ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:340/1378)

Pożywna zapiekanka z kurczakiem i ziemniaczanym puree 384

Składniki, 3-4 osoby; 700 g ziemniaków 2 piersi z kurczaka 3 marchewki 3 łyżki śmietanki kremówki 30% szczypta gałki muszkatołowej 0,5 puszki groszku 1 cebula ser do posypania sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki obrać (żeby przyśpieszyć gotowanie pociąć w kostkę), ugotować, odstawić do ostudzenia. Ustawić piekarnik na 200 stopni. Marchewkę obrać, pokroić w kosteczkę, wrzucić

cooklife
Kurczak z mozzarellą, suszonymi pomidorami i bazylią 191

przesmażenia mąki, dodać odrobinę dodatkowego masła). Na patelnię wlać bulion. Całość delikatnie wymieszać i podgrzać, aż sos zacznie gęstnieć. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać śmietanę kremówkę, wymieszać. Odstawić z ognia. Każdą z piersi kurczaka, (za pomocą ostrego noża) delikatnie naciąć wzdłuż dłuższego boku, tak aby powstała głęboka kieszeń. Odłożyć na bok. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę

Świat Domowej Kuchni
Łosoś à la MasterChef 276

garnuszku o grubym dnie. Dodajemy koper i podsmażamy ok. 5 min. Następnie dodajemy pieczarki oraz sok z cytryny i smażymy do momentu odparowania wody, którą puściły pieczarki. Dodajemy kremówkę, gotujemy minutę i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostudzenia. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat i tworzymy z niej niewielki kopczyk. Masło kroimy w kostkę

Ratunku obiad
Sos pieczarkowy aromatyczny z szybkowaru 248

pozycję) 3 ząbki czosnku, rozgnieć nożem i obierz ze skórki 350 ml zimnej wody sól, czarny pieprz 75 ml białego, wytrawnego wina (użyłam   Sauvignon Blanc) 50 ml śmietany kremówki lub   Crème fraîche   ok. 1,5 łyżeczki skrobi jęczmiennej (więcej jeśli chcesz uzyskać gęstszy sos) lub innej ok. 1 łyżka zimnego masła masło + oliwa do smażenia  Przygotowanie

Szybko Szybkowar
Deser czekoladowy z makiem i miodem kasztanowym z szybkowaru 190

MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Składniki 1 szklanka suchych nasion maku 100 g gorzkiej czekolady 70% 2 płaskie łyżki kakao, przesiej przez sitko 250 ml śmietany kremówki 30% (bez konserwantów) miód kasztanowy lub inny o charakterystycznym smaku i aromacie (można użyć syropu z igieł młodej sosny), do smaku Przygotowanie ugotuj mak zgodnie z przepisem Gotujemy mak w szybkowarze , ostudź

Szybko Szybkowar
Letni pudding z lodami karmelowymi 123

Nie znoszę puddingów... Ale kiedy zobaczyłam jak George Calombaris w australijskiej edycji Masterchef'a pokazywał uczestnikom jak go przygotować wiedziałam, że muszę jak najszybciej wykorzystać to

Magiczna kuchnia Darii
Korma z wołowiną 209

kostkę "na jeden kęs"2 białe cebule1-2 łyżki klarowanego masła1 czerwona świeża papryczka chilli3 łyżki posikanej świeżej kolendry50g płatków migdałów2/3 szklanki śmietany 18% + łyżeczka cukru lub śmietany kremówki, wtedy bez cukruSposób przygotowaniaMarynatę zmiksować w malakserze i zalać nią pokrojone mięso wołowe. Najlepiej zostawić na noc w lodówce, w misce przykrytej folią spożywczą. Można zrobić to też w dniu gotowania

W kuchni wieczorem
Eton Mess - słodki deser na Dzień Dziecka :) 321

którym momencie...Takie desery to jedna z tych pyszności, którą zajadamy się w trójkę, a to rzadko się zdarza :)truskawki - ilość dowolna, na 3-4 osoby ok. pół kilośmietana kremówka, ubita bez dodatku cukrubezy, najlepiej własnej produkcji, ale jak deser "na już" to mogą być i z tescoBezy wkruszamy do ubitej śmietany, w wysokich szklankach układamy na przemian

bistro mama
Kolorowe jesienne popołudnie :) 111

deser przepisu nie ma :)Wszystko zależy od tego ile mamy w domowych zapasach kolorowych galaretek. Do tego potrzebujemy tylko bitą śmietanę, bezkonkurencyjna jest prawdziwa, ubita z kremówki, ale jak jej nie ma pod ręką - można się poratować taką 'doktoroetkerowską" z torebki.Czytaj więcej

bistro mama
Tort dla Mimnie 98

Tort dla Mimnie. Mimnie jest zodiakalnym Skorpionem. Mimnie lubi koty. Mimnie prowadzi BLOG. . Mimnie zrobiła coś dla mnie. Ja dla Mimnie zrobiłam urodzinowy tort. Czytaj więcej

bistro mama
Deser z owocami i ciastem francuskim 133

taki deser, który powstał trochę przez przypadek.Niedawno robiłam uproszczoną kremówkę,czyli ciasto francuskie, bita śmietana, truskawki. Okazało się, że zjedzenie jej za pomocą widelczyka czy łyżeczki jest może nie niemożliwe, ale trochę skomplikowane. Ciasto francuskie się kruszy, ucieka nam z bitej śmietany, nie da się tak łatwo wydzielić porcji widelczykiem na jeden kęs.A ponieważ deser bardzo nam smakował,postanowiłam

bistro mama
Crème brûlée 122

Uznawany za jeden z najlepszych deserów świata. Elegancki, szlachetny, a jednocześnie składający się z zaledwie kilku prostych składników. To przecież nic innego jak wzbogacony o dodatek kremówki kogel-mogel, które moje pokolenie pamięta z dzieciństwa. I zapieczony. Właśnie cały urok tkwi w tzw. "pukaniu łyżeczką w skorupkę", która przy okazji tej czynności powinna wydać charakterystyczny dźwięk.Czytaj więcej

bistro mama
Deser z musem z kiwi 275

takich przypadkach znowu zwyciężyła prostota (nie mylić z prostatą (: ) czyli prosto, szybko i kolorowo.Składniki na 3 desery:1 galaretka (coś z czerwonych)3 owoce kiwi200 g śmietany kremówki 30% (małe opakowanie)ok 7 łyżeczek cukru pudru2 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie :Galaretkę przygotowuję wedle opisu na opakowaniu zmniejszając tylko ilość wody na 450ml i studzę w 3 szklankach / deserówkach. Owoce

Mechanik w kuchni
Naleśniki z otrębami i granatem 179

odpoczęło. 2. Do odstanego ciasta dodajemy gazowaną wodę mineralną. Ponownie miksujemy i pieczemy cienkie naleśniki. Konsystencja ciasta powinna być dość gęsta, ale lejąca.Do naleśników proponuję:250 ml śmietany kremówki 30-36%owoc granatu, lub inne świeże owoce1. Śmietanę ubijamy na sztywno, jeśli potrzebujecie więcej słodyczy, to do ubijanej śmietany można dodać cukier puder. Gotowe upieczone naleśniki smarujemy bitą śmietaną

Apetyczna babeczka
Tagliatelle szpinakowe z kurczakiem i prażonymi migdałami w kremowym sosie 214

kolację. Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI:200 g makaronu tagliatelle ( zielone ze szpinakiem)150 g mięsa z piersi kurczaka150 ml śmietanki kremówki 30%50 g sera gorgonzola50 g masła1 cebula dymka1 ząbek czosnku1 łyżka migdałów w płatkachnatka pietruszkisól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Mięso z piersi kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę.Migdały prażymy

kulinarnyJa