humor w takie dni. Składniki: szklanka ciepłej wody 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 100 ml mleka 50 g gorzkiej czekolady 70% 3 łyżki przyprawy do piernika 100 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru łyżeczka cynamonu Wykonanie: Do garnka wsypujemy kawę i przyprawę do piernika i zalewamy je ciepłą wodę i następnie gotujemy. Po chwili wrzucamy
ciastkarnia na kruchym spodzienieskomplikowane. Od samego patrzenia na to ciasto ślinka leci... Składniki; 7 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka maki, 6 łyżek oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia śmietana kremówka 30% 500 ml, puszka z masą krówkową, 2 śmietanowe fixe 2 łyżki kakao Wykonanie; Ubijamy na puch jajka z cukrem. Dodajemy i delikatnie mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i olej. Możemy
Anioły w kuchnipiersi z kurczaka 1 mała cebula 1 łyżka masła klarowanego 1 słoik sosu kaszubskiego z borowikami i śmietaną Nasza Chata sól, biały pieprz do smaku 100 ml śmietany kremówki 100 ml bulionu drobiowego 1 szkl kaszy gryczanej niepalonej bio Fresano 2 szkl wody 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Piersi umyć, osuszyć i pokroić w paski. Doprawić solą, białym pieprzem i wymieszać
Ala piecze i gotujesmaruj z rana pyszne kanapki! :) Polecam gorąco i zapraszam do polubienia Kuchni ProZdrowotnej :) Na 260g serka Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 250g twarogu półtłustego typu klinek 3 łyżki śmietany kremówki 30 % tł 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki bazylii suszonej 1 łyżeczka oregano suszonego 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 15 kaparów ze słoiczka 10 pokrojonych listków
Kuchnia PROzdrowotnaróżnymi dodatkami- dzisiaj w wersji z czekoladą... Lody filadelfijskie z czekoladą (baza) 250 + 60 ml mleka 3 łyżki miodu** 4 łyżki mąki kukuydzianej 500 ml śmietanki kremówki 50 ml likieru kawowego np. Baileys 300g serka waniliowego szczypta soli Mleko zagotowałam z miodem i szczyptą soli, następnie wlałam do niego mieszaninę mleka z mąką kukurydzianą. Ugotowałam jak budyń
Zapiski Młodej Żonyłyżki cukru 2 żółtka 500ml mleka 2 krople aromatu migdałowego 2 krople aromatu waniliowego 200g masła polewa czekoladowa: 3 łyżki masła 4 łyżki cukru 4 łyżki kakao 50ml śmietanki kremówki Ciasto: Masło roztopić w rondelku, dodać cukier, miód i kakao. Podgrzewać, aż do rozpuszczenia cukru, zdjąć z ognia i ostudzić. Do większej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wbić
Zapiski Młodej ŻonyBazując na bardzo delikatnym i lubianym przez nas truskawkowcu zmieniłam w nim m.in.owoce, pominęłam ciastka, dodatek kremówki ( w skrócie: uprościłam i odchudziłam poprzednią wersję). To ciasto jest bardzo dietetyczne, bardzo owocowe i baaardzo smaczne. Dodatkowo błyskawicznie się je przygotowuje. Można je degustować już po dobrym schłodzeniu, jednak pełnię smaku i idealną konsystencję uzyskuje dopiero na drugi dzień
Smaczne Zdrowejesteś wybitnym smakoszem deserów bananowych, przygotuj także krem bananowy . Składniki: * 500ml mleka 2% * 1 opakowanie budyniu waniliowego * 2 łyżki cukru ( do budyniu ) * 2 średniej wielkości banany * 250 ml śmietanki kremówki 30% * 2 łyżki cukru pudru * 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem. W pozostawionym mleku rozrobić proszek budyniowy - wlać na gotujące się mleko
kolorowotorcikowopieczenia 250 g margaryny 0,5 szkl wody gazowanej 50 g rodzynek korynckich bio fresano 150 g mielonych orzechów włoskich Polewa 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki śmietany kremówki 3 łyżki pokrojonych orzechów włoskich Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i wymieszać z mielonymi orzechami. Miękką margarynę utrzeć z cukrami do białości. Wbijać po jednym jajku
Ala piecze i gotujecukru ½ łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu 1 ½ łyżeczki żelatyny II warstwa: 100 ml mleka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżeczki cukru waniliowego 1 ½ łyżeczki żelatyny III warstwa: 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody. Parzymy kawę, słodzimy ją i dodajemy przyprawy. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Przelewamy do szklanek i odstawiamy do stężenia. Następnie
Miksturownikmoje kolejne urodziny. Postanowiłam upiec tort. Zrobiłam biszkopt (przepis tutaj ). Składniki na malinową bitą śmietanę. 2 duże kremówki (30%) 4 łyżki cukru pudru 1/2 szkl. soku malinowego 1 śmietan-fix Dodatkowo mały słoik dżemu malinowego (ewentualnie truskawkowego) poncz (1/2 szkl. wody gotujemy z sokiem z połowy cytryny i 3 łyżeczkami cukru) Kwiatek wykonany z lukru plastycznego barwionego spożywczymi
tojestpyszne.blogspot.comminut Składniki: 1 szklanka mąki pszennej luksusowej 1/4 szklanki mąki jaglanej łyżeczka soli himalajskiej 125g zimnego masła 2 żołtka z jajek EKO L 1,5 łyżki śmietany kremówki 30% tł. Pomidory krojone z puszki 5 łyżek Ser ementaler 100g Oregano Sok z cytryny Cukier Sałata, bazylia do przybrania Przygotowanie: 1/ Do pojemnika od blendera przesypujemy mąkę i sól, miksujemy
Kuchnia PROzdrowotnatemu biszkopt po upieczeniu jest równy), dodajemy do masy i ubijamy. Na końcu dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Pieczemy w 170 stopniach C przez 20 minut. MASA Kremówkę (odlać pól szklanki) zagotować z cukrem i kakao, ostudzić i schłodzić w lodówce najlepiej przez noc. Wyjąć masę i rozgrzać do temp. pokojowej. Pozostała śmietankę podgrzać niemal do zagotowania
Pyry na Gaz150g cukru trzcinowego muscovado 100g czekolady gorzkiej ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki kardamonu ½ łyżeczki cynamonu ¼ kulki gałki muszkatołowej 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki sody polewa czekoladowa: 150g czekolady 50ml śmietanki kremówki posypka/orzechy/wiórki kokosowe/płatki migdałów wg gustu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Jajka (białka i żółtka) ubijamy. Dodajemy przestudzone, roztopione masło, oraz ugniecione widelcem banany. Przygotowujemy przyprawy: kardamon mielimy w młynku do kawy
Pyry na Gazdwie porcje) 8 ugotowanych ziemniaków 2 łyżki masła klarowanego sól, czarny pieprzem średnia biała cebula ½ średniej cukinii 400g leśnych grzybów (maślaki, kozaki, borowiki, podgrzybki, kurki etc) 200ml śmietanki kremówki WYKONANIE: Ugotowane ziemniaki (możemy wykorzystać te z wczorajszego obiadu) kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i przesmażamy ziemniaki na złoto. Na osobnej patelni rozgrzewamy druga łyżkę masła
Pyry na Gaz