ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:301/1378)

Sernik czekoladowy 184

żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 dag masła 1 czubata łyżeczka śmietany 18% szczypta soli Masa serowa: 1 kg kremowego twarogu  Wieluń 4 jajka 200 ml śmietany kremówki 50 g masła 1 budyń czekoladowy o smaku trufli 100 g gorzkiej czekolady 3/4 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 2 łyżki rumu Dekoracja: polewa czekoladowa posiekane orzechy włoskie Sposób

Wanilia i Kardamon
Tołpyga z warzywami i sosem jajeczno cytrynowym 88

sól do smaku 1 woreczek do pieczenia ryb Sos: 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołowego 2 łyżki masła 2 łyżeczki mąki pszennej Sok z ½ cytryny 1 żółtko ½ szklanki śmietany kremówki Szczypta cukru sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania Filety umyć osuszyć ręcznikiem papierowym przekroić na dwie duże Porcje, posypać solą i roztartym pieprzem syczuańskim równomiernie

Wanilia i Kardamon
Rabarbarowe lody w ażurkach z mlecznej czekolady 136

podania zachęci Was do zrobienia. Składniki: Mus z rabarbaru: 6 lasek rabarbaru 4 łyżki wody 1/2 szklanki cukru Lody: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 300 ml śmietanki słodkiej kremówki 1/2 łyżeczki pasty waniliowej Ażurowe koszyczki z czekolady: 1,5 tabliczki mlecznej czekolady Goplana silikonowe foremki do muffinek folia spożywcza Sposób przygotowania: Rabarbar myjemy kroimy w kostkę przekładamy do rondelka zasypujemy

Wanilia i Kardamon
Herbaciany sernik na zimno 219

ciasto na letnie biesiadowanie pod chmurką do tego filiżanka aromatycznej herbaty i nic więcej do szczęścia nie potrzeba! Składniki: Spód: 100 g okrągłych biszkoptów Masa serowa: 300 ml śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone 1/2 cytryny 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Galaretka herbaciana: 2 czubate łyżeczki czarnej herbaty Cytryna&Limonka  Basilur 2-3 łyżeczki żelatyny

Wanilia i Kardamon
Kurczak w delikatnym sosie serowo-ziołowym 1859

smakiem Tapas bo czasu już nie było.... podałam go z ryżem i wyszło ...mniam! Składniki; 1 duży podwójny filet z kurczaka 6 plastrów suszonych pomidorów 1 szklanka kremówki 30% 125 g kremowego serka  o smaku Tapas Arla 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżka ziół śródziemnomorskich sól morska do smaku biały pieprz do smaku Sposób

Wanilia i Kardamon
Deser z truskawkami i bitą śmietaną 184

szybkie desery, takie jak ten. Nie trzeba wiele wysiłku, aby zaspokoić ochotę na coś słodkiego. Składniki na 2 porcje: Kilka truskawek Kilka herbatników o smaku kakao 200 ml śmietany kremówki 1 czubata łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: Herbatniki pokruszyć i wyłożyć je na dnie pucharków. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Udekorować truskawkami. Smacznego Anulla

Fabryka pomysłów
Słodka pomarańcza 307

rozpuszczamy dwa budynie, łączymy z gotującym się sokiem i gotujemy do zgęstnienia składników. Powstałą gorącą masę przelewamy na wystudzony biszkopt, odstawiamy do zupełnego wystudzenia. Śmietankowa pianka: 1/2 litra śmietany kremówki 3 płaskie łyżeczki żelatyny 1/3 szk gorącego mleka 1. W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno mikserem. Do śmietany dodajemy małymi porcjami zimne mleko z żelatyną

Apetyczna babeczka
Pralinki z truskawkowym nadzieniem 196

Składniki na 24 pralinki: 150 g truskawek 1 łyżka cukru 1/2 łyżki wódki 45 ml śmietanki kremówki (3 łyżki) 200 g białej czekolady 175 g mlecznej czekolady CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN+ chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczniemy od przygotowania nadzienia: Truskawki myjemy, odrywamy szypułki, blendujemy na gładkie puree. Przelewamy do garnuszka, dodajemy cukier i gotujemy na małym/średnim ogniu

My Culinary Art
Zupa cebulowa z grzankami 155

dodać opcjonalnie jeszcze łyżkę miodu (pod koniec smażenia). Do rondelka z podsmażoną cebulą wlewamy rosół, gotujemy na małym ogniu jeszcze kilkanaście minut, doprawiamy do smaku i lekko zabielamy łyżką kremówki. Podajemy z grzankami z pieczywa pszennego.   Artykuł Zupa cebulowa z grzankami pochodzi z serwisu Ugotuj

Ugotuj to sam ...
Schab w sosie z czerwonej papryki 135

robimy w ten sposób zasmażkę, która zagęści sos). Dokładnie mieszamy, po chwili dolewamy rosół i doprowadzamy do zagotowania – co spowoduje zgęstnienie sosu. Na końcu dodaję ok. 1 łyżki kremówki, doprawiam do smaku maggi, pieprzem i dodaję (opcjonalnie – jeśli lubicie) łyżeczkę miodu.   Artykuł Schab w sosie z czerwonej papryki pochodzi z serwisu Ugotuj

Ugotuj to sam ...
Sos grzybowy 94

zaczynając na kaszy i chlebie kończąc. Składniki: 1/2 kg grzybów leśnych (prawdziwków, borowików, podgrzybków itp) 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g masła 2 łyżki oliwy 125 ml śmietany kremówki sól, pieprz Grzyby oczyścić i pokroić na kawałeczki. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozpuścić 30 g masła i 1 łyżkę oliwy. Wrzucić cebulę i smażyć

My simple kitchen
Barszcz ukraiński 167

litra wody kostka bulionowa 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego oraz kilka ziaren pieprzu mały ząbek czosnku sól, pieprz, cukier, majeranek, sok z cytryny 2-3 łyżki śmietany kremówki świeżo posiekany koperek 1 łyżka masła i oliwy Wszystkie warzywa obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z rozgrzanym masłem i oliwą. Smażyć około 15 minut na średnim ogniu

My simple kitchen
Gorąca czekolada truskawkowa 106

Walentynki :) Piliście już kiedyś taką? To polecam ją osobom którym nie straszna słodycz w buzi :)  Składniki: 15 dag truskawek (użyłam mrożonych) 70 g białej czekolady 100 ml śmietany kremówki 100 ml mleka Truskawki rozmrażamy i za pomocą blendera miksujemy na gładką pulpę. Do garnuszka wlewamy mleko oraz śmietanę i podgrzewamy, niemal do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia i wrzucamy

My simple kitchen
Trufle Rafaello 207

Składniki: (na około 20-35 trufli) 200 g wiórków kokosowych  70 ml śmietanki kremówki 30 % 70 g cukru pudru  30 g masła 2 łyżki likieru śmietankowego- bądź kokosowego 40 ml mleka kokosowego 150 g białej czekolady całe migdały wiórki kokosowe do obtoczenia trufli od 50 do 100 g pokruszone wafeli do lodów 5-10 sztuk w zależności

KreatywnePiny
Creme brulee z truskawkami 232

Pyszności! Trzeba na niego długo czekać ale definitywnie warto. Niebawem na blogu dwie inny wersje tego deseru również z truskawkami <3 Składniki: (na 2 porcje) 250 ml śmietany kremówki 30% bądź 36% 3 żółtka 1/2 laski wanilii 40 g białego cukru 2-3 łyżeczki brązowego cukru po 6 truskawek na kokilkę Przygotowanie: 1. Śmietankę zagotować ziarenkami z laski wanilii

KreatywnePiny