ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:296/1378)

Rolada z malinami 205

przygotować takie lekkie i orzeźwiające ciasto.   Składniki: 3 jajka pół szkl. cukru pół, szkl. mąki  3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml śmietanka kremówka cukier waniliowy 200 g truskawek Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtka. Białka ubijamy dodając stopniowo cukier. Do ubitego białka kolejno dodajemy (wciąż mieszając) żółtka i przesiane mąki. na końcu dodajemy proszek

cookpl
Torcik czekoladowo-jagodowy 152

jagody przełożyć do rondla wlać pół szklanki wody i gotować około 10 minut na wolniutkim ogniu, po czym wsypać żelatynę i mieszać aż się rozpuści, masę wystudzić. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem dodać schłodzoną masę jagodową, zmiksować i wyłożyć na wystudzone ciasto czekoladowe. Udekorować torcik bitą śmietaną, ażurkami i kuleczkami  czekoladowymi oraz cytrynową melisą

Wanilia i Kardamon
Mazurek chałwowy z czekoladą i orzechami 150

temperaturze 160ºC (tak, by się zarumieniło). Odłożyć do wystudzenia.  Składniki na masę chałwowo - orzechową: 200 g chałwy (najlepiej orzechowej, ale może też być waniliowa) pół szklanki śmietany kremówki 30% 100 g orzechów (włoskich, laskowych bez skórki, fistaszków, pekanów) 3 łyżki cukru pudru Wykonanie masy: Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć ją do rondelka

Mania Wypiekania
Banoffee - ciasto z bananami i toffi bez pieczenia 340

kogo: dla szukających przepisu na szybkie ciasto dla nieposiadających piekarnika dla wszystkich, którzy wzięli udział w moim urodzinowym spisku Składniki: 500ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 2 duże banany 150g masła mała puszka masy krówkowej (kajmakowej) 380g paczka ciastek Digestive z czekoladą lub Ciastek Holenderskich z czekoladą (180-200g) wiórki czekoladowe lub tabliczka gorzkiej czekolady

Mania Wypiekania
Czekoladowy mazurek z m&m's 102

250g mąki krupczatki 125g zimnego masła 4 łyżki cukru łyżka kwaśnej śmietany (12 lub 18%) 1 jajko 2 łyżki kakao łyżeczka ekstraktu z wanilii Składniki na masę: 175ml śmietany kremówki 175g gorzkiej czekolady łyżka cukru kilka łyżek (3-4) powideł śliwkowych 100-150g drażetek czekoladowych typu m&m's (dekoracja) Wykonanie ciasta: Do miski wsypać: przesianą mąkę, cukier

Mania Wypiekania
Sernik różany 112

konfitury różanej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki wody różanej Składniki na wierzch sernika: 3 łyżki płatków róży ucieranych z cukrem lub konfitury różanej 155g białej czekolady 100ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 7-8 łyżek płatków migdałowych dowolne dekoracje (u mnie cukrowe różyczki) Wykonanie spodu: Ciastka pokruszyć lub zmielić za pomocą blendera, tak by powstał ciasteczkowy pył. Dolać roztopione

Mania Wypiekania
Błyskawiczny mus czekoladowy wg Nigelli Lawson 143

trzeba długo chłodzić Składniki: 150g pianek marshmallows (najlepiej małych) (ewentualnie można zastąpić ptasim mleczkiem, ale bez czekolady) 50g masła (najlepiej miękkiego) 250g gorzkiej czekolady (połamanej na kawałki) 285ml śmietany kremówki 60ml wrzątku łyżeczka ekstraktu waniliowego Wykonanie: Do rondelka wrzucamy połamaną czekoladę, pianki (jeśli masz duże pianki to trzeba je pokroić na małe kawałki) oraz masło. Stawiamy na małym ogniu

Mania Wypiekania
Lody bananowe 138

kogo: dla kochających wszystko co bananowe dla mających ochotę spróbować zrobić domowe lody dla szukających orzeźwienia Składniki: 2 banany (najlepiej bardzo dojrzałe) + banan do dekoracji 250ml mleka 150ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 2 łyżki miodu Wykonanie z maszyną do lodów: Misę maszyny do lodów schłódź w zamrażalniku ok. 10 godzin.  Składniki włóż do lodówki, by je schłodzić. Banany

Mania Wypiekania
Lody morelowe 159

rynku zachęcają aby przerabiać je na zimne pyszności. Dzisiaj lody morelowe, na dodatek w delikatnym kolorze moreli. Nic tylko zajadać! Składniki 500 g  moreli 200 ml śmietany kremówki ( miałam 30%) 100  ml jogurtu naturalnego  4 łyżki ksylitolu lub cukru (lub tyle ile lubimy) Przygotowanie 24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie

Stare Gary
Sernik czekoladowy / Schokoladen-Käsekuchen 254

żółtka 1 opakowanie budyniu czekoladowego (można dać połowę albo płaską łyżkę mąki ziemniaczanej) 1 łyżka ciemnego kakao Polewa 100 g gorzkiej czekolady lub kuwertury 120 g śmietany kremówki 2 łyżki likieru migdałowego 50 g masy nugatowej SPÓD : Piekarnik nagrzać do temp. 180° C. Kuwerturę posiekać i rozpuścić nad kąpielą wodną. Ciastka maślane i amarettini mocno rozdrobnić, np. za pomocą wałka

Kuchnia Prezydentowej
Deser z truskawkami 250

truskawkami Składniki: na mus truskawki - 400 g cukier - 2 łyżki na krem mascarpone serek mascarpone - 250 g śmietana 36 % - 250 ml cukier - 3 łyżki Sposób przygotowania: Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, dalej ubijać.  Następnie dodawać po łyżce serka mascarpone, dokładnie utrzeć.  Mus truskawkowy :  Truskawki oszypułkować, opłukać, osączyć na sicie.  Przełożyć do miksera

Kuchnia Danusi
Mus truskawkowy na biszkoptach 158

Czas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia Składniki: 500 g truskawek 70 g cukru 6 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody 100 g białego zmielonego sera 400 g zimnej śmietany kremówki 30% 100 g podłużnych biszkoptów truskawki do ozdobienia ciasta   Wykonanie:  Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Truskawki miksujemy razem z cukrem.  Tortownicę wykładamy folią spożywczą, na dnie

Kulinarne przygody Gatity
Prawie brownie ze śliwkami - wspólne pieczenie 149

mleka * 150 g cukru * 150 g masła * 20 g kakao * 1 jajko * 2 łyżeczki proszku * ok. 20 sztuk dojrzałych śliwek węgierek (najlepiej małych) Polewa: * 150g białej czekolady   * 50g kremówki Do małego garnczka wlałam mleko, cukier, masło i połamaną czekoladę. Podgrzałam do rozpuszczenia składników, wymieszałam, odstawiłam, aż całkiem przestygło. Wymieszałam jajko i kakao z przestudzoną mieszanką. Mąkę wymieszałam z proszkiem

Kuchnia Prezydentowej
Mufiny ciasteczkowe z rumem i sosem pomarańczowym 111

łyżeczki aromatu rumowego i 1 łyżka spirytusu 60 g stopionej i ostudzonej czekolady mlecznej* Składniki sosu pomarańczowego: 80 g białej czekolady  sok z jednej pomarańczy 100 g śmietanki kremówki skórka otarta z 1 dużej, lub 2 mniejszych pomarańczy * Można pokruszyć herbatniki z polewą czekoladową, a wtedy wystarczy tylko 20 g czekolady 1. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę

Kuchnia Prezydentowej

Proponowane wyszukiwania