Składniki:250 g wiśni5 łyżek wody2 łyżeczki żelatyny2 tabliczki czekolady mlecznej 330 ml śmietany kremówki 30%Sposób przyrządzenia:Na początku rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny w około 5 łyżkach wrzątku. Dokładnie mieszamy.Następnie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i gdy się rozpuści wlewamy do niej śmietankę. Mieszamy, by składniki się połączyły i utworzyły jednolitą masę oraz delikatnie się podgrzały. Zdejmujemy
upichcicŚwięta, święta i...przegląd lodówki trzeba zrobić ;) ale najpierw kawka i coś słodkiego ;) Chyba wszyscy lubią serniki. W każdym razie ja nie znam
Codzienna kuchnia niecodziennanasączenia:100 ml soku porzeczkowego,50 ml wódki.Wymieszać i odstawić na około pół godziny do lodówki, żeby dobrze się "przegryzło".Bita śmietana:500 ml śmietany kremówki,1 łyżka cukru waniliowego,1 łyżeczka soku z cytryny.Dobrze schłodzona śmietanę ubić z cukrem. Na koniec ubijania dodać sok z cytryny. Ilość soku jest uzależniona od upodobań :)Jeśli chcemy, żeby
Codzienna kuchnia niecodziennaZapowiedzieli mi się goście, więc zastanawiałam się co na szybko upiec żeby było efektownie, ale niekłopotliwie? Wymyśliłam kokosową tartę z
Codzienna kuchnia niecodziennazłotym opakowaniu½ szklanki cukru½ łyżeczki ekstraktu z wanilii2 jajka½ szklanki mleka2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia½ opakowania przyprawy do piernika2-3 łyżki mioduPolewa:½ szklanki śmietany kremówki (30%)40 g margaryny Palma w złotym opakowaniu3 łyżki cukru pudru2 łyżki ciemnego kakao80 g gorzkiej czekoladyszczypta soli ½ łyżeczki ekstraktu z waniliiDodatkowo:powidła śliwkoweposypki do ozdoby, wiórki kokosowePrzygotowanie:Margarynę
Mania Gotowaniatrzeba pisać coś jeszcze, by Was zachęcić do gotowania? Mam nadzieję, że nie, bo jest pysznie! ;)Składniki (na 4 porcje):800 g polędwiczek wieprzowych200 g kurek200 ml śmietany kremówki 30 %200 g czereśni12 młodych marchewek2 szalotkitymianek (użyłem suszony)za'atar*świeżo mielony czarny pieprzsól morskaoliwa z oliwekmasłoSos kurkowy:Kurki dokładnie oczyścić z piasku i runa leśnego. Na patelni rozgrzać łyżkę
Food Squarezmrożonego na kamień, tylko lekko roztopiony.Składniki: 450 g truskawek bez szypułek 80 g (3/4 szklanki) cukru pudrusok z 1/2 cytryny300 ml (1 i 1/4 szklanki) śmietany kremówki Do podania:30 g bez, pokruszonychtruskawki Przygotowanie:Truskawki wkładamy do miski. Posypujemy je cukrem i odstawiamy na godzinę, żeby puściły
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:100 g całych migdałów bez skórki60 g pistacji150 g + 350 g cukru200 g śmietany kremówki350 g czekolady 70% kakao250 g masła5 jajek1 łyżka melasy210
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:Ciasto do ravioli:250 g mąki pszennej3 łyżki kakao1/2 szklanki gorącej wody2 łyżki cukruSos z białej czekolady:100 g białej czekolady150 ml śmietany kremówkiFarsz
Smakowity Blog KulinarnyDedykuję ten przepis wszystkim, którzy od mojego powrotu ze Stanów pytali kiedy pojawią się na blogu jakieś amerykańskie przepisy. I oto prezentuję Salted Caramel Apple Pie
Smakowity Blog Kulinarnybarbórka więc życzenia śle do wszystkich górnikówSkładniki:ciasto50 g drożdży3/4 szklanki mleka1/2 szklanki cukru2 jajka500 g mąkiopakowanie przyprawy piernikowej200 g rodzynekpolewa3/4 szklanki cukru1/4 szklanki wody2 łyżki masła1/2 szklanki śmietany kremówki 30%Wykonanie:Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i przelewamy do wysokie naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy jajka, cukier, przyprawę piernikową i mąkę oraz rodzynki. Wszystko razem wyrabiamy
ciastkarnia na kruchym spodzieKurczak maślany, butter chicken, murgh makhani - klasyczne danie kuchni indyjskiej. Potrawę podobno wymyślił Kundan Lal Gujral w 1920 roku, założyciel sieci restauracji Moti Mahal Delux.Kurczak do
Tajskie smakikakao Skworcu2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 kopiaste łyżki kawy zbożowej np. Inka250 ml mleka2 jajka2 szklanki mąki pszennej ( tortowej)orzechy włoskie do posypania Polewa czekoladowa:1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 %1 łyżka kawy zbożowej100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania:Piernik rozgrzewamy do temp. 175 C.W garnku na małym ogniu rozpuszczany masło , dodajemy cukier i mieszamy.Następnie dodajemy miód , powidła
Słodkości i nie tylkoziemne, gdyż akurat takie znalazłam w szafce. Poza tym mieląc twaróg nie mogłam dać sobie z nim rady, i żeby łatwiej szło, dałam creme fraiche (nie miałam w domu kremówki). Gwarantuję, że sernik na tym nie ucierpiał, ale jeśli macie gotowy mielony twaróg lub serek kremowy, spokojnie możecie dodatek śmietany pominąć.Sernik kajmakowy od LiskiSkładniki:(na tortownicę o średnicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzepracy byłam pełna energii i nawet teraz nie czuję się senna, choć poziom żywotności powoli się obniża... Chciałam zrobić pudding czekoladowy, ale okazało się, że potrzebna jest kremówka, której oczywiście w domu brak. A do sklepu iść mi się nie chce, bo od razu pryśnie czar popołudniowego słońca - wydaje się, że to już wiosna, ale zimno jednak...Dlatego dzisiaj
Pożeraczka, czyli raz adobrze