ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:262/1378)

Czekoladowe ciasto z karmelową polewą 175

mąki 50 g kakao 225 g cukru 3 jajka szczypta soli 1 łyżeczka waniliowego cukru Domowy karmel 250 g cukru 100 ml wody 150 ml śmietanki kremówki szczypta soli 100 g laskowych orzechów Nastaw piekarnik na 180ºC na termoobieg (bez termoobiegu 200ºC). Rozpuść masło w rondelku. Zdejmij z kuchenki. Dodaj cukier i cukier waniliowy, zamieszaj.Dodaj po jednym jajku caly czas

codojedzenia
Tarta cytrynowa. 180

kobieceporady.pl Składniki: Spód: 225 g mąki pszennej krupczatki 150 g masła 75 g drobnego cukru 1 jajko 2 łyżki zimnej wody  Masa cytrynowa: 4 jajka 200 ml śmietany kremówki (30 lub 36 %) 2/3 szkl. soku z cytryny 120 g drobnego cukru do wypieków skórka otarta z jednej cytryny Wykonanie:  Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią

zadanie-gotowanie
aksamitna czekolada na gorąco 123

czekolady. Najlepiej jeśli jest gęsta, o aksamitnej konsystencji i cudownym aromacie. Przyjemnie jest ją też wypić w miłym towarzystwie ;-) składniki: 50 g gorzkiej czekolady dobrej jakości 100 ml śmietany kremówki 30% 150 ml mleka wykonanie: Pokruszoną czekoladę oraz pozostałe składniki wrzucam do rondelka. Podgrzewam na bardzo małym ogniu cały czas mieszając (nie przestaję nawet na chwilę) aż do całkowitego rozpuszczenia

babka w formie
Panna cotta z galaretką i owocami. 167

warto! Galaretka w połączeniu z panna cottą to pyszna deserowa propozycja. Udekorowana świeżymi owocami cieszy oko i podniebienie. Składniki: 1 galaretka malinowa 1 szkl. mleka 1 szkl. śmietanki kremówki (30%) 3 łyżeczki żelatyny ziarna z 1 jednej laski wanilii 2 łyżki syropu klonowego maliny Wykonanie: Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu. Pucharki wstawić pod kątem do naczynia, z którego się

zadanie-gotowanie
Puree dyniowe na zimę 117

Puree dyniowe to mój stały punkt programu w jesiennych wyrobach. Nie może go zabraknąć - jest bardzo fajną bazą dla dań czy deserów. Na jego podstawie możecie przygotować zarówno zupę - krem, ciasto, a także placuszki i wiele innych specjałów. Pieczenie dyni jest proste i wcale nie trzeba jej obierać - co jest bardzo trudne i żmudne! Pamiętam ile się namęczyłam

Mania Wypiekania
Torcik serowy z winogronami 193

serowej  i  tak oto powstał  pyszny,  zimny serniczek z galaretką. Składniki : / tortownica ok. 25 cm/ 200 g herbatników 100 g masła 300 g śmietanki kremówki 500 g serka homogenizowanego 4  łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 1/3 szklanki zimnej wody 300 g kolorowych winogron 2 galaretki / żurawinowe lub wiśniowe Wykonanie: - Winogrona umyć, poobrywać z gałązek

Zakamarki mojej kuchni
Lawendowy krem z gruszki, kalafiora i selera 91

oliwek lub masła 1 gruszka 1 mały seler 1/2 kalafiora (około 250 gram) 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 1 gałązka rozmarynu 1/4 łyżeczki suszonej lawendy 2 łyżki śmietany kremówki opcjonalnie przyprawy: sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa do podania: kozi ser, karmelizowana gruszka, prażone pestki dyni Na maśle smażę pokrojoną cebulę, imbir i czosnek przez minutę. Dodaję pokrojony

Mango Papaja
Ekstrakt cytrynowy 131

dodatki do pieczenia. Teraz sama przygotowuję ekstrakt waniliowy , czy cukier waniliowy , nie mówiąc już o przyprawie do piernika . Również Was do tego zachęcam. Ekstrakt z powodzeniem możecie wykorzystać do ciast, kremów czy deserów.   Dla kogo: dla fanów domowych dodatków do pieczenia dla posiadających w domu zbędną cytrynę dla ceniących produkty bez konserwantów Składniki: skórka z cytryny wódka

Mania Wypiekania
Zupa pieczarkowa 188

część) 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu czarnego 400 g pieczarek 1 średnia cebula 1 łyżka masła klarowanego 3-4 ziemniaki 0,5 szkl śmietany kremówki 1 spora łyżka posiekanego koperku Do smaku: sól himalajska   pieprz czarny  Przygotowanie: Warzywa oczyścić i umyć. Marchewkę, pietruszkę i por pokroić w półplasterki. Seler pokroić w kostkę

Ala piecze i gotuje
Makaron alla carbonara z awokado 189

makaronu (u mnie mafaldine, Lubella); 1 średnie, dojrzałe awokado; 1 żółtko jaja; 1/2 szklanki startego parmezanu + odrobina do posypania po wierzchu; 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki); 125 g surowego, wędzonego boczku; 1 ząbek czosnku; Sok wyciśnięty z 1/2 średniej cytryny; 1 łyżka oliwy z oliwek; Sól; Pieprz. Szklanka = 1 cup = 240 ml. Sposób przygotowania: Makaron ugotować

Gospodyni Miejska
PIECZONE JABŁKO – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – jabłko nadziewane bakaliami z sosem karmelowym 168

zmniejszamy ogień do minimum i kontrolujemy barwę karmelu – gdy będzie intensywnie bursztynowa zestawiamy rondel z palnika. Na tym etapie trzeba uważać, aby nie spalić cukru. Dodajemy podgrzaną śmietanę kremówkę – uwaga, będzie syczało! Mieszamy drewnianą łopatką i stawiamy ponownie na ogień. Dodajemy resztę cukru. Podgrzewamy na średniej mocy przez około 10-15 min – karmel powinien się całkowicie rozpuścić

Nerds Kitchen
Sernik z malinami i śliwkami na kakaowym spodzie 175

pełnoziarnistym, kruchutkim i delikatnym a jednocześnie nie rozwalającym się spodzie? A czy może być pełen sezonowych owoców? Na wszystkie pytania odpowiedź brzmi: TAK. Zapraszam na sernik na bazie śmietany kremówki i jogurtu naturalnego, z dodatkiem sezonowych owoców, na pysznym kruchutkim, kakaowym spodzie. Składniki na blaszkę 35 na 25: Spód: 1 szklanka mąki pszennej razowej 1 szklanka mąki żytniej razowej

moj przepis na
Kremowe lody cytrynowe, bez maszynki, z brownie w duecie czyli poWeekendowe Lakocie odc.134 150

lody o smaku  i zapachu cytryny. Kremowe lody cytrynowe, bez maszynki, z brownie w duecie lody: 150 g serka kremowego Bieluch 20 g masła 3 łyżki gęstej śmietany kremówki 100 g cukru pudru (jeśli lubicie słodsze lody, można dodać jeszcze 30 g) skórka otarta z połowy cytryny brownie: 100 g gorzkiej czekolady 80 g masła 100 g cukru pudru

Dzieje kuchennej Wiewióry
JESIENNE CIASTO MARCEPANOWE 135

masła i mieszamy mikserem kilka minut.Na przemian dodajemy do masy jajka i po 3 łyżki mąki.Wsypać pozostałą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wlewamy 5 dag.śmietany kremówki (to jest ok.1/3 szkl ja wlałam na wagę i odmierzyłam)Wszystko razem dobrze wymieszać na gładkie ciasto.Tortownicę 26 cm.smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą,wypełniamy po brzegi ciastem.Wierzch gładko wyrównujemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Szybki tort śmietankowy 161

biszkopt: 6 jajek szczypta soli 170 g cukru 180 g mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Na krem i dekorację: 500 g śmietany kremówki 36% (można więcej) 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 śmietan-fixy 100 g jagód lub borówki amerykańskiej 1 filiżanka kawy czekoladowa posypka + batoniki WW WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie

Passions hobbies life