ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:301/1378)

Kurczak w grejpfrucie 173

słodyczą, nie ukrywam, smak grejpfruta jest dość mocny. Gorąco polecam osobom lubiącym grejpfruty ! :) Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 3 grejpfruty 1 czerwona papryka 1 cebula 1/2 szkl kremówki 2 ząbki czosnku 5 łyżeczek słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki cukru sól, pieprz olej Przygotowanie : Kurczaka umyć, podzielić na dwie części. Grejpfruta obrać z błonek, zblendować tak by był widoczny miąższ

Garnkowe fanaberie
Mazurek waflowy jak piszinger 273

masa krówkowa czyli kajmak 2 żółtka 150 g masła 100 g gorzkiej czekolady 1/4 szklanki cukru pudru łyżka ekstraktu waniliowego polewa: 100 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki śmietany kremówki łyżka masła Do przełożenia wafli użyłam powideł i masy czekoladowej. Przygotowanie masy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę. Dodawać

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pianka truskawkowa na biszkopcie 213

wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20-25 minut w 180°C (góra/dół). Wystudzić. Pianka 10 łyżeczek żelatyny 400 g truskawek 500 g chudego serka 400 g śmietany kremówki (do ubijania) 75 g drobnego cukru sok z 1 cytryny Do dekoracji 1/2 opakowania galaretki truskawkowej 100 g truskawek Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować 400 g. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej

Pełny talerz
Babeczki fistaszkowe z czekoladą i karmelem 206

wlać wodę. Zagotować, zmniejszyć moc na średni poziom, gotować kilka minut, aż cukier się rozpuści. W tym czasie nie mieszać, tylko potrząsać rondlem. Ostrożnie dodać masło i wlać kremówkę energicznie mieszając. Zmniejszyć moc i gotować 5-7 minut aż masa zacznie gęstnieć. Gotowy karmel odstawić na chilę do przestudzenia. Babeczki posmarować masą czekoladową, posypać prażonymi orzechami i polać karmelem. Smacznego

Pełny talerz
Kawa i wuzetka są obowiązkowe. Dla każdego. ;) 224

połamać na kawałki, przełożyć do miseczki. Śmietankę zagotować, zalać czekoladę. Odstawić na 1 minutę. Rozmieszać energicznie, aż masa będzie jednolita. Polewę rozprowadzić równomiernie na cieście. Odstawić do zastygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Udekorować porcje ciasta. Smacznego! A to dla tych, którzy nie wiedzą, że kawa i wuzetka, to zestaw obowiązkowy

Pełny talerz
Truskawki à la Romanoff 236

Pokroić na połówki lub ćwiartki, przełożyć do miski. Likier lub sok wymieszać z cukrem pudrem. Miksturą zalać truskawki, wymieszać. Naczynie przykryć, wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier z wanilią, wymieszać z creme freiche. Owoce rozłożyć do pucharków, polać pozostałym w misce sosem, przykryć chmurką ze śmietany. Można ozdobić dodatkowymi truskawkami lub melisą

Pełny talerz
Sernik na zimno z truskawkami 493

serowa 500 g twarogu sernikowego (zmielonego trzykrotnie) 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g) cukier do smaku (u mnie chyba 1 łyżka) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 g śmietany kremówki 36% (mocno schłodzonej) 6 łyżeczek żelatyny + 3 łyżki zimnej przegotowanej wody ok. 1 kg truskawek Ser wymieszać z mlekiem i ekstraktem waniliowym, żeby nie było grudek. Odstawić na bok. Truskawki

Pełny talerz
Jogurtowiec kokosowo-jagodowy 206

sekundy. Oczywiście został ulubionym pilotem widzów :) Dzisiaj jestem już na ziemi, ale proponuję Wam ciasto, które przenosi pod niebiosa ;) Nie jest to taki całkiem leciutki jogurtowiec, bo z kremówką, ale coś za coś. Połączenie jagód i kokosa sprawdziło się doskonale, ale najlepiej jak sami się o tym przekonacie. Składniki: Spód 200 g kruchych ciastek kokosowych 2 łyżki wiórków kokosowych

Pełny talerz
Eskalopki cielęce w sosie z kaparami i bazylią 167

140g lub 8 plastrów po 70g szczypta pieprzu ziołowego szczypta soli 2 łyżki oleju Kujawski z cytryną i bazylią Sos ½ szklanki białego wina o owocowym aromacie ½ szklanki śmietanki kremówki 2 łyżki osączonych kaparów 4 gałązki bazylii Mięso opłukać, osuszyć. Każdy plaster cienko rozbić. Oprószyć niewielka ilością ziołowego pieprzu. Na dużej patelni rozgrzać olej z bazylią i cytryną. Usmażyć kawałki mięsa

Pełny talerz
Pyszne ciasto wiśniowo - śmietankowe 479

łyżek masła 16 g cukru waniliowego Masa wiśniowa: 1/2 kg mrożonych wiśni drylowanych; 1 l soku wiśniowego; 3 budynie wiśniowe; 2 galaretki wiśniowe; Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru pudru  Dodatkowo wiórki kokosowe do posypania. WYKONANIE: Masło roztapiamy. Herbatniki umieszczamy w malakserze, rozdrabniamy, dodajemy masło i cukier - miksujemy. Okruszki wciskamy w dno blaszki

W kuchennym oknie Ewy
Łosoś i gnocchi w sosie szafranowym 219

drobną kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło. Smażymy szalotki do zeszklenia, wyciskamy dwa ząbki czosnku. Posypujemy mąką i wlewamy wyciśnięty sok z połowy cytryny, jednocześnie ciągle mieszając. Wlewamy śmietanę kremówkę. Dodajemy posiekany szczypiorek, szczyptę chili i szafran. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy aż do zagotowania. Sos łączymy z gnocchi. Łosoś: Łososia przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na silnie rozgrzanym oleju

Poezja smaku
deser z kiwi i mascarpone 225

składniki: 400 g owoców kiwi 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanych świeżych listków melisy 100 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru wykonanie: Kiwi obieramy i miksujemy na mus. Dodajemy sok z cytryny oraz melisę i mieszamy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i łączymy z serkiem. Do pucharków nakładamy warstwami: mus z kiwi

Domowy Smak Jedzenia
Banoffe pie 317

się karmelizować. Trwa to ok 15 min. Należy pilnować aby nie przypalić karmelu, ale musi on mieć piękny bursztynowy kolor.  Następnie od razu dodajemy pokrojone masło i śmietanę kremówkę (w temp pokojowej) i dokładnie mieszamy. Gdyby zrobiły nam się grudy karmelu można ponownie podgrzać to rozpuszczając je. Ciastka w całości umieszczamy w blenderze i rozdrabniamy je dodając na koniec

Malinowe Pocałunki
Kawa: pomarańcza w amaretto 172

świeżo zaparzonej kawy wrzucić goździki, kardamon, cynamon oraz sok z pomarańczy, odczekać 3 minuty,po czym wyłowić goździki ze szklanki. 3. Kawę wlać do szklanki z amaretto. Krem: 1. Kremówkę lekko ubić z cukrem pudrem, dodać 2 krople amaretto 2. Udekorować kawę kremem, na wierz posypać skórkę z pomarańczy Smacznego

KreatywnePiny
Muffinki i krem z nutelli 186

olej. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki wymieszać. Przygotowaną masę przelać do form na muffinki. Piec około 20-25 minut w 180C (do suchości patyczka). Upieczone muffinki ostudzić. Zimną śmietanę kremówkę ubić na lekko sztywną masę - najlepiej przez niecałą minutę miksować na najwyższych obrotach, a po tym czasie zmniejszyć obroty do połowy. Do ubitej śmietany dodawać po łyżce cukru pudru

Ugotować