ropozycja dekoracji naszego sernika . Sernik bez pieczenia z bakaliami . Składniki : 1 kg sera trzykrotnie mielonego 10 dkg masła 1/2 szklanki śmietanki kremówki 6 żółtek 40 dkg cukru pudru 2 łyżki żelatyny 30 dkg bakalii ( rodzynki,figi,morele,skórka pomarańczowa,płatki migdałowe ) 1 cukier waniliowy Do dekoracji : winogrona brzoskwinie mandarynki posiekane orzechy laskowe płatki migdałowe Sposób wykonania : Żółtka utrzeć
Przepisy i porady kulinarnegodzinę do lodówki w celu schłodzenia. Po tym czasie możemy wałkować ciasto na stolnicy podsypując od czasu do czasu odrobiną mąki. Możemy piec z tego ciasta blaty na kremówki, robić rożki z serem, szlafroczki z jabłkami oraz wiele innych słodkich pyszności. Gorąco polecam ten wypróbowany przepis
Przepisy i porady kulinarneOstatnio robiłam śliwki i rodzynki w czekoladzie, bardzo nam zasmakowały, więc dzisiaj zapraszam na wiśnie :) Składniki: 150 g suszonych wiśni, 100 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki kremówki lub mleka. Przygotowanie: Suszone wiśnie zalewamy rumem i odstawiamy do namoczenia się. Moczymy je co najmniej 12 godzin. Po tym czasie wyjmujemy je z rumu i odsączamy na ręczniku papierowym. Czekoladę
Aga w kuchniMile widziana kawiarka w której można przygotować przyzwoitą kawę, a najlepiej ekspres ciśnieniowy. Zapraszam do wypróbowania! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 25g czekolady mlecznej 25ml śmietany kremówki 30% tł + 50ml na bitą śmietanę 50ml mleka 3,2% tł 10 g białej czekolady Ksylitol 150ml mocnego naparu kawowego Przygotowanie: 1/ Ubijamy śmietanę mikserem słodząc ją przy końcu
Kuchnia PROzdrowotnaboku delikatną dziurkę. Po nadzianiu wszystkich pączków można je posypać mielonym ksylitolem ( lub pudrem trzcinowym) lub zanurzać w lukrze (u mnie z cukru trzcinowego z dodatkiem kremówki i konfitury z czarnej porzeczki, uzyskałam lekko różowy lukier). Dodatkowo polałam jeszcze stopioną czekoladą. Smacznego :-) Biorę udział w konkursie: http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html
Smaczne Zdrowesłodkie serduszka również przypadną Wam do gustu Składniki: Ciasto parzone: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 125 g masła mała szczypta soli Nadzienie: 500 g śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru czerwony barwnik spożywczy Przygotowanie: Ciasto parzone: Zagotować mleko z masłem i szczyptą soli. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą
Oryginalny smakdziurkę. Po nadzianiu wszystkich pączków można je posypać mielonym ksylitolem ( lub pudrem trzcinowym) lub zanurzać w lukrze (u mnie z cukru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli olejku migdałowego i kremówki). Dodatkowo polałam jeszcze stopioną czekoladą. Smacznego
Smaczne Zdroweosób Czas przygotowania 10-12 minut Składniki: 100g czekolady gorzkiej 25g czekolady białej 2 łyżki mielonych orzechów laskowych pokruszone orzechy włoskie kilkanaście rodzynek kilkanaście owoców morwy białej 100ml śmietanki kremówki 30% tł 300 ml mleka 3,2 % tł Przygotowanie: 1/ Mleko i śmietanę zagotowujemy, wrzucamy pokruszoną gorzką czekoladę i na małym ogniu mieszamy i zagotowujemy aż podniesie się. Ściągamy
Kuchnia PROzdrowotnazaledwie 2 dni Składniki: 4 białka 200 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 8 żółtek 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1/2 l śmietany kremówki 5 łyżek soku z cytryny skórka otarta z 1/2 wyparzonej cytryny 2 łyżki cukru pudru szczypta soli Piekarnik nagrzać do 200 st C , blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka
Konrad GotujeSmażyć partiami na rozgrzanym oleju, na lekko rumiany kolor. Po kilka minut z każdej strony. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać posypane mielonym ksylitolem lub polukrowane (mielonym cukrem trzcinowym z kremówką i kilkoma kroplami aromatu migdałowego). Ja dodatkowo przyozdobiłam polewą czekoladową. Do wersji lukrowanej dałam więc mniej ksylitolu, by nie były zbyt słodkie. Smacznego
Smaczne Zdrowe