa oczyścić i umyć. Marchewkę, pietruszkę i por pokroić w półplasterki. Seler pokroić w kostkę
Ala piecze i gotujemakaronu (u mnie mafaldine, Lubella); 1 średnie, dojrzałe awokado; 1 żółtko jaja; 1/2 szklanki startego parmezanu + odrobina do posypania po wierzchu; 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki); 125 g surowego, wędzonego boczku; 1 ząbek czosnku; Sok wyciśnięty z 1/2 średniej cytryny; 1 łyżka oliwy z oliwek; Sól; Pieprz. Szklanka = 1 cup = 240 ml. Sposób przygotowania: Makaron ugotować
Gospodyni Miejskazmniejszamy ogień do minimum i kontrolujemy barwę karmelu – gdy będzie intensywnie bursztynowa zestawiamy rondel z palnika. Na tym etapie trzeba uważać, aby nie spalić cukru. Dodajemy podgrzaną śmietanę kremówkę – uwaga, będzie syczało! Mieszamy drewnianą łopatką i stawiamy ponownie na ogień. Dodajemy resztę cukru. Podgrzewamy na średniej mocy przez około 10-15 min – karmel powinien się całkowicie rozpuścić
Nerds Kitchenpełnoziarnistym, kruchutkim i delikatnym a jednocześnie nie rozwalającym się spodzie? A czy może być pełen sezonowych owoców? Na wszystkie pytania odpowiedź brzmi: TAK. Zapraszam na sernik na bazie śmietany kremówki i jogurtu naturalnego, z dodatkiem sezonowych owoców, na pysznym kruchutkim, kakaowym spodzie. Składniki na blaszkę 35 na 25: Spód: 1 szklanka mąki pszennej razowej 1 szklanka mąki żytniej razowej
moj przepis nalody o smaku i zapachu cytryny. Kremowe lody cytrynowe, bez maszynki, z brownie w duecie lody: 150 g serka kremowego Bieluch 20 g masła 3 łyżki gęstej śmietany kremówki 100 g cukru pudru (jeśli lubicie słodsze lody, można dodać jeszcze 30 g) skórka otarta z połowy cytryny brownie: 100 g gorzkiej czekolady 80 g masła 100 g cukru pudru
Dzieje kuchennej Wiewiórymasła i mieszamy mikserem kilka minut.Na przemian dodajemy do masy jajka i po 3 łyżki mąki.Wsypać pozostałą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wlewamy 5 dag.śmietany kremówki (to jest ok.1/3 szkl ja wlałam na wagę i odmierzyłam)Wszystko razem dobrze wymieszać na gładkie ciasto.Tortownicę 26 cm.smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą,wypełniamy po brzegi ciastem.Wierzch gładko wyrównujemy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibiszkopt: 6 jajek szczypta soli 170 g cukru 180 g mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Na krem i dekorację: 500 g śmietany kremówki 36% (można więcej) 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 śmietan-fixy 100 g jagód lub borówki amerykańskiej 1 filiżanka kawy czekoladowa posypka + batoniki WW WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie
Passions hobbies lifedużym garnku, dodałem do nich obraną i pokrojoną w grube plastry marchewkę oraz dwie pokrojone w grube piórka cebule. Całość zalałem dwoma litrami bulionu drobiowego, dodałem 200 ml śmietany kremówki i 200 ml mleka. Całość gotowałem przez 20 minut, aby kawałki dyni zmiękły. Po tym czasie dodałem do garnka 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, łyżkę startego na tarce
Wyprawy kulinarnegodziny + marynowanie Składniki: 0,6 kg łopatki baraniej Duży kubek kefiru Świeża melisa Wódka jagodowa 50ml Suszony cząber 3 ząbki czosnku pokrojone w płatki Sól himalajska Śmietanka kremówka Olej rzepakowy Dodatki: Ugotowany czerwony ryż, rzodkiew biała płatki, świeża melisa, vinegret Przygotowanie: 1/ Marynujemy mięso soląc je, zalewamy kefirem i 25 ml wódki, dodajemy garstkę świeżej melisy i czosnek - mieszamy. Przykrywamy
Kuchnia PROzdrowotnakokosowego lub oleju z pestek winogron, ewentualnie rzepakowego 100 g mielonych migdałów bez skórki 5 jajek (L) 1 łyżka ciemnego kakao duża szczypta soli oraz: 660 g schłodzonej śmietany kremówki 36% zdrowy słodzik (ilość wedle uznania) 500 g świeżych malin Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Daktyle wrzucić do miseczki, zalać wrzątkiem, tylko tyle pokryła
maniapieczenia